Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
1. 6. 2017,
15.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Sunliving Adria Mobil Na dopustu počitnice karavan

Četrtek, 1. 6. 2017, 15.26

6 let, 6 mesecev

Adria Mobil širi ponudbo in proizvodnjo cenovno dostopnejših avtodomov

Avtodomi Sunliving - Dolenjci na svoj način v hišah na kolesih združili filozofijo Ikee in Škode #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta | Foto Sunliving

Foto: Sunliving

Adria Mobil v teh dneh predstavlja nove avtodome pod blagovno znamko Sunliving. Gre za cenovno bolj dostopna vozila, namenjena mlajšim in mladim družinam. 

Poudarki:

Bazna vozila Fiat ducato z Euro 6 motorji. | Foto: Jure Gregorčič Bazna vozila Fiat ducato z Euro 6 motorji. Foto: Jure Gregorčič Nova generacija bivalnih kombijev (VAN), polintegriranih in mansardnih avtodomov, ki v ospredje postavljajo preprosto, a praktično in učinkovito izkušnjo.

Namenjeni so novim uporabnikom, mlajšim, visoko aktivnim ljudem in mladim družinam, ki vstopajo v svet karavninga.

So cenovno bolj dostopni, s cenovnim pragom, ki bo v Sloveniji okoli 40 tisoč evrov, noben model pa z osnovno ceno ne bo presegel 50 tisočakov.

Ambientalna osvetlitev, možnost dodatne klime, ogrevanih rezervoarjev za vodo.

Novosti: kompresorski hladilniki (pomaknjeni tudi v višnio pulta) z večjo učinkovitostjo hlajenja tudi pri visokih temperaturah, opcijsko vsi ponujajo sidrišča isofix za pritrjevanje otroških sedežev, nova zasnova skrite kopalnice, dimenzijsko velika ležišča do 155 cm širine, velika prilagodljivost in notranja stojna višina do 210 cm.

Vaše mnenje: novega ali rabljenega | Foto: vstopite v notranjost novih bivalnikov | Mere in postelje

Šmarješke Toplice v teh dneh gostijo vse ključne evropske trgovce velikega slovenskega proizvajalca počitniških vozil Adrie Mobil iz Novega mesta. Dolenjci jim predstavljajo nov rod avtodomov znamke Sunliving, ki v ospredje postavlja mlajše uporabnike in ponuja zanimivo vstopnico v svet počitnikovanja na kolesih. Glavna iztočnica ponovnega zagona slovenske "ljudske" počitniške znamke pa je dostopen, vsakodnevno praktičen in vseskozi povezan svet druženja v naravi.

Sedeš in se odpelješ

Plod slovenskega razvoja, dizajna in izdelave. | Foto: Jure Gregorčič Plod slovenskega razvoja, dizajna in izdelave. Foto: Jure Gregorčič Novo linijo hiš na kolesih je najenostavneje predstaviti z rekom: sedi in se odpelji. Gre za tri serije bivalnih vozil za vse, predvsem mlajše ljudi na vrhuncu svoje moči, ki vsak prost trenutek želijo izkoristi kakovostno.

Avtodom mnogi napačno povezujejo samo z dolgimi večtedenskimi potovanji. Bit enostavnega bivalnega vozila pa je v tem, da je dovolj preprosto za uporabo, praktično prilagodljivo med spalnim in bivalnim tlorisom tako za potnike kot tudi njihovo prtljago. Vse tri serije – V (VAN), S (polintegrirani avtodomi) in A (mansardni avtodomi) - novega začetka znamke Sunliving so zasnovane tako, da je bivalnik hitro pripravljen za izlet.

Preprosta uporabnost in povezanost je bilo ključno vodilo razvoja. To je avtodom, s katerim se je takoj po službi mogoče odpeljati na obalo Bohinja, pa pod kraški rob s plezalno opremo v prtljažniku. Ali pa si narediti piknik nekje ob Kolpi ali pa kolesarskimi potmi Goričkega. Ali pa se z njim preprosto pelješ na družinsko vrtno zabavo in vsa družina prespi pri prijatelju na dvorišču.

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta | Foto: Sunliving Foto: Sunliving Gre predvsem zato, da so uporabljeni preprosti, a kakovostni materiali, trpežen tekstil, enostavna, a učinkovita senčila. Žepi iz tekstila, ki ne škripajo, prostorne omarice, a hkrati ne manjka izdatno odmerjenih mer ležišč in celo ambientalen osvetlitve. Hitro in enostavno se prilagaja tudi število ležišč, sedežev v jedilnici, pa spremembe bivalnega, spalnega in potovalnega tlorisa.

Prilagodljivo dvojno dno je celo zaradi funkcije dvojnega poda bolje izolirano, kar bodo cenili smučarji. V vanu se denimo hitro podre ležišče in kar med obe zofi je mogoče postaviti motor. Najboljše pa je, da je celoten dizajn in izvedba plod slovenskega znanja in izdelave.

Znamka Sunliving je doživela nekakšen popolni ponovni zagon. Čisto novo zgodbo, ki jo je razvila tudi na novo postavljena ekipa ljudi. Na Dolenjskem so želeli, da se razvijejo nove ideje ter rešitve izkoristka in uporabe bivalne površine. Zato je k stvari pristopila ekipa, ki ni bila obremenjena z uveljavljenimi normami industrije počitniških vozil. Zato ne gre za nizkocenovno kopijo avtodomov  Adrie Mobil, pač pa nov rod počitniških vozil, ki v ospredje postavljajo uporabnost, preprostost in povezanost. Videli smo nekaj novih in res precej zanimivih rešitev.  | Foto: Jure Gregorčič Znamka Sunliving je doživela nekakšen popolni ponovni zagon. Čisto novo zgodbo, ki jo je razvila tudi na novo postavljena ekipa ljudi. Na Dolenjskem so želeli, da se razvijejo nove ideje ter rešitve izkoristka in uporabe bivalne površine. Zato je k stvari pristopila ekipa, ki ni bila obremenjena z uveljavljenimi normami industrije počitniških vozil. Zato ne gre za nizkocenovno kopijo avtodomov Adrie Mobil, pač pa nov rod počitniških vozil, ki v ospredje postavljajo uporabnost, preprostost in povezanost. Videli smo nekaj novih in res precej zanimivih rešitev. Foto: Jure Gregorčič

Slovenija le odpira vrata nomadom in njihovim mobilnim hišam: obeta se več kot 100 novih postajališč

Adria Mobil na 55. karavaning salonu v Düsseldorfu | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo "Sunliving vsekakor ni predstavnik avtodomov oziroma znamke, ki bi ponudila vozilo za klasičen enkratletni počitniški obisk severa Evrope, ampak za celoletno preživljanje prostega časa. Če pogledamo slovenskega uporabnika, to pomeni preživljanje prostega časa čez vikend, kratek izlet na jadransko obalo, odkrivati skrite kotičke Slovenije ... Ob tem naj poudarim, da bomo skupaj z domačo mrežo za postajališča v Slovenji postavili več kot 100 urejenih postajališč za počitniška vozila. Z našim novimi avtodomi bo tako lahko tudi domači kupec naslednjih deset let brez težav vsak vikend ali prosti dan odkrival Slovenijo," značilnosti na novo postavljene blagovne znamke opisuje direktor prodaje Marko Plazar.

Na mladih svet stoji!

Marko Plazar, direktor prodaje Adrie Mobil: "Mi smo si pri tej znamki želeli nov način razmišljanja in zato smo v sam razvojni proces pripeljali tudi novo, mlado ekipo. Mladi ljudje niso obremenjeni z zgodovino obstoječega razvoja Adrijinih avtodomov, kar se vidi v rezultatu inovativnih rešitev. Seveda je bila ekipa vse čas usmerjana s strani vodstva, ampak imeli so dovolj proste roke, da so sestavili novo zgodbo, polno svežih idej."  | Foto: Jure Gregorčič Marko Plazar, direktor prodaje Adrie Mobil: "Mi smo si pri tej znamki želeli nov način razmišljanja in zato smo v sam razvojni proces pripeljali tudi novo, mlado ekipo. Mladi ljudje niso obremenjeni z zgodovino obstoječega razvoja Adrijinih avtodomov, kar se vidi v rezultatu inovativnih rešitev. Seveda je bila ekipa vse čas usmerjana s strani vodstva, ampak imeli so dovolj proste roke, da so sestavili novo zgodbo, polno svežih idej." Foto: Jure Gregorčič

