Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
5.37

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Mercedes-Benz

Sreda, 13. 12. 2017, 5.37

6 let, 4 mesece

Mercedes-Benz razred G: kockasta ikona po brezpotjih odslej z moderno notranjostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Mercedes-benz razred G | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

38 let je že minilo od predstavitve prve generacije Mercedesovega kultnega terenca. Na ekskluzivnem dogodku smo med prvimi spoznali, da bo razred G z vstopom v drugo generacijo ostal zvest svojim koreninam, s prenovljeno potniško kabino pa bo v tehnološki in vizualni smeri sledil potrebam modernih kupcev.

Z vojaškega poligona na urbane ceste

Mercedes-Benz je razred G sprva razvil kot vojaško vozilo, ki potrebam vojske ni služil le z nadpovprečno zmogljivostjo, temveč je nosil prepoznavno zunanjo obleko. Kljub temu je našel veliko ljubiteljev zunaj vojske, nenehno povpraševanje in posodabljanje pa sta poskrbela, da je njegova priljubljenost nenehno naraščala. Vse od leta 1979, ko je na ceste zapeljal prvi primerek, so jih izdelali 300 tisoč. V celotni zgodovini se je pri G-ju spremenilo malo, toda ta terenec stare šole se je kot kameleon z malenkostnimi posodobitvami prilagodil potrebam trga. V skoraj štiridesetletni karieri je prišel čas za korenite spremembe. Pravzaprav največje. Druga generacija ne prinaša le povsem spremenjene potniške kabine, razred G je postal tehnično izpopolnjen do perfekcije, a z minimalnimi popravki dizajna ostaja zvest sebi.

Razred G je kleni terenec stare šole, ki bo z vstopom v drugo generacijo doživel največjo spremembo v skoraj štirih desetletjih obstoja. | Foto: Gašper Pirman Razred G je kleni terenec stare šole, ki bo z vstopom v drugo generacijo doživel največjo spremembo v skoraj štirih desetletjih obstoja. Foto: Gašper Pirman

Vse skupaj se je začelo leta 1972 med družbama Daimler-Benz (danes Daimler) in Steyr-Daimler-Puch (danes Magna Steyr). Tri leta pozneje so sprejeli sklep o začetku serijske proizvodnje tega terenca, ki je pozneje dobil pravi kultni status, ta odločitev pa je dala zeleno luč tudi za gradnjo tovarne pri Gradcu. Serijska proizvodnja se je začela 1. februarja 1979, tovarna pa je vse do danes (večinoma ročno) izdelovala primerke tega terenskega vozila.

Kljuka na vratih ostaja že od svojih začetkov nespremenjena. Gre za edinstven dodatek, ki pripomore k legendarnemu statusu avtomobila. | Foto: Gašper Pirman Kljuka na vratih ostaja že od svojih začetkov nespremenjena. Gre za edinstven dodatek, ki pripomore k legendarnemu statusu avtomobila. Foto: Gašper Pirman Ves dan bi lahko poslušali zapiranje vrat

Pri Mercedes-Benzu niso govorili v prazno, da bodo ostali zvesti originalu. Druga generacija ima v svetu avtomobilizma svoje mesto, razred G je prerasel oznako ikona in se počasi približuje nesmrtnim. K temu pripomorejo nekateri elementi, ki ga spremljajo skozi celotno življenjsko obdobje. Mednje zagotovo sodijo vratne kljuke in prepoznaven zvok ob zapiranju vrat. Ta zvok je zagotovo nekaj posebnega in edinstvenega.

Če bi nam zavrteli posnetek 100 različnih avtomobilov, kjer se zapirajo vrata, bi vsak, ki je kadarkoli sedel v razred G, kot iz topa izstrelil pravi odgovor, mi pa smo na predpremierni predstavitvi vseh novosti kar nekaj minut posedeli na zadnjih sedežih in preprosto poslušali.

