Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 4. 2015,
12.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Sreda, 22. 4. 2015, 12.58

6 let, 6 mesecev

Kako najdemo (in odstranimo) velike datoteke, ki zasedajo prostor na disku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko osebni računalnik uporabljamo nekaj časa, se na trdem disku (ali več njih) pogosto naberejo datoteke, ki jih ne potrebujemo več, nam pa kradejo prostor na disku. Kako jih najti in izbrisati?

Ena od možnosti je preverjanje velikosti in vsebine vsake posamezne mape, a to je seveda zelo zamudno opravilo, pri katerem se lahko hitro zmotimo ali izgubimo. Na srečo obstajajo namenska orodja, ki imajo le eno poslanstvo – poiskati in kategorizirati največje datoteke, ki zasedajo trdi disk. Naše najljubše je brezplačni WinDirStat.

Večji ko je pravokotnik, večja je datoteka Kako deluje? Ko WinDirStat namestite in poženete, se najprej odpre okno z vsemi vgrajenimi diski oziroma diskovnimi particijami. Izberite tistega, na katerem vam zmanjkuje prostora in ki ga želite prečesati v iskanju odvečnih (pre)velikih datotek, ter pritisnite OK.

Program si bo nato vzel nekaj časa in analiziral podatkovno shrambo. Postopek ne traja predolgo – v našem primeru je disk SSD s kapaciteto 80 gigabajtov pregledoval slabo minuto, 360-gigabajtno particijo na sučnem disku HDD pa vsega 30 sekund. V prvem primeru je pregled dlje trajal zato, ker je šlo za sistemski disk, na katerem so nameščena Okna 7 s svojim "milijonom" datotek, na drugem pa domuje manjše število večjih skupkov bitov in bajtov.

Ko orodje WinDirStat konča delo, je rezultat nadvse zanimiv. V zgornjem delu okna programa je datotečno drevo diska z mapami, v spodnjem pa grafična shema, polna raznobarvnih pravokotnikov. Ti predstavljajo posamezne datoteke – večji ko je pravokotnik, večja je datoteka. Kako ravnati naprej?

Do sproščenih gigabajtov v nekaj sekundah Kliki na posamezne pravokotnike razkrijejo, katero datoteko predstavljajo (okence zgoraj levo) in za katero vrsto datoteke gre (legenda zgoraj desno). V našem primeru nam je na za današnje razmere sicer skromnem 80-gigabajtnem disku SSD uspelo sprostiti več kot deset gigabajtov prostora. Po mapah so se med drugim svaljkali gigantske ljubiteljske modifikacije za igro Morrowind, ki je bila nazadnje zagnana pred letom in pol, posnetki igranja simulacije nogometa FIFA 15, ki so novo domovanje našli na drugi, prostornejši particiji, ter celo pozabljenje datoteke virtualnih sistemov.

Pazite na sistemske datoteke Pri spomladanskem čiščenju, ki bo zagotovo sledilo, bodite pozorni, da se ne lotite sistemskih datotek, saj je večina ključnih za normalno delovanje računalnika in operacijskega sistema. Glede izbrisa dveh največjih v Microsoftovih Oknih, pagefile.sys in hiberfil.sys, se mnenja uporabnikov krešejo. Prva je namenjena skladiščenju začasnih podatkov, ki jih sicer upravlja delovni pomnilnik, druga pa jih spravi takrat, ko je računalnik v načinu hibernacije. Mi smo prvo pustili pri miru, drugo pa odstranili, saj hibernacije ne uporabljamo. Računalnik se v stanju hibernacije sicer popolnoma izklopi, pred tem pa vse aktivne podatke zapiše na trdi disk. Ko ga ponovno vklopimo, lahko delo nadaljujemo tam, kjer smo končali.

Ne spreglejte