Tri serije:

Z novo filozofijo je znamka Sunliving dobila tudi novo podobo. Poslovila se je rumeno-siva kombinacija. Novo zgodbo pa začenjajo v modro-sivih barvah logotipa. | Foto: Jure Gregorčič Z novo filozofijo je znamka Sunliving dobila tudi novo podobo. Poslovila se je rumeno-siva kombinacija. Novo zgodbo pa začenjajo v modro-sivih barvah logotipa. Foto: Jure Gregorčič V – VAN bivalniki: V60 SP za 2 osebi in V65 SL do 4 osebe, dolžina od 5,9 m do 6,4 m, dvojni podi in velika prilagodljivost tudi glede prevoza opreme,

S – polintegrirani bivalniki: s petimi homologiranimi sedeži v 6 modelih (od skupaj 9), štiri dolžine: 5,9 m, 6,7 m, 6,9 m in 7,4 m, 16 tlorisov tudi z možnostjo dvižne postelje spredaj,

A – mansardni, alkoven avtodomi: 3 modeli - SP,DK, DP v treh dolžinah 5,9 m, 6,9 m in 7,4m, do 7 ležišč, do 210 cm stojne višine, prilagodljiv prtljažni prostor z dostop od znotraj, veliko ležišče na vozniško kabino 155 x 210 centimetrov.

Ikea, Škoda, Sunliving …, predvsem pa svoboda ob vsaki priložnosti

Med zanimivejše rešitve spada skrita kopalnica, ki zaradi pomičnega roloja in pokritega tuš korita ne jemlje prostora kuhinji. Veliko natančnih izračunov je bilo potrebno, da kopalnica ne posega v dnevni tloris, da prhe ni treba po prhanju obrisati, da kdo ne stopi v mokro korito, ko rolo skrije kopalniški blok. Tudi strešno okno kopalnice je v dvojni funkciji in osvetljuje in zrači kopalnico in bivalni del, kadar prha in stranišče nista v funkciji. | Foto: Jure Gregorčič Med zanimivejše rešitve spada skrita kopalnica, ki zaradi pomičnega roloja in pokritega tuš korita ne jemlje prostora kuhinji. Veliko natančnih izračunov je bilo potrebno, da kopalnica ne posega v dnevni tloris, da prhe ni treba po prhanju obrisati, da kdo ne stopi v mokro korito, ko rolo skrije kopalniški blok. Tudi strešno okno kopalnice je v dvojni funkciji in osvetljuje in zrači kopalnico in bivalni del, kadar prha in stranišče nista v funkciji. Foto: Jure Gregorčič Dolenjci v novi seriji hiš na kolesih na svoj način in s svojimi idejami povzemajo tisto, kar je denimo v svetu bivanja uspelo Ikei ali pa v avtomobilskem svetu Škodi. Obe znamki ponujata zelo zanimivo in konkurenčno razmerje med kakovostjo in ceno ter obe znamki ponujata drugačne praktične rešitve, ki se ne menijo za togost ustaljenih norm bivalnih prostorov ali pa karoserijskih oblik.

Ne, v Novem mestu niso izumili tople vode, so pa k stvari pristopili pametno z svežimi idejami, tako kot to počne Ikea in v svojih Simply clever praktičnih avtomobilskih rešitvah tudi Škoda.

"Da, to je zagotovo vzporednica s temi blagovnimi znamkami, kot ste jih našteli. Mi sedaj predstavljamo te vrednote v industriji počitniških vozil," nam pritrdi prvi prodajnik dolenjskega počitniškega velikana Marko Plazar.