Poleg zgoraj omenjenih vratnih kljuk in prepoznavnega zvoka pri zapiranju vrat bo razred G ohranil tudi nekatere druge prepoznavne elemente. Na prtljažnih vratih bo še vedno nameščeno rezervno kolo, karoserijo bo še naprej varovala zaščitna obloga in spredaj bodo nos krasili prepoznavni izbočeni smerniki, ki pa se bodo tokrat zaradi varnostnih zahtev pri trku pogreznili.

Lažji, večji in bistveno bolj prostoren

Kot smo lahko potipali v 'temni sobi', kjer smo si lahko ogledali le potniško kabino, zunanjost pa je bila tako rekoč očem nevidna, smo s konicami prstov zlahka prepoznali klasično kockasto obliko legende. Kot so nam lahko povedali, bo karoserija izdelana iz aluminija, s tem so prihranili 160 kilogramov in povečali togost karoserije za 30 odstotkov, hkrati pa sta stebrička B in C postavljena nekoliko pokončneje, zato so v potniški kabini pridobili več prostora. Nekaj zelo pomembnih centimetrov je pridobil tudi v dolžino, v primerjavi s predhodnikom bo razred G daljši za pet centimetrov.

  Razlika
prostor za noge spredaj +38 mm
prostor za noge zadaj +150 mm
širina v ramenskem delu spredaj +38 mm
širina v ramenskem delu zadaj +27 mm
prostor za roke spredaj +68 mm
prostor za roke zadaj +56 mm

Mercedes G je eden redkih pravih terencev, ki še ponuja vse klasične diferencialne zapore: sredinsko ter sprednjo in zadnjo. Tak pogon je pripravljen za najekstremnejše podvige, toda legendarni kleni terenec je vedno v harmoničnem razmerju križal terenske zmogljivosti in prestižnost. Po novem bo ta povezava še nekoliko bolje izražena, v povsem osnovni različici bo v notranjosti opremljen z lesom, usnjem in številnimi visokokakovostnimi materiali.

Največje spremembe so vidne v potniški kabini, ki zdaj sledi videzu preostalih modelov in prinaša očitne tehnološke izboljšave. | Foto: Gašper Pirman Največje spremembe so vidne v potniški kabini, ki zdaj sledi videzu preostalih modelov in prinaša očitne tehnološke izboljšave. Foto: Gašper Pirman

Električno arhitekturo si bo delil z razredom S, zato bo notranjost tehnološko enakovredna današnjim SUV. Sprva v oči padejo velik zaslon večopravilne enote in dodatki iz aluminija. Tako kot razred S tudi G sledi čim manjšemu številu stikal, skoraj vse ključne funkcije avtomobila pa se upravlja prek ukazov na volanskem obroču. Eden izmed prepoznavnih oblikovalskih elementov so prezračevalne šobe, ki z obliko turbine nekoliko poudarijo možat videz potniške kabine.

Poleg večjih dimenzij bo lastnike nove generacije razveselilo dejstvo, da se lahko naslonjalo zadnje klopi poklopi navzdol v treh različnih kotih. Kot tehnološko osvežen model bo imel možnost izbire 64 barv ambientalne osvetlitve, zvočni sistem Burmester s 16 zvočniki in 13 različnih barvnih kombinacij za armaturno ploščo.

Ko pripleza na goro Schöckl, gre lahko do svojega lastnika

Čisto vsak razred G, ki zapusti obrat Magna Steyr, mora pred odhodom k lastniku priplezati na bližnjo goro Schöckl. Slednja velja za neusmiljen testni poligon, ki ga mora premagati prav vsak G. Ker gre zdaj že za legendaren proces testiranja, lahko na stebričku B vidimo odtisnjen logotip s silhueto gore Schöckl.

Mercedes-Benz je lani proda 20 tisoč razedov G, skupaj pa so prodali že več kot 300 tisoč teh terencev. | Foto: Gašper Pirman Mercedes-Benz je lani proda 20 tisoč razedov G, skupaj pa so prodali že več kot 300 tisoč teh terencev. Foto: Gašper Pirman

 

Ne spreglejte