Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
20.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fiat

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 20.20

8 let

Fiat 500 C - z odprto streho in zvokom spačka za spomladansko cestno romantiko

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zdajšnji fiat 500 je star že osem let, še vedno pa je modna ikona med mestnimi avtomobili. Do ključne prednosti pred tekmeci z dvovaljnim motorjem, ki ima rezek zvok in odlične zmogljivosti.

Kljub novim tekmecem fiat 500 ohranja svežino in privlačnost

Fiat 500 tudi po osmih letih brez večjih sprememb ohranja status modne ikone in premium mestnega avtomobila. Fiatu je pač koncept avtomobila odlično uspel, zato je ohranil svojo konkurenčnost kljub prihodu neposrednih tekmecev. Na podobne strune igrajo pri Miniju, Oplu s še nekoliko manjšim adamom, tudi Smartu z delno slovenskim forfourjem. A medtem ko danes proizvajalci pri mestnih avtomobilih trendovski "downsizing" izvajajo s trivaljnimi motorji, imajo pri Fiatu za svojo petstotico (nikakor je ne smemo poimenovati fičo!) še enega pomembnega aduta. To je 900-kubični dvovaljni motor twinair turbo.

Pred štirimi leti že z lovoriko motorja leta, zdaj ima dodatnih 15 kilovatov

Da, to je prav tisti simpatični motor, ki je leta 2011 dobil nagrado za najboljši motor leta. Fiat je s tem pogonskim agregatom, ki so mu zdaj povečali zmogljivost z 62 na 77 kilovatov (navor je ostal nespremenjen), in elektronsko pomično streho kot nalašč za hiter prihod letošnje pomladi. Veter v laseh pri fiatu dopolni še rezek zvok dvovaljnika, ki je res zelo podoben tistemu iz Citroënovega spačka ali pa tudi "bolhe" oziroma fiata 126.

Spomladanski cestni potepi s fiatom 500 in odprto streho so torej lahko spomin na romantične čase cestnih užitkov slovenske mladine s spački. Seveda, petstotica je 40 let novejši avtomobil, zato je lahko vzporednica med obema avtomobiloma le zvok dvovaljnika.

Fiat s tem motorjem kljub osem let stari zasnovi vozila še vedno ponuja drugačnost, ki je tekmeci nimajo. Zvok dvovaljnika je bolj simpatičen od trivaljnih motorjev, in če ne drugega, voznika tako z zvokom kot tudi svojim potencialom nasmeji bolj od večine trivaljnih motorjev. To je motor za zabavo, to lahko potrdimo.

Simpatično brnenje motorja za ceno ene skodelice kave

Pri twinairu turbo se bata pomikata vzporedno, glavna gred je vpeta v tri ležaje, zobniško pa je vzporedno povezana z izravnalno gredjo. Na njej je nameščen vztrajnik, ki z nasprotnim vrtenjem "pobira" vibracije zaradi sočasnega pomikanja batov.

Motor je z dodatnimi kilovati pridobil prožnost in med vožnjo ponuja več. Za pravi izkoristek, torej da bi tak fiat 500 resnično nasmejal voznika, ga je treba le nekoliko bolj priganjati. Vseeno manj kot prvotno različico motorja, ki je največjo moč ponujala skoraj dva tisoč vrtljajev višje.

Ob odločnejši vožnji poraba goriva znaša vsaj osem ali devet litrov na sto prevoženih kilometrov, kar je vsaj dober liter več kot primerljivi trivaljni motorji. Obenem so pri Fiatu z dodatnimi kilovati uspeli znižati porabo goriva predhodnika, ki je pri bolj športno obarvani vožnji prej popil še več bencina.

Če poenostavimo: simpatičnost dvovaljnega motorja, pod kar štejemo tako prožnost, zmogljivost kot tudi simpatičen zvok, vas na sto kilometrov (v primerjavi s trivaljnimi tekmeci) stane približno evro in pol.

Bogata oprema in cena dobrih 17 tisočakov

Fiata 500 z dvovaljnim bencinskim motorjem je seveda mogoče voziti tudi pazljiveje in bolj varčno. To bo morda razveselilo mične gospodične, ki jim je tak fiat navsezadnje tudi namenjen, a tudi brez težke desne noge bo poraba goriva več kot šest litrov na sto prevoženih kilometrov.

Preostali elementi avtomobila so že dobro znani iz prejšnjih testnih fiatov, zato zdaj čakamo predvsem njegovega naslednika.

Cena testnega fiata 500 C je bila vozilu primerna. V ceno dobrih 17 tisočakov so bili vključeni tudi biksenonski žarometi, samodejna klimatska naprava, avtoradio s šestimi zvočniki, športni usnjeni volanski obroč … Fiat 500 C z motorjem twinair je na voljo le z opremo turbo sport, ki je bila tudi del testnega vozila.

Ne spreglejte