Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
26. 6. 2016,
6.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Mercedes-Benz

Nedelja, 26. 6. 2016, 6.40

6 let, 7 mesecev

Palestinska replika mercedesa SSK, ki ga je zasnoval Ferdinand Porsche

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Mercedes SSK Palestina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mercedes-benz SSK je slavni avtomobil izpred 80 let, ki je navdušil tudi palestinskega mehanika. Ta je v dveh letih v svoji delavnici izdelal repliko avtomobila, ki ga je nekoč zasnoval Ferdinand Porsche.

Fotogalerija
1 / 8

Mercedes, ki ga je izdelal Porsche Eden izmed ohranjenih mercedes-benzov SKK.  | Foto: Eden izmed ohranjenih mercedes-benzov SKK.

To je še eden v vrsti slavnih mercedesov, ki ga je konec tridesetih let prejšnjega stoletja oblikoval nihče drug kot Ferdinand Porsche. Takrat je bil še tehnični direktor Daimlerja. Bil je njegov zadnji mercedes, preden je zapustil podjetje in ustanovil lastno družbo športnih avtomobilov. Avtomobil je nastal na osnovi takratnega različice SS, ki je bila še bistveno bolj robustna in okrog 400 kilogramov težja.

Šasijo je Porsche s sodelavci skrajšal za 48 centimetrov in tako avtomobil naredil bolj okretnega in primernega za pionirske avtomobilske dirke takratnega obdobja. Poganjal ga je sedemlitrski šestvaljni motor, ki je imel od 150 do 220 kilovatov moči in skoraj 700 njutonmetrov navora.

Po zaslugi štiristopenjskega menjalnika je imel končno hitrost 190 kilometrov na uro in je bil eden najhitrejših avtomobilov svojega obdobja. Ko je voznik do konca pritisnil stopalko za plin, je vklopil tudi delovanje kompresorja za dodatno moč.

36-letni Palestinec je repliko mercedesa izdeloval dve leti. | Foto: Reuters 36-letni Palestinec je repliko mercedesa izdeloval dve leti. Foto: Reuters

Palestinska replika slavnega mercedesa še ni uradno registrirana Sestavne dele je iskal tako doma kot v ZDA. Mercredesova zvezda je bila seveda nepogrešljiva. | Foto: Reuters Sestavne dele je iskal tako doma kot v ZDA. Mercredesova zvezda je bila seveda nepogrešljiva. Foto: Reuters

Enega takih avtomobilov, ki jih je Mercedes-Benz izdelal manj kot 40, je nekoč med delom v Perzijskem zalivu videl tudi Palestinec Munir Shindi. Kot mehanik se je v eno največjih avtomobilskih ikon, mercedes SSK je prišel tudi v zaključne izbore za avtomobil stoletja, hitro zaljubil in se odločil izdelati repliko. Originalnih vozil je kajpak ostalo le še bore malo. Večino so jih pred 80 leti razbili na dirkah, tisti redki preživeli pa so vredni več milijonov evrov.

"Preprosto sem ga moral imeti. Hotel sem vsem dokazati, da je mogoče z veliko truda in iznajdljivosti izdelati njegovo repliko," danes v svoji avtomehanični delavnici v Gazi pripoveduje 36-letni Shindi, ko svoja dva sinova posadi v avtomobil in si privošči za zdaj eno redkih voženj po domači ulici. Domače oblasti mu namreč še niso dovolile uradne registracije vozila.

Mercedes SSK Palestina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sestavne dele je iskal na vseh mogočih krajih

Sestavne dele je dobil dobesedno na vseh koncih in krajih. Uporabil je tako rezervne dele kot uvožene elemente iz ZDA. Za izdelavo replike iz leta 1927 je skupno potreboval dve leti.

Avtomobili so v Gazi sicer dokaj redki. Na tem gosto poseljenem območju, kjer živi skoraj dva milijona ljudi, je registriranih okrog 70 tisoč avtomobilov.

Ne spreglejte