SiolNET. Digisvet Nasveti
3,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Deset zelo uporabnih spletnih strani, ki si jih je vredno zapomniti

3,97

termometer

Spletne strani |  | Foto: Matic Tomšič
Foto: Matic Tomšič

Na najbolj obiskanem spletnem forumu Reddit se je pretekli konec tedna razvila obširna razprava o spletnih straneh, ki povsem brezplačno ponujajo uporabno vsebino, a jih marsikdo zagotovo še ne pozna. Prebili smo se skozi skoraj 9000 odgovorov v razpravi in naredili izbor desetih spletnih strani, izmed katerih bi jih vsaj nekaj moralo biti med zaznamki vsakega uporabnika. 

Supercook.com

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Supercook je lahko zelo uporabno orodje za kuharja, ki želi pri pripravi obroka porabiti sestavine, ki jih že ima doma, a ne ve, kaj vse lahko z njimi naredi. Na spletni strani v meniju na desni strani zaslona, kjer so kategorije živil, označi sestavine, ki jih je našel v kuhinji, Supercook pa mu bo nato predlagal vse obroke, ki jih vključujejo. 

Recepte je nato nadalje mogoče filtrirati glede na načine prehranjevanja (Diet), kot sta vegetarijanstvo in veganstvo, izbiro ključne sestavine (Key Ingredient), vrsto obroka (Meal Type) in celo izbor jedi, ki izvirajo iz določenega geografskega področja (Cuisine).

Nasvet članek Digisvet Skrivnosti vsakdanjih predmetov, ki jih marsikdo ne pozna

Freepik.com

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Freepik ponuja več sto tisoč brezplačnih (vektorskih) grafik, ilustracij in fotografij za uporabo na spletnih straneh, v oglasih, predstavitvah projektov in tako naprej. Prenos in uporaba vseh materialov sta povsem brezplačna, nekatere od uporabnika zahtevajo zgolj navedbo avtorja. 

Pri prenosu brezplačnih slik s spletne strani Freepik moramo sicer biti pozorni, da izbiramo tiste, ki so označene s Selection (S). Tiste, ki imajo v zgornjem levem kotu predogleda majhno kronico, namreč spadajo med premijske, kar pomeni, da je zanje treba plačati. A na srečo je že v kategoriji Selection izbira ogromna. 

Fotografija, pametni telefon Digisvet Enajst velikih "NE-jev" fotografiranja s pametnim telefonom

TinEye.com

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če boste kdaj posumili o verodostojnosti kakšne spletne strani, na primer o projektu, ki vam ga je kot odlično priložnost za zaslužek predlagal znanec s Facebooka, ali pa o ponudbi za apartma, ki se sliši predobra, da bi bila resnična, lahko fotografije na sumljivi spletni strani prenesete na TinEye.com. 

Gre za orodje, ki ugotovi resnični izvor izbrane fotografije. Strokovnjak, ki ga hvali spletna stran nove "najboljše" kriptovalute, je v resnici lahko fotomodel, kar se je že zgodilo, na primer

Miroskii Digisvet Poglejte to res absurdno napako, ki je razkrinkala kriptogoljufe

10minutemail.com (in Mailinator.com)

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

10minutemail ustvari začasni spletni e-poštni naslov, ki ga je mogoče uporabljati deset minut. V tem času se lahko uporabnik pridruži spletni strani, na primer forumu, ki za dostop do vsebine zahteva registracijo uporabniškega računa, a tega ne želi storiti z uporabo svojega e-poštnega naslova, ker išče samo točno določeno stvar in spletne strani pozneje ne bo več obiskoval, na primer.  

Lastništvo začasnega e-poštnega naslova na 10minutemail je mogoče v nedogled podaljševati za deset minut, a če to pozabimo storiti, ko se čas izteče, bomo izgubili dostop do e-poštnega predala. 

Mailinator.com deluje po podobnem principu, le da si uporabnik sam izbere ime e-poštnega naslova (na primer siol@mailinator.com), ki je nato njegov za vedno, kadar ga potrebuje.

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Pomanjkljivost spletne strani Mailinator.com je sicer, da je ta e-poštni naslov javen, kar pomeni, da lahko njegovo vsebino, če ugane ime, vidi vsak. Mailinatorja zato ni priporočljivo uporabljati za prejemanje pomembnih sporočil. Še toliko manj zato, ker poštne predale Mailinatorja domnevno redno prečesavajo avtomatizirani programi (boti) in iščejo občutljive podatke, kot so uporabniška imena in gesla. 

Naslovna slika članek Digisvet Kako z vami manipulirajo na spletu: poglejte teh osem zvitih taktik

PCPartPicker.com

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Uporabno orodje za vse, ki sestavljajo nov osebni računalnik in potrebujejo ideje za izbiro komponent.

Start a System Build omogoča gradnjo računalniškega sistema z ničle, View the Build Guides prikaže vodiče za gradnjo osebnih računalnikov, See All Completed Builds pa omogoča pregled tisočih sistemov, ki so jih sestavili uporabniki spletne strani.  

Računalnik, nasvet Digisvet Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe

Windy.com

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Windy je ena najbolj preglednih vremenskih spletnih strani. Na zemljevidu sveta z očem prijazno grafiko prikaže, kje in kako močno dežuje ali piha veter, kakšna je temperatura zraka, kje udarjajo strele, kako visoki so morski valovi, kje je najbolj oblačno. Navigacija po spletni strani Windy je za nameček zelo preprosta, saj je prevedena v slovenski jezik. 

Zemljevid OAlley Digisvet Kako daleč v eni uri pridemo iz vsakega kraja v Sloveniji?

The Wayback Machine

Takole je bil Siol.net videti septembra 2008.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Takole je bil Siol.net videti septembra 2008. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Orodje The Wayback Machine je neke vrste časovni stroj, saj že od leta 1996 ustvarja arhiv ogromnega dela svetovnega spleta.

Če vas zanima, kako je bila določena spletna stran videti v preteklosti, njen naslov vtipkajte v The Wayback Machine in zelo verjetno je, da je bila njena kopija v preteklosti res shranjena. The Wayback Machine večino bolj obiskanih spletnih strani sicer arhivira tako rekoč vsak dan. 

The Wayback Machine glede na podatke za september 2018 skladišči že 22 petabajtov podatkov, kar ustreza približno 1,4 milijona ključem USB z zmogljivostjo 16 gigabajtov.

Google Maps Digisvet Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev

Coin360.io

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Najbolj znana spletna stran za ogled podatkov o gibanju cen kriptovalut je najverjetneje Coinmarketcap.com, a to ne pomeni tudi, da je najbolj pregledna in preprosta za uporabo.

Portal Coin360.io se tukaj odreže precej bolje: uporabniku z barvo pravokotnikov, ki predstavljajo posamezne kriptovalute, takoj pove, ali je njihova cena v zadnjem obdobju, privzeto je zadnjih 24 ur, zrasla (zelena) ali padla (rdeča).

Dodatne parametre prikaza gibanja cen kriptovalut in kriptožetonov lahko nastavljamo v meniju, ki ga odpremo s klikom na ikono ob imenu spletne strani levo zgoraj. Z iskalnikom na vrhu spletne strani lahko tudi poiščemo točno določeno kriptovaluto in kriptožeton, tudi tako rekoč vse slovenske, ki kotirajo na odprtem trgu. 

Estatium Digisvet Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto

Isup.me

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Isup.me je skrajšana različica spletnega naslova downforeveryoneorjustme.com, ki, kot pove že njeno angleško ime, uporabniku pove, ali je določena spletna stran nedostopna samo njemu ali tudi drugim uporabnikom spleta.

Če ne moremo priti na YouTube, na primer, lahko naslov youtube.com vpišemo v isup.me in izvedeli bomo, ali je težava z nedostopnostjo samo na naši strani ali pa je očitno nekaj narobe z YouTubom. S to informacijo lahko nato ukrepamo oziroma počakamo, da YouTube razreši težave. 

YouTube Digisvet Četrtina Slovencev ima počasnejši YouTube. Kako ga pospešiti?

Googlov zemljevid za vse, ki pogosto potujejo

Spletne strani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zemljevid z lokacijami več kot 330 najbolj obiskanih letališč na svetu. Klik na lokacijo, ki jo predstavlja majceno letalo, razkrije imena in morebitna gesla za dostop do brezplačnega brezžičnega interneta na izbranem letališču. Vsi podatki o letaliških dostopnih točkah so ažurni, zemljevid je bil nazadnje posodobljen v nedeljo, 23. septembra. 

Preberite tudi:

Orodje za izrezovanje Digisvet Deset res uporabnih programov, za katere ni treba plačati niti centa Pametni telefon Digisvet Deset velikih napak, ki jih delate s svojim pametnim telefonom Facebook članek Digisvet Pozor: laž o spremembi, ki bi prizadela polovico Slovencev 4K, televizor, TV Digisvet Kako velik TV kupiti, da vam pozneje ne bo žal

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin