Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
29. 5. 2022,
1.44

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

1

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 Velenje reli

Nedelja, 29. 5. 2022, 1.44

1 leto, 10 mesecev

37. reli Velenje

Včeraj v Velenju: blato, dež in osupljiv posnetek iz avta #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

1

reli Velenje | Dirkalniki najhitrejših treh slovenskih voznikov na reliju Velenje.  | Foto Gregor Pavšič

Dirkalniki najhitrejših treh slovenskih voznikov na reliju Velenje.

Foto: Gregor Pavšič

V ozadju slovenskih relijev se dogajajo tudi zanimiva prepletanja različnih generacij voznikov. Mark Škulj, ki se je rodil takrat, ko je njegov zdajšnji tekmec že 13 let dirkal, je le eden najbolj izrazitih primerov. Pokazali so jih na velenjskem reliju, ki sta ga zaznamovala dež in prepričljiva zmaga državnega prvaka Roka Turka (hyundai i20 rally2).

Bilo je tako kot aprila v Vipavski dolini, le da tokrat brez snega. Tudi velenjski reli, ki je v Šaleško dolino privabil 92 posadk, je potekal v znamenju dežja. Ta je ceste okoli Velenja in Šoštanja spremenil v prave drsalnice. Najbolje se je z razmerami ujel državni prvak Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki sta mu na stopničkah družbo delali dve tuji posadke, slovenske tekmece je ugnal za dobri dve minuti. Nekaj mest za njim pa je zanimivo izhodišče ponudil odličen nastop Marka Škulja (ford fiesta rally4), 18-letnika izpod Krima, ki je bil med Slovenci najhitrejši med dvokolesno gnanimi avtomobili.

Karel Ferlež citroen GS
Avtomoto "Poglej ga, kako je hud! Kakšen avtomobil pa je sploh to?"

Obisk avtošole tik pred relijem. Lani je v Velenju nastopil še kot mladi voznik. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Obisk avtošole tik pred relijem. Lani je v Velenju nastopil še kot mladi voznik. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Vozniški izpit je naredil tik pred relijem

Škulj je šele zadnji mesec dopolnil 18 let in le nekaj dni pred štartom opravil tudi vozniški izpit. Lani je v Velenju vozil še kot mladi voznik in imel na dirkalniku oznako L. Razmere so bile podobne in tudi lani je Škulj na teh cestah vse rezultate na glavo obrnil ravno v dežju. To je bil njegov prvi pravi reli, zdaj pa je za eno leto bolj izkušen in v takih razmerah očitno kljub mladosti tudi samozavesten za hitro vožnjo.

Prvi dan je na suhi cesti namreč še zaostajal in nič ni kazalo, da bi se lahko vključil v boj za zmago. Prevladoval je Grega Premrl (peugeot 208 rally4), zmagovalec uvodnega relija letošnje sezone. Toda sobotni dež je vse spremenil in Škulj je že po nekaj hitrostnih preizkušnjah vodil v tem najbolj zanimivem razredu državnega prvenstva.

Video - hitra vožnja posadke Škulj - Ocvirk po mokrih cestah

Mark Škulj (levo) in sovoznik Uroš Ocvirk | Foto: Mark Škulj (levo) in sovoznik Uroš Ocvirk Ko se je Škulj rodil, je njegov zdajšnji tekmec Peljhan dirkal že trinajst let

Škuljeva zgodba prikazuje tudi zanimivo primerjavo generacij v avtomobilskem športu. Škulj je za eno mesto v Velenju zaostal za Darkom Peljhanom (VW polo proto). Ta se je leta 1991 prav v Velenju, ko je tu potekal zadnji reli jugoslovanskega državnega prvenstva, prvič uvrstil na zmagovalne stopničke. Ko se je Škulj leta 2004 rodil, je Peljhan slavil že četrti naslov državnega prvaka in začenjal drugi del svoje kariere. Kot voznik je bil aktiven že 13 let. Danes ob Škuljevi polnoletnosti je Peljhan še vedno zraven. Tudi njegov sovoznik Matej Čar je bil na omenjenem velenjskem reliju leta 1991 star komaj 11 let.

