Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 8. 2016,
10.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Natisni članek

električni avtomobili Avtosalon Pariz 2016 Opel

Četrtek, 25. 8. 2016, 10.01

6 let, 6 mesecev

Opel v Pariz z ampero-e, ki želi podirati tabuje in podpreti elektromobilnost

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Opel bo na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil novo ampero-e, svoj prvi pravi električni avtomobil. Za avtomobil obljubljajo pospeške na ravni športnih modelov OPC, prostornost in vsakodnevno uporabnost. Več ključnih tehničnih podatkov sledi jeseni.

General Motors je električni avtomobil najprej namenil Chevroletu. Opel ampera-e je evropska različica Chevroletovega bolta. Opel z njo vstopa na cesto električne mobilnosti. | Foto: Opel General Motors je električni avtomobil najprej namenil Chevroletu. Opel ampera-e je evropska različica Chevroletovega bolta. Opel z njo vstopa na cesto električne mobilnosti. Foto: Opel

Trg električnih avtomobilov je v Evropi zrasel za 6,8 odstotka

Opel bo na jesenski avtomobilski salon v Parizu pripeljal svojo največjo novost leta. To je električni avtomobil ampera-e, sicer Oplova različica sestrskega vozila chevrolet bolt. Opel se s tem avtomobilom vključuje na evropski trg električnih avtomobilov, ki je v prvem polletju zrasel za 6,8 odstotka.

Konična moč elektromotorja bo 150 kilovatov, motor bo imel 360 njutonmetrov hipnega navora. | Foto: Opel Konična moč elektromotorja bo 150 kilovatov, motor bo imel 360 njutonmetrov hipnega navora. Foto: Opel

Ampera-e želi podirati tabuje

Novi električni avtomobili podirajo tabuje, da je lahko tovrstno vozilo kvečjemu drugi avtomobil v družini. To je tudi eden od namenov Opla. "Elektromobilnost bo z novo ampero-e mogoča čisto vsak dan," napoveduje predsednik Opla Karl-Thomas Neumann.

Opel za ampero-e napoveduje pospeške na ravni svojih športnih modelov OPC. Do 50 kilometrov na uro bo pospešila v 3,2 sekunde, od hitrosti 80 do 120 kilometrov na uro pa v 4,5 sekunde. Najvišja hitrost avtomobila bo 150 kilometrov na uro. Konična moč elektromotorja bo 150 kilovatov, motor bo imel 360 njutonmetrov hipnega navora.

Video: Opel ampera je bila v prvi generaciji še električni avtomobil s podaljševalnikom dosega. Bencinski motor je med vožnjo generiral elektriko.

Hitrost polnjenja, kapaciteta baterij in doseg še skrivnost

Nemci so za zdaj še skrivnostni glede kapacitete baterijskih celic, ki bodo nameščene na pod avtomobila. Taka postavitev bo omogočala nadpovprečno prostornost za potnike, zaradi nizkega težišča tudi dobre vozne lastnosti. Opel prav tako še skriva podatek o moči vgrajenega polnilca in dosegu, ki ga bo ampera-e omogočala.

Tina Müller, vodja Oplovega marketinga, je v intervjuju za nemški WirtshaftsWoche napovedala največji doseg v razredu. Realni doseg električnega opla bi bil lahko med 200 in 300 kilometrov. Opel bo novo ampero-e začel prodajati prihodnje leto.

Ne spreglejte