Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
29. 8. 2017,
6.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Natisni članek

Na dopustu avtodom Adria Mobil

Torek, 29. 8. 2017, 6.13

6 let, 7 mesecev

Največji salon počitniških vozil na svetu: 56. Caravan Salon Düsseldorf

Sveti kraj sodobnih nomadov, kjer smo Slovenci izjemno spoštovani #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Adria Mobil na mednarodnem salonu počitniških vozil - 56. Caravan Salon Düsseldorf | Foto Žiga Živulović jr. foto Bobo

Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Adria Mobil iz Novega mesta je tudi letos eden ključnih in hkrati največjih razstavljavcev 56. mednarodnega salona počitniških vozil v Düsseldorfu v Nemčiji, ki ima status najpomembnejšega tovrstnega sejma na svetu. Dolenjci so veliko pozornosti namenili popolnoma prenovljeni blagovni znamki Sun living in promociji Slovenije kot pomembne karavaning počitniške destinacije.

Veliko močne vsebine letnika 2018

Tovarniška ekipa Red Bull KTM sedaj, poleg Dakarja, z Novomeščani sodeluje tudi na MXGP prvenstvu s posebnimi po meri narejenimi modeli vanov serije Twin. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Tovarniška ekipa Red Bull KTM sedaj, poleg Dakarja, z Novomeščani sodeluje tudi na MXGP prvenstvu s posebnimi po meri narejenimi modeli vanov serije Twin. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Letos Dolenjci na sejmu niso razkrivali svetovnih premier, pač pa temeljito posodobili in dopolnili svoje ključne modelske serije.

"Izpostavljamo zlasti pet ključnih novosti – omenjeno novo kolekcijo modelov Supreme, nov Coral s ponudbo posebnega strešnega panoramskega okna, nov Matrix v več različnih izvedbah tlorisov ter z mnogo več stila od prejšnjih serij, novo izredno priljubljeno počitniško prikolico Action, ki predstavlja popoln redizajn originalne izvedbe, ter novo serijo Adrijinih vanov serije Twin s Citroënovim motorjem, ki vključujejo nove tlorise in povsem nove kopalniške rešitve," novosti opisuje izvršni direktor prodaje in trženja Matjaž Grm.

Foto: Novosti Adrie letnika 2018 v sliki …

Fotogalerija
1 / 18

Veliko pozornosti so namenili svoji drugi znamki Sun Living, ki s sezono 2018 vstopa v nov življenjski ciklus. Gre za blagovno znamko, ki ima na področju evropskega karavaninga dolgo tradicijo v vstopnem prodajnem razredu in je v lasti Adrie Mobil od leta 2007.

Novost v sezoni 2018, kot možnost pri vseh novih avtodomih Sonic, je nova digitalna vez oziroma aplikacija inteligentnega sistema nadzora, imenovana Adria Live Stream. Ta nova opcijska aplikacija s pomočjo spletnega dostopa (mobilni prenos podatkov ali pa Wi-Fi) uporabnikom omogoča, da na pametnem telefonu ali tablici nadzirajo in glede na lastne potrebe prilagajajo električni in plinski sistem, rezervoar za vodo, polnilnik baterij ter sisteme ogrevanja in hlajenja v avtodomu, poleg tega je na voljo še uporaba geolokacije za uporabo raznih turističnih storitev. | Foto: Adria Mobil Novost v sezoni 2018, kot možnost pri vseh novih avtodomih Sonic, je nova digitalna vez oziroma aplikacija inteligentnega sistema nadzora, imenovana Adria Live Stream. Ta nova opcijska aplikacija s pomočjo spletnega dostopa (mobilni prenos podatkov ali pa Wi-Fi) uporabnikom omogoča, da na pametnem telefonu ali tablici nadzirajo in glede na lastne potrebe prilagajajo električni in plinski sistem, rezervoar za vodo, polnilnik baterij ter sisteme ogrevanja in hlajenja v avtodomu, poleg tega je na voljo še uporaba geolokacije za uporabo raznih turističnih storitev. Foto: Adria Mobil

Po desetletju v lasti Novomeščanov Sun Living zdaj doživlja renesanso: nova je tako njegova celostna grafična podoba kot celotna prodajna dogma, ki se naslanja na prvinske vrednote počitnikovanja na kolesih in na trg vstopa bolj atraktivna kot do zdaj, cenovno pa še vedno zelo dostopna in vendarle precej drugačna od konkurence. Drugačna celo od svoje veliko starejše, izkušenejše in na trgu bolj prepoznavne sestre, blagovne znamke Adria.

"Sun Living  bo v svojem DNK stavil na  nov, preprost in izčiščen dizajn, ki vzbuja posebna čustva sodobnih nomadov, ki težijo k preprostim oblikam, so prilagodljivi in moderni, po racionalni plati pa se odločajo predvsem na osnovi atraktivne in konkurenčne cenovne ponudbe," nov rod počitniških vozil predstavlja Matjaž Grm. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo "Sun Living bo v svojem DNK stavil na nov, preprost in izčiščen dizajn, ki vzbuja posebna čustva sodobnih nomadov, ki težijo k preprostim oblikam, so prilagodljivi in moderni, po racionalni plati pa se odločajo predvsem na osnovi atraktivne in konkurenčne cenovne ponudbe," nov rod počitniških vozil predstavlja Matjaž Grm. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Iz njene sence v sezoni 2018 stopa na svetlo, premierno prav v Düsseldorfu. Nova paleta avtodomov in vanov blagovne znamke Sun Living ima skupno 14 različnih modelov z najpomembnejšimi tlorisnimi postavitvami v treh različnih serijah (V serija za vane, S serija za polintegrirane avtodome in A serija za alkovne), ki smo jih podrobneje že predstavili na evropski premieri v Šmarjeških Toplicah.

V Nemčiji je bil največji poudarek na Adrijini novi kolekciji vozil supreme v srebrni izvedbi in na novostih, ki jih v tem kontekstu ponujajo modelne serije avtodomv Sonic, Matrix in Coral.  | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo V Nemčiji je bil največji poudarek na Adrijini novi kolekciji vozil supreme v srebrni izvedbi in na novostih, ki jih v tem kontekstu ponujajo modelne serije avtodomv Sonic, Matrix in Coral. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

326 novih služb in rekordnih 354 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje

Direktor sektorja Prodaje in trženja, Matjaž Grm in Sonja Gole, generalna direktorica Adrie Mobil. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Direktor sektorja Prodaje in trženja, Matjaž Grm in Sonja Gole, generalna direktorica Adrie Mobil. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Novomeščani so na tradicionalno dobro obiskani tiskovni konferenci sredi sejmišča gospodarsko izredno močnega nemškega mesta Düsseldorf znova nastopili samozavestno. Imajo odlične prodajne rezultate, inovativen razvoj ter spoštovanje med tekmeci in ugled med kupci. Lani so po vsem svetu prodali 13.318 avtodomov, prikolic, vanov in mobilnih hišic ter ustvarili rekordnih 354 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 17 odstotkov več kot lani in v letu 2015.

Uspešno se nadaljuje tudi partnerstvo s Tino Maze. Naša najuspešnejša smučarka vseh časov še naprej uporablja Adrijin avtodom sonic supreme tako v prostem času kot za izpolnjevanje poklicnih obveznosti. Pri Adrii pravijo, da gre za odlično ambasadorko slovenskih športnih in tehnoloških dosežkov. | Foto: Uspešno se nadaljuje tudi partnerstvo s Tino Maze. Naša najuspešnejša smučarka vseh časov še naprej uporablja Adrijin avtodom sonic supreme tako v prostem času kot za izpolnjevanje poklicnih obveznosti. Pri Adrii pravijo, da gre za odlično ambasadorko slovenskih športnih in tehnoloških dosežkov.

Skupina je leto 2016 sklenila z 28 milijoni evrov čistega dobička. Dolenjci so tako znova nagnali strah v kosti evropski konkurenci, saj so s svojo rastjo proizvodnje presegli napovedano rast prodaje evropskega trga počitniških vozil. To jim je prineslo tudi nekaj težav, predvsem v dobavi temeljnih vozil, na katerih gradijo svoje bivalne tlorise, in delno tudi pri dobavi nekaterih surovin. Skupina Adria Mobil je zaposlila 326 novih delavcev, od tega se jih je 245 na novo zaposlilo v matični družbi v Novem mestu.

Adria Mobil  tudi  letos svoje izdelke razstavlja na skupno 2.600 kvadratnih metrih razstavnih površin, od tega je nekaj več kot dva tisoč kvadratnih metrov namenjenih prikolicam in avtodomom blagovne znamke Adria (skupno 28 vozil) ter popolnoma prerojeni blagovni znamki Sun Living (skupno sedem vozil). Še 600 kvadratnih metrov je namenjenih predstavitvi Adrijinih vanov serije Twin (skupno 11 bivalnih kombijev). Gre za razred avtodomov, ki v Evropi doživlja pravi vzpon.  | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Adria Mobil tudi letos svoje izdelke razstavlja na skupno 2.600 kvadratnih metrih razstavnih površin, od tega je nekaj več kot dva tisoč kvadratnih metrov namenjenih prikolicam in avtodomom blagovne znamke Adria (skupno 28 vozil) ter popolnoma prerojeni blagovni znamki Sun Living (skupno sedem vozil). Še 600 kvadratnih metrov je namenjenih predstavitvi Adrijinih vanov serije Twin (skupno 11 bivalnih kombijev). Gre za razred avtodomov, ki v Evropi doživlja pravi vzpon. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Še letos novemu rekordu proizvodnje naproti

Letošnje leto industrija počitniški vozil blesti. Napovedi so še naprej zelo optimistične tako za Adrio kot tudi za celotno evropsko panogo karavaninga. Samo v prvi polovici leta 2017 je recimo skupina Adria Mobil povečala svoj prihodek od prodaje za deset odstotkov. Vodstvo slovenskega velikana predvideva, da se bo do konca leta v proizvodnji nadaljevalo v visokem tempu, kar pomeni, da bi s proizvodnih linij tovarne v poslovnem letu 2017 zapeljalo več kot 14 tisoč počitniških vozil. Cilj Dolenjcev je še povečati tržni delež v segmentu prikolic in ohraniti močan položaj v segmentu avtodomov ter bivalnih kombijev. Skupno naj bi Adria po številu novih registriranih vozil ostala ena izmed največjih treh blagovnih znamk na trgu stare celine.

Izvirno in zelo priljubljeno potovalno prikolico action bodo v sezoni 2018 stilsko preobrazili. Ohranja prepoznavno obliko in osebnost izvirnika, ki je prišel na trg leta 2005. Gre za lahko, a prostorno in dobro opremljeno prikolico. | Foto: Adria Mobil Izvirno in zelo priljubljeno potovalno prikolico action bodo v sezoni 2018 stilsko preobrazili. Ohranja prepoznavno obliko in osebnost izvirnika, ki je prišel na trg leta 2005. Gre za lahko, a prostorno in dobro opremljeno prikolico. Foto: Adria Mobil

Avtodomi serije Coral z zelo zanimivimi in novimi panoramskimi strešnimi okni. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Avtodomi serije Coral z zelo zanimivimi in novimi panoramskimi strešnimi okni. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Dolenjci pa kljub uspehom ostajajo na realnih tleh, saj iz kriznih časov vedo, kaj pomeni trg oceniti realno. Izkušeni strateg, direktor sektorja Prodaje in trženja, Matjaž Grm ima svoj pogled na evforijo, ki je na krilih povpraševanja zajela industrijo:

"V sezoni 2017 nam je uspelo uravnotežiti svoj obseg proizvodnje z registriranimi vozili in doseči desetodstotno rast v prvi polovici leta. Odločili smo se za realno generično rast, za nadzorovanje zalog in kakovost našega poslovanja, namesto da bi se pehali za prekomernim obsegom in tržnimi deleži. To pa ne velja za celotno panogo, ki trenutno v bistvu prekomerno proizvaja glede na realno količino na novo registriranih vozil in kopiči potencialno prevelike zaloge. Za razliko od povprečja panoge v družbi Adria Mobil vsekakor bolj skrbno spremljamo dogajanja na trgu in napovedujemo prihodnost."

Saga o prodaji se končuje. Ali so ključe od vrat tovarne že dobili Francozi?

Uspešno zgodbo slovenskega znanja in razvoja pa je v zadnjih nekaj mesecih pošteno zamajala prodaja podjetja, ki so jo Ljubljani videli precej drugače kot v Novem mestu, kjer v tovarni dejansko gradijo prihodnost in postavljajo standarde razvoja ter zaposlenim režejo kruh lastnega uspeha oziroma domačega znanja. Še enkrat se je pokazalo, da je denar res sveta vladar. Škoda, ker mora domače razvojno in tehnološko zelo uspešno podjetje v roke tujega kapitala in interesov. V Sloveniji očitno ne gre drugače. Sonja Gole, generalna direktorica Adrie Mobil, ki je s svojo ekipo tovarno pripeljala v evropski vrh, opozarja, da stabilna lastniška struktura pomeni osnovo za razvoj podjetja. Po turbulentnih prodajnih manevrih verjame, da bo novi lastnik pravi strateški partner, ki bo cenil to, kar so v Novem mestu zgradili v pol stoletja imena Adria.

