Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
29. 6. 2016,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Windows Microsoft

Sreda, 29. 6. 2016, 11.20

6 let, 6 mesecev

Ne pozabite, za kupčijo leta imate samo še en mesec časa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Windows 10

Uporabniki operacijskih sistemov Windows 7 in Windows 8.1 imajo samo še en mesec časa, da izkoristijo Microsoftovo lansko ponudbo in brezplačno namestijo Windows 10. Po 29. juliju 2016 bo treba operacijski sistem kupiti.

Če ste uporabnik Windows 7 ali 8.1 in želite svoj operacijski sistem pred iztekom promocijskega obdobja nadgraditi na Windows 10, v opravilni vrstici ob uri in datumu poiščite ikono Windows. Odprl se bo čarovnik, ki vas bo vodil skozi namestitev Windows 10. Ta je zelo preprosta, razen nekaj klikov in poznejšega vnosa osebnih podatkov vam ne bo treba storiti ničesar.

Čarovnik za namestitev Windows 10. Če nameščate 32-bitno različico, potrebujete vsaj 16 gigabajtov prostora na disku, če 64-bitno, pa vsaj 20. Več o tem, kako pridobite več prostora, nekaj vrstic nižje | Foto: Čarovnik za namestitev Windows 10. Če nameščate 32-bitno različico, potrebujete vsaj 16 gigabajtov prostora na disku, če 64-bitno, pa vsaj 20. Več o tem, kako pridobite več prostora, nekaj vrstic nižje

Microsoft je Windows 10 izdal 29. julija 2015 ter ga uporabnikom Windows 7 in 8.1 ponudil kot brezplačno nadgradnjo. Tisti, ki so jo sprejeli, so upravičeni do vseh nadaljnjih nadgradenj operacijskega sistema.

Windows 10 je, kot so napovedali pri Microsoftu, do nadaljnjega njihov zadnji operacijski sistem. Novosti ne bodo več izdajali v obliki novih Windows, temveč kot pakete posodobitev za Windows 10. 

Zakaj Windows 10?

V našem lanskem preizkusu Windows 10 smo ocenili, da gre za dostojnega naslednika Windows 7, ki velja za zadnji odličen Microsoftov operacijski sistem. Vmes je sicer izšel Windows 8 (pozneje je dobil nadgradnjo na 8.1), ki pa v skupnosti uporabnikov v primerjavi s sedmico velja za "kiks".

Še enkrat poglejmo razloge, zakaj je nadgradnja na Windows 10 smiselna:

- Brezplačen nov operacijski sistem. Kdor bo želel nadgradnjo na Windows 10 po 29. juliju 2016, bo moral ali odšteti 120 (različica Home) ali več kot 170 (različica Pro) evrov oz. poseči po piratskih izdajah, proti katerim pa se Microsoft letos bori učinkoviteje kot kadarkoli prej (težave pri aktiviranju, na primer).

- Dober izkoristek strojne opreme. To pomeni, da Windows 10 na starejših računalnikih delujejo vsaj toliko hitro ali pa še hitreje kot Windows 7 ali 8.1.

Windows 10 zelo hitro pridobiva nove uporabnike. Ob našem zadnjem pregledu tržnih deležev operacijskih sistemov je imel približno 14-odstotnega (aprila 2016), danes se približuje 18 odstotkom. | Foto: Windows 10 zelo hitro pridobiva nove uporabnike. Ob našem zadnjem pregledu tržnih deležev operacijskih sistemov je imel približno 14-odstotnega (aprila 2016), danes se približuje 18 odstotkom.

- Cela vrsta novih funkcij in bližnjic. Virtualna namizja, digitalna pomočnica Cortana, preprostejši dostop do nastavitev, brskalnik Microsoft Edge.

Več o tem, zakaj priporočamo nadgradnjo na Windows 10, preberite v tem prispevku.

Na kaj moramo paziti pred nadgradnjo na Windows 10

Na disku moramo imeti dovolj prostora. Če nadgrajujemo 32-bitne Windows, potrebujemo 16 prostih gigabajtov, če 64-bitne, pa vsaj 20 gigabajtov. (Katero različico Windows imamo, lahko preverimo v Nadzorna plošča/Sistem.)

Kako sprostiti prostor na disku? Prvi korak je, da odpremo Moj računalnik ali Raziskovalca, z desno tipko miške kliknemo na ikono diska (pri večini uporabnikov je to C:), izberemo Lastnosti in nato še čiščenje diska.

Če to ne bo sprostilo dovolj prostora, namestimo in poženimo program WinDirStat, ki poišče največje porabnike prostora na disku.

Ne spreglejte