SiolNET. Avtomoto Zgodbe
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger
151. helikopterska eskadrilja Slovenske vojske

Slovenska vojska v akcijskem videu ameriškega proizvajalca helikopterjev #video

3

termometer

Ameriški proizvajalec helikopterjev Bell s sedežem v Fort Worthu v zvezni državi Teksas je za promocijski video in prikaz zmogljivosti enega najbolj vsestranskih helikopterjev na svetu, bell-412, izbral 151. helikoptersko eskadriljo Slovenske vojske.

Helikopter, ki je v Sloveniji rešil veliko življenj

Gorska reševalna zveza Slovenije ima posebej izurjene gorske reševalce letalce, ki sodelujejo s posadkami vojske in policije. V letu 2016 sta vojaški in policijski bell 412 v slovenskih gorah posredovala pri 210 reševalnih akcijah. Gorska reševalna zveza Slovenije ima posebej izurjene gorske reševalce letalce, ki sodelujejo s posadkami vojske in policije. V letu 2016 sta vojaški in policijski bell 412 v slovenskih gorah posredovala pri 210 reševalnih akcijah. Američani v videu predstavljajo delo naše 151. helikopterske eskadrilje, ki deluje v sestavi 15. polka vojaškega letalstva ter zagotavlja zračno podporo enotam Slovenske vojske, opravlja pa tudi naloge v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na težko dostopnih terenih ob naravnih ter drugih nesrečah.

Eden ključnih helikopterjev te vsestranske letalske enote je prav bell-412, ki je v Sloveniji rešil že precej življenj, predvsem na stalnih posredovanjih pri nesrečah v gorah.

Največja težava pri reševanju v gorah je seveda dostopnost. Pri resnih poškodbah je ključno, mnogokrat življenjskega pomena, da poškodovanec čim prej dobi zdravniško oskrbo. Zlasti zahtevna stenska reševanja so brez uporabe helikopterja zahtevala veliko ekipo in veliko časa. Oboje v gorah pomeni le še več nevarnosti za vse udeležene.


Zračni napad v živo: vodne bombe letečih gasilcev nad ognjene zublje #foto

Zgodbe strojev

Vpogled v drobovje letala, s katerim bo letela tudi Melania Trump


151. helikopterska eskadrilja ima bazo v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, med njenimi nalogami pa v Slovenski vojski navajajo pet ključnih iztočnic: zagotavljanje zračne podpore enotam Slovenske vojske, usposabljanje pilotov in tehničnega osebja, sodelovanje pri nalogah iskanja in reševanja, sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči, sodelovanje z zmogljivostmi enote na mednarodnih operacijah in misijah. Enota se je kot izredno požrtvovalna, pogumna in vztrajna izkazala tudi v posredovanju oziroma reševanju pri obsežnih poplavah v Srbiji. 151. helikopterska eskadrilja ima bazo v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, med njenimi nalogami pa v Slovenski vojski navajajo pet ključnih iztočnic: zagotavljanje zračne podpore enotam Slovenske vojske, usposabljanje pilotov in tehničnega osebja, sodelovanje pri nalogah iskanja in reševanja, sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči, sodelovanje z zmogljivostmi enote na mednarodnih operacijah in misijah. Enota se je kot izredno požrtvovalna, pogumna in vztrajna izkazala tudi v posredovanju oziroma reševanju pri obsežnih poplavah v Srbiji.

S prihodom helikopterja sta se bistveno skrajšala odzivni čas reševalcev in čas prevoza ponesrečenca v zdravniško oskrbo. Treba pa je povedati, da gorsko reševanje s helikopterjem spada med najbolj skrajne in ekstremne oblike simbioze med človeškim znanjem, izkušnjami, pogumom in strojem.

Med pilotom, letalskim tehnikom, gorskim reševalcem in zdravnikom letalcem morata med akcijo vladati popolno zaupanje in stroga disciplina, vse skupaj pa zahteva še ogromno količina znanja. Jasno je, da visoko nad tlemi prostora za napake ni, sicer je rezultat poguben.

Video: Kako je od blizu videti reševanje v slovenskih gorah

[video: 62294 / ]

Slovenska vojska leti s potomcem legendarnega helikopterja huey

Legendarni helikopter bell huey UH-1h, ki se je kot pravi angel varuh ranjenih vojakov proslavil v nedostopnih džunglah surove vietnamske vojne, je postavil temelje tudi zahtevnemu reševanju v civilnem življenju. Slovenska vojska in policija za taktične naloge in posredovanja v civilne namene, recimo za potrebe gorskega reševanja, uporabljata novejšo in predvsem zmogljivejšo različico legendarnega hueyja – bell-412.


Pristanek lovcev F-16: letališče Cerklje po prenovi usposobljeno za zahtevne bojne naloge #video


Ta zares izjemen stroj zmore ob tričlanski posadki peljati še 11 potnikov, njegova največja vzletna masa pa doseže skoraj 5,4 tone. Da štirikraki rotor s premerom 14 metrov naredi dovolj potiska in vzgona, skrbita dva motorja Pratt & Whitney s skupno močjo 1.800 "konjev".

Bell-412M lahko doseže največjo višino 5.359 metrov, njegova največja višina lebdenja z učinkom Zemlje znaša 3.109 metrov, največja višina lebdenja brez omenjenega učinka pa znaša 1.585 metrov. Za namene gorskega reševanja je tak bell opremljen z elektrohidravličnim dvigalom, ki zmore na krov potegniti 272 kilogramov težek tovor na 75 metrov dolgi jeklenici.


Gorski reševalci nekoč in danes: tehnični napredek, več rešenih življenj, srčnost nespremenjena

Ustavil ga je infarkt, pod vrhom ga je rešil helikopter: "Ni besed, s katerimi bi se lahko zahvalil."


Legendarni helikopter bell huey UH-1h, ki se je kot pravi angel varuh ranjenih vojakov proslavil v nedostopnih džunglah surove vietnamske vojne, je postavil tudi temelje zahtevnemu reševanju v civilnem življenju. Legendarni helikopter bell huey UH-1h, ki se je kot pravi angel varuh ranjenih vojakov proslavil v nedostopnih džunglah surove vietnamske vojne, je postavil tudi temelje zahtevnemu reševanju v civilnem življenju.

Tehnični podatki večnamenskega helikopterja bell 412:

Motor: 2x Pratt & Whitney PT6T-3D

Moč: 2x 900 HP (2 x 662 kilovatov)

Največja hitrost: 259 km/h

Dolet: 745 km

Trajanje poleta: 4 h

Največja višina leta: 5359 m

Največja višina lebdenja z učinkom Zemlje: 3109 m

Največja višina lebdenja brez učinka Zemlje: 1585 m

Premer rotorja/število krakov: 14 m/4

Dolžina z rotorjem: 17,1 m

Dolžina: 12,66 m

Višina: 3,7 m

Posadka + potniki: 3 + 11

Največja vzletna masa z zunanjim tovorom: 5398 kg

Koristna masa (tovora in goriva): 2484 kg

Masa zunanjega tovora: 2041 kg

Dodatna oprema: kljuka za prevoz zunanjega tovora, zunanje elektrohidravlično dvigalo 272 kg/75 m, sistem za samozaščito, vreča za gašenje požarov  

Oborožitev: mitraljez MAG 7,62 mm 1380 nabojev, lanser LAU-7H 70 mm 7 raket

Kako zanesljiv je ta večnamenski leteči stroj ob ustreznem vzdrževanju, dovolj pove podatek, da je policijski bell pod oblake prvič poletel pred več kot tremi desetletji, leta 1979. Kako zanesljiv je ta večnamenski leteči stroj ob ustreznem vzdrževanju, dovolj pove podatek, da je policijski bell pod oblake prvič poletel pred več kot tremi desetletji, leta 1979.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 227
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin