Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
30. 6. 2016,
20.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Apple Sony Huawei Samsung pametni telefon

Četrtek, 30. 6. 2016, 20.33

6 let, 6 mesecev

Je že pametno kupiti pametno uro?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Pametne ure si že nekaj let prizadevajo osvojiti zapestja uporabnikov pametnih telefonov, a jim to ne uspeva najbolje. Večina uporabnikov jih namreč še vedno vidi kot nepotrebne podaljške telefonov, s katerimi je več dela kot koristi. Pa je to res? Našli smo razloge za nakup pametne ure in razloge proti temu. 

Razlogi ZA nakup pametne ure:

Pametne ure so postale res pametne.

Zavrtimo časa nazaj v začetek leta 2013. Takrat je svojo prvo pravo pametno uro izdal japonski Sony, približno sočasno je prve primerke začel razpošiljati Pebble, uspešnica s platforme za množično financiranje Kickstarter.

Te pametne ure so bile podaljški zaslona pametnega telefona. Prikazovale so nam obvestila o klicih, sporočilih SMS in dogajanju na družbenih omrežjih, pa seveda tudi, koliko je ura. Kaj več z njimi ni bilo mogoče početi. 

Danes so pametne ure precej bolj vsestranske naprave. Večina ur omogoča opravljanje telefonskih klicev, odgovarjanje na sporočila neposredno z majhnega zaslona in celo narekovanje sporočil, sledenje športnim aktivnostim, bolj intuitivno navigacijo.

Mnogo pametnih ur omogoča oglašanje na telefonske klice z dvigom zapestja k ušesu. | Foto: Mnogo pametnih ur omogoča oglašanje na telefonske klice z dvigom zapestja k ušesu.

Na voljo je tudi vse več aplikacij, ki funkcionalnost sorodnic s pametnih telefonov preselijo na zapestje. Pametna ura danes ni več le podaljšek pametnega telefona, temveč njegov skoraj enakovreden spremljevalec.

Pametne ure poenostavijo telefonske pogovore in iskanje prave poti.  

Večina sodobnih pametnih ur prek povezave bluetooth deli mobilno in internetno omrežje s pametnim telefonom. To pomeni, da uporabniku omogočijo oglašanje na telefonske klice, saj imajo vgrajen mikrofon in zvočnik ali pa so povezane z brezžičnimi slušalkami. Uporabniku ali uporabnici pri klicu telefona tako ni treba vlačiti iz žepa oziroma torbice. 

S pametno uro je preprostejša tudi navigacija.

Na pametnem telefonu v aplikaciji Google Zemljevidi, na primer, nastavimo iskanje poti in telefon pospravimo. Do cilja nas bo nato vodila sorodna aplikacija na pametni uri. | Foto: Na pametnem telefonu v aplikaciji Google Zemljevidi, na primer, nastavimo iskanje poti in telefon pospravimo. Do cilja nas bo nato vodila sorodna aplikacija na pametni uri.

Ta možnost je bolj priročna kot ukročeno gledanje v zaslon pametnega telefona, zaradi česar se ljudje zaletavajo v ulične svetilke in padajo v bazene.

Izbira pametnih ur je gromozanska, cene pa padajo. 

V razvoj pametnih ur so se v zadnjih letih podali praktično vsi veliki proizvajalci zabavne elektronike in tudi uveljavljena imena na področju zapestnih ur.

Posledica za uporabnika je res raznovrstna izbira modelov - svojo pametno uro imajo Apple, Samsung, Sony, LG, Huawei, Motorola, Asus, najdemo pa tudi "urarje" Casio, Swatch, Tag Heuer.

Tag Heuer je eden od proizvajalcev klasičnih zapestnih ur, ki so se podali v razvoj tako imenovanih "wearables" oziroma nosljivih naprav. Tole je njihova ura Connected, ki stane okrog 1.000 evrov. | Foto: Tag Heuer je eden od proizvajalcev klasičnih zapestnih ur, ki so se podali v razvoj tako imenovanih "wearables" oziroma nosljivih naprav. Tole je njihova ura Connected, ki stane okrog 1.000 evrov.

Še ena posledica je postopno nižanje cen pametnih ur. Zelo solidno dobimo za manj kot 200 evrov, pred tremi leti o urah z zvenečimi imeni za manj kot 300 evrov ni bilo govora. Za to sta zaslužna dva dejavnika - prvi je čedalje večja konkurenca na trgu, drugi pa priljubljenost poceni ur proizvajalcev, kot je Pebble. Velike znamke se želijo njihovi priljubljenosti približati, zato nižajo cene. 

Pametne ure vse bolj spominjajo na prave zapestne ure.

Septembra 2013 smo se nekaj tednov igrali s prvo Samsungovo pametno uro, modelom Galaxy Gear. Poglejte, kako je videti:

 | Foto:

Zdaj jo primerjajte z uro Samsung Gear S2, ki smo jo preizkusili septembra 2015:

 | Foto:

S pametnimi urami je preprosteje spremljati in tudi spremeniti življenjske navade.

Večina sodobnih pametnih ur ima športno komponento - števec korakov in porabljenih kalorij, merilec srčnega utripa (nekatere tudi kakovosti spanca), pomoč pri sledenju in beleženju rekreativnih aktivnosti.

