Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
8. 8. 2015,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Windows 10 nasveti Matic Tomšič

Sobota, 8. 8. 2015, 13.38

8 let

Majhne novosti, ki popestrijo Windows 10

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po slabih dveh tednih uporabe Windows 10 smo naleteli na nekaj zanimivih novih funkcij, ki jih Microsoft pred izidom operacijskega sistema ni obešal na veliki zvon.

Hiter dostop v Raziskovalcu Raziskovalec (File Explorer) je v Windows 10 dobil kozmetično preobrazbo. Na prvi stran uporabniku zdaj ponudi bližnjice za hiter dostop (Quick Access) do najpogosteje uporabljanih map in nazadnje odprtih datotek.

Prilagajanje velikosti slike na več povezanih zaslonih Uporabno predvsem za čedalje večje število tistih, ki z računalnikom povežejo dva zaslona. Če je na enem mogoče nastaviti višjo ločljivost slike kot na drugem, lahko zdaj na vsakem zaslonu posebej prilagodite razmerje slikovnih pik, da sta velikosti ikon in drugih elementov na obeh zaslonih podobni.

Premikanje oziroma "skrolanje" po programih, ki delujejo v ozadju S koleščkom na miški se lahko zdaj premikate tudi po programih, ki trenutno niso aktivni. Primer: med delom v Microsoft Wordu v aktivnem oknu lahko s koleščkom miške "skrolate" po brskalniku Edge, čeprav program deluje v ozadju.

Bližnjice s tipko Ctrl končno delujejo tudi v ukaznem pozivu (CMD) Ukazni poziv oziroma konzola cmd.exe za vpisovanje administratorskih ukazov končno razume hitre bližnjice na tipkovnici za funkcije, kot so Prilepi (Ctrl + V ali Shirt + Insert), Kopiraj (Ctrl + C ali Ctrl + Insert) in Označi vse (Ctrl + A).

Štoparica za zajem posnetka zaslona V Windows 10 je prisotno tudi orodje za ustvarjanje izrezkov zaslona Snipping Tool. Dobilo je majceno novo prvino – zdaj je mogoče začetek zajemanja zaslona s štoparico zamakniti za največ pet sekund. Posnetek celotnega zaslona je seveda še vedno mogoče ustvariti s hkratnim stiskom tipke Windows in PrtScr (Print Screen).

Preprosto ustvarjanje datotek PDF V kateremkoli programu za urejanje besedila ali grafike je zdaj mogoče ustvariti datoteko formata PDF. To omogoča nova funkcija Microsoft Print to PDF. Namesto da bi datoteko shranili po klasični poti, jo "natisnite", a namesto povezanega tiskalnika izberite Microsoft Print to PDF. Nato jo boste lahko v obliki PDF shranili v mapo po lastni izbiri.

Ne spreglejte