Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 10.02

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja: Abarth 595 Competizione

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Abarth 595 competizione

Srce znamke italijanskega Abartha je malček 599 competizione, ki seveda izhaja iz prenovljenega fiata 500. Igrivi avtomobil prepriča z igrivostjo, voznimi lastnostmi, mehansko zaporo diferenciala in tudi zanimivim zvokom motorja.

Poudarki

- trije paketi zmogljivosti in opreme
- ročni ali robotizirani menjalnik
- samosvoj zvok motorja- Garett, Sabelt, Brembo, Koni
- competizione z mehansko zaporo diferenciala


Test: abarth 124 spider

Test: prenovljeni fiat 500


Osnova za prenovljeni 595 je prenovljeni fiat 500

Še vedno lahko 595 kupec kot kombilimuzino ali kot kabriolet, ne glede na to pa v osnovi veljajo enake (karoserijske) spremembe, kot jih je bil deležen prenovljeni fiat 500 – takoj ga boste spoznali po zadnjih lučeh, ki imajo v sredini del v barvi karoserije. Na prav tako spremenjen sprednji del so pri Abarthu za 595 pripravili odbijač z večjimi odprtinami za zrak, na zadku pa je zdaj izrazitejši difuzor. Še ena pomembna sprememba je na zunanjosti: 17-palčna platišča granturismo so za sedem odstotkov lažja in z za 50 odstotkov večjo prezračevalno površino. Manjša masa koles in učinkovitejše hlajenje zavor sta pri vožnji na meji ključnega pomena.

Abarth 595 competizione | Foto:

BeatsAudio vs record monza

V notranjosti imajo abarthi 595 zdaj še bolj izbrane, a še vedno športno naravnane materiale. Več je alkantare in karbonskih vlaken, na voljo pa sta tudi karbonska Sabeltova dirkaška sedeža, odeta v kombinacijo usnja in alkantare. Zdaj je nov tudi volanski obroč z ravnim spodnjim delom, še vedno je merilnikom dodan merilnik nadtlaka v puhalu (spodaj levo), morda pa bo kateri od kupcev (bolj?) vesel novega infozabavnega sistema uconnect s pet- ali sedempalčnim zaslonom, ki lahko upravlja tudi sedemzvočniški BeatsAudio s 480 vati moči. Čudovito, a zvok motorja je tu vseeno bolj pretresljiv.

Abarth 595 competizione | Foto:

Še več športno-dirkaške mehanike

V osnovi je ponudba novega 595 podobna kot do zdaj: (osnovni) 595, 595 turismo in 595 competizione. V istem vrstnem redu naraščajo zmogljivosti motorja, številke v kilovatih pa si sledijo takole: 107, 121 in 132. V dobrih starih "konjih" je to 145, 165 in 180, ne glede na enoto pa je že iz tega jasno, da so najšibkejšemu in srednjemu motorju povečali moč. Srednji je zdaj dobil turbopuhalo znamke Garett, kakršnega ima tudi competizione. Zmogljivejši različici imata blažilnike znamke Koni (turismo zadaj, competizione pa tudi spredaj), ki menda dinamiko vožnje dvigujejo na opazno višjo raven. Za vse 595 pa velja, da imajo zdaj gumb sport, ki med drugim vpliva na odziv stopalke plina, poveča največji motorni navor, spremeni značaj volanskega serva (bolj neposreden volan) in spremeni videz merilnikov v "dirkaško" obliko.

Abarth 595 competizione | Foto:

Zadnji pogon ali prednji z mehansko zaporo diferenciala?

Časa ni bilo prav veliko, a dovolj, da mi je bilo sesti v 595 competizione. Že to, da ima deset "konjev" več od 124 spiderja, je dvignilo radovednost in željo, da presedem in občutim razliko. Masa obeh je sicer skoraj na kilogram enaka, ima pa mali 595, jasno, pogon spredaj. In tu se pri velikih zmogljivostih vselej pojavi problem težkega nosu, kar se v vožnji pokaže kot (pre)hitro siljenje nosu naravnost iz ovinka.

Toda pri 595 competizione je spredaj v pogonskem sklopu skrita še ena poslastica: rečejo ji D.A.M. (diferenziale autobloccante meccanico), kar po domače pomeni mehansko zaporo diferenciala.

Video - zvok motorja abartha 599 competizione:

Le od kod temu malemu motorju ta zvok?

595 competizione se ob zagonu stroja oglasi z zvokom, ki mu ga nikdar ne bi pripisal – prej kakšnemu big block V8. Sabelt te objame kot dekle, ki te je najbolj ljubilo, tako da je takoj jasno, da bo treba biti v ovinku hudo pazljiv, saj zaradi čvrste oprijemljivosti telesa človek izgubi del občutka za mejo zdrsa. Ja … Volanski obroč je lahko malce previsok, a je še v okvirih, ki omogočajo čvrsto sukanje.

Pet prestav menjalnika je zaradi turbinskih 250 njutonmetrov navora povsem dovolj. Menda bi tudi s štirimi šlo lepo skozi, šest bi jih bilo bolj za dokazovanje samega sebe, da si sposoben pri premetavanju z levega v desni poleg sukanja še pretikati. Takšen competizione je zaradi istih njutonmetrov živčen, če voznik kar tako pritiska na plin. Toda hkrati to pomeni, da zverinica lepo uboga, ko je treba nekaj dati od sebe.

Abarth 595 competizione | Foto:

Mehanika prestavlja meje. A je treba znati in biti pogumen. Hkrati.

Presesti z zadnjega na sprednji pogon in takoj piliti zavoje na polno je vedno malce tvegano – vedenje avtomobila je takrat bistveno drugačno. In teorija se je tudi tokrat izkazala v praksi: 595 competizione z D.A.M. se ne vede kot običajen avtomobil s sprednjim pogonom, a seveda tudi ne kot z zadnjim. Letiš proti ovinku in postavljaš Brembo pred velik izziv, zasučeš volan in pritisneš na plin. Sprva in res le za hip malce zdrsne naravnost, a ravno toliko, da hočeš dodati volan ali spustiti plin ali kar oboje. A če je kaj poguma – se ne daš: vztrajaš. Naslednji hip namreč D.A.M. zagrabi in potegne 595 competizione v ovinek. Dva ali tri potrebuješ, da se navadiš takšnega vedenja, saj je avtomatizem železna srajca. A potem … Koliko stane?

 

RAZLIČICA
MOTOR
MENJALNIK
ZMOGLJIVOSTI
PORABA, IZPUSTI
CENA
1.4 turbo multiair 180 HP
1.368 cm3, 132 kW in 250 Nm
ročni (65); robotiziran (5)
225 km/h, 6,7 s; 225 km/h, 6,9 s
6,0 l/100 km, 139 g/km CO2; 5,8 l/100 km, 134 g/km CO2
26.150 €;
27.750 € (Italija)
24.790 €; 26.090 € (Nemčija)

 

Ne spreglejte