Načelo manj je več druži nove avtodome iz Dolenjske in dejstvo, da so dovolj drugačni, da bodo znali opozoriti na to, kar Dolenjci z njimi želijo povedati. Na tem vikendu ni treba kositi trave, menjati strehe, nameščati videosistema. Z veliko manjšimi stroški pa je vsako noč lahko mogoče zvezde opazovati drugje, se zbujati ob različnih razgledih in predvsem oditi po svoje ob vsakem prostem trenutku. To pa je danes vrednota, o kateri je vredno razmisliti.

To so bivalniki, ki se na sodoben način vračajo k nomadskim koreninam: preprosto in uporabno. | Foto: Sunliving To so bivalniki, ki se na sodoben način vračajo k nomadskim koreninam: preprosto in uporabno. Foto: Sunliving

Dolenjci se želijo približati novim kupcem

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V Novem mestu želijo z blagovno znamko Sunliving konkurenčno nastopiti predvsem pri mlajših generacijah kupcev, ki jih ne zanimajo preveliki in predragi avtodomi ter se kot nomadi vračajo h koreninam. Kakšen potencial pa se skriva v novi generaciji kupca, pa pojasnjuje Marko Plazar, direktor prodaje v Adrii Mobil:

"V karavaningu je dovolj prostora za nove kupce, kar so dokazali tudi sejmi v preteklem letu, predvsem največji v Düsseldorfu, ki je znanilec trendov. Tam je bilo več kot 30 odstotkov obiskovalcev tako imenovanih novih prišlekov v panogo.

Tudi sam trg avtodomov in vanov oziroma bivalnih kombijev raste prav v tem segmentu, kjer ljudje iščejo neko enostavnost bivalnih vozil. Očitno smo proizvajalci v tem svojem razvojnem ciklu morda tudi malce preveč zakomplicirali produkte in nekoliko pozabili na te prve uporabnike, ki vstopajo v svet karavaninga. Ljudje se vse bolj vračajo k naravi in iščejo neke nove, drugačne načine preživljanja prostega časa. Želijo pa na čim bolj enostaven način priti do produkta, ki mora biti dovolj enostaven in hkrati dober, da je mogoče z njimi čim bolj kakovostno preživljati ta prosti čas."

Poglejte priročnost dvojnih podov, hitro dostopnih odlagalnih površin in navtične rešitve vpetja pograda v vanih. Kot pri tekmovalnih jadrnicah. In tako ležišče ima še vedno nosilnost dobrih 100 kilogramov.   | Foto: Jure Gregorčič Poglejte priročnost dvojnih podov, hitro dostopnih odlagalnih površin in navtične rešitve vpetja pograda v vanih. Kot pri tekmovalnih jadrnicah. In tako ležišče ima še vedno nosilnost dobrih 100 kilogramov. Foto: Jure Gregorčič

Hiša na kolesih za slabih 40 tisočakov

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta | Foto: Sunliving Foto: Sunliving Ključno za uspeh in tržni preboj na trgu, kjer je v tem segmentu že uspešnih okoli 26 različnih proizvajalcev, s katerimi bodo moči merili Novomeščani, pa bo v tem, kako uspešno bodo predstavili novo zgodbo Sunlivinga.

Letos naj bi v tem segmentu cenejših in preprostejših avtodomov vsi skupaj na evropskem trgu prodali okoli 33 tisoč vozil, do leta 2020 pa 40 tisoč, kar pomeni, da bo trg rasel z okoli 7 odstotki na leto. Marko Plazar pojasnjuje ključni adut zgodbe:

"Zgodba Sunlivinga je v tem, da želimo z njo ponuditi svežo vsebino. To ni ceneni avtodom, ampak cenejši, ki bo dal zelo veliko za vloženi denar. Če gledamo neke cenovne mejnike evropskega trga, denimo velikega nemškega, bo ta naša ponudba v programu vanov štartala pri 38 tisoč evrih. S to znamko pa ne bomo prebijali nekih osnovnih cen nad 50 tisočakov. Torej osnovne izvedbe vseh treh seriji so bodo gibale med 40 in 50 tisoč evri."

