Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
8. 6. 2017,
18.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

Natisni članek

kbm pametni telefon fotografija nasvet

Četrtek, 8. 6. 2017, 18.50

6 let, 6 mesecev

Enajst velikih "NE-jev" fotografiranja s pametnim telefonom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

Večina sodobnih pametnih telefonov je danes opremljena z vsaj solidnim, če ne že kar vrhunskim fotoaparatom, kar pa še ni samoumevno zagotovilo, da bomo z njim tudi znali posneti očem privlačne fotografije. Preverite, katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri fotografiranju s pametnim telefonom.

Umazano steklo objektiva

Fotoaparat pametnega telefona je za zajem dobrih posnetkov odvisen od razpoložljive svetlobe, ki pronica skozi objektiv. Ta je med najbolj izpostavljenimi komponentami pametnih telefonov, saj je pogosto izbočen in zaradi tega prvi stik naprave s površino, na katero jo uporabnik položi s hrbtno stranjo navzdol.

Stekelce objektiva je tudi magnet za prstne odtise in posledično prah ter drugo umazanijo, ki se nabira v žepih oziroma torbicah uporabnikov.  | Foto: Matic Tomšič Stekelce objektiva je tudi magnet za prstne odtise in posledično prah ter drugo umazanijo, ki se nabira v žepih oziroma torbicah uporabnikov.  Foto: Matic Tomšič

Če je stekelce objektiva zapacano, se skozi lečo ne bo prebilo dovolj uporabne svetlobe za ustvarjanje kakovostnih fotografij. Te bodo zamegljene, preveč zrnate, pretemne ali kar kombinacija vseh treh. Pred fotografiranjem objektiv zato obrišite s nečim suhim. Ker krpa ali robec nista vedno pri roki, bo za silo dovolj tudi majica.


Pokončno fotografiranje

Fotografiranje v pokončnem načinu je res najpreprostejše - tako telefone navsezadnje tudi uporabljamo -, a ne najbolj optimalno. S pokončnim fotografiranjem v objektiv ujamemo manjši kot (še posebej, če ne fotografiramo v razmerju 4 : 3, temveč višjih, na primer 16 : 9) in s tem manj okolice.

Obenem je pokončni način manj primeren za kasnejše razkazovanje fotografij na večjem zaslonu, na primer na računalniku ali televizorju. Gledalci bodo morali ali upogibati vrat ali pa se zadovoljiti s tem, da ne bodo ujeli vseh podrobnosti. | Foto: Reuters Obenem je pokončni način manj primeren za kasnejše razkazovanje fotografij na večjem zaslonu, na primer na računalniku ali televizorju. Gledalci bodo morali ali upogibati vrat ali pa se zadovoljiti s tem, da ne bodo ujeli vseh podrobnosti. Foto: Reuters

Držanje telefona samo z eno roko

Čeprav večina fotoaparatov na pametnih telefonih podpira stabilizacijo slike, lahko z držanjem naprave med fotografiranjem z dvema namesto z eno roko še bolj zmanjša morebitno tresenje in pripomore k ustvarjanju boljših fotografij.

Foto nasvet | Foto: Reuters Foto: Reuters

Alternativa je stojalo, na katerega pritrdimo pametni telefon. Bolj kot za fotografiranje je sicer primerno za snemanje telefonskega videa, a lahko pomaga tudi fotografu. Večina sodobnih pametnih telefonov navsezadnje podpira aktivacijo sprožilca od daleč z glasovnimi ukazi, tu je tudi funkcija samosprožilca.

Pritiskanje navideznega sprožilca

Foto nasvet | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kako fotografirate s telefonom? Večina uporabnikov pritisne na gumb sprožilca v spodnjem delu zaslona. A če želimo ohraniti mirno roko (ali roki) za karseda kakovosten posnetek, je bolje, da namesto virtualnega gumba uporabimo sekundarni sprožilec oziroma pravi gumb.

Na večini sodobnih pametnih telefonov bo za "škljoc" poskrbel eden od gumbov za upravljanje glasnosti na robu naprave. Nekateri pametni telefoni, na primer modeli proizvajalca Sony, imajo tudi namenske fizične gumbe za fotografiranje.


Zanašanje na izključno samodejno ostrenje

Čeprav imajo sodobni pametni telefoni kar dober občutek glede tega, katere stvari morajo izostriti bolj in katere manj, ne škodi, če jim občasno pomagamo tako, da na zaslonu tapnemo na predmet, na katerega se želimo še posebej osredotočiti. Fotoaparat pametnega telefona ga bo nato v fokusu v večini primerov ohranjal tudi, če se vmes premaknemo.  | Foto: Matic Tomšič Čeprav imajo sodobni pametni telefoni kar dober občutek glede tega, katere stvari morajo izostriti bolj in katere manj, ne škodi, če jim občasno pomagamo tako, da na zaslonu tapnemo na predmet, na katerega se želimo še posebej osredotočiti. Fotoaparat pametnega telefona ga bo nato v fokusu v večini primerov ohranjal tudi, če se vmes premaknemo.  Foto: Matic Tomšič

Vztrajanje na mestu, kjer svetloba ni najboljša

Včasih lahko veliko boljšo fotografijo naredimo, če samo malo spremenimo svoj položaj glede na motiv oziroma, če je to mogoče, premaknemo motiv.

