Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 12. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Natisni članek

najcenejši avtomobili Suzuki Škoda Fiat Dacia

Sreda, 14. 12. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Pet najcenejših avtomobilov v Sloveniji, ki stanejo manj kot 8.600 evrov

Dacia tudi v Sloveniji ostaja pojem poceni avtomobila za preudarne in racionalne kupce

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Dacia sandero stepway | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Pet avtomobilov, ki jih je v Sloveniji mogoče kupiti za manj kot 8.600 evrov: dacia sandero, fiat panda, dacia logan, škoda citigo in suzuki celerio. Kljub nizki izhodiščni ceni oprema nekaterih vozil ni suhoparna. Iz vidika celotne avtomobilske znamke je pojem nizkocenovnosti, a obenem preudarnosti in racionalnosti v Sloveniji in Evropi ostaja Dacia. Na slovenske ceste je samo letos že zapeljalo več kot tri tisoč njihovih vozil.

To so najdražji avtomobili, ki so jih letos kupili Slovenci


Sandero je na zadku dobil luči LED, oprema stepway pa prepriča 70 odstotkov njegovih kupcev. Na fotografiji avtomobil za 11.630 evrov, ki ima 16-palčna platišča, klimatsko napravo, prednje in zadnje parkirne senzorje, vzvratno kamero, digitalni zaslon na dotik, navigacijo ... Poganja ga trivaljni bencinski 900-kubični motor TCe 90. | Foto: Gregor Pavšič Sandero je na zadku dobil luči LED, oprema stepway pa prepriča 70 odstotkov njegovih kupcev. Na fotografiji avtomobil za 11.630 evrov, ki ima 16-palčna platišča, klimatsko napravo, prednje in zadnje parkirne senzorje, vzvratno kamero, digitalni zaslon na dotik, navigacijo ... Poganja ga trivaljni bencinski 900-kubični motor TCe 90. Foto: Gregor Pavšič Dacia je v Slovenijo s prvim modelom pripeljala leta 2004 in se uspela od takrat tudi na naših cestah uveljaviti kot ena najcenejših avtomobilskih znamk. Kot nizkocenovna Renaultova znamka je presenetila tudi na številnih zahodnoevropskih trgih in do zdaj prepričala že štiri milijone kupcev. To so bili pragmatični, racionalni in praktični vozniki, pravi Marjan Murn, ki je vodja prodaje pri navezi Renault Nissan v Sloveniji in širši regiji.

Najpogostejša dacia v Sloveniji je terenski duster

Čeprav v zadnjem letu niso imeli nobenega novega modela, so v Evropi zabeležili enajstodstotno rast in prodali 346 tisoč vozil. Blizu rekordne prodaje bo Dacia letos tudi v Sloveniji. Potem ko je bilo konec lanskega leta v Sloveniji registriranih 2.748 sanderov in 2.637 dusterjev, je Dacia letos do konca novembra slovenskim voznikom prodala 3.005 vozil. Med temi je bilo z naskokom največ dusterjev (1.477), ki je tako že postal najpogostejša dacia na slovenskih cestah. 

Polno opremljen avtomobil za manj kot 12 tisoč evrov

Kljub prenovi, ki je letos doletela štiri njihove modele, se cene najbolje opremljenih sanderov – to je petvratna dacia dimenzijsko podobna renault cliu - gibljejo med 11 in 12 tisoč evri. Tak avtomobil ima na primer tudi prednje in zadnje parkirne senzorje z vzvratno kamero, digitalni zaslon na dotik z navigacijo, usnjen volanski obroč, regulator in omejevalnik hitrosti, daljinsko centralno zaklepanje, 16-palčna platišča in podobno.

Prenova za štiri modele Dacie v notranjosti prinaša nov štirikraki volanski obroč, digitalni zaslon na dotik z navigacijskim sistemom, voznik zdaj hupa z osrednjim delom volana, gumbi za premik prednjih stekel so na vratih. Del sredinske konzole je tudi priključek USB. | Foto: Gregor Pavšič Prenova za štiri modele Dacie v notranjosti prinaša nov štirikraki volanski obroč, digitalni zaslon na dotik z navigacijskim sistemom, voznik zdaj hupa z osrednjim delom volana, gumbi za premik prednjih stekel so na vratih. Del sredinske konzole je tudi priključek USB. Foto: Gregor Pavšič

In avtomobil, ki (lahko) stane manj kot osem tisoč evrov:

Osnovni dacia sandero (fotografija je simbolična) v Slovenij stane malenkost pod osem tisoč evri. Tak avtomobil poganja novi litrski atmosferski motor SCe 75 z močjo 55 kilovatov. Med serijsko opremo najdemo sistem proti zdrsu pogonskih koles, pomoč pri speljevanju v klanec, isofix sidrišča za otroške sedeže, dnevne luči LED, ročno klimatsko napravo, električni pomik stekel spredaj, jeklena platišča z okrasnimi 15-palčnimi pokrovi, zatemnjena stekla, kromiran osrednji del volanskega obroča in obrov zračnikov ... | Foto: Gregor Pavšič Osnovni dacia sandero (fotografija je simbolična) v Slovenij stane malenkost pod osem tisoč evri. Tak avtomobil poganja novi litrski atmosferski motor SCe 75 z močjo 55 kilovatov. Med serijsko opremo najdemo sistem proti zdrsu pogonskih koles, pomoč pri speljevanju v klanec, isofix sidrišča za otroške sedeže, dnevne luči LED, ročno klimatsko napravo, električni pomik stekel spredaj, jeklena platišča z okrasnimi 15-palčnimi pokrovi, zatemnjena stekla, kromiran osrednji del volanskega obroča in obrov zračnikov ... Foto: Gregor Pavšič

