Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
29. 7. 2017,
6.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Citroën Hyundai M-Sport Finska reli Toyota

Sobota, 29. 7. 2017, 6.49

6 let, 7 mesecev

Obiskali smo najhitrejši reli svetovnega prvenstva na Finskem

Videozgodba s Finske: Avti kar po zraku, v boksih tehnični nadzor izvajata Slovenca #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Finski reli je športni dogodek presežkov. Na cesti ponuja adrenalinsko in brezkompromisno dirkanje z avtomobili, ki ga laik le težko dojame in razume. Obenem ta reli Fince povezuje, avtomobilskim moštvom pa z emocijami, psihologijo in nevarnostjo ponuja odličen športno-marketinški obračun na svetovnem odru.  

Video - Utrip relija na Finskem na dirki in v zakulisju

Finske makadamske ceste so pravi raj za avtomobilske navdušence. | Foto: M-Sport Finske makadamske ceste so pravi raj za avtomobilske navdušence. Foto: M-Sport Reli je na Finskem že desetletja eden izmed najbolj priljubljenih in razvitih nacionalnih športov. Njihov reli svetovnega prvenstva je prav tako iz leta v leto odlično organiziran, predvsem pa najhitrejši, najzahtevnejši in prav zaradi visokih hitrosti tudi najbolj brutalen reli leta. Kdor se postavi na enega izmed makadamskih ovinkov, tam s svojimi somišljeniki slabo uro počaka sredi neokrnjene finske narave in nato ob prihodu prvega dirkalnega avtomobila prejme pravi naval adrenalina, priljubljenost te dirke zlahka razume.

Fotografije: Utrip relija na Finskem

Fotogalerija
1 / 30
Senzacija relija po Finski. Po prvem dnevu vodi Esapekka Lappi (na fotografiji zgoraj), tovarniški voznik Toyote, ki šele četrtič vozi dirkalnik WRC. Še lani je 26-letni Finec vozil za Škodo v nižjem razredu WRC2. "Primerjava dirkalnika R5 in WRC? Kjer je šlo s škodo fabio R5 s peto prestavo, gre z dirkalnikom WRC na polno v šesti prestavi. Razlika je izjemna, vodsta pa nisem pričakoval," nam je povedal Lappi.

Vsak četrti Finec je navdušen nad avtomobilskim športom

Mnogi se odločijo za več tisoč kilometrov dolgo pot z avtomobili, kombiji ali bivalniki, da se lahko pridružijo od 200 do 300 tisoč gledalcem ob tekmovalni trasi. Parkirišča so pogosto polna, mesta ob ovinkih pa natrpana. Skoraj vsako mesto ponuja odlično možnost za ogled. Naj gre za hiter odsek, kjer dirkalniki po dokaj ozki cesti vozijo s hitrostmi okrog 200 kilometrov na uro, ali za katerega izmed neštetih prevojev in dolgih skokov, navdušenje je povsod enako pristno.  

Organizatorji pravijo, da je vsak četrti Finec navdušenec nad avtomobilskim športom in da reli zanima približno polovico moških. Lani so na reliju prodali 230 tisoč vstopnic. Nihče se ne poskuša izogniti plačilu vstopnine, vsi tudi stojijo za varnostnimi ograjami. Na dirko pridejo kot na celodnevni piknik v naravi. S seboj imajo torej veliko hrane in pijače, prav tako zanimive navijaške rekvizite in pripomočke za spremljanje relija. Čez dan si privoščijo izlet na podeželje, zvečer jih privabi servisna cona v središču Jyvaskyle.  

Utrip na enem izmed ovinkom pred začetkom relija. Gledalci so oboroženi tudi z zemljevidi, da lažje najdejo ustrezen dostop in atraktivno mesto za ogled relija. | Foto: Gregor Pavšič Utrip na enem izmed ovinkom pred začetkom relija. Gledalci so oboroženi tudi z zemljevidi, da lažje najdejo ustrezen dostop in atraktivno mesto za ogled relija. Foto: Gregor Pavšič

Tile Finci so s seboj prinesli kar montažno tribuno. | Foto: Gregor Pavšič Tile Finci so s seboj prinesli kar montažno tribuno. Foto: Gregor Pavšič

Zgolj menjalnik dirkalnika WRC stane okrog sto tisoč evrov

Kljub temu navdušenju in tudi vsem prisotnim zanesenjakom, brez katerih dirke ne bi bilo mogoče izpeljati, pa je reli na najvišji ravni predvsem velik posel. Organizacija takega relija zahteva milijone evrov – prvi pokrovitelj je finska naftna družba Neste –, enako velja za tovarniške ekipe. Zgolj menjalnik dirkalne toyote yaris WRC stane okrog sto tisoč evrov, celoten avtomobil pa okrog 700 tisočakov.

Proizvajalci zato pogosto poskušajo povezati dirkalne avtomobile s svojimi osebnimi vozili in tako upravičiti marketinške vložke v dirkaški program. Končni cilj teh je seveda boljša prodaja osebnih avtomobilov. Hyundai na Finsko ni pripeljal novega modela i30 N (športna različica), Toyota pa je obiskovalcem predstavila športnega yarisa z dobrimi 200 "konji". Za kupce v Evropi jih bodo izdelali 400, rezervacije oziroma naročila zanj pa zbirajo kar prek interneta. V servisni coni in na hitrostnih preizkušnjah tako poteka boj med Toyoto, Hyundaiem in Citroënom, prek ekipe M-Sport posredno tudi s Fordom.

Svetovni prvak Sebastien Ogier (M-Sport Ford) je zletel s ceste. "S trenutnimi pokrovitelji ne moremo zagotoviti njegovim zahtevam za naslednje leto," je na temo podaljšanja pogodbe z Ogierjem, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, povedal vodja ekipe Malcolm Wilson. Za zdaj nič ne kaže, da bi se Ford nameraval vrniti v svetovni reli in zagotoviti potrebno finančno injekcijo britanski zasebni ekipi. | Foto: M-Sport Svetovni prvak Sebastien Ogier (M-Sport Ford) je zletel s ceste. "S trenutnimi pokrovitelji ne moremo zagotoviti njegovim zahtevam za naslednje leto," je na temo podaljšanja pogodbe z Ogierjem, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, povedal vodja ekipe Malcolm Wilson. Za zdaj nič ne kaže, da bi se Ford nameraval vrniti v svetovni reli in zagotoviti potrebno finančno injekcijo britanski zasebni ekipi. Foto: M-Sport

Jarmo Lehtinen je športni direktor Toyotine ekipe. Nekdaj je bil vrhunski sovoznik, kar mu danes pomaga pri koordinaciji vsega potrebnega dela.  | Foto: Gregor Pavšič Jarmo Lehtinen je športni direktor Toyotine ekipe. Nekdaj je bil vrhunski sovoznik, kar mu danes pomaga pri koordinaciji vsega potrebnega dela. Foto: Gregor Pavšič Toyotino moštvo odlično na "domačem" reliju

Če Toyoti nikakor ne uspe zmagati na vztrajnostni 24-urni dirki v Le Mansu, se je toliko uspešneje letos vrnila v svetovni reli. Čeprav so pred sezono napovedali boj za stopničke šele v drugem delu sezone in jim nihče ni dajal velikih možnosti, so zmagali že na drugem reliju leta. Tudi včeraj na Finskem so Toyotini avtomobili prevladovali. Svetovni prvak Sebastien Ogier (M-Sport) je zletel s ceste, favorit Thierry Neuville (Hyundai) pa ni našel razloga za tokrat precejšnje zaostanke. Toyota se zdi z Jarijem-Mattijem Latvalo nenadoma celo še v igri za naslov svetovnega prvaka med vozniki.

"Še sami smo presenečeni …"

"Naša hitrost nas je zelo presenetila. Testiranja pozimi so sicer minila dobro, toda tam pač nikoli ne veš, kako hiter si, saj ni primerjave. Uspelo nam je zaradi dobre zasnove dirkalnega avtomobila in ker nam je uspelo izdelati komponente, ki se na testiranjih niso kvarile. Lahko smo torej testirali brez prekinitev, kar je bilo v omejenem času zelo pomembno. Ključno je tudi dejstvo, da celotna ekipa dela izjemno trdo in da smo zelo požrtvovalni," pravi športni direktor ekipe Jarmo Lehtinen, nekdanji svetovni podprvak med sovozniki in dolga leta desna roka Mikka Hirvonena.