To lahko pomeni premeščanje prijateljev, če, na primer, stojijo tako, da je sonce za njimi (fotografiranje proti svetlobi tako ali tako ni dobra ideja), spreminjanje kota fotografiranja, iskanje sence ali celo čakanje na bolj optimalne pogoje (če je oblačno, na primer).  | Foto: Thinkstock To lahko pomeni premeščanje prijateljev, če, na primer, stojijo tako, da je sonce za njimi (fotografiranje proti svetlobi tako ali tako ni dobra ideja), spreminjanje kota fotografiranja, iskanje sence ali celo čakanje na bolj optimalne pogoje (če je oblačno, na primer).  Foto: Thinkstock

Možnosti je nešteto, vedno pa se je dobro prepričati, da lahko motiv fotografiranja ob pomoči naravne ali okoliške umetne osvetlitve vidimo čim bolje. Bliskavica naj bo izhod v sili - njena težava pri pametnih telefonih je, da je preblizu objektiva, zaradi česar imajo fotografije lahko nenaraven lesket.


Ignoriranje dodatnih nastavitev fotografiranja

Če samodejni način fotografiranja, ki je za uporabo sicer res najpreprostejši in svoje delo pogosto opravlja zanesljivo, občasno potisnemo na stran in se poglobimo v možnosti, ki jih ponuja ročni način, lahko ustvarimo še boljše fotografije.

Ročni način (Pro, Manual ali preprosto "Ročni" na večini pametnih telefonov) uporabniku omogoča igranje z določenimi parametri fotografiranja - nastavljanje vrednosti osvetlitve in vrednosti ISO, hitrosti sprožilca in zaslonke. | Foto: Matic Tomšič Ročni način (Pro, Manual ali preprosto "Ročni" na večini pametnih telefonov) uporabniku omogoča igranje z določenimi parametri fotografiranja - nastavljanje vrednosti osvetlitve in vrednosti ISO, hitrosti sprožilca in zaslonke. Foto: Matic Tomšič

Z malce vaje lahko z ročnim prilagajanjem nastavitev, ki na pametnih telefonih niso tako zapletene in globoke kot na polnopravnih fotoaparatih, ustvarimo boljši posnetek kot v samodejnem načinu. 

Ignoriranje načina HDR

Način HDR (kratica za High Dynamic Range) je odličen za ustvarjanje kakovostnejših fotografij predvsem nepremičnih motivov, na primer pokrajine, in portretno fotografijo.

Rezultat uporabe HDR je bolj živa in fotografija z več podrobnostmi. | Foto: Matic Tomšič Rezultat uporabe HDR je bolj živa in fotografija z več podrobnostmi. Foto: Matic Tomšič

HDR od uporabnika zahteva, da napravo med fotografiranjem drži pri miru. Nato posname dve enaki fotografiji z različnimi vrednostmi osvetlitve (EV) in ju združi v eno, pri čemer skombinira najsvetlejše dele obeh.


Neupoštevanje pravila tretjin

To je ena od osnovnih zakonitosti fotografije, ki pravi, da človeške oči najbolj pritegne fotografija, ki je navidezno razdeljena v tretjine, osrednji motiv pa je malce odmaknjen od središča. 

Med fotografiranjem poskusite svoj motiv postaviti nekako v enega od štirih sredinskih presečišč. | Foto: Matic Tomšič Med fotografiranjem poskusite svoj motiv postaviti nekako v enega od štirih sredinskih presečišč. Foto: Matic Tomšič

Uporabnikom, ki se želijo ravnati po tem pravilu, lahko pomaga funkcija, ki jo imajo praktično vsi pametni telefoni - izris mrežnih črt, ki zaslon razdelijo v devet pravokotnikov. 


Neuporaba aplikacij za urejanje fotografij

Ni treba, da je zgodbe o nastanku fotografije konec tako po pritisku na sprožilec. Na voljo je namreč ogromno brezplačnih aplikacij, ki uporabniku omogočajo urejanje in nadaljnje olepševanje fotografije s pomočjo različnih filtrov in posebnih učinkov.

Prisma je ena najbolj priljubljenih aplikacij za obogatitev s pametnim telefonom posnetih fotografij. | Foto: Matic Tomšič Prisma je ena najbolj priljubljenih aplikacij za obogatitev s pametnim telefonom posnetih fotografij. Foto: Matic Tomšič

Preverite te brezplačne aplikacije: Retrica, Pixlr, Adobe Photoshop Express, Snapseed, Prisma.


Pozabljanje na učenje iz lastnih uspehov

Praktično vsi sodobni pametni telefoni omogočajo pregled podrobnih informacij o ustvarjenih fotografijah, med katerimi so tudi parametri, kot so vrednost osvetlitve, širina zaslonke in podatek o bliskavici. Oglejte si informacije o najboljših fotografijah in poskusite iste ali podobne parametre ročno nastaviti naslednjič, ko boste fotografirali s pametnim telefonom.

Če vaša naprava pregleda informacij o fotografijah ne omogoča, jih prenesite na osebni računalnik, kliknite z desno tipko miške, izberite Lastnosti in preklopite na zavihek Podrobnosti. Tu si boste lahko ogledali vse parametre, ki so bili nastavljeni ob zajemu izbrane fotografije. | Foto: Matic Tomšič Če vaša naprava pregleda informacij o fotografijah ne omogoča, jih prenesite na osebni računalnik, kliknite z desno tipko miške, izberite Lastnosti in preklopite na zavihek Podrobnosti. Tu si boste lahko ogledali vse parametre, ki so bili nastavljeni ob zajemu izbrane fotografije. Foto: Matic Tomšič

Preberite tudi:

Nasvet za vse, ki svoj pametni telefon neradi dajejo v roke prijateljem

Na kaj morate paziti, ko vnašate kode PIN v pametni telefon

Ne spreglejte