Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
4.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Fiat Urbani Atomoto Športni Avtomoto Abarth

Torek, 23. 8. 2016, 4.41

6 let, 6 mesecev

Test nove različice

Abarth 595 – strupeni škorpijon lahko boleče piči ego velikh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Abarth 595 | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Zapeljali smo pravega abartha in ob pogledu nanj prej kot na znamko Fiat pomislili na Ferrari. Da, pravi mali "piccolo ferrari"! Dvobarvni športnik je strup, ki zažge. Tudi s ceno.

Poudarki:

Tehnični podatki, vaše mnenje, fotogalerija, pikolovci in cena ter oprema

3,6 metra dolg avtomobilček je res pravi koncentrat vozniških užitkov, ki pa ima svojo ceno. Ob njej bodo le pravi vozniški romantiki brez pomisleka rekli ja. | Foto: Matej Leskovšek 3,6 metra dolg avtomobilček je res pravi koncentrat vozniških užitkov, ki pa ima svojo ceno. Ob njej bodo le pravi vozniški romantiki brez pomisleka rekli ja. Foto: Matej Leskovšek Abarth 500 je na voljo s tremi 1,4-litrskimi turbo motorji s 103, 118 in 132 kilovati.

Osnovna cena testne različice s srednjo močjo 160 "konjev" in serijsko opremo znaša 24.500 evrov.

Na podatek o 35-litrskem rezervoarju je treba gledati s športnega stališča. Manj goriva pomeni manjšo maso, pri športnikih pa vemo, da zmogljivosti padajo z vsakim dodatnim kilogramom.

Kot vemo že iz predhodnih testov fiata 500, se ostrešje lahko odpre do zadnjega stekla ali pa skupaj z njim, pri čemer se zadnje okno zloži navznoter. Pri odpiranju prtljažnega pokrova se v tem primeru zadnje steklo samodejno povrne v osnovni položaj.

Prepoznavna in karizmatična oznaka. Kar nekaj jih je na tem hitrem avtomobilčku. | Foto: Matej Leskovšek Prepoznavna in karizmatična oznaka. Kar nekaj jih je na tem hitrem avtomobilčku. Foto: Matej Leskovšek Abarthov kabriolet enako kot mali fiati ponuja možnost povečanja prtljažnega prostora na 610 litrov.

Vožnja? En sam užitek. Kot bi tiščali gokart barvitega glasu. Je pravi koncentrat vozniških užitkov. Abarth pač.

Motor: 1369-kubični bencinski turbo s 118 kilovati oziroma 160 "konji"
Poraba na testu:
7,6 l/100 km
Cena testnega vozila: 25.680 EUR

Abarth vsenaokrog

Abarth 500C je v osnovi s tehničnim strupom prepojen, izzivalno obarvan fiat 500C. Skozi 17-palčna trofeo platišča razkazuje rdeče brembo čeljusti, zavorna koluta sta tudi zadaj naluknjana, notranjost je usnjena z izrazito športnima sprednjima sedežema. Prav nobena priložnost, kjer je lahko bil nameščen unikatni škorpijon, ne ostane neizkoriščena. Naj bo sredi športnega volana, na sedežnih naslonjalih, na karoseriji ob straneh, spredaj in zadaj, na kolesnih obročih, celo na kovinskih stopalkah in še kje. | Foto: Matej Leskovšek Abarth 500C je v osnovi s tehničnim strupom prepojen, izzivalno obarvan fiat 500C. Skozi 17-palčna trofeo platišča razkazuje rdeče brembo čeljusti, zavorna koluta sta tudi zadaj naluknjana, notranjost je usnjena z izrazito športnima sprednjima sedežema. Prav nobena priložnost, kjer je lahko bil nameščen unikatni škorpijon, ne ostane neizkoriščena. Naj bo sredi športnega volana, na sedežnih naslonjalih, na karoseriji ob straneh, spredaj in zadaj, na kolesnih obročih, celo na kovinskih stopalkah in še kje. Foto: Matej Leskovšek

Trdo podvozje, neposreden volan

Abarth si želi ovinkov. | Foto: Matej Leskovšek Abarth si želi ovinkov. Foto: Matej Leskovšek Podvozje 160-konjskega palčka je občutno trše od fiatov 500, zato bi se skozi ovinke lahko meril z go-karti. Vzrok je tudi v tem, kar je o kolesih zapisal naš Vinko Kernc po prvi vožnji.

