Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
19. 11. 2016,
16.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

nasvet nasveti računalnik

Sobota, 19. 11. 2016, 16.04

6 let, 6 mesecev

Katera je najboljša brezplačna shramba v oblaku?

Vam na računalniku ali telefonu vedno zmanjkuje prostora? Preberite tole.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Oblak, Cloud | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Alternativa shranjevanju datotek na računalnik, pametni telefon ali tablico je, da datoteke brezplačno shranimo v oblak. Preverili smo, koliko prostora uporabniku s svojimi brezplačnimi paketi na razpolago dajejo nekateri najbolj znani ponudniki shranjevanja v oblak. 

Kaj pomeni "shramba v oblaku" in zakaj je uporabna?

Ko rečemo, da datoteko shranimo v oblak, jo pravzaprav shranimo na oddaljen računalnik, ki ga upravlja tisti, ki nam je ponudil storitev hrambe datotek v oblaku. 

Posebnost in predvsem uporabnost shranjevanja datotek v oblak je, da lahko do njih, če le imamo vzpostavljeno povezavo s spletom, pridemo kadarkoli, kjerkoli in s katerekoli naprave.

Pri lokalnem shranjevanju (na računalnik, na telefon) lahko datoteke namreč vidimo ali odpremo le, če smo v fizičnem stiku z napravo, na kateri so shranjene.

Dropbox

Dropbox | Foto: Matic Tomšič Dropbox Foto: Matic Tomšič

Koliko prostora dobimo brezplačno: Osnovni brezplačni paket uporabniku ponuja le 2 gigabajta prostora, kar je za shranjevanje dokumentov dovolj, za fotografije, videoposnetke pa bo premalo. Dodatnih 250 megabajtov lahko dobimo, če Dropboxu dovolimo, da nam razkaže delovanje svoje platforme. Še 3 gigabajte nam prinaša omogočanje nalaganja fotografij s mobilnih naprav neposredno v oblak Dropbox.

Dropbox ima tudi sklenjen dogovor z nekaterimi proizvajalci pametnih telefonov - uporabnik ob nakupu njihove naprave prejme 50 gigabajtov prostora v oblaku Dropbox.  | Foto: Dropbox ima tudi sklenjen dogovor z nekaterimi proizvajalci pametnih telefonov - uporabnik ob nakupu njihove naprave prejme 50 gigabajtov prostora v oblaku Dropbox. 

Plusi: Združljivost z večino najpogosteje uporabljanih operacijskih sistemov (tudi BlackBerry OS, Windows Phone in Linux, na primer), varnost, res preprosto urejanje datotek v oblaku, določene praktične funkcije za uporabnike Applovih naprav (gledanje videa v Dropboxu med uporabo drugih aplikacij na tablici iPad, na primer). 

Minusi: Brezplačni paket ponuja premalo prostora, da bi bil vsestransko uporaben (oziroma razširitev s 3 gigabajti pogojuje z uporabo Dropboxove storitve, ki ne bo všeč vsem). 


Google Drive

Google Drive | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Koliko prostora dobimo brezplačno: Ko uporabnik ustvari račun Google, brezplačno dobi 15 gigabajtov prostora v Googlovem oblaku. Vanj se ob dokumentih, ki jih uporabnik naloži sam, shranjuje tudi e-pošta Gmail, Googlovi dokumenti (Google Docs) in vnosi v Googlov koledar, na primer. Občasno je vredno preveriti, če Google uporabnikom v danem trenutku ponuja promocijsko akcijo, ki lahko uporabniku prinese dodatnih 10, 20, celo 30 gigabajtov prostora. 

Plusi: Google Drive vključuje odlična orodje za urejanje dokumentov (Google Docs), prostora uporabniku v oblaku praktično ne more zmanjkati, če uporablja Googlove druge storitve za produktivnost (Google Foto, ki omogoča neomejeno shranjevanje fotografij in videoposnetkov v visoki ločljivosti, na primer), res preprost dostop do datotek (samo s prijavo v račun Google) in hitro deljenje datotek (drugim uporabnikom povezav do shranjenih vsebin ni treba pošiljati v ločeni e-pošti, temveč jim lahko povezavo pošljemo neposredno). 

Google Drive je na voljo tudi kot res zelo uporabna aplikacija za pametne telefone. | Foto: Google Drive je na voljo tudi kot res zelo uporabna aplikacija za pametne telefone.

Minusi: Večina uporabnikov potrebuje nekaj časa, da se privadi in priuči uporabe številnih funkcij in prvin, ki jih ponuja Google Drive. Google si tudi pridržuje pravico, da indeksira javne datoteke vseh uporabnikov, kar pomeni, da se lahko pokažejo kot rezultati v spletnem iskanju z Googlom. 


Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive | Foto: Matic Tomšič Microsoft OneDrive Foto: Matic Tomšič

Koliko prostora dobimo brezplačno: Ob pridružitvi oblaku OneDrive z ustvarjanjem računa Microsoft pridobimo 5 gigabajtov prostora. Microsoft ima tudi sklenjene dogovore z nekaterimi proizvajalci pametnih telefonov in tablic, na primer Samsungom, s katerimi so kupci njihovih naprav upravičeni do dveletne promocijske uporabe 100 gigabajtov prostora v oblaku OneDrive. 

