Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
17. 5. 2016,
7.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

Volkswagen Audi

Torek, 17. 5. 2016, 7.51

6 let, 6 mesecev

Avtomobilski salon starodobnih lepotcev v Idriji, kjer ne manjka niti helikopter (foto)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Peljhan salon

Na avtomobilskem trgu narašča povpraševanje po obnovljenih starodobnih vozilih modernih znamk. "Za izdelavo v povprečju od tri do pet let popoldanskega dela, pogosto je treba nato še več let čakati na pravega kupca," pravi Darko Peljhan, avtomobilski trgovec iz Idrije in znani avtomobilski dirkač.

Ljudje iščejo avtomobile s pravo tradicijo, poreklom in dušo

Prodaja novih osebnih avtomobilov v Sloveniji še vedno stagnira in predvsem zasebni trgovci so se v zadnjih letih znašli v nezavidljivem položaju. Marsikateri med njimi se je že ujel v pasti manjšega povpraševanja, večje potrošniške previdnosti kupcev, splošne nagnjenosti k popustom na trgu in obvezam za izpolnitev vseh tovarniških prodajno-servisnih standardov. Alternativo predstavlja prodaja starodobnih avtomobilov, torej avtomobilov s pravo tradicijo, zgodovino, poreklom in dušo.

Na kupce je treba potrpežljivo čakati

Darko Peljhan, avtomobilski trgovec iz Idrije in šestkratni državni prvak v reliju, je že pred leti splošni padec prodaje novih avtomobilov začel nadomeščati z obnavljanjem in prodajo starejših vozil. Danes jih ima okrog trideset, še nedolgo tega jih je bilo bistveno več.

"Povpraševanje po starodobnikih je vse večje. Marsikdo najde avtomobil, o katerem je sanjal. Drugi imajo natančno določeno željo, kakšen avtomobil želijo dobiti in vse to je treba urediti, pripeljati k nam, pogosto avtomobil tudi obnoviti. V povprečju sem za vsak avtomobil porabil od tri do pet let popoldanskega dela, torej vloženega truda po opravljeni redni službi. Pri starodobnikih pa je treba pogosto tudi več let čakati na pravega kupca. Enega od unimogov sem na primer prodal po 20 letih," pravi Peljhan, ki ima veliko starih volkswagnov, porschejev (tudi njihovih traktorjev) in "hroščev". Eden izmed teh izvira celo iz leta 1951, prihaja iz okolice Tolmina in je bil že od začetka last slovenskega voznika.

Volkswagen passat GLE iz leta 1979. To je prva generacija modela, ki je imel značilno karoserijsko zasnovo "fastback" in ga je oblikoval znameniti Giorgetto Giugiaro.  | Foto: Volkswagen passat GLE iz leta 1979. To je prva generacija modela, ki je imel značilno karoserijsko zasnovo "fastback" in ga je oblikoval znameniti Giorgetto Giugiaro.

Volkswagen golf G60 rallye je bil namenjen pridobitvi FIA-homologacije za Volkswagnov štirikolesno gnani dirkalnik. Peljhan je s takim golfom začel svojo vozniško kariero. V njegovem salonu je bel serijski golf G60, ki pa ima šestnajst- in ne osemventilsko glavo. Motor ima okrog 250 "konjev".  | Foto: Volkswagen golf G60 rallye je bil namenjen pridobitvi FIA-homologacije za Volkswagnov štirikolesno gnani dirkalnik. Peljhan je s takim golfom začel svojo vozniško kariero. V njegovem salonu je bel serijski golf G60, ki pa ima šestnajst- in ne osemventilsko glavo. Motor ima okrog 250 "konjev".

Peljhan ima več porschejev. Tega porscheja 924 poganja dvolitrski bencinski motor z 92 kilovati, avtomobil pa je bil izdelan leta 1984. | Foto: Peljhan ima več porschejev. Tega porscheja 924 poganja dvolitrski bencinski motor z 92 kilovati, avtomobil pa je bil izdelan leta 1984.

V ločenem prostoru so avtomobili, ki na ure potrpežljive restavracije šele čakajo. | Foto: V ločenem prostoru so avtomobili, ki na ure potrpežljive restavracije šele čakajo.

Med Volkswagnovimi starodobniki ima golf prve generacije prav posebno mesto, o čemer smo se nedavno prepričali tudi na tradicionalnem zboru ob Vrbskem jezeru v Avstriji. Peljhanov golf GLE cabrio je bil izdelan leta 1978. | Foto: Med Volkswagnovimi starodobniki ima golf prve generacije prav posebno mesto, o čemer smo se nedavno prepričali tudi na tradicionalnem zboru ob Vrbskem jezeru v Avstriji. Peljhanov golf GLE cabrio je bil izdelan leta 1978.

Golf ima oblazinjenje iz rdečega usnja, stare plošče Erica Claptona …  | Foto: Golf ima oblazinjenje iz rdečega usnja, stare plošče Erica Claptona …

Nekaj golfov prve generacije na preobrazbo in različne predelave še čaka. Peljhan si želi sestaviti tudi pravega GTI-ja prve generacije. Obenem poudarja, da je opuščenega golfa prve generacije zelo težko najti. Večinoma so na cestah. | Foto: Nekaj golfov prve generacije na preobrazbo in različne predelave še čaka. Peljhan si želi sestaviti tudi pravega GTI-ja prve generacije. Obenem poudarja, da je opuščenega golfa prve generacije zelo težko najti. Večinoma so na cestah.

Poznate tale Volkswagnov avtomobil? Še posebej priljubljen je bil med surferji v Kaliforniji, od koder ta primerek karavana s samodejnim menjalnikom in klimatsko napravo tudi izvira. Volkswagen je tako imenovani model type III izdeloval predvsem v šestdesetih letih, ko je izdelal več kot 2,5 milijona tovrstnih vozil. Peljhanov izvira iz leta 1965.  | Foto: Poznate tale Volkswagnov avtomobil? Še posebej priljubljen je bil med surferji v Kaliforniji, od koder ta primerek karavana s samodejnim menjalnikom in klimatsko napravo tudi izvira. Volkswagen je tako imenovani model type III izdeloval predvsem v šestdesetih letih, ko je izdelal več kot 2,5 milijona tovrstnih vozil. Peljhanov izvira iz leta 1965.

Rdečega autobianchija A112 je neka voznica Peljhanu prepustila kot del kupnine za novejši avtomobil. Z autobianchijem sta Peljhan kot sovoznik in Miran Kacin kot voznik leta 1990 začela svojo dirkaško pot. "Ta autobianchi čaka na varnostno kletko in da naredimo pravo repliko najinega prvega dirkalnega avtomobila," pravi Peljhan. | Foto: Rdečega autobianchija A112 je neka voznica Peljhanu prepustila kot del kupnine za novejši avtomobil. Z autobianchijem sta Peljhan kot sovoznik in Miran Kacin kot voznik leta 1990 začela svojo dirkaško pot. "Ta autobianchi čaka na varnostno kletko in da naredimo pravo repliko najinega prvega dirkalnega avtomobila," pravi Peljhan.

Poleg avtomobilov je na ogled tudi čisto pravi ultralahki helikopter znamke Safari, ki pa ni na prodaj. Peljhan ga je kot izšolani pilot in inštruktor pilotov helikopterjev kupil in ga sam sestavil v približno pol leta.  | Foto: Poleg avtomobilov je na ogled tudi čisto pravi ultralahki helikopter znamke Safari, ki pa ni na prodaj. Peljhan ga je kot izšolani pilot in inštruktor pilotov helikopterjