Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
6. 12. 2020,
16.24

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Hyundai Toyota Sebastien Ogier WRC svetovno prvenstvo reli

Nedelja, 6. 12. 2020, 16.24

3 leta, 4 mesece

Svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier je star 36 let

Pozor, med najboljše voznike prihajajo najstniki #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

reli WRC mladi | Foto Red Bull

Foto: Red Bull

Povprečna starost prve deseterice svetovnega prvenstva v reliju, ki se je danes končalo s slavjem Sebastiena Ogierja med vozniki in Hyundaia med proizvajalci, je kar 32 let. Na vrata tovarniških moštev trkajo izjemno hitri najstniki, kot sta 20-letni Kalle Rovanpera in 19-letni Oliver Solberg. Bo menjavo generacij sprožila upokojitev Ogierja?

Še sedmič na vrhu – Sebastien Ogier (desno) in sovoznik Julien Ingrassia. | Foto: Red Bull Še sedmič na vrhu – Sebastien Ogier (desno) in sovoznik Julien Ingrassia. Foto: Red Bull Danes se je v okolici Monze končal še zadnji letošnji reli svetovnega prvenstva, kjer je po srhljivem razpletu svetovni prvak spet postal Sebastien Ogier (Toyota). Še v soboto popoldne je bolje kazalo njegovemu moštvenemu kolegu Elfynu Evansu, ki je imel pred prihodom v Monzo kar 14 točk prednosti pred Ogierjem, vse do takrat pa je zelo rutinirano nadziral razplet relija. Toda v nenadni snežni nevihti se je ujel v past enega od ovinkov, zdrsnil pod cesto in odprl Ogierju odprto pot do naslova svetovnega prvaka. Z napako Evansa so se lahko naslova svetovnega prvaka med proizvajalci spet veselili pri Hyundaiu.

Lanski svetovni prvak Ott Tanak letos le tretji, za Ogierjem in Elfynom Evansom. | Foto: Red Bull Lanski svetovni prvak Ott Tanak letos le tretji, za Ogierjem in Elfynom Evansom. Foto: Red Bull Koronavirus skrajšal sezono, svetovni prvak Ogier kariero zato podaljšal še za eno leto

To bi morala biti zadnja sezona za Ogierja, serijskega svetovnega prvaka in enega največjih šampionov tega športa. Naslov prvaka je osvojil s tremi različnimi znamkami avtomobila – od Volkswagna do Forda in zdaj Toyote. Ker pa je epidemija letos močno okrnila sezono, je Ogier s Toyoto podpisal še enoletno pogodbo.

Tako je bolezen covid-19 vsaj za eno leto podaljšala tudi menjavo generacij v vrhu svetovnega prvenstva. 36-letni Ogier je eden najstarejših med vodilnimi vozniki, a pri tovarniških moštvih ni edini s starostjo prek 30 let. Pri Hyundaiu sta lanski svetovni prvak Ott Tanak stara 33, Thierry Neuville – ta še vedno čaka na svoj prvi naslov – pa 32 let. Tudi Evans, nesojeni svetovni prvak letošnje sezone, je do pravega vrhunskega materiala in zadostne mere izkušenj prišel šele pri 31 letih.

starost vozniki WRC reli | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Kdo bo še sledil Ogierjevi upokojitvi?

Se bo z odhodom Ogierja začela velika menjava generacij? Kako dolgo bosta v vrhu relija še vozila Tanak in Neuville? Jima bodo še ponudili prave pogoje ali bodo že namensko stavili na mlajše dirkače?

Toyota je že letos podpisala pogodbo s komaj 20-letnim Kallejem Rovanpero. Finski najstnik je bil že desetletje čudežni otrok, ki se je obvladovanja avtomobila učil na zaledenelem jezeru svojega očeta Harrija, prav tako nekdanjega tovarniškega voznika relija. Rovanpera je letos pokazal veliko zrelosti in upravičil zaupanje, sezono pa je končal na skupno petem mestu. Najboljši je bil s tretjim mestom na Švedskem.

Kalle Rovanperra je pri 20 letih odpeljal prvo sezono kot tovarniški voznik Toyote. Sklenil jo je na skupno petem mestu. | Foto: Red Bull Kalle Rovanperra je pri 20 letih odpeljal prvo sezono kot tovarniški voznik Toyote. Sklenil jo je na skupno petem mestu. Foto: Red Bull

Izjemna sezona za Oliverja Solberga. Lahko v svoji kariere preseže dosežke očeta Pettra, dolgoletnega tovarniškega voznika in svetovnega prvaka iz leta 2003? | Foto: Red Bull Izjemna sezona za Oliverja Solberga. Lahko v svoji kariere preseže dosežke očeta Pettra, dolgoletnega tovarniškega voznika in svetovnega prvaka iz leta 2003? Foto: Red Bull

Mladinska svetovna prvaka – Tom Kristensson in Sjöberg Joakim (ford fiesta rally4). | Foto: Red Bull Mladinska svetovna prvaka – Tom Kristensson in Sjöberg Joakim (ford fiesta rally4). Foto: Red Bull Navdušujoče predstave najstnikov Rovanpere in Solberga

Medtem ko ima Rovanpera že pogodbo s tovarniško ekipo WRC, nanjo še čaka celo leto mlajši Oliver Solberg. Sin nekdanjega svetovnega prvaka Pettra Solberga je bil letos odličen tako na dirkah svetovnega kot evropskega prvenstva, kjer je postal tudi mladinski prvak. 19-letni Solberg je celo sezono vozil zelo hitro in z malo napakami, tudi v Monzi pa se je potegoval za zmago v razredu WRC 2. Ne gre dvomiti, da mu bodo tovarniška moštva kmalu namenila pozornost in ponudila pogodbo.

Rovanpera in Solberg sta najbolj očitna predstavnika nove generacije, ki avtomobile vrhunsko obvladujejo že pri dvajsetih letih. Samo za primerjavo – zdajšnji prvak Ogier je svoj prvi reli v življenju odpeljal pri starosti 22 let, v svetovno prvenstvo pa se je s podporo Citroena prebil pri 25 letih.

Koliko tovarniških sedežev bo sploh na voljo za mlade talente?

Med mladimi gre opozoriti na še nekaj imen, med njimi na Adriana Fourmauxa (ford fiesta R5), Pierra-Louisa Loubeta (hyundai i20 R5), Ole-Christiana Veibyja (hyundai i20 R5), Jarija Huttunena (hyundai i20 R5) in še nekaj drugih. Mnogo mladih voznikov trenutno vozi še v nižjih razredih in njihova kariera bo odvisna od rezultatov, zbranega proračuna in kajpak razpoložljivosti tovarniških sedežev. Trenutno pravi program WRC s podporo tovarne nudita le Toyota in Hyundai, kar je za razvoj širše baze nove generacije zvezdnikov relija zagotovo premalo.

Ne spreglejte