Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 9. 2018,
20.04

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

5

Natisni članek

Oprah Winfrey prevara Facebook nasvet

Sreda, 19. 9. 2018, 20.04

5 let, 7 mesecev

Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

5

Oprah scam | Če opazite objavo, ki vas želi prepričati, da Oprah Winfrey naključnim uporabnikom Facebooka razdaja svoje premoženje, bodite pozorni na ime profila. Kot v tem primeru bo skoraj zagotovo zapisano narobe.  | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če opazite objavo, ki vas želi prepričati, da Oprah Winfrey naključnim uporabnikom Facebooka razdaja svoje premoženje, bodite pozorni na ime profila. Kot v tem primeru bo skoraj zagotovo zapisano narobe.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V zadnjih tednih je precej slovenskih uporabnikov Facebooka delilo objave več različnih profilov, ki se izdajajo za slavno ameriško televizijsko voditeljico Oprah Winfrey. Lažne Oprah uporabnikom obljubljajo, da jim bodo v zameno za všečkanje in delitev objave odstopile del svojega bogastva. Gre za različico prevare, na katero je pred nekaj meseci opozorila tudi Oprah sama. 

Zara
Novice Dokaz, kaj bi marsikateri Slovenec naredil za slavo in brezplačne stvari

Prevara, ki vključuje Oprah Winfrey in ki se na družbenih omrežjih pojavlja v nekajmesečnih intervalih, gre praviloma takole: goljuf na Facebooku ustvari lažno stran ali uporabniški profil ter si ime zanj izposodi pri Winfreyjevi.

Ker je njeno pravo ime na Facebooku že zasedeno - lastnik profila z imenom Oprah Winfrey je namreč TV-voditeljica sama -, morajo biti goljufi malce kreativni, zato svoje profile poimenujejo tako, da zvenijo podobno: Oprah Winfry, Oprah Wilfrey, Winfrey Oprah, Oprah Wiinfrey, Oprah Winfray. Nato upajo, da njihove žrtve tega ne bodo opazile.

Oprah "Winfray" bo v tej različici nagradne igre izžrebala sto uporabnikov. Vsak bo prejel kar 30 milijonov ameriških dolarjev, kar je skupno tri milijarde dolarjev. To bi bil prehud zalogaj celo za resnično Oprah. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Oprah "Winfray" bo v tej različici nagradne igre izžrebala sto uporabnikov. Vsak bo prejel kar 30 milijonov ameriških dolarjev, kar je skupno tri milijarde dolarjev. To bi bil prehud zalogaj celo za resnično Oprah. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Naslednji korak je izkoriščanje dejstva, da vrednost premoženja Oprah Winfrey znaša okrog 2,4 milijarde evrov. Nekaj milijonov verjetno lahko odstopi drugim, pa se ji ne bo nikjer poznalo, kajne? O tem hočejo goljufi prepričati uporabnike Facebooka.

"Oprah bo izbrala 30 ljudi, ki bodo to objavo delili, všečkali in komentirali, ter jim podarila milijon dolarjev ali zlate palice," obljubljajo lažni profili.

Oprah scam | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Nekatere lažne Oprah si uporabnike prizadevajo tudi prepričati, naj se za povečanje svojih možnosti za nagrado registrirajo na eni od spletnih povezav, ki so navedene v komentarjih pod njihovimi objavami. Prevaranti s tem dobijo tudi osebne podatke uporabnika, kot sta njegov e-poštni naslov in telefonska številka.

Da z denarjem in žlahtno kovino ne bo nič, je v tem primeru še bolj jasno kot pri drugih podobnih prevarah. Decembra lani je namreč Oprah svoje oboževalce in sledilce na družbenih omrežjih javno opozorila, naj ne verjamejo nikomur, ki se izdaja zanjo.

Ali slovenski uporabnik Facebooka, ki sodeluje v lažni nagradni igri, res ne more izgubiti ničesar, če tu in tam malo "proba"?

Kot je razvidno iz komentarjev pod praktično vsako lažno nagradno igro na Facebooku, katere organizator obljublja nov avtomobil ali pametni telefon, precej uporabnikov, ki v njih sodelujejo, svojo odločitev za všečkanje in deljenje tovrstnih objav brani z argumentom, da ne morejo izgubiti ničesar, če občasno samo malo "probajo".

Novice Hofer opozarja slovenske kupce: To je prevara!

To ne drži povsem. Predvsem bo uporabnik, ki brez kritične presoje legitimnosti nagradnih iger na Facebooku objave, na katerih so mercedesi z velikimi pentljami, deli vsevprek, počasi začel izgubljati svoje dostojanstvo, saj ga bodo prijatelji, ki znajo prepoznati prevare, začeli gledati postrani.  

Ena od lažnih nagradnih iger, ki pozornost uporabnikov vzbujajo z avtomobilom z veliko pentljo, je med tisoči Slovencev krožila pred nekaj tedni. Kliknite na fotografijo za več informacij. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Ena od lažnih nagradnih iger, ki pozornost uporabnikov vzbujajo z avtomobilom z veliko pentljo, je med tisoči Slovencev krožila pred nekaj tedni. Kliknite na fotografijo za več informacij. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Nato so tu še vsaj trije drugi argumenti, zakaj deljenje lažnih nagradnih iger in všečkanje profilov njihovih organizatorjev na Facebooku ni dobro za nikogar:

- Prevarantom izpostavljate svoje prijatelje. Kakšen od njih bo morda šel tako daleč, da se bo registriral prek povezave, ki mu jo bo poslal prevarant (primer zgoraj), mu poslal svoje osebne podatke, te pa lahko prevarant nato zlorabi.

- Prevarantom pomagate do zaslužka z goljufijo. Profil na Facebooku ali na drugem družbenem omrežju, na primer na Instagramu, ki je s pomočjo lažne nagradne igre zbral več deset tisoč všečkov, lahko prevarant preimenuje in proda. 

- Prevarant želi širiti svojo ideologijo. Da bi na svoji strani na Facebooku hitro pridobil veliko občinstvo, je organiziral nekaj nagradnih iger, nato pa spremenil namembnost strani. Zdaj na njej ne podarja več iPhonov, temveč razpihuje skrajne politične ali verske ideje. 

Preberite tudi:

Mars, prevara
Novice Resnica o prizoru, ki ga je danes videlo na tisoče Slovencev
Naslovna slika članek
Novice Kako z vami manipulirajo na spletu: poglejte teh osem zvitih taktik
Članek prevara
Novice Kaj se zgodi, če nasedete tej prevari, ki izbira za žrtve Slovence
položnica
Novice Vse več spletnih prevar v Sloveniji: ko pošto pošlje "direktor"
Ročni meter, domači meter, meter
Novice Skrivnosti vsakdanjih predmetov, ki jih marsikdo ne pozna
Internet, prevara, goljufija
Novice Resnična tragedija, ki je postala zlata jama za prevarante
Ne spreglejte