Uspešno zgodbo slovenskega znanja in razvoja pa je v zadnjih nekaj mesecih pošteno zamajala prodaja podjetja, ki so jo Ljubljani videli precej drugače kot v Novem mestu, kjer v tovarni dejansko gradijo prihodnost in postavljajo standarde razvoja ter zaposlenim režejo kruh lastnega uspeha oziroma domačega znanja. | Foto: Adria Mobil Uspešno zgodbo slovenskega znanja in razvoja pa je v zadnjih nekaj mesecih pošteno zamajala prodaja podjetja, ki so jo Ljubljani videli precej drugače kot v Novem mestu, kjer v tovarni dejansko gradijo prihodnost in postavljajo standarde razvoja ter zaposlenim režejo kruh lastnega uspeha oziroma domačega znanja. Foto: Adria Mobil

"Stabilna lastniška struktura družbe in skupine je bil eden od ključnih dejavnikov našega uspeha. To je bil temelj, na katerem smo uspešno gradili v zadnjih desetletjih, vendar se je ta temelj v letu 2016 pošteno zamajal, ko so se lastniki odločili, da bodo odprodali celotno skupino ACH, vključno z Adrio Mobil. V začetku leta 2017 je tako skupina Trigano vstopila v ekskluzivna pogajanja o prevzemu lastništva družbe Protej s ključnim ciljem prevzeti družbo Adria Mobil. Zapleten postopek transakcij je v nadaljevanju dobil vsa protimonopolna dovoljenja in bo kmalu končan. Verjamemo, da bo novi lastnik postal naš strateški partner, kar bo pripeljalo do sinergijskih učinkov na nabavnem in tehnološkem področju, hkrati pa bomo ohranili neodvisnost in samostojnost Adrijine poslovodne ekipe in distribucijskega modela," na vprašanje o prodajnem postopku tovarne odgovarja prva dama podjetja Sonja Gole.

Adria je prvo ime Kolesarskega kluba Adria Mobil, saj že več kot desetletje aktivno podpira tudi domači vrhunski kolesarski šport, ki je doma v Novem mestu.  | Foto: Vid Ponikvar Adria je prvo ime Kolesarskega kluba Adria Mobil, saj že več kot desetletje aktivno podpira tudi domači vrhunski kolesarski šport, ki je doma v Novem mestu. Foto: Vid Ponikvar

V industriji vzhaja še ena slovenska zvezda: butično pohištvo za najzahtevnejše

Drzno pohištvo iz Šentjerneja: zvirna vrata, ki simulirajo reko, morje …novi pristopi k kombinaciji materijalov ter digitalizacija pohištva z brezžičnimi polnjenjem naprav, pa internetom ... | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Drzno pohištvo iz Šentjerneja: zvirna vrata, ki simulirajo reko, morje …novi pristopi k kombinaciji materijalov ter digitalizacija pohištva z brezžičnimi polnjenjem naprav, pa internetom ... Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Na tej največji tržnici počitniških vozil in tudi v industriji pa poleg dodobra uveljavljene Adrie vse bolj blesti še eno slovensko podjetje. Gre za tovarno pohištva Podgorje Šentjernej, ki je razvojno podjetje v skupini Adria Mobil, specializirano za izdelavo karavaning in navtičnega ter pohištva specialne izvedbe. Visokospecializirani dolenjski mizarski mojstri so v Nemčijo tokrat prišli z linijo izdelkov pod okriljem slogana Dotakni se prihodnosti (Touch the future).

Na svojem razstavnem prostoru prikazujejo tehnološko močan razvojni korak v prihodnost specializiranega pohištva. Razstavljeni pohištveni elementi prikazujejo nove tehnologije (hidrografika, uvedba umetnega materiala epoxi v pohištvo, "soft touch" tehnologija lakiranja) in digitalizacijo pohištva, kar predstavlja nov razvojni potencial v karavaning in navtični industriji.

