Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
20. 1. 2021,
7.14

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Reli Monte Carlo

Sreda, 20. 1. 2021, 7.14

3 leta, 3 mesece

Večkratni zmagovalci prestižnega relija Monte Carlo

Najtežji za najboljše? Monaško zmago je ponovilo le 12 šampionov.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Reli Monte Carlo | Ozke ceste, poledenel asfalt in spremenljivo vreme so zaščitni znak relija Monte Carlo. Poteka od leta 1911, konec tedna bo na sporedu že 89-tič. Na fotografiji Carlos Sainz (subaru impreza); Španec je eden izmed le dvanajstih voznikov, ki so uspeli ponoviti zmago na najbolj nepredvidljivem reliju leta. | Foto Reuters

Ozke ceste, poledenel asfalt in spremenljivo vreme so zaščitni znak relija Monte Carlo. Poteka od leta 1911, konec tedna bo na sporedu že 89-tič. Na fotografiji Carlos Sainz (subaru impreza); Španec je eden izmed le dvanajstih voznikov, ki so uspeli ponoviti zmago na najbolj nepredvidljivem reliju leta.

Foto: Reuters

Reli Monte Carlo je najslavnejši ter vsaj z vidika nepredvidljivosti in raznovrstnosti tudi najtežji reli na svetu. Od leta 1911 je potekal 88-krat, od 58 različnih zmagovalcev pa jih je komaj 12 zmagalo vsaj dvakrat. Na vrhu sta Francoza Sebastien Loeb in Sebastien Ogier, oba kar s sedmimi zmagami, Ogier celo s šestimi zaporednimi.

Aleš Pušnik
Avtomoto Nepredstavljiva avantura, ki je peljala skozi Slovenijo

To, da je le 12 voznikom uspelo ponoviti zmago na reliju Monte Carlo, je najboljši dokaz njegove zahtevnosti. Le redko je ta reli potekal po suhih cestah. Razmere so se največkrat pogosto menjale, pa ne le na istem reliju, celo znotraj iste hitrostne preizkušnje.

Odseki suhega, mokrega in poledenelega asfalta, na vrhu visokih prelazov pa pogosto še nekaj centimetrov snega so zahtevali od voznikov stalno zbranost in odločnost pri sprejemanju kompromisov. Brez športne sreče je bilo na tem reliju težko zmagati, a le na srečo se ne gre zanašati. Serijska zmagovalca, kot sta Sebastien Loeb in Sebastien Ogier, tega relija nista dobila sedemkrat le zato, ker bi imela veliko sreče.

V tako težkih razmerah še bolj do izraza pridejo talent, hladnokrvnost, zbranost in sposobnost prilagajanja na različne razmere, zato se tudi seznam večkratnih zmagovalcev relija Monte Carlo bere kot seznam največjih imen svetovnega relija vseh časov.

Tommi Makinen je na reliju Monte Carlo zmagal štirikrat zapored. Prve tri zmage je osvojil kot voznik Mitsubishija, zadnjo pa že v barvah Subaruja. | Foto: Reuters Tommi Makinen je na reliju Monte Carlo zmagal štirikrat zapored. Prve tri zmage je osvojil kot voznik Mitsubishija, zadnjo pa že v barvah Subaruja. Foto: Reuters

Dvanajst voznikov, ki jim je uspelo vsaj enkrat ponoviti zmago na reliju Monte Carlo:

št. zmag

voznik:

dirkalniki:

zmage v obdobju:

7x

Sebastien Loeb

citroen xsara WRC, citroen C4 WRC, citroen DS3 WRC

2003-2013

7x

Sebastien Ogier

peugeot 207 S2000, VW polo WRC, ford fiesta WRC, citroen C3 WRC

2009-2019

4x

Tommi Makinen

mitsubishi lancer, subaru impreza WRC

1999-2002

4x

Sandro Munari

lancia fulvia HF, lancia stratos

1972-1977

4x

Walter Rohrl

fiat 131 abarth, opel ascona, lancia 037, audi quattro

1980-1984

3x

Didier Auriol

lancia delta HF integrale, toyota celica

1990-1993

3x

Carlos Sainz

toyota celica, subaru impreza, toyota corolla WRC

1991-1998

3x

Jean Trevoux

hotchkiss 686, delahaye

1938-1951

2x

Miki Biasion

lancia delta HF integrale

1987-1989

2x

Erik Carlsson

saab 96 sport

1962-1963

2x

Maurice Vasselle

hotchkiss AM

1932-1933

2x

Bjorn Waldegaard

porsche 911 S

1969-1970

Veliko slavje Audija leta 1984 za trojno zmago na monaški ruleti. Zmagal je Walter Rohrl. | Foto: Audi Veliko slavje Audija leta 1984 za trojno zmago na monaški ruleti. Zmagal je Walter Rohrl. Foto: Audi Rohrl reli dobil z vsemi pogoni in štirimi različnimi znamkami, Makinen prvi slavil štirikrat zapored

Že pred drugo svetovno vojno, ko je bil reli seveda nekaj povsem drugega kot danes, sta večkratna zmagovalca relija postala Francoza Maurice Vasselle in Jean Trevoux. Med velikimi imeni svetovnega relija je prvi dvakrat zmagal Erik Carlsson s saabom 96.

Med večkratnimi zmagovalci relija sta velik pečat pustila trikratna zmagovalca Didier Auriol in Carlos Sainz, posebna primera pa sta bila Walter Rohrl in Tommi Makinen. Nemec je na reliju zmagal štirikrat, in to vsakič z drugim avtomobilom, kot edini je ta reli dobil tako s pogonom na zadnji in sprednji par kot na vsa štiri kolesa. Makinen je reli resda vselej dobil "le" z dvema znamkama, a je prvemu uspelo na tem reliju zmagati štirikrat zapored.

Ogierjevih neverjetnih šest zaporednih zmag

To je med vsemi uspelo le še Ogierju, ki pa je Makinenovim zaporednim zmagam dodal še dve - monaški reli je dobil kar šestkrat zapored in šele lani je moral prvič po letu 2013 priznati premoč tekmecem. Leta 2019 je Ogier reli dobil s prednostjo komaj 2,2 sekunde in imel še pred zadnjo hitrostno preizkušnjo 0,4 sekunde prednosti.

Skupno ima aktualni svetovni prvak v Monte Carlu sedem zmag. Od tega resda eno iz leta 2009, ko reli ni štel za svetovno prvenstvo, temveč za takratno medcelinsko serijo IRC. Konec tedna bo Ogier na svoji toyoti yarisu WRC spet imel štartno številko ena in morebitna zmaga na monaški ruleti bi še bolj utrdila njegovo mesto v samemu vrhu najboljših voznikov relija vseh časov.

Walter Rohrl
Avtomoto Legendarni fiat in Nemec, ki ga je vozil najbolje

Sebastien Loeb je bil prejšnje desetletje kralj monaškega relija. | Foto: Reuters Sebastien Loeb je bil prejšnje desetletje kralj monaškega relija. Foto: Reuters

Sebastien Ogier se je rodil v Gapu v Franciji, kjer bo središče relija tudi letos. Na "domačih" cestah si lahko Ogier privozi že osmo zmago na reliju Monte Carlo. | Foto: Toyota Sebastien Ogier se je rodil v Gapu v Franciji, kjer bo središče relija tudi letos. Na "domačih" cestah si lahko Ogier privozi že osmo zmago na reliju Monte Carlo. Foto: Toyota

Ne spreglejte