Pametna ura je zelo dobro orodje za uporabnike, ki si želijo bolj zdravega življenjskega sloga, a potrebujejo dodatno spodbudo. | Foto: Pametna ura je zelo dobro orodje za uporabnike, ki si želijo bolj zdravega življenjskega sloga, a potrebujejo dodatno spodbudo.

Pametne ure proti razpadu družabne družbe.

Britanski znanstveniki so v lanski študiji ugotovili, da povprečen uporabnik med 18. in 33. letom starosti na zaslon pametnega telefona v enem dnevu pogleda 85-krat. Če ne štejemo osmih ur, ko spimo, to pomeni, da na telefonu nova obvestila o dogajanju na družbenih omrežjih ali sporočila iščemo vsakih 11 minut. 

Pametne ure lahko pomagajo zajeziti obsedenost sodobnega človeka s tem, da mora biti ves čas na tekočem. Ko prejmemo novo sporočilo ali se nekaj zgodi na družbenem omrežju, nas o tem obvestijo z brnenjem. 

Uporabnik lahko zato le ošine zapestje in nadaljuje delo oziroma, morda še pomembneje, zaradi telefona ne prekinja pogovora z drugo osebo.   | Foto: Uporabnik lahko zato le ošine zapestje in nadaljuje delo oziroma, morda še pomembneje, zaradi telefona ne prekinja pogovora z drugo osebo. 

Razlogi PROTI nakupu pametne ure:

Pametna ura je še ena naprava, ki ji je treba polniti baterijo …

In to je lahko moteče, saj avtonomnost njihovih baterij večinoma ni dobra. Pametne ure, ki brez polnjenja zdržijo en teden, so še vedno prej izjema kot pravilo. Mednje se na primer uvrščajo ure Pebble, ki pa nimajo klasičnega zaslona LCD, sicer največjega porabnika baterij pametnih ur, temveč zaslon z e-črnilom (podobno kot Amazonov bralnik Kindle). Applova ali Samsungova pametna ura bo z enim polnjenjem ob redni uporabi zelo težko zdržala dva dneva.

Trenutno se igramo s Samsungovo pametno športno zapestnico Gear Fit 2. Napolnili smo jo pred približno 24 urami in jo uporabljali zelo zmerno, pa je že pogoltnila polovico baterije.  | Foto: Trenutno se igramo s Samsungovo pametno športno zapestnico Gear Fit 2. Napolnili smo jo pred približno 24 urami in jo uporabljali zelo zmerno, pa je že pogoltnila polovico baterije. 

… in še eno breme denarnici.

Povprečen uporabnik pametni telefon zamenja vsakih od 24 do 30 mesecev. Glede na to, da so ciljna skupina proizvajalcev pametnih ur trenutno še tako imenovani power userji, uporabniki, ki se zelo dobro spoznajo na sodobno tehnologijo, to pomeni menjanje pametnih telefonov višjih cenovnih razredov. To je dvoletni strošek v višini 600 evrov (približna cena novega iPhona), recimo. 

Bodo uporabniki temu strošku zdaj v dvoletnem obdobju prišteli še ceno pametne ure, recimo 200 evrov? Proizvajalci namreč še niso pokazali nikakršnih namer, da bi razvoj pametnih ur usmerili v trajnost, ne vsakoletno izdajanje malce boljših modelov.

Samsung se počasi bliža deseti generaciji, pa je prvo pametno uro izdal pred manj kot tremi leti, tudi večina drugih proizvajalcev je že pri drugi, tretji, četrti generaciji. Izjema je Apple, ki pa je svojo prvo uro (Apple Watch, na fotografiji) začel prodajati šele lani.  | Foto: Samsung se počasi bliža deseti generaciji, pa je prvo pametno uro izdal pred manj kot tremi leti, tudi večina drugih proizvajalcev je že pri drugi, tretji, četrti generaciji. Izjema je Apple, ki pa je svojo prvo uro (Apple Watch, na fotografiji) začel prodajati šele lani. 

Industrija pametnih ur bi se na tem področju lahko kaj naučila od urarske. Avtor tega prispevka je za 12. rojstni dan dobil digitalno zapestno uro Casio, ki še danes, skoraj 16 let pozneje, deluje brez težav, le baterijo je treba občasno zamenjati. 

Pametne ure so šele na pol poti proti samostojnosti.

Ena največjih težav pametnih ur je, da so še vedno preveč odvisne od pametnih telefonov. Z njimi namreč delijo mobilno in internetno povezavo. Le redki modeli imajo vgrajeno kartico eSIM, ki jim omogoča samostojen dostop do spleta. 

Če prerežemo popkovino, pametne ure postanejo precej manj uporabne. Večina se jih prelevi v športno zapestnico, modni dodatek ali pa dejansko zapestno uro.

Radi berete tehnološke nasvete? Potem vas bo zanimalo tudi:

Ne pozabite na kupčijo leta, časa imate samo še en mesec

Kako na preprost način varčevati z baterijo

Koliko k računu za elektriko prispeva polnilec za pametni telefon, če ga v vtičnici pustimo vse leto?

Pet najboljših poceni pametnih telefonov

Varnost in zasebnost na Facebooku #vodič

Kje lahko preverite, če so vam ukradli osebne podatke

Uporabljate Android? Potem preverite te uporabne bližnjice in trike

Ne spreglejte