Poleg dacie sandero je najcenejši avtomobil v Sloveniji tudi fiat panda z 1,2-litrskim štirivaljnim motorjem. Oba avtomobila staneta od 7.990 evrov naprej. | Foto: Fiat Poleg dacie sandero je najcenejši avtomobil v Sloveniji tudi fiat panda z 1,2-litrskim štirivaljnim motorjem. Oba avtomobila staneta od 7.990 evrov naprej. Foto: Fiat V Sloveniji 11 avtomobilov za manj kot devet tisoč evrov

Dacie ostajajo med redkimi novimi avtomobili, ki jih je mogoče v Sloveniji kupiti za manj kot deset tisoč evrov. Najcenejši sandero stane celo manj kot osem tisoč evrov in si mesto najcenejšega avtomobila deli s 40 centimetrov krajšo fiat pando. Na avtomobilskem trgu je mogoče najti sedem različnih modelov oziroma skupno 11 različic (različni motorji, karoserijske izvedbe ...) za manjn kot devet tisoč evrov.

Poudariti je treba, da se kupci redko odločajo za te najcenejše vstopne modele. Pri sanderu kar 70 odstotkov kupcev izbere najvišjo opremo stepway. Vseeno med najcenejšo deseterico izstopata tudi dacia logan v karavanski izvedbi MCV, ali pa dacia sandero s pogonom na cenovno ugodnejši avtoplin.

Pet najcenejših avtomobilov v Sloveniji:

 

Motor, oprema

Moč motorja

Dolžina

Cena

dacia sandero

1.0 SCe 75 ambiance

55 kW

4 metre

7.990 EUR

fiat panda

1.2 8v easy

51 kW

3,6 metra

7.990 EUR

dacia logan

1.0 SCe 75 ambiance

55 kW

4,3 metra

8.140 EUR

škoda citigo

1.0 easy

44 kW

3,5 metra

8.497 EUR

suzuki celerio

1.0

50 kW

3,6 metra

8.599 EUR

Terenski duster bo dobil dvosklopčni samodejni menjalnik

Dacia je v Sloveniji leta 2013 prodala še 1.300 vozil, v zadnjih letih pa se prodaja giblje od tri tisoč do slabih 3.200 vozil. Največje povpraševanje je po dusterju, pri katerem polovica kupcev izbere štirikolesni pogon, prihodnje leto pa bo terenec dobil prvič tudi Renaultov samodejni dvosklopčni menjalnik EDC. Ta bo za zdaj na voljo le v različici z dvokolesno gnanim dusterjem.

Kar 70 odstotkov voznikov sanderov se odloči za enega od bencinskih motorjev, enak delež se odloči tudi za najvišji paket opreme stepway. To je pokazatelj, da kupci vendarle ne izbirajo tistih na papirju najcenejših različic, temveč se raje odločijo za pakete z vključenimi dodatki.

Duster je najbolje prodajana dacia v Sloveniji. Prihodnje leto bo na voljo tudi s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom EDC, ki ga bo mogoče dobiti le pri dvokolesno gnanem dusterju. | Foto: Dacia Duster je najbolje prodajana dacia v Sloveniji. Prihodnje leto bo na voljo tudi s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom EDC, ki ga bo mogoče dobiti le pri dvokolesno gnanem dusterju. Foto: Dacia

Tovarniška vgradnja pogona na avtoplin postaja vse bolj racionalna odločitev

Statistika prodaje razkriva, da se pri karavanskem loganu MCV več kot polovica odloči za tovarniško vgradnjo pogona na avtoplin LPG. Kombinacija karavanskega logana v različici LPG je sploh en cenovno najugodnejših družinskih avtomobilov na trgu. Doplačilo za LPG stane tisoč evrov, cena logana s srednjim paketom opreme pa znaša 10.590 evrov.

Liter avtoplina (okrog 50 centov) stane manj kot polovico zneska litra 95-oktanskega bencinskega goriva in čeprav je poraba avtoplina večja kot bencinskega goriva, se vložek tisoč evrov pri bencinskem motorju z nekoliko višjo porabo povrne že v enem letu uporabe.

Dacia ostaja tudi del plemenite bratovščine naših gorskih reševalcev ...

Dacia Duster | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Gorski reševalci nekoč in danes: tehnični napredek, več rešenih življenj, srčnost nespremenjena

Gorske ceste – pot v raj ali pa izhod iz pekla …

Srečanje z angeli, ki skromno skrivajo svoje peruti

Da planinci niso lačni, pride prav pogon 4x4, pa tudi nahrbtnik in močne noge ter veliko volje

Ne spreglejte