Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
30. 9. 2016,
10.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Natisni članek

Renault Nissan Revoz Jean Pierre Mesic

Petek, 30. 9. 2016, 10.33

6 let, 6 mesecev

Pogovor: Jean-Pierre Mesic, novi generalni direktor Renault Nissan Adriatic

Renaulte bo Slovencem prodajal nečak Stjepana Mesića

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Slovenci smo prvega renaulta v Novem mestu sestavili pred 44 leti, od časov priljubljene katrce do danes pa se je avtomobilska industrija močno spremenila. Poleti je generalni direktor Renault Nissan Adriatic postal Jean-Pierre Mesic. Na avtomobilskem salonu v Parizu smo z njim govorili o slovenskem avtomobilskem trgu in zahtevah slovenskih kupcev.

Jean-Pierre Mesic je izkušen avtomobilski menedžer, ki je v zadnjih letih še posebej veliko delal s flotnimi projekti. Vodenje Renault Nissan Slovenija je prevzel letos poleti. | Foto: Gregor Pavšič Jean-Pierre Mesic je izkušen avtomobilski menedžer, ki je v zadnjih letih še posebej veliko delal s flotnimi projekti. Vodenje Renault Nissan Slovenija je prevzel letos poleti. Foto: Gregor Pavšič

Avtomobilska industrija je pomembno gibalo evropskega gospodarstva. Francoski trije veliki avtomobilski proizvajalci Peugeot, Citroen in Renault predstavljajo pomembne zaposlovalce v Franciji, ki obenem spada tudi med pet največjih avtomobilskih trgov v Evropi. Državna politika, ki jo trenutno prvoosebno predstavlja predsednik Francois Hollande, se je v času krize v avtomobilski prodaji večkrat znašla pod pritiskom uprav avtomobilskih gigantov in njihovih močnih sindikatov. Zapiranje tovarn in z njim povezano neizogibno odpuščanje je bilo za francosko vlado prava tempirana bomba.

Renault 4 ima v Sloveniji še danes kultni avtomobilski status. | Foto: Ciril Komotar Renault 4 ima v Sloveniji še danes kultni avtomobilski status. Foto: Ciril Komotar Slovenske roke so prvi renault sestavile pred 44 leti

S francosko avtomobilsko industrijo je tesno povezana tudi Slovenija. Takratni novomeški IMV je že leta 1972 izdelal prvi renault 4, priljubljeno katrco, in se leta 1990 združil z Renaultom in se preimenoval v Revoz.

Slovenci so tudi zato tradicionalno kupovali renaulte. Od romantičnih časov katrce se je marsikaj spremenilo. Na katrco so nekoč mladi kot njihovi današnji vrstniki na iPhone čakali pred saloni in razmišljali, katero barvo vozila jim bo tovarna namenila. Izbire praktično ni bilo.

Na slovenskih cestah je več kot 78 tisoč registriranih cliov, zdaj ga bodo spet začeli izdelovati tudi v Revozu. | Foto: Ciril Komotar Na slovenskih cestah je več kot 78 tisoč registriranih cliov, zdaj ga bodo spet začeli izdelovati tudi v Revozu. Foto: Ciril Komotar

Temelji tradicije? Okrog 3.500 zaposlenih Slovencev in 78 tisoč cliov na cestah …

Po slovenskih cestah danes vozi več kot 78 tisoč cliov. Na leto jih še vedno prodajo od tri do štiri tisoč, prenovljenega bodo spet začeli izdelovati v Revozu. Odgovor na vprašanje, zakaj je Slovencem ta francoska znamka blizu, zato ni preveč težek.

Renault prek Revoza in celotne prodajno-servisne mreže (skupaj s sestrsko znamko Dacia) v Sloveniji zaposluje okrog 3.500 ljudi. Če jim prištejemo še ožje in širše sorodstvo, odgovor na vprašanje o tradicionalni navezanosti Slovencev na Renault ni pretežek.

"Električni avtomobili v Parizu prebijajo psihološko mejo," pravi Mesic, ki si je z zanimanjem ogledal prenovljeni renault zoe s podvojenim dosegom. | Foto: Gregor Pavšič "Električni avtomobili v Parizu prebijajo psihološko mejo," pravi Mesic, ki si je z zanimanjem ogledal prenovljeni renault zoe s podvojenim dosegom. Foto: Gregor Pavšič

Priimek Mesic ni naključen, Francoz ima neposredne hrvaške korenine

Generalni direktor družbe Renault Nissan Adriatic je letos postal francoski menedžer Jean-Pierre Mesic. Z njim smo se prvič srečali v Parizu. Čeprav je Francoz, odlično in tekoče govori hrvaško. Njegova starša sta namreč Hrvata in sta ga naučila jezika. Čeprav sam ni nikoli živel na Hrvaškem in nima povezav s tamkajšnjo politiko, je njegov stric nekdanji hrvaški predsednik in premier Stjepan Mesić.

"Slovenija je z vidika avtomobilskega trga razvita država. Kupci želijo racionalna in kakovostna vozila. Slovenski kupec ima pri avtomobilu visoke, a obenem racionalne zahteve. Tudi zato je v Sloveniji veliko karavanov. Svoj avtomobil radi uporabljate za službo, a tudi za potrebe družine in prosti čas. Vsi smo zadovoljni z zdajšnjo rastjo trga, ki je letos zrasel za okrog 10 odstotkov. Rasel bo tudi prihodnje leto, a najbrž ne več toliko," slovenski avtomobilski trg ocenjuje Mesic, ki je bil v preteklosti specializiran predvsem za vodenje velikih flotnih projektov. Pod njegovim vodstvom je Renault na primer sklenil pogodbo s francosko pošto o dobavi električnih kangoojev.

Prihod renault clia in tudi električnega smarta forfour sta po Mesicevem mnenju zelo pozitivna za Revoz. Tam je trenutno zaposlenih 2.200 ljudi. | Foto: Reuters Prihod renault clia in tudi električnega smarta forfour sta po Mesicevem mnenju zelo pozitivna za Revoz. Tam je trenutno zaposlenih 2.200 ljudi. Foto: Reuters

Ko je bil še samski, je vozil laguno z motorjem V6

Čeprav je bil kot flotni specialist navajen vsakodnevno delati predvsem z Excellovimi tabelami, je tudi avtomobilski navdušenec. Nekoč, ko še ni bil poročen in ni imel otrok, je vozil kupejevsko renault laguno z motorjem V6. Danes se vozi z espaceom, a kot pravi sam, tudi enoprostorca najbrž ne bo vozil neskončno dolgo.

"Vsem tovarnam želimo izpopolniti kapaciteto proizvodnje"

Čeprav ni odgovoren za rezultate Revoza, je vesel vrnitve proizvodnje novega clia v Evropo. To bo učvrstilo delovna razmerja v tovarni, kjer ima danes stalno pogodbo o zaposlitvi dva tisoč ljudi, pri proizvodnji pa dodatno sodeluje še okrog 200 agencijskih delavcev. Ker traja uvajanje posameznika na delovno mesto v proizvodnji kar 23 dni, imajo tudi v Novem mestu sklenjenih veliko dolgoročnejših pogodb o zaposlitvi.  

"Vrnitev clia je zelo dobra novica. Renault bi rad v svojih tovarnah kar najbolje izpopolnil kapacitete. V Franciji bo polna, saj bomo tam izdelovali zoe in tudi novo nissan micro. Revoz ima smolo, da celoten razred twinga v Evropi pada. V primerjavi s predhodnikom ima celo zelo dober tržni delež, s katerim smo zadovoljni, toda proti padanju razreda ne moremo veliko storiti. Slovenija sploh spada med države, kjer v mestih ni tako velike gneče in je zato zanimanje za mestne avtomobile še toliko manjše," dodaja Mesic, ki ne pozabi dodati, kako prijetno mu je v primerjavi s Parizom ali Zagrebom potovati in se v službo peljati v precej bolj mirni Ljubljani.

Ne spreglejte