"Kako je dirkati na Finskem? To je najboljša stvar, ki jo lahko delaš z oblečenimi hlačami. (Best thing you can do with your pants on, op.a.) Dokler je vse v redu, maksimalno uživaš. Toda ko pa gre kaj narobe, nato pa pošteno poka in takrat komaj čakaš, da se ustaviš. Nesreče so tu vselej trde in spektakularne,« je po občutkih dirkanja po finskem "rollercoasterju" povedal Lehtinen, ki je pred leti na Finskem s Hirvonenom že doživel hujšo nesrečo.

Zanimiva podrobnost: Toyota je imela v devetdesetih v reliju za svojega glavnega pokrovitelja še oljarja Castrol, zdaj pa je glavni pokrovitelj informacijska družba Microsoft. Tudi to je eden izmed pokazateljev sprememb v avtomobilski industriji. | Foto: Gregor Pavšič Zanimiva podrobnost: Toyota je imela v devetdesetih v reliju za svojega glavnega pokrovitelja še oljarja Castrol, zdaj pa je glavni pokrovitelj informacijska družba Microsoft. Tudi to je eden izmed pokazateljev sprememb v avtomobilski industriji. Foto: Gregor Pavšič

Moštvo prihaja iz mesta Puupola, ki je le okrog 15 minut vožnje oddaljeno od Jyvaskyle. V tej dela veliko Fincev, vodi pa jo nekdanji štirikratni svetovni prvak Tommi Makinen. Ta se je pred leti spoprijateljil s prvim človekom Toyote Akio Toyodo in nato od njega dobil veliko priložnost, da svoje že uveljavljeno podjetje Tommi Makinen Racing (izdelovali so Subarujeve dirkalne avtomobile) postavi še na bistveno višjo raven. Makinen je pričakovano stavil tudi na finske dirkače. Znal je poiskati psihološko stabilnost in sproščenost Latvale ter dodati izkušenega Juho Hanninena in vzhajajočo zvezdo finskega relija Esappeko Lappija.

Toyotina tovarniška ekipa je zato na reliju nastopala z napisi: "Dobrodošli na našem domačem reliju."

Simo Lampinen je prvi reli na Finskem dobil že davnega leta 1963. | Foto: Gregor Pavšič Simo Lampinen je prvi reli na Finskem dobil že davnega leta 1963. Foto: Gregor Pavšič Finci lahko spet sanjajo o svojem svetovnem prvaku

Letošnji uspehi Fincev so dober znak za ponoven vzpon voznikov iz te skandinavske države. Zadnji Finec, ki je bil svetovni prvak v reliju, je bil Marcus Grönholm leta 2002, v zadnjih 15 letih pa je bilo svetovno prvenstvo povsem v znamenju Francozov Sebastiena Loeba in Sebastiena Ogierja. Tega je bil na reliju vesel tudi Simo Lampinen, eden prvih tako imenovanih letečih Fincev in uspešnih avtomobilskih športnikov Finske. Lampinen je na reliju po Finski prvič zmagal že leta 1963, torej natanko 20 let pred rojstvom svetovnega prvaka Ogierja in 28 let pred rojstvom Toyotinega upa Lappija.

Razstava originalnih dirkaških kombinezonov nekaterih legendarnih voznikov svetovnega relija.  | Foto: Gregor Pavšič Razstava originalnih dirkaških kombinezonov nekaterih legendarnih voznikov svetovnega relija. Foto: Gregor Pavšič

Slovenski tehnični komisar Janez Flerin je bedel nad delom ekipe na dirkalniku Danija Sorda (Hyundai). | Foto: Gregor Pavšič Slovenski tehnični komisar Janez Flerin je bedel nad delom ekipe na dirkalniku Danija Sorda (Hyundai). Foto: Gregor Pavšič Slovenska tehnična komisarja bdela nad servisnimi postanki

Čeprav je na finskem reliju do zdaj nastopil le Vojko Podobnik, pa še on davnega leta 1999, je bilo tudi letos ob trasi relija mogoče videti veliko slovenskih zastav. Vseeno smo na reliju v uradnih vlogah lahko videli nekaj Slovencev. Že včeraj smo pisali o Florjanu Rusu, ki od lanskega septembra dela v ekipi M-Sport, na dirki pa sta bila kot uradna tehnična komisarja tudi Jože Kramžar in Janez Flerin. Oba sta tehnična komisarja slovenske nacionalne zveze za avtošport AŠ2005.

Sodelovala sta na tehničnem pregledu, med dirko pa skrbela za spoštovanje športnih in tehničnih pravil med servisnimi postanki Danija Sorda (Hyundai) in Craiga Breena (Citroen).

"Ko se kaj zgodi in v 30 minutah servisa mehaniki drug prek drugega tekajo okrog dirkalnika, moraš biti zelo pozoren. Število mehanikov, ki lahko delajo na avtomobilu, je omejeno, prav tako tudi nadomestni deli in podobno. Ves čas opazuješ, kaj se dogaja," nam je povedal Kramžar. Za pot na Finsko, najem avtomobila in potovalne stroške sta morala poskrbeti sama, organizator je pokril le prenočišča in obroke hrane. Zaradi tega je pod vprašajem njuno delo na reliju v Walesu, kjer bi letos še želela sodelovati.

Slovenski tehnični komisar Jože Kramžar in vodja tehnične službe pri FIA Jerome Toquet pri dirkalniku Craiga Breena. | Foto: Gregor Pavšič Slovenski tehnični komisar Jože Kramžar in vodja tehnične službe pri FIA Jerome Toquet pri dirkalniku Craiga Breena. Foto: Gregor Pavšič

Latvala: Do zmage na Finskem le s popolno samozavestjo in napadalno vožnjo

Moštva so letos izdelala dirkalnike na osnovi novih tehničnih pravil, ki so pri izhodiščnem 1,6-litrskem turbomotorju prinesla večjo moč (380 "konjev"), več podpore elektronike in predvsem aerodinamike. Pred štartom je bilo celo nekoliko bojazni, kako se bodo taki avtomobili znašli na vseh finskih prevojih in skokih.

"Razlika v primerjavi z lanskim letom je res izjemna. Čutiš tako razliko v hitrosti, eksplozivnosti kot tudi v vsem aerodinamičnem podtlaku. Med skokom imam občutek, da je pod avtomobilom nastal vakuum. Kar posrka te na cesto, kjer lepo pristaneš. Glede Finske je tako: tu moraš za zmago voziti na vso moč, vse mora biti brezhibno. Avto moraš nastaviti že na testu pred dirko. Na štart moraš priti z veliko samozavesti, ki je tu ključna. Le ko si sproščen in samozavesten, lahko na teh cestah voziš tako napadalno," nam je povedal Latvala.

Lahko novi dirkalniki WRC postanejo tudi prehitri?

Letos se je že nekajkrat postavilo vprašanje, kako dolgo bo mednarodna avtomobilska zveza še lahko dovolila tako močne dirkalnike. Povprečna hitrost na hitrostnih preizkušnjah naj ne bi presegala 130 kilometrov na uro, kar se je letos zgodilo že večkrat. Po mnenju dirkačev bo FIA morda morala v prihodnjih letih sprejeti določene tehnične omejitve, kar se je že dogajalo v zgodovini svetovnega relija. Nihče ni navdušen nad umetnimi šikanami, ki jih postavi organizator in tako umetno zniža povprečno hitrost. Ta je seveda nižja le na papirju, med drevesi in ovinki na dirki pa ne.

Latvala: "Šikane imajo pogosto celo nasprotni učinek, zaradi njih se ne počutim prav nič varnejšega. Te umetne šikane so postavljene sredi ravnih odsekov, pogosto so tudi precej skrite za prevoji."  

Prihod na hitrostno preizkušnjo s helikopterjem. | Foto: Gregor Pavšič Prihod na hitrostno preizkušnjo s helikopterjem. Foto: Gregor Pavšič

Nekdanji asi svetovnega relija so še vedno aktivni. Bernard Occelli je bil leta 1992 svetovni prvak v reliju kot sovoznik Didierja Auriola. Po koncu kariere je ustanovil podjetje, ki za različne ekipe organizira prevoze gostov, povabljencev in podobno.  | Foto: Gregor Pavšič Nekdanji asi svetovnega relija so še vedno aktivni. Bernard Occelli je bil leta 1992 svetovni prvak v reliju kot sovoznik Didierja Auriola. Po koncu kariere je ustanovil podjetje, ki za različne ekipe organizira prevoze gostov, povabljencev in podobno. Foto: Gregor Pavšič

Finski reli nudi izjemno kuliso. | Foto: Toyota Finski reli nudi izjemno kuliso. Foto: Toyota

 

Ne spreglejte