Adria s svojo filozofijo Življenje v gibanju ostaja tesno povezana z športom, zato sodeluje z vrhunskimi svetovnimi športniki, vključno s Tino Maze, in vsako leto tudi s tovarniško ekipo Red Bull KTM na reliju Dakar. Po novem bodo v dolenjskih bivalnih kombijih bivali dirkači ekipe KTM tudi na prvenstvu MXGP v motokrosu.  | Foto: Adria Mobil Adria s svojo filozofijo Življenje v gibanju ostaja tesno povezana z športom, zato sodeluje z vrhunskimi svetovnimi športniki, vključno s Tino Maze, in vsako leto tudi s tovarniško ekipo Red Bull KTM na reliju Dakar. Po novem bodo v dolenjskih bivalnih kombijih bivali dirkači ekipe KTM tudi na prvenstvu MXGP v motokrosu. Foto: Adria Mobil

Pomembno sporočilo vsem sodobnimi nomadom: Pridite v Slovenijo

Dolenjci so del svojega osrednjega razstavnega prostora znova namenili tudi turistični promociji Slovenije. Gre za promocijsko kampanjo Slovenske turistične organizacije I feel Slovenia. Green. Active. Healthy. Your caravanning destination. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Dolenjci so del svojega osrednjega razstavnega prostora znova namenili tudi turistični promociji Slovenije. Gre za promocijsko kampanjo Slovenske turistične organizacije I feel Slovenia. Green. Active. Healthy. Your caravanning destination. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Največji karavaning salon na svetu, ki se letos razteza na kar 21,4 hektarja zunanjih in notranjih površin, si bo v osmih dneh po ocenah organizatorja ogledalo več kot 200 tisoč obiskovalcev, med katerimi je vsaj 60 tisoč takih, ki se na ta sveti kraj sodobnih turističnih nomadov pripeljejo z lastnimi počitniškimi vozili.

Ti salon kot pokazatelj novih trendov industrije počitniških vozil in dodatne opreme obiščejo tudi zaradi celovite ponudbe turističnih storitev in destinacij v državah, ki razumejo karavaning kulturo ter vlagajo v infrastrukturo za oskrbo počitniških vozil.

Na tem področju pa se, roko na srce, v Sloveniji v preteklih letih ni veliko dogajalo. Slovenija kot dežela z velikimi turističnimi ambicijami je zamudila prenekatero priložnost, da bi se uveljavila kot končna destinacija zahtevnih gostov, ki svet raziskujejo v lastnih hišah na kolesih.

Poleg tega je naša tovarna s svojimi blagovnimi znamkami aktivno vključena še v akcijo vzpostavljanja mreže postajališč za avtodome v slovenskih občinah, katerih število je od lanskega leta naraslo na 72, cilj, ki ga zasledujejo na projektu vzpostavitve te mreže, pa je vsaj sto postajališč do leta 2018. | Foto: Jure Gregorčič Poleg tega je naša tovarna s svojimi blagovnimi znamkami aktivno vključena še v akcijo vzpostavljanja mreže postajališč za avtodome v slovenskih občinah, katerih število je od lanskega leta naraslo na 72, cilj, ki ga zasledujejo na projektu vzpostavitve te mreže, pa je vsaj sto postajališč do leta 2018. Foto: Jure Gregorčič

V Novem mestu v Adrii so zato odločeni, da kot eden največjih evropskih proizvajalcev pristopijo tudi k promociji Slovenije kot avtodomarske dežele in podprejo projekt razvoja mreže sodobnih ter do okolja in uporabnikov prijaznih postajališč in kampov za počitniška vozila.

Za kupce svojih vozil v sezoni 2018 so pripravili še brezplačni vodič Adria Camping Guide, ki vsebuje podrobnosti o več kot šest tisoč kampih po vsej Evropi in širše ter kontakte za evropsko mrežo pooblaščenih trgovcev za blagovni znamki Adria in Sun Living. | Foto: Adria Mobil Za kupce svojih vozil v sezoni 2018 so pripravili še brezplačni vodič Adria Camping Guide, ki vsebuje podrobnosti o več kot šest tisoč kampih po vsej Evropi in širše ter kontakte za evropsko mrežo pooblaščenih trgovcev za blagovni znamki Adria in Sun Living. Foto: Adria Mobil

 

Ne spreglejte