Iz tistega Velenja na dirkah še srečamo takratnega zmagovalca in zadnjega prvaka skupne Jugoslavije Silvana Lulika, le da je danes organizator tako pri reliju kot gorski dirki v Vipavski dolini. Peljhanov sovoznik Miran Kacin ima danes svoje moštvo IK Sport in dirkalnike v najem nudi tudi drugim voznikom. Najbrž ni treba poudarjati, da je Peljhan danes še edini aktivni dirkač iz konkurence jugoslovanskega državnega prvenstva 1991.

Velenjčani ujeli nekdanji Saturnus

Leta 1991 so Velenjčani organizirali osmi lastni reli, letos že sedemintridesetega. Ne gre dvomiti, da ga bodo tudi prihodnje leto in da bodo presegli nekdanji reli Saturnus ter postali avtomobilska dirka v Sloveniji z najdaljšo tradicijo. Letošnja prireditev je bila tudi v znamenju 40-letnice domačega kluba AMTK Velenje.

"Če bi nam na prvem rekli, da ga bomo prirejali tudi 40 let pozneje, ne bi verjeli. Prvega smo pripravili na le eni cesti, ki smo jo nato po koncu na roke celo pometli. Danes ima klub dobre temelje, veliko je tudi mladih in reli v Velenju bo še živel naprej," je povedal Stanko Krištof, eden od pionirjev relija v Velenju in tudi nekdanji dirkač z wartburgom.

Blatni avtomobili so dokazovali zahtevne razmere. | Foto: Blatni avtomobili so dokazovali zahtevne razmere.

Matjaž Mihevc je z renault cliom rally5 slavil v diviziji 1. | Foto: Matjaž Mihevc je z renault cliom rally5 slavil v diviziji 1.

Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 rally2) sta v velikem slogu še četrtič zmagala na reliju v Velenju. Turk je kot aktualni državni prvak vodil od prve do zadnje hitrostne preizkušnje. Dobil je deset od dvanajstih hitrostnih preizkušenj. Čeprav se je v zadnjih kilometrih relija celo zavrtel, njegova zmaga ni bila ogrožena. V cilju je imel 22,9 sekunde prednosti pred Nemcem Albertom Taxis von Thurnom (VW polo R5), tretji je bil Madžar Laszlo Fekete (škoda fabia rally2) z več kot tremi minutami zaostanka.

V slovenskem državnem prvenstvu je drugo mesto osvojil Mario Grossi (hyundai i20 R5), ki je za Turkom zaostal tri minute in 13 sekund. Grossi je imel nekaj manjših težav z dirkalnikom, zato se je polovico relija za drugo mesto še boril z Darkom Peljhanom (VW polo proto). Toda naposled je Grossi unovčil dirkalnik in Peljhanu pobegnil za minuto.

Med najbolj nasmejanimi je bil v cilju napornega relija Mark Škulj (ford fiesta rally4), ki je v slovenskem DP prepričljivo dobil razred divizije II z dvokolesno gnanimi dirkalniki. V petek je Škulj na suhi cesti še zaostajal za tekmeci, v dežju pa je hitro nadoknadil zaostanek in bil, podobno kot lani, neulovljiv. Škulj je za minuto in 14 sekund prehitel Grego Premrla (peugeot 208 rally4), tretji je bil domačin in letos novinec Mitja Glasenčnik (citroen DS3 R3T).

V diviziji III je za manjše presenečenje poskrbel domačin Janko Aubreht (renault clio), ki je sredi relija še zaostajal za favoritoma, Maticem Humarjem in Vasjo Miklavčičem (oba renault clio). Toda v zadnjem delu relija je nadoknadil zaostanek in zmagal s prednostjo 5,6 sekunde.

V diviziji I je bil na reliju zanesljivo najhitrejši Matjaž Mihevc (renault clio rally5). Njegov ritem je lahko delno držal le še Martin Čendak (opel adam cup), zmagovalec prvega relija sezone. Čendak je zaostal 46,5 sekunde, tretjeuvrščeni Aljaž Bratož (renault clio 1.4) pa že dve minuti in pol.

Reli je v konkurenci slovenskega DP končalo 31 od 42 posadk, ki so na njem nastopile.
Ne spreglejte