Nove bivalnike Sunliving je razvila nova ekipa mladih ljudi. Izkušeni inženirji Adrie so bedeli nad konstrukcijskimi rešitvami, ki so ključni za kakovost bivalne nadgradnje. Ideje pa so sveže in nove ter zanimive. Tlorisi so odlično prilagodljivi, ponujajo preproste rešitve, ki jih bodo cenili tudi mlade družine, motoristi, surferji, kajtarji, gorski kolesarji, smučarji …  | Foto: Jure Gregorčič Nove bivalnike Sunliving je razvila nova ekipa mladih ljudi. Izkušeni inženirji Adrie so bedeli nad konstrukcijskimi rešitvami, ki so ključni za kakovost bivalne nadgradnje. Ideje pa so sveže in nove ter zanimive. Tlorisi so odlično prilagodljivi, ponujajo preproste rešitve, ki jih bodo cenili tudi mlade družine, motoristi, surferji, kajtarji, gorski kolesarji, smučarji … Foto: Jure Gregorčič

Novega ali rabljenega?

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V Novem mestu se z znamko Adria Mobil že prebijajo tudi v bolj premium ponudbo bivalnih vozil. Ponovni zagon, novo rojstvo blagovne znamke Sunliving pa naj bi s svojo dostopnostjo in praktičnostjo enostavne uporabe pomenila zanimivo vstopnico v svet počitnikovanja na kolesih. Dostopnejše vstopne cene bodo zanimive tudi za podjetje, ki se ukvarjajo z najemom in za vse tiste začetnike, ki sicer razmišljajo o nakupu malo rabljenega avtodoma. Tukaj so Dolenjci, kot trdijo, pripravili precej zanimivo alternativo v dilemi staro proti novemu:

"Vsekakor bomo konkurenčni. Ciljamo tudi na uporabnike, ki iščejo različico rabljenih produktov, ker so pač cenovno bolj ugodni in dostopni. Mi pa jih bomo s Sunlivingom poizkušali prepričati, da je vendarle bolje imeti nov kakovosten produkt z izjemno uporabniško izkušnjo in da je to prava rešitev za zelo podoben denar," obljublja Plazar.

Koliko bi bili pripravljeni odšteti za avtodom?

  • do 30 tisoč evrov
    66,28 %
    171 glasov
  • do 50 tisoč evrov
    15,89 %
    41 glasov
  • do 100 tisoč evrov
    4,65 %
    12 glasov
  • raje bi kupil rabljen avtodom ali cenejšo bivalno prikolico
    13,18 %
    34 glasov
Oddanih 258 glasov

Adria ima sladke skrbi: proizvodne kapacitete tovarne so izkoriščene do maksimuma

Sunliving - nova generacija avtodomov iz Novega mesta | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Adria Mobil pa ima trenutno sladke skrbi, ki pa so še vedno skrbi. Proizvodnje linije tovarne v Novem mestu so povsem zasedene in delujejo na maksimalno možnih proizvodnih kapacitetah, kar pomeni krepko prek 10 tisoč proizvedenih produktov na leto.

To pa seveda pomeni tudi daljše dobavne roke naročenih vozil, kar pa si ne želi noben proizvajalec. Do sedaj so poleg vseh bivalnih vozil blagovne znamke Adria Mobil na leto naredili manj kot tisoč vozil znamke Sunliving. Ponovno rojstvo te znamke pa naj bi po načrtih prineslo bistveno hitrejšo rast, ki naj bi se v naslednjih treh letih, do leta 2020, povečala za kar okoli 115 odstotkov.

To pa na leto pomeni blizu 3 tisoč dodatno narejenih bivalnih vozil ob vseh naročilih blagovne znamke Adria. Novomeščani se zavedajo, da bo investicija v širitev proizvodnje neizbežna in se tudi že pripravljajo na izgradnjo nove linije, ki pa bo pomenila tudi nova delovna mesta. Kljub temu pa kot vedno do sedaj ostajajo previdni in pravijo, da bo nadaljnji razvoj odvisen tudi od novega lastnika. Gre za veliko skupino Trigano, ki naj bi v kratkem postal novi lastnik Adrie Mobil iz Novega mesta, čeprav posel še ni dokončno sklenjen.

Foto: Vstopite v notranjost novih bivalnikov iz Novega mesta

Fotogalerija
1 / 26
Ne spreglejte