Plusi: Uporabniki Windows 10 imajo OneDrive vedno pri roki, saj je integriran v operacijski sistem, preprosto deljenje datotek na družbena omrežja, lep, čist in pregleden uporabniški vmesnik.

Minusi: Microsoft si je že kar velikokrat premislil, koliko brezplačnega prostora bo uporabniku ponujal v OneDrive, pridržuje pa si tudi pravico do brskanja po uporabnikovih naloženih datotekah zaradi iskanja nezakonitih stvari (piratske datoteke ali otroška pornografija, na primer). Pa tudi 5 gigabajtov brezplačnega prostora ni veliko za tiste, ki oblak uporabljajo za več kot le shranjevanje dokumentov. 


Mega

Mega | Foto: Matic Tomšič Mega Foto: Matic Tomšič

Koliko prostora dobimo brezplačno: 50 gigabajtov, kar je največ od vseh ponudnikov shranjevanja v oblak na tem seznamu. 

Plusi: Res ogromna brezplačna shramba, šifriranje vseh datotek s ključem, ki ga ima samo uporabnik (kar pomeni, da Mega v nasprotju z Googlom, Applom ali Microsoftom nikoli ne more do njih), vdelano šifrirano komuniciranje z drugimi uporabniki Mega, podpora za praktično vse priljubljene platforme in operacijske sisteme. 

Minusi: /


Apple iCloud (Drive)

Apple iCloud | Foto: Matic Tomšič Apple iCloud Foto: Matic Tomšič

Koliko prostora dobimo brezplačno: 5 gigabajtov. 

Plusi: Kljub Applovim načeloma zaprtim platformam je iCloud združljiv tudi z računalniki, ki jih poganja Microsoft Windows. Nalaganje datotek je, če uporabljamo iPhone ali iPad, hitro in zelo preprosto. Uporabniški vmesnik je, kot bi pričakovali od Appla, lep in pregleden.

Minusi: iCloud Drive ne podpira platform Android in Windows Phone (ter Windows 10 Mobile), sodelovalno urejanje dokumentov v oblaku (to pomeni, da ima dostop do dokumenta in pravice za urejanje dokumenta več uporabnikov) ni tako preprosto kot pri Google Drive ali Microsoft OneDrive, na primer, Apple si pridržuje pravico, da, če to želi, v vsakem trenutku preveri vse uporabnikove datoteke, pomanjkljiva selektivna sinhronizacija (ta pomeni, da lahko uporabnik izbira, katere datoteke in mape želi imeti na kateri napravi in katerih ne). Pa tudi 5 gigabajtov brezplačnega prostora ni ravno veliko. 


Mediafire

Mediafire | Foto: Matic Tomšič Mediafire Foto: Matic Tomšič

Koliko prostora dobimo brezplačno: Takoj ob registraciji uporabniškega računa dobimo 10 gigabajtov. Če uporabnik izpolni določena preprosta mini-opravila (privabljanje novih članov in deljenje povezav z oblaka Mediafire na družbenih omrežjih, na primer), se lahko količina brezplačnega prostora hitro dvigne na 50 gigabajtov. 

Plusi: Ni omejitve hitrosti nalaganja datotek, kar pomeni, da lahko, če imamo zelo hitro internetno povezavo, to tudi izkoristimo, ustvarjanje več varnostnih kopij uporabnikovih datotek, tudi daljše ohranjanje že izbrisanih (če bi si premislil), ogromno možnosti deljenja shranjenih datotek, omogočanje nalaganja res velikih datotek (več gigabajtov za posamezno), vgrajena dober predvajalnik glasbe in videa.

Minusi: Prikazovanje oglasov (če uporabljamo samo brezplačno in ne plačljive shrambe), počasen pregledovalnik naloženih fotografij in ne najboljši urejevalnik dokumentov, uporabnik brezplačne različice Mediafire se mora v svoj račun vpisati vsaj enkrat letno, da ga obdrži. 


Box

Box | Foto: Matic Tomšič Box Foto: Matic Tomšič

Koliko prostora dobimo brezplačno: 10 gigabajtov. 

Plusi: Zelo pregleden, hiter in lep uporabniški vmesnik, možnost ustvarjanja dokumentov Google Docs in Microsoft Word neposredno v Boxu, kot nalašč za uporabo v pisarniškem okolju, saj ponuja zelo dobro sodelovalno ustvarjanje in urejanje dokumentov (za to je bil Box nenazadnje tudi ustvarjen). 

Minusi: 10 gigabajtov brezplačnega prostora se sliši kar veliko, a omejitev velikosti datotek, ki jih lahko naložimo v Box, je pri brezplačnem paketu 250 megabajtov. Dokumenti in fotografije bodo šle skozi, videoposnetki, daljši od nekaj minut, pa ne več. 

Ne spreglejte