Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
5.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Športni Avtomoto Abarth Fiat

Četrtek, 30. 6. 2016, 5.08

6 let, 7 mesecev

Verona, Italija – prva vožnja novega modela

Abarth 124 spider – slika že, ampak zvok in doživetje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Fiat abarth 595 in spider | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Najprej je treba spomniti: Abarth je samostojna znamka, čeprav je v lasti Fiata in čeprav so njeni modeli zasnovani izključno na osnovi fiatov. Hkrati s predstavitvijo novega fiata 124 spider je svojo različico predstavil tudi Abarth. Razlika je očitna.

Poudarki

Fiat abarth 595 in spider | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Tehnični podatki in vaše mnenje ter prva vožnja fiata 124 spider

- enak motor kot fiat 124 spider, a več navora in moči

- ročni ali samodejni menjalnik

- izjemen motorni zvok

- dvobarvna karoserija

- 1.060 kilogramov, 6,2 kilograma na "konja"

Abarth v primerjavi s fiatom 124 spider večje zračne reže ostrejših oblik spredaj, difuzor na zadku in štiri konce izpušnih cevi, vse zunanje spremembe pa so optimizirane v vetrovniku. Znotraj je težko spregledati drugačna, v usnje odeta sedeža in merilnik vrtljajev z rdečim ozadjem, malce več pozornosti pa zahteva mali gumb, s katerim voznik vklopi športen program. | Foto: Vinko Kernc Abarth v primerjavi s fiatom 124 spider večje zračne reže ostrejših oblik spredaj, difuzor na zadku in štiri konce izpušnih cevi, vse zunanje spremembe pa so optimizirane v vetrovniku. Znotraj je težko spregledati drugačna, v usnje odeta sedeža in merilnik vrtljajev z rdečim ozadjem, malce več pozornosti pa zahteva mali gumb, s katerim voznik vklopi športen program. Foto: Vinko Kernc

Črni pokrovi serijski – za manj bleščanja v vožnji

Fiat abarth 595 in spider | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Opaziti razliko med fiatom in abarthom ni težko – abarth 124 spider ima dvobarvno karoserijo, ki posnema legendarni fiat abarth 124 rally iz leta 1972: oba pokrova, motorni in prtljažniški, sta odeta v črno mat barvo. V sedemdesetih je imela črna mat barva svoj pomen – dirkaču se med vožnjo ni bleščalo v oči. Z istim razlogom dodajo abarthu 124 v Torinu tudi alkantaro v kokpit, kupec pa si bo lahko – brez doplačila – zaželel tudi enobarvne karoserije.

Podrobnejši pogled razkrije več razlik: abarth ima večje zračne reže ostrejših oblik spredaj, difuzor na zadku in štiri konce izpušnih cevi, vse zunanje spremembe pa so optimizirane v vetrovniku. Znotraj je težko spregledati drugačna, v usnje odeta sedeža in merilnik vrtljajev z rdečim ozadjem, malce več pozornosti pa zahteva mali gumb, s katerim voznik vklopi športen program.

Športni program mehanike in elektronike, izklopljivi ESC in delna zapora diferenciala

Ključna razlika med fiatom in abarthom v kokpitu: športen program vozne dinamike. | Foto: Vinko Kernc Ključna razlika med fiatom in abarthom v kokpitu: športen program vozne dinamike. Foto: Vinko Kernc

Napravi pri Abarthu pravijo "drive mode selector", vpliva pa na velikost navora, odziv stopalke plina, značaj volanskega serva, stabilizacijski ESC, zvok izpuha in na značaj pretikanja menjalnika, če kupec izbere samodejnega. Komur to ni dovolj za uživanje, so namenili gumb za popoln izklop stabilizacijske elektronike.

Idealna razdelitev mase ob spredaj sredinsko postavljenem motorju, zadnji pogon in serijska mehanska delna zapora diferenciala namreč kar kličejo po izklopu elektronskega angela varuha.

Za 30 "konj" in 10 njutonmetrov zmogljivejši stroj kot pri fiatu

Upoštevaje vsa tehnična izhodišča so se pri Abarthu odločili v 124 spider vgraditi motor s 125 kilovati največje moči, v praksi pa gre za enako osnovo kot pri Fiatovi različici. Pravijo, da so to idealne zmogljivosti za kombinacijo mase in masne razdelitve, podvozja, lege na cesti, pogona, poslanstva Abartha in navsezadnje tudi pričakovanj kupcev.

