Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 7. 2016,
20.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

1

Natisni članek

polnilec nasveti mobilne naprave akumulator baterija pametni telefoni

Torek, 5. 7. 2016, 20.05

6 let, 7 mesecev

Polnjenje mobilnega telefona vso noč morda le ni (več) najboljša ideja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

1

Sodobni litij-ionski akumulatorji imajo drugačne lastnosti kot nekdanji nikljevi, zato nekdanja priporočila za polnjenje mobilnih naprav niso več najustreznejša.

V zadnjem desetletju ali dveh so mobilne naprave ogromno napredovale, toda ena bolečina vseh njihovih uporabnikov ostaja – kako zagotoviti čim več časa brez vtičnice. Kljub napredku akumulatorjev postaja ta težava vedno bolj pereča, kajti nove večpredstavne aplikacije in nenehno komuniciranje na različne načine zahtevajo vedno več energije in posledično energetska poraba raste hitreje kot zmogljivost akumulatorjev.

Zakaj akumulator mobilne naprave, ne baterija mobilne naprave? Akumulator shranjuje električno energijo iz drugega vira in jo oddaja, ko je za to potreba. Ob polnjenju akumulatorja se električna energija zunanjega vira spreminja v kemijsko, ob uporabi pa se zaradi povratne kemijske reakcije ta energija ponovno lahko sprosti kot električna energija.

Baterija pa je eden ali več galvanskih členov, ki pretvarjajo kemijsko energijo v električno – reakcija ni povratna. Iz tega sicer sledi, da so "obnovljive baterije", torej tiste, ki jih lahko polnimo, pravzaprav akumulatorji, katerih kemijska reakcija je povratna in tako omogoča tudi polnjenje.

Tovrstno zmedo pri nas poglablja angleščina, najpogostejši jezik tehnike in tehnologije, kjer tako za baterijo kot za akumulator uporabljajo isto besedo – battery.

Ali se še spomnite, koliko različnih vrst polnilnikov za mobilne naprave je obstajalo, preden je leta 2011 Evropska unija zahtevala njihovo standardizacijo? | Foto: Ali se še spomnite, koliko različnih vrst polnilnikov za mobilne naprave je obstajalo, preden je leta 2011 Evropska unija zahtevala njihovo standardizacijo?

Smotrna raba, premišljeno polnjenje

Za daljšo avtonomijo svoje mobilne naprave lahko veliko naredimo sami: ne pretiravamo z osvetljevanjem zaslona in se izogibamo potratnih aplikacij, med katerimi notorično izstopa Facebook.

Nekdanje nikljeve akumulatorje je obremenjeval pojav, ki se mu reče spominski efekt, zaradi česar je veljalo priporočilo, da jih je najbolje začeti polniti, ko so že skoraj prazni, in nato v enem kosu napolniti do maksimuma.

Kakšno moč ima noč?

Toda litijevi akumulatorji nimajo te težave, nikakor pa ne ljubijo povišane temperature, zato polnjenje čez noč zanje ni več nujno, po besedah nekaterih strokovnjakov pa niti ne zaželeno. Ne toliko zato, ker bi daljši vklop polnilnika predstavljal pomemben strošek, temveč zato, ker priklop na tok, ki ga ne potrebuje, mobilni napravi zagotovo ne koristi, lahko pa se začne po nepotrebnem segrevati. Čeprav odstotki napolnjenosti akumulatorja predstavljajo le približek, nekateri strokovnjaki zagovarjajo, da je polnjenje zaželeno ustaviti, še preden doseže sto odstotkov.

Polnjenje akumulatorjev je kot zdrava prehrana

Podobno velja, da ni treba čakati, da se akumulator popolnoma izprazni, preden ga začnemo polniti. Kot je medijem večkrat povedal Shane Brodsky, ustanovitelj kanadsko-ameriško-kitajskega podjetja Färbe Technik, ki proizvaja polnilnike in kable, je večina litijevih akumulatorjev najbolj učinkovita, če jih vzdržujemo med 50 in 80 odstotki njihove zmogljivosti z redno ponavljajočimi se kratkimi obdobji. "Polnjenje akumulatorja je kot zdrava prehrana: izognite se obilnim večerjam, raje jejte večkrat na dan po malem."

