SiolNET. Digisvet Gaming
4,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšna napaka urednika znanega medija: bo izgubil sanjsko službo?

4,78

termometer

Filip Miucin
Številni bralci svetovno znanega medija IGN in sledilci njegovega urednika Filipa Miucina se zadnjih 24 ur sprašujejo, ali si je vsebino za svoje objave izposodil še od katerega drugega manj znanega uporabnika YouTuba. Foto: YouTube

V svetu videoiger trenutno odmeva velik škandal, saj se je razvedelo, da je eden od urednikov pri IGN, enem od najbolj branih medijev na svetu, posvečenih videoigram, nedavni opis igre dobesedno ukradel manj znanemu ustvarjalcu videoposnetkov na YouTubu. Filip Miucin je službo enega od glavnih urednikov za IGN, ki jo je opisal kot "svojo sanjsko", dobil komaj pred devetimi meseci, na spletu pa mu že napovedujejo, da bo kmalu moral iskati ideje za novo kariero.

Ross Ulbricht Digisvet "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"

Kanal Boomstick Gaming je na spletni strani YouTube 24. julija objavil opis videoigre Dead Cells. IGN, velikan med mediji, ki pišejo o videoigrah, je svoj opis Dead Cells v obliki videoposnetka objavil 6. avgusta. Naredil ga je Filip Miucin, ta za IGN dela kot urednik vsebin, ki pokrivajo igralne sisteme in igre proizvajalca Nintendo. 

Boomstick Gaming je še isti dan, ko so pri IGN objavili njihov opis igre Dead Cells, na YouTube naložil še en videoposnetek z naslovom "IGN je kopiral moj opis Dead Cells. Kaj naj storim?".

V tem videoposnetku lahko slišimo, da je Filip Miucin dobršen del svojega opisa dobesedno ponovil za tistim, ki ga je nekaj tednov prej objavil Boomstick Gaming.

Miucin je v svojem opisu Dead Cells ponovil celo napako, ki jo je pred njim v izvirnem videoposnetku naredil Boomstick Gaming, pozneje pa priznal svojo zmoto.

Na krivico so prvi opozorili na Redditu, najbolj obiskanem spletnem forumu. Objava je bila v torek ena od največkrat všečkanih na vsem forumu, ki ga dnevno obišče več deset milijonov uporabnikov. 

Google Camp Digisvet Svetovna elita v Italiji: kaj počnejo, ne ve nihče

Z Reddita se je vest o kopiranju vsebine, ki si ga je privoščil IGN, začela širiti po vsem spletu. Ker je opis Dead Cells dvignil ogromno prahu, IGN ni preostalo drugega, kot da objavo izbriše. Tam, kjer je bil na spletni strani IGN prej opis igre, je zdaj izjava vodstva medija, da plagiatorstvo obravnavajo zelo resno in da so sprožili preiskavo dogodka. 

Filip Miucin je povezavo do opisa Dead Cells, ki ji je podelil zelo visoko oceno, 9.7 od 10 možnih točk, delil tudi na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter. Številni uporabniki pod objavo zdaj opozarjajo, da je Miucin vsebino ukradel manj znanemu "youtuberju". Filip Miucin je povezavo do opisa Dead Cells, ki ji je podelil zelo visoko oceno, 9.7 od 10 možnih točk, delil tudi na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter. Številni uporabniki pod objavo zdaj opozarjajo, da je Miucin vsebino ukradel manj znanemu "youtuberju". Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Avtor spornega opisa za IGN Filip Miucin se na obtožbe, da je plagiator, še ni javno odzval, a so mu na spletu že dali vedeti, da njegovega dejanja ne bodo kar tako pozabili.

Pod članki o Nintendovih igrah na IGN, tudi tistimi, ki jih je napisal Miucin, je že mogoče najti številne komentarje, ki avtorje sprašujejo, komu so ukradli vsebino.

Na profilu Filipa Miucina na Facebooku je nekdo tudi obudil 41 tednov staro objavo, v kateri se je Miucin pohvalil, da je začel delati za IGN, podnjo prilepil povezavo do videoposnetka, ki razkriva njegov plagiat, in ga vprašal: "Zakaj si storil to, človek?"  Na profilu Filipa Miucina na Facebooku je nekdo tudi obudil 41 tednov staro objavo, v kateri se je Miucin pohvalil, da je začel delati za IGN, podnjo prilepil povezavo do videoposnetka, ki razkriva njegov plagiat, in ga vprašal: "Zakaj si storil to, človek?"  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na Redditu, od koder se je najprej začela širiti novica o sumljivo podobnem opisu igre, uporabniki medtem že napovedujejo, da so Miucinu v medijskem svetu šteti dnevi.

Nekateri so opozorili, da je to, kar si je privoščil Filip Miucin, napaka, ki te stane zaposlitve, nekdo pa je zapisal, da bo moral Miucin morda celo iskati novo kariero, ker ga po takšni zablodi ne bodo hoteli zaposliti nikjer drugje.

Z izjemo odstranitve opisa igre Dead Cells se na incident še nista odzvala ne IGN ne Miucin. 

Zanimivo je, kako je Filip Miucin dobil "sanjsko službo" pri IGN

Filip Miucin je še lani delal isto stvar kot uporabnik YouTuba, za katerim je pred nekaj dnevi Miucin ponovil opis igre Dead Cells in ga objavil kot svojega. Filip Miucin je še lani delal isto stvar kot uporabnik YouTuba, za katerim je pred nekaj dnevi Miucin ponovil opis igre Dead Cells in ga objavil kot svojega. Foto: YouTube
IGN je Miucina v svoje vrste rekrutiral po tem, ko je eno leto ustvarjal videoposnetke za YouTube, v katerih se je posvečal predvsem Nintendovim igram, in v kratkem času pridobil nekaj deset tisoč sledilcev.

Miucin je sicer nekajkrat odkrito izrazil upanje, da ga bo odkril eden od velikih, kot sta IGN ali Gamespot, in mu ponudil zanj sanjsko službo pisca o videoigrah za enega od največjih svetovnih medijev. 

Preberite tudi:

5G Digisvet Prihod omrežja 5G: Slovence strašijo, da jim bo skuhalo možgane YouTube Digisvet Četrtina Slovencev ima počasnejši YouTube. Kako ga pospešiti? Tyler Blevins, Ninja Digisvet Kaj je v resnici ligma, bolezen, zaradi katere naj bi umrl superzvezdnik Steve Jobs Digisvet Nova razkritja o največji "črni piki" legendarnega Steva Jobsa Članek YouTube Digisvet Kaj čaka Slovenca, ki bi na tak način kaznoval tatu in to posnel

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin