Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2016,
7.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Mobilna magistrala

Sobota, 27. 8. 2016, 7.09

6 let, 6 mesecev

Mobilna magistrala: kako smo pod hrvaškim borovcem odkrili redkega audija #vlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Odkrili smo enega najredkejših audijev, obiskali prostovoljnega gasilca, v tekmi na 100 metrov primerjali Renaultovega športnika in BMW-jevega ekologa, za volan mestnega avtomobila z odprto streho pa posadili tudi dve sodelavki z dolgimi lasmi. Ker september že trka na vrata, je vse bolj vroče tudi dogajanje v avtomobilski industriji. Prihodnji teden na primer sledi svetovna premiera prvega Škodinega športnega terenca. Ne skrbite, seveda bomo zraven.

V hrvaškem kampu smo odkrili enega najbolj posebnih audijev Njegovo vrednost bi težko natančno določili, ampak glede na ekskluzivnost tega eksota se cena verjetno giblje v razponu od 30 do 50 tisoč evrov. | Foto: Ciril Komotar Njegovo vrednost bi težko natančno določili, ampak glede na ekskluzivnost tega eksota se cena verjetno giblje v razponu od 30 do 50 tisoč evrov. Foto: Ciril Komotar

V redakciji Avtomota smo vselej na preži. Tudi takrat, ko se na primer peljemo domov ali pa smo na dopustu. Ciril je tako iz enega izmed hrvaških kampov poslal fotografije zelo zanimivega audija 200.

Družba Bischofberger Condor je v 80. letih izdelovala počitniška vozila z bivalno nadgradnjo na precej zanimivih modelih. Pred 30 leti je bil tak Audijev bivalnik s štirikolesnim pogonom quattro in 2,1-litrskim turbobencinskim motorjem z dobrimi 180 "konji" oz. 134 kilovati nedvomno najhitrejši avtodom. Danes je še toliko večji unikat, pravi eksot in verjetno res najbolj poseben in redek audi vseh časov.

V takem condorju lahko potujejo in bivajo štiri osebe. V alkoven spalnem nadstrešku oz. v mansardni spalnici je ležišče dimenzij 195 x 128 centimetrov. | Foto: Ciril Komotar V takem condorju lahko potujejo in bivajo štiri osebe. V alkoven spalnem nadstrešku oz. v mansardni spalnici je ležišče dimenzij 195 x 128 centimetrov. Foto: Ciril Komotar

Odpravili smo se na salon karavaninga v Düsseldorf

Teden je minil tako v znamenju zanimivih testov, kreiranja novih zgodb kot tudi potovanj v tujino. Naš urednik Jure Gregorčič se je odpravil na največji evropski salon karavaninga, kjer se v prvi vrsti predstavljajo tako novomeška Adria Mobil kot tudi vsi preostali vodilni predstavniki. V Düsseldorfu bo zagotovo na ogled postavljeno tudi kakšno prav zanimivo počitniško vozilo. Več o tem v prihodnjih dneh.

Napeto pospeševanje na 100 metrov med renault meganom RS z 275 "konji" in električnim BMW i3. Megane si je ključno prednost priboril v prvih metrih pospeševanja. | Foto: Jure Gregorčič Napeto pospeševanje na 100 metrov med renault meganom RS z 275 "konji" in električnim BMW i3. Megane si je ključno prednost priboril v prvih metrih pospeševanja. Foto: Jure Gregorčič

Avtomobilski "tek" na sto metrov BMW i3 enako hitro kot megane pospešuje od 50 do 90 kilometrov na uro. | Foto: Dean Gostimirovič BMW i3 enako hitro kot megane pospešuje od 50 do 90 kilometrov na uro. Foto: Dean Gostimirovič

Teden smo začeli z nenavadnim primerjalnim testom. Ob koncu olimpijskih iger v Braziliji smo organizirali stometrsko tekmo v pospeševanju renault megana RS in električnega BMW i3. Megane je sicer zmagal, a prednost je znašala le pol sekunde. Ko smo primerjali pospešek od 50 do 90 kilometrov na uro, torej simulacijo prehitevanja na regionalni cesti, sta bila celo povsem izenačena.

Elektrika ima s takojšnjim navorom velik potencial. To dokazuje tudi nova različica tesle S z baterijo kapacitete 100 kilovatnih ur. Ne le da bo ta baterija podaljšala doseg, tesla S v različici P100D bo do 100 kilometrov na uro pospešila v le 2,5 sekunde.

Vidite razliko v oznaki na tabli nad cesto in na vozišču? | Foto: Vidite razliko v oznaki na tabli nad cesto in na vozišču?

Prometna oznaka, ki vodi v nasprotno smer vožnje na avtocesti

Odkrivali smo zanimivosti Zaloške ceste v Ljubljani. V zadnjih mesecih so jo prenavljali. Že junija smo opazili, da je bila začasna talna oznaka v križišču postavljena tako, da bi neprevidnega voznika lahko zapeljala v nasprotno smer na avtocesto. Pozneje so tisto začasno oznako popravili. Zdaj je na cesti že tista prava stalna oznaka, ki pa spet ne nakazuje vmesnega slepega kraka.

Smarta sta vozili sodelavki Branka Grbin in Metka Prezelj. | Foto: Ciril Komotar Smarta sta vozili sodelavki Branka Grbin in Metka Prezelj. Foto: Ciril Komotar

Kako se smart obnese v družbi dveh simpatičnih sodelavk?

Privoščili smo si tudi zanimiv test enega najbolj prepoznavnih mestnih avtomobilov. V smarta fortwo sta se usedli sodelavki Branka Grbin in Metka Prezelj. To je bil preizkus smarta skozi ženske oči. Zanimalo ju je, kako se vožnja z odprto streho obnese za njuni pričeski in ali je v prtljažniku dovolj prostora za njuni torbici. Smart je vendarle mestni avtomobil, ki je le meter daljši od Brankinega nepogrešljivega kolesa.

Aktualnosti iz avtomobilske industrije: Lamborghini centenario roadster. Vsi so razprodani. | Foto: Lamborghini Lamborghini centenario roadster. Vsi so razprodani. Foto: Lamborghini

V avtomobilski industriji je odmeval spor Volkswagna z dobaviteljema, ki sta del Slovencem dobro znane poslovne skupine Prevent Group. Potem ko je spor ustavil proizvodnjo golfa in celo passata, so se predstavniki največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca z bosanskim poslovnežem Hastorjem vendarle dogovorili.

Lamborghini je razprodal čisto vse modele centerio, ki so bili namenjeni počastitvi stoletnice rojstva ustanovitelja znamke Ferruccia Lamborghinija. Najprej so prodali vseh 20 kupejev, nato še vseh 20 roadsterjev. Vsak med njimi je stal dva milijona evrov. Pisali smo tudi o prodajnih uspehih te italijanske znamke. Zdaj bodo proizvodnjo omejili na 3.500 vozil letno, ob prihodu športnega terenca urusa pa jo nameravajo podvojiti. Thomas Müller ob svojem novem audiju. | Foto: Audi Thomas Müller ob svojem novem audiju. Foto: Audi

Za nove avtomobile pa ni bilo treba nič plačati igralcem Bayern Münchna. Ker je njihov pokrovitelj Audi, so igralci in trener Carlo Ancelotti dobili nove avtomobile. Kar 15 igralcev je izbralo model iz serije RS. Ancelotti se bo vozil v novem audiju S8 plus. Najbolj skromen pri izbiri je bil mladi Portugalec Renato Sanches, ki se je zadovoljil z audijem A3.

Počasi se je v avtomobilski industriji že začelo ogrevanje pred avtomobilskim salonom v Parizu. Uredništvo Avtomota bosta tam zastopala Gregor Pavšič in Ciril Komotar. Vloga salonov se je v zadnjih letih sicer spremenila – letos tam na primer sploh ne bo znamke Ford –, vseeno pa bo tam predstavljenih veliko pomembnih avtomobilov tudi za Slovenijo. Ta teden je s skico svojega novega ria napovedala Kia, Opel pa je za Pariz napovedal predstavitev nove električne ampere-e.

In še zanimivost za rubriko "saj ni res, pa je": Američanka se je odločila za testno vožnjo novega mercedes-benza GLE. Že po nekaj sekundah ga je obrnila na bok in poškodovala še več tam parkiranih vozil.

Številka, ki dokazuje ekskluzivnost testnega renault megana RS. | Foto: Ciril Komotar Številka, ki dokazuje ekskluzivnost testnega renault megana RS. Foto: Ciril Komotar

Testi: Renaultova ekskluziva, Abarthova igrača in Lexusova alternativa Drzen sprednji del, hibridni pogon in ekološka alternativa - vse to je lexus RX. | Foto: Ciril Komotar Drzen sprednji del, hibridni pogon in ekološka alternativa - vse to je lexus RX. Foto: Ciril Komotar

Med objavljenimi testi je izstopal čistokrvni športnik renault megane RS. Vozili smo namreč pravo ekskluzivno različico, ki so si jo zamislili pri slovenskem uvozniku. Megane RS z izpuhom Akrapoviča, vzmetenjem Öhlinsa in zavorami Bremba je bil prava mala raketa, ki pa obenem kaže tudi na izzive megana naslednje generacije. Ta na primer zagotovo ne bo zgolj trivratni avtomobil.

Med testi ste lahko brali tudi oceno zanimivega Abarthovega malčka na osnovi fiata 500, ki ponuja vozniške užitke tako z zaprto kot tudi odprto streho, predstavili pa smo tudi novo generacijo Lexusovega športnega terenca RX za 90 tisoč evrov. Ta slovenskim kupcem prinaša luksuzno izbiro po ekoloških notah.

Za zdaj še rahlo zakrita škoda kodiaq. | Foto: Škoda Za zdaj še rahlo zakrita škoda kodiaq. Foto: Škoda

Sredi tedna se odpravljamo tudi na svetovno premiero škode kodiaq

In prihodnji teden? Zagotovo bo pester. Brali boste o Volvovi koncertni dvorani na štirih kolesih za več kot sto tisoč evrov. Odpravili se bomo v Berlin, kjer bomo prisotni na svetovni premieri prvega Škodinega športnega terenca kodiaq, v Nemčiji bomo na lastni koži preizkusili tudi hibridno kio optimo.

Ne spreglejte