Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
24. 3. 2017,
18.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

pametni telefon Android iPhone nasvet prijatelji

Petek, 24. 3. 2017, 18.44

6 let, 6 mesecev

Nasvet za vse, ki svoj telefon neradi dajejo v roke prijateljem

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Vsakemu uporabniku se je že kdaj zgodilo, da je družinskemu članu ali prijatelju na svojem pametnem telefonu želel pokazati natanko določeno fotografijo, a je oseba preprosto začela brskati še po drugih, čeprav morda niso bile namenjene njenim očem. Kako lahko preprečimo to nadležno navado nekaterih sorodnikov in prijateljev?

Če nas skrbi, da bi nam prijatelj brskal po telefonu, lahko seveda vselej uporabimo tudi rek "gleda se z očmi, ne z rokami" in telefon držimo sami. Fotografija je simbolična. | Foto: Thinkstock Če nas skrbi, da bi nam prijatelj brskal po telefonu, lahko seveda vselej uporabimo tudi rek "gleda se z očmi, ne z rokami" in telefon držimo sami. Fotografija je simbolična. Foto: Thinkstock

Prvi način: preden jo ponudimo v ogled, fotografijo malce povečamo oziroma "pozumamo".

Povečanje oziroma približanje pogleda tako, da na zaslon položimo dva prsta in ju malce stisnemo skupaj (kot bi ga hoteli uščipniti), v skoraj vseh aplikacijah za ogled fotografij na pametnih telefonih zaslon zaklene na približano fotografijo.

To pomeni, da bo uporabnik ob potegu s prstom po zaslonu v levo, s čimer bi sicer preklopil na naslednjo fotografijo, obstal na približani, le premaknil jo bo malce v levo.

Ta preprosta rešitev je zelo priročna za takrat, kadar telefon za ogled ene same fotografije podajamo nekomu, ki morda ne razume, ne spoštuje digitalne zasebnosti ali pa preprosto pozabi nanjo in si začne po ogledu prve fotografije z vlečenjem prsta po zaslonu v levo ogledovati še naslednje. | Foto: Thinkstock Ta preprosta rešitev je zelo priročna za takrat, kadar telefon za ogled ene same fotografije podajamo nekomu, ki morda ne razume, ne spoštuje digitalne zasebnosti ali pa preprosto pozabi nanjo in si začne po ogledu prve fotografije z vlečenjem prsta po zaslonu v levo ogledovati še naslednje. Foto: Thinkstock

Drugi način: če želimo pokazati več fotografij hkrati, zanje ustvarimo lasten album.

Imate novega mucka, a so njegove fotografije na vašem pametnem telefonu pomešane z drugimi, ki jih morda ne želite kazati vsem?

V galeriji slik ali pa v upravitelju datotek, če v galeriji ne morete, ustvarite novo mapo oziroma nov album in vanj prepošljite vse fotografije mucka, ki bi jih radi pokazali. Ko boste napravo nato predali nekomu za ogled fotografij živalice, odprite samo ta album, ne vse galerije.

Album lahko ustvarite tudi v eni od shramb datotek v oblaku, če jih uporabljate (Google Drive ali Google Foto, Microsoft OneDrive, Dropbox ... ). Če želite vedeti, katera je prava za vas, kliknite na to sliko. | Foto: Matic Tomšič Album lahko ustvarite tudi v eni od shramb datotek v oblaku, če jih uporabljate (Google Drive ali Google Foto, Microsoft OneDrive, Dropbox ... ). Če želite vedeti, katera je prava za vas, kliknite na to sliko. Foto: Matic Tomšič

Tretji način: uporabimo namensko aplikacijo. Da, obstajajo tudi aplikacije za onemogočanje neželenega vohljanja po fotografijah.

Ena od najbolj priročnih tonamenskih aplikacij je ShowStopper Photo, ki je na voljo tako za pametne telefone iPhone kot za pametne telefone z operacijskim sistemom Android.

V aplikaciji ShowStopper Photo. | Foto: Matic Tomšič V aplikaciji ShowStopper Photo. Foto: Matic Tomšič

ShowStopper je videti kot galerija vseh fotografij in slik na pametnem telefonu. Če želimo prek aplikacije pokazati fotografijo, lahko to storimo tako kot prej, a s to izjemo, da vlečenje v levo ali desno po zaslonu ter pritiskanje gumba Nazaj za ogled vse galerije ne vodi nikamor. Deluje le približevanje in oddaljevanje pogleda.

V meni se vrnemo tako, da na zaslonu prst podržimo malce dlje, nato pa moramo pravilno narisati varnostni vzorec, ki smo ga določili ob začetku uporabe aplikacije ShowStopper Photo.


Preberite tudi: Kako prijateljem preprečiti, da bi brskali po vašem pametnem telefonu


 

Ne spreglejte