Volan je z 2,5 zavrtljaja neposreden, tako da je vožnja po ravni cesti kar dolgočasna. Abarth si želi ovinkov, na primer takšnih čez prelaz Črnivec.

Prav tam smo preverjali, kako hitro se da sprazniti 35-litrski rezervoar in kako je s tistimi g-ji, ki v programu sport merijo pospeške in pojemke. Pri tem nas je zanimalo tudi, ali je na cesti hujši od minija!

Na 900 metrov in nazaj pod osmimi litri

Do vznožja vzpetin nad Kamnikom med običajnim prometom nismo uspeli uveljaviti niti delčka sposobnosti male rakete, zato poraba ni dosegla sedmih litrov. Navzgor pa je bila druga pesem. Odstotke na merilniku GAS smo dvigovali proti vrednosti 100 in na tem odseku porabili povprečno 11 litrov na sto. Na celotni relaciji iz Ljubljane prek 900 metrov visokega Črnivca in nazaj smo povprečno porabili 7,6 litra, enako kot na testnem krogu. Slabo že ni.

Abarth prekaša minija po glasu, saj rjove, kot da motor diha s petimi litri. Skozi ovinke trmasto čepi tudi pri bočnem pospešku 0,9 g. | Foto: Matej Leskovšek Abarth prekaša minija po glasu, saj rjove, kot da motor diha s petimi litri. Skozi ovinke trmasto čepi tudi pri bočnem pospešku 0,9 g. Foto: Matej Leskovšek

Kaj pa primerjava z minijem?

Abarth 595 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Abarth prekaša minija po glasu, saj rjove, kot da motor diha s petimi litri. Skozi ovinke trmasto čepi tudi pri bočnem pospešku 0,9 g. Morda je bilo kdaj tudi več, vendar voznik med krotenjem volana to težko prebere. Glede primerjave trdimo, da boljši od minija ni, slabši pa tudi ne. Za podrobnejšo primerjavo bi morali prepričati uvoznike, da nam poleg goriva med testom zagotovijo tudi kakšen par pnevmatik.

Ker je mali abarth tudi vozilce za mestno razkazovanje, naj še navržemo, da je mestna poraba po tehničnih podatkih zelo visoko nastavljena na 7,9, saj je potovalni računalnik po 110 kilometrih mestne vožnje s povprečno hitrostjo 28 km/h naračunal porabo 7,8!

Na daljšo pot je seveda najbolj primeren za dva, čeprav so sedeži štirje. | Foto: Matej Leskovšek Na daljšo pot je seveda najbolj primeren za dva, čeprav so sedeži štirje. Foto: Matej Leskovšek

Abarth kot potovalno vozilo?

Abarth 595 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Seveda za dva, čeprav so sedeži štirje. Izrazito športno ukrojena notranjost ne obljublja udobja. Razen usnjenih površin je polna trde plastike, edino ukrivljen pokrov na merilnikom je, kdo ve, zakaj, mehko obložen. Z manj kot 3500 vrtljaji na avtocesti (merilnik na 135 pomeni pravih 130 na uro) v kabini ni hrupno zaradi motorja, bolj pa zaradi platnenega (tako se reče, čeprav so zdaj materiali drugačni) ostrešja.

Skozi predore smo si že med testi fiatov 500C tiščali ušesa. Par, ki gre na pot, mora tudi računati, da bo na cilj prispel nekoliko pretresen, čeprav udarci na neravninah niso grobo sunkoviti. 500 potovalnih kilometrov se da prevoziti z enim rezervoarjem, vendar bi takšne voznike med lastniki tega športnika zaman iskali.

Naš največji doseg je le enkrat presegel 400 kilometrov, sicer pa pri tem abarthu velja, da tudi če mora voznik kmalu znova po gorivo, dobro ve, kam mu je 95-oktanska energijska župca izpuhtela.

Cena testnega vozila: 25.680 EUR
Cena osnovne različice: 20.490 EUR (abarth 500C elaborabile 1.4 T-jet 16V)
Osnovna cena testnega vozila: 24.490 EUR (abarth 500C turismo 1.4 T-jet 16V)

Dodatna oprema: 1.190 EUR
posebna pastelna barva črna skorpione, bela gara, stranska rdeča črta (1.090 EUR), lita platišča trofeo (100 EUR)

Redno servisiranje do 120.000 km: 2.810,06 EUR

15.000 km: 240,18 EUR / 30.000 km: 408,58 EUR / 45.000 km: 240,18 EUR / 60.000 km: 412,78 EUR / 75.000 km: 240,18 EUR / 90.000 km: 412,78 EUR / 105.000 km: 240,18 EUR / 120.000 km: 615,20 EUR

Časovni interval med servisi je eno leto.
Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Izrazito športno ukrojena notranjost ne obljublja udobja. | Foto: Matej Leskovšek Izrazito športno ukrojena notranjost ne obljublja udobja. Foto: Matej Leskovšek

Merilnik z dvema obrazoma

Velik osrednji merilnik in ob njem dodatni merilnik, ki prikazuje, kako diha turbina. | Foto: Matej Leskovšek Velik osrednji merilnik in ob njem dodatni merilnik, ki prikazuje, kako diha turbina. Foto: Matej Leskovšek Velik okrogel merilnik je odlično izkoriščen, pravzaprav še bolj, kot smo spoznali v testih fiatov 500. V sredini, kot običajno, digitalno prikazuje hitrost in podatke v zvezi z vožnjo, na obodu meri temperaturo hladilne tekočine in količino goriva, merilnik vrtljajev seveda ne manjka, za povrh pa izmenjuje podatka za eco index in izkoristek med pospeševanjem, oboje glede na izbiro varčnega ali športnega programa vožnje.

Stikala na osrednji konzoli so ergonomsko dobro izbrana, po dolgem času pa lahko pohvalimo delovanje potovalnega računalnika, ki je nadgradnja tistega pri fiatih. Upravljanje je sicer enako kot prej, vendar je osnovnih možnosti samo pet, šesta predstavlja tlak v gumah, sedma pa bočna in vzdolžna pospeška oziroma pojemka.

Za pikolovce

Abarth 595 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Pri abarthu 500C se enako kot pri fiatih 500 čudimo krogu obračanja, ki bi moral biti pri 3,7 metra "kratkem" vozilu bistveno manjši.

Tako pa se voznik pri vožnji mimo ovire večkrat ušteje in mora najprej vzvratno.

Morda lahko malemu abarthu pogledamo skozi prste z izgovorom, da bi pri običajnih skrajnih položajih volanske letve zaradi velike pogonske moči preveč trpela homokinetična zgloba.

#foto: Škorpijon je povsod ...

Fotogalerija
1 / 33
TEHNIČNI PODATKI: Abarth 500 C 1.4 T-jet 16V 160 595 turismo
ZASNOVA: razred, kupe kabriolet; dvoje vrat, 4 sedeži
MOTOR: bencinski, turbo, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1368 cm3; največja moč: 118 kW pri 5500 vrt/min, največji navor: 230 Nm pri 3000 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/40 R17
MERE in MASE: dolžina: 3657 mm, širina: 1627 mm, višina: 1485 mm; medosna razdalja: 2300 mm; masa praznega vozila: 1150 kg; nosilnost: 280 kg; prostornina prtljažnika: 185 - 610 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 210 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,4 s; mestna vožnja: 7,9 l/100 km, odprte ceste: 4,9 l/100 km, kombinirano: 6,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 35 l; emisije: 139 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, kolenska blazina za voznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS, EBD, MSR, ESP, ASR; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 5 zvezdic (fiat 500, 2007)
SERIJSKA OPREMA: 17-palčna lita platišča, električno pomično ostrešje iz fleksibilnega materiala, bi-ksenonska žarometa, meglenke, dnevne luči, zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje,   električno pomični ogledali, samozatemnitveno notranje ogledalce, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini s stikali za upravljanje, športni paket turismo, ročna parkirna zavora, stikalo za program sport, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB in AUX, usnjeno oblazinjenje abarth, voznikov sedež nastavljiv po višini, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje sprednjih stekel, odprt predal pred sovoznikom, odlagalna mesta v vratih in med sprednjima sedežema, zadnja klop deljiva v razmerju 50/50, kit za popravilo pnevmatik
GARNCIJA: 2-letna garancija brez omejitve kilometrov, 3-letna garancija na lak; 8-letna garancija na prerjavenje

Abarth 500 C 1.4 T-jet 16V 160 595 turismo se mi zdi zanimiv zaradi ...

  • Voznih lastnosti in zmogljivosti
    30,72 %
    51 glasov
  • Podobe in imidža
    45,78 %
    76 glasov
  • Tradicije
    6,02 %
    10 glasov
  • Me ne prepriča
    17,47 %
    29 glasov
Oddanih 166 glasov
Ne spreglejte