Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
16. 9. 2017,
18.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Natisni članek

pametni telefon aplikacije nasvet top 10

Sobota, 16. 9. 2017, 18.29

6 let, 7 mesecev

Deset velikih napak, ki jih delate s svojim pametnim telefonom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Na kaj pogosto ne pomislimo, pa bi morali? Preberite nekaj nasvetov, kako učinkovito in pravzaprav preprosto poskrbeti za varnost pametnega telefona in zasebnost podatkov, ki jih nosi v sebi. 

Odpiranje spletnih povezav ali odgovarjanje na SMS-e, ki jih prejmete od neznancev

Primera zlonamernih sporočil SMS, ki so jih pred meseci prejeli nekateri slovenski uporabniki.  |  Foto: Varni na internetu | Foto: Primera zlonamernih sporočil SMS, ki so jih pred meseci prejeli nekateri slovenski uporabniki. | Foto: Varni na internetu

Več slovenskih uporabnikov je pred časom prejelo sumljiv SMS, v katerem je bila spletna povezava. Če so jo odprli, jih je preusmerila na spletno mesto, kjer je nanje čakal poziv za namestitev aplikacije. Če so jo namestili, je poskusila pridobiti njihove osebne podatke. 

Preberite več o sumljivih povezavah v smsih neznanih pošiljateljev

Uporabnika lahko drago stane tudi odgovarjanje na SMS-e, ki jih prejmejo od neznancev. S tem se lahko namreč nevede včlanijo v SMS klub, ki zaračuna vsako prejeto sporočilo. 

Neuporaba vsaj enega načina za zaklepanje naprave

Ker živimo v času, ko večina pametnih telefonov ponuja zaklepanje s kodo PIN, geslom, vzorcem ali prstnim odtisom, bi bilo precej neodgovorno, da ne bi uporabili vsaj enega od naštetih načinov.

Izgubljen ali ukraden telefon, ki ga ni treba odkleniti, morebitnemu najditelju ali tatu vse osebne podatke o uporabniku - fotografije, stike, pogovore na Facebooku, celo mobilno bančništvo - namreč ponuja na pladnju.  | Foto: Thinkstock Izgubljen ali ukraden telefon, ki ga ni treba odkleniti, morebitnemu najditelju ali tatu vse osebne podatke o uporabniku - fotografije, stike, pogovore na Facebooku, celo mobilno bančništvo - namreč ponuja na pladnju.  Foto: Thinkstock

Nastavljanje predolge zakasnitve samodejnega izklopa zaslona

Na telefonu začnemo z branjem članka, nato pa se zaslon samodejno izklopi po samo 15 sekundah. To se zgodi večkrat in je moteče, zato odpremo nastavitve in zakasnitev zaslona - čas, po katerem se bo izklopil samodejno - nastavimo na 2 minuti. Zdaj je bolje.

Čez en teden smo na pivu s prijatelji in vmes skočimo na stranišče, telefon pa odklenjen pustimo na mizi. Prijatelj ga opazi šele po eni minuti, a je še vedno odklenjen, saj je čas zakasnitve zaslona 2 minuti in ne 15 sekund. Ko se vrnemo, se prijatelji hihitajo - na naš Facebook so prek našega telefona objavili fotografijo moških genitalij. A to je razmeroma nedolžen scenarij.

 Lahko bi se zgodilo tudi, da bi telefon s predolgo zaslonom vzel nekdo tretji, pazil, da se zaslon ne izklopi in tako pridobil dostop do vseh podatkov na napravi, pa čeprav je sicer zavarovana s kodo PIN ali prstnim odtisom.  | Foto: Thinkstock Lahko bi se zgodilo tudi, da bi telefon s predolgo zaslonom vzel nekdo tretji, pazil, da se zaslon ne izklopi in tako pridobil dostop do vseh podatkov na napravi, pa čeprav je sicer zavarovana s kodo PIN ali prstnim odtisom.  Foto: Thinkstock

Povezovanje z vsemi odprtimi javnimi omrežji Wi-Fi

Kdor koli lahko s svojim pametnim telefonom ali računalnikom naredi brezžično dostopno točko, jo poimenuje "Odklenjen Wi-Fi Zastonj 100 %" in uporabnikom, ki se z njo povežejo, nato res zagotovi dostop do spleta, a v ozadju s posebnim programom prestreza njihov spletni promet in osebne podatke.

Zaradi tega se je na javnih mestih (kavarna, letališče, trgovski center, kamp) pametno povezovati le s tistimi dostopnimi točkami Wi-Fi, ki jih poznate, so varne, zahtevajo geslo. Javna omrežja uporabnika tudi pogosto prosijo za vpis v interno omrežje. Če ne veste, kateri Wi-Fi bi izbrali, vprašajte.

Preberite več: kako vam lahko javno brezžično omrežje uniči življenje

Ignoriranje aplikacij, ki skrbijo za protivirusno zaščito

Ta nasvet velja predvsem za pametne telefone z Androidom, ki jih je daleč največ. iPhone je namreč zasnovan drugače, saj zaradi zaprtosti sistema aplikacijam ne daje dovoljenj, ki bi jih lahko zlorabile za nečedne namene, in zato načeloma ne potrebuje protivirusnega programa.  | Foto: Thinkstock Ta nasvet velja predvsem za pametne telefone z Androidom, ki jih je daleč največ. iPhone je namreč zasnovan drugače, saj zaradi zaprtosti sistema aplikacijam ne daje dovoljenj, ki bi jih lahko zlorabile za nečedne namene, in zato načeloma ne potrebuje protivirusnega programa.  Foto: Thinkstock

Namestitev protivirusne aplikacije tudi na pametni telefon, ne le osebni računalnik, je dobra ideja, saj na uporabnike mobilnih naprav, ki jih po vsem svetu preštevamo že v milijardah, preti vse več zlonamernih programov (vir).