Tehnični podatki: abarth 124 spider
različica: motor: menjalnik: zmogljivosti: poraba in izpusti: cena:
1.4 turbo multiair 170 HP 1.368 cm3, 125 kW in 250 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 232 km/h, 6,8 s; 229 km/h, 6,9 s 6,4 l/100 km, 148 g/km CO2; 6,6 l/100 km, 153 g/km CO2 40.000 EUR; 42.000 EUR (Italija; Nemčija)

Podvozje: vsi elementi so dodelani pri Abarthu

Pri podvozju kaže spomniti na prednja dvojna trikotna prečna vodila, kar je klasična dirkaška geometrija, zadnja prema je večvodilska, sprednje zavore  pa so vedno znamke Brembo. Blažilniki so Bilsteinovi, načrtovani skupaj s tehniki pri Abarthu, zadnji pa so prilagodili tudi vzmeti in (odebelili) stabilizatorja ter volanski servo. Jasno je, da po takšnih spremembah vsaj delno tehnično in vozniško izobražen voznik mora čutiti razliko. | Foto: Vinko Kernc Pri podvozju kaže spomniti na prednja dvojna trikotna prečna vodila, kar je klasična dirkaška geometrija, zadnja prema je večvodilska, sprednje zavore pa so vedno znamke Brembo. Blažilniki so Bilsteinovi, načrtovani skupaj s tehniki pri Abarthu, zadnji pa so prilagodili tudi vzmeti in (odebelili) stabilizatorja ter volanski servo. Jasno je, da po takšnih spremembah vsaj delno tehnično in vozniško izobražen voznik mora čutiti razliko. Foto: Vinko Kernc

Marsikdo se bo za abarth odločil na osnovi videza in slovesa …

Fiat abarth 595 in spider | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Najbrž se bo marsikdo zagledal že v barvni kontrast zunanjosti in kruta resnica namiguje, da jih bo dosti doplačalo dva tisočaka za Abarthov samodejni menjalnik z možnostjo pretikanja z zavolanskimi ušesi.

Ni hudič, da ne bo koga dokončno premamila velika ploščica z zaporednimi številkami (ločeno štetje za levi in desni volan) med naslonjali sedežev, kdo bi vedel natančno, a navsezadnje niti ni pomembno. Toda abarth 124 spider je v resnici narejen za, kot pravijo sami, najbolj težko zadovoljive (športne, če že ne dirkaške) voznike.

 

… izpuh record monza z globokim truščem hitro prepriča …

Slika pove veliko, zvok pa pretrese. Že pri zagonu motorja. Ni, kot bi poslušali Ferrarijev V12 iz dirk F1, niti ni kot Hondin sesalni VTi. Bencinski turbo motor in serijski izpuh record monza (spomnimo – Carlo Abarth je med drugim zaslovel prav z izpuhi) z dvojnimi poti plinov za različne frekvence, barve in decibele zvoka ne moreta in ne želita poustvariti zvoka hitro vrtečih se strojev.

Ravno nasprotno: čisto mogoče marsikomu zvok celo ne bo všeč, ampak glas je prepričljiv, res prepričljiv. Avtomobil, ki se tako oglasi pri zagonu kot tale, ne pusti tipičnega športnega voznika ravnodušnega – kar težko je počakati, da se motor ogreje in hiše izginejo iz vidnega kota voznika.

… vožnja pa dokončno prevesi tehtnico v prid abartha

Fiat abarth 595 in spider | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Kratko, a sladko preizkušnjo so nam namenili tam v hribih med Verono in jezerom Garda. Zavito bolj kot Gorjanci, spolzko na nekaterih delih skoraj kot v Istri, drugod pa čvrsto skoraj kot na Grobniku, nekaj kilometrov navzgor in enako navzdol, pa potem še par po ravnini, a spet z ovinki.

Medtem ko so se (povabljeni) blogerji veselo fotografirali s parkiranimi abarthi (selfijev je bilo najbrž dovolj za Guinessa), nas je nekaj hitro izklopilo, kar se je izklopiti dalo, in zrak napolnilo z rohnenjem in pokanjem izpuha. Istega dne smo na isti progi preskusili tudi 595 competizione, ki ima za deset "konj" zmogljivejši in bolj surov stroj, a se je zdel spredaj gnani malček kot velika, okorna športna limuzina. Lahkost in gibkost abartha 124 spider je ta hip znotraj lastne hiše neprekosljiva.

Razlika v ceni od fiata do abartha 124 spider je precejšnja, prav tako pa tudi slika, zvok in doživetje vožnje. Če denar ne bi bil težava, katerega bi izbrali?

  • fiat 124 spider (manj vpadljiv in zadosti zabaven)
    8,16 %
    16 glasov
  • abarth 124 spider (slika, zvok in doživetje)
    68,37 %
    134 glasov
  • mazdo MX-5 ("japonec" je le "japonec")
    23,47 %
    46 glasov
Oddanih 196 glasov
Ne spreglejte