Polnilniki mobilnih naprav so postali zelo zaželen dodatek na javnih krajih | Foto: Polnilniki mobilnih naprav so postali zelo zaželen dodatek na javnih krajih

Občasni izklop zelo pomaga

Morda se na prvi pogled zdi težko verjetno, a vaš akumulator in mobilna naprava vam bosta zelo hvaležna, če boste enkrat tedensko svojo mobilno napravo popolnoma izklopili in jo ponovno vklopili šele po desetih minutah ali kar čez pol ure. Lahko tudi čez noč, a se zavedajte, da ob izklopljenem telefonu budilka ne bo delovala (vmesna rešitev: način brez povezave oziroma letalski način). Tako se bo akumulator lažje obranil in si odpočil od čezmerne toplote in nenehnih zaporedij polnjenja in uporabe.

Poletni sončni žarki ne nagajajo samo vaši koži

Škodi tudi čezmerna toplota sončnih žarkov: pametni telefoni in akumulatorji niso srečni, če temperatura preseže 30 stopinj Celzija ali če so neposredno izpostavljeni pekočemu soncu. Prav tako ne marajo temperatur pod zmrziščem – razen tisti modeli, ki so za skrajne toplotne in druge vremenske pojave ustrezno opremljeni.

Marketinški trik ali resen pomislek?

Proizvajalci mobilnih naprav odsvetujejo uporabo neoriginalnih generičnih polnilnikov, saj so ti velikokrat slabše kakovosti in lahko posledično slabo vplivajo na napravo, v skrajnih primerih pa celo pripeljejo do kratkega stika, požara ali drugih nevšečnosti in poškodb.

Toda včasih gredo še dlje in celo odsvetujejo uporabo polnilnikov za telefone drugih priznanih blagovnih znamk, češ da je vsak posamezen tip polnilnika prilagojen ocenjeni zmogljivosti pripadajoče naprave in da lahko uporaba neoriginalnih polnilnikov zmoti to idealno kapaciteto. Ali je to marketinški trik, s katerim proizvajalci pač zagovarjajo prodajo svojih (dražjih) polnilnikov, ali ne, je še vedno predmet razprav, dejstvo pa je, da so na vsakem polnilniku tehnični podatki, ki naj bi nas prepričali, kateri polnilniki so med seboj izmenljivi, poleg tega pa se Evropska unija že več let zavzema za to, da bi bili polnilniki mobilnih naprav povsem izmenljivi.

Ali se še spomnite, da je še pred nekaj leti imel vsak proizvajalec povsem drugačen vtič na polnilnikih svojih mobilnih naprav?

Eden od standardizacijskih uspehov Evropske unije je predpisovanje univerzalnega polnilnika, ki je obvezen za vse nove telefone v Uniji od leta 2011. | Foto: Eden od standardizacijskih uspehov Evropske unije je predpisovanje univerzalnega polnilnika, ki je obvezen za vse nove telefone v Uniji od leta 2011.

Čistoča je pol zdravja – tudi za mobilne naprave

Ko obrišemo prah in umazanijo z zunanjih delov mobilne naprave, je ta takoj videti lepša. A ne gre samo za lepoto: prah se lahko nabere tudi na vmesniku polnilnika, prah in elektrika pa nista prijatelja. Polnjenje bo zagotovo varnejše in učinkovitejše, če na poti ne bo nobenih tujkov, pa čeprav samo kakšen drobec prahu ali česa drugega, kar se nabere v žepih, kjer najpogosteje domujejo naše mobilne naprave.

Toplota, spet

Pretirana toplota ni le energetska izguba, temveč potencialni škodljivec za zmogljivo, a vendarle občutljivo elektroniko mobilnih naprav. Razni ovitki, ki jih uporabljamo za mehansko varovanje svojih digitalnih ljubljenčkov, pa so v tem primeru lahko zaviralci, saj zmanjšujejo efektivno površino, prek katere se topla naprava hladi v hladnejšo okolico. Če se vam torej zdi, da je vaša mobilna naprava med polnjenjem nenavadno vroča, ji odstranite vse ovitke in primerjajte razliko – morda boste prijetno presenečeni.

Ne spreglejte