Precej res kakovostnih protivirusnih aplikacij je popolnoma brezplačnih - preverite 360 Security, AVG Antivirus, Avast Mobile Security

Čakanje, da stanje napolnjenosti baterije doseže 1 odstotek

Če pogosto dopustite, da vas pametni telefon z nenehnim opozarjanjem in kazanjem rdečega pokazatelja stanja napolnjenosti dobesedno prosi za napajalni kabel, lahko njegova litij-ionska baterija čez čas postane nestabilna in nezanesljiva.

Litij-ionske baterije so namreč zasnovane tako, da najbolje delujejo nekje med 30 in 80 odstotki napolnjenosti (vir).

To po drugi strani tudi pomeni, da ni vedno treba čakati, da pokazatelj stanja baterije doseže sto odstotkov. Baterija se tudi že pri osemdesetih namreč počuti prav fino in je pripravljena na optimalno delovanje.  | Foto: Thinkstock To po drugi strani tudi pomeni, da ni vedno treba čakati, da pokazatelj stanja baterije doseže sto odstotkov. Baterija se tudi že pri osemdesetih namreč počuti prav fino in je pripravljena na optimalno delovanje. Foto: Thinkstock

Preberite tudi: je telefon res pametno polniti čez noč?

Neoziranje na tečnarjenje telefona, da bi bilo pametno namestiti posodobitev

Proizvajalec telefona ali razvijalec aplikacije posodobitev izda zato, da uporabniku ponudi nove funkcije, izboljša delovanje ali zakrpa varnostne luknje, ki bi jih bilo mogoče zlorabiti. Predvsem v zadnjem primeru je odlašanje s posodobitvijo lahko škodljivo.

Če se vam posodobitve ne ljubi namestiti takoj zdaj, jo lahko načrtujete za kasnejši čas, ko naprave ne boste potrebovali, ali pa napravi naročite, naj jo namesti ponoči. Telefonu lahko sicer tudi dovolite, da nove posodobitve namešča samodejno.  | Foto: Matic Tomšič Če se vam posodobitve ne ljubi namestiti takoj zdaj, jo lahko načrtujete za kasnejši čas, ko naprave ne boste potrebovali, ali pa napravi naročite, naj jo namesti ponoči. Telefonu lahko sicer tudi dovolite, da nove posodobitve namešča samodejno.  Foto: Matic Tomšič

Shranjevanje podatkov v oblak? Eh!

Uporaba oblaka je danes, ko so vse bolj razširjeni mobilni paketi, ki ponujajo velike količine mobilnega prenosa podatkov, smiselna za večino uporabnikov. Z oblakom lahko s stalno povezanostjo v splet podatke tako namreč sinhroniziramo kadar koli in ne le takrat, ko smo povezani z brezžičnim omrežjem Wi-Fi.  | Foto: Thinkstock Uporaba oblaka je danes, ko so vse bolj razširjeni mobilni paketi, ki ponujajo velike količine mobilnega prenosa podatkov, smiselna za večino uporabnikov. Z oblakom lahko s stalno povezanostjo v splet podatke tako namreč sinhroniziramo kadar koli in ne le takrat, ko smo povezani z brezžičnim omrežjem Wi-Fi.  Foto: Thinkstock

Google, Microsoft, Apple prek svojih oblakov (Drive, OneDrive, iCloud) uporabnikom ponujajo tudi več kot deset gigabajtov brezplačne spletne hrambe, v kateri lahko ustvarimo varnostne kopije svojih podatkov za primer izgube ali uničenja pametnega telefona.

Storitev Google Foto, na primer, omogoča celo neomejeno shranjevanje fotografij, če te ne presežejo določene velikosti (in tiste, narejene s pametnimi telefoni, je skoraj zagotovo ne bodo). Določeni proizvajalci pametnih telefonov obsežnejšo shrambo v oblaku (50 ali 100 gigabajtov) tudi podarijo ob nakupu nove naprave. 

Preverili smo, koliko brezplačnega prostora ponujajo najbolj priljubljeni oblaki

Nepoznavanje orodij, ki nam lahko pomagajo najti izgubljen ali ukraden telefon

Find My iPhone za uporabnike pametnih telefonov iPhone in Find my Device (povezava bo delovala, če ste vpisani v račun Google) za pametne telefone z Androidom sta pomembni orodji, ki jih mora poznati vsak uporabnik. 

Googlov oziroma Androidov Find my Device uporabniku omogoča tudi, da na založenem, izgubljenem ali ukradenem telefonu sproži zvonjenje.  | Foto: Matic Tomšič Googlov oziroma Androidov Find my Device uporabniku omogoča tudi, da na založenem, izgubljenem ali ukradenem telefonu sproži zvonjenje. Foto: Matic Tomšič

Prek spletnega brskalnika namreč omogočata določanje sledenje lokaciji pametnega telefona, če ima ta aktiven oddajnik GPS. Napravo lahko z obema orodjema tudi zaklenemo na daljavo in z nje, če presodimo, da je to potrebno, izbrišemo vse podatke. 

Mišljenje, da je upoštevanje zgornjih nasvetov izguba časa

Zavarovanju naprave z upoštevanjem naštetih nasvetov je treba posvetiti nekaj časa, a zagotovo ni tako zamudno kot prepozno iskanje rešitev v primeru uresničitve enega od opisanih scenarijev - kraja pametnega telefona, zloraba osebnih podatkov, prehitro iztrošena baterija, izguba fotografij, zlonamerni napad zaradi odlaganja posodobitev na jutri. 


Preberite tudi:

Največje napake, ki jih delamo pri fotografiranju s pametnim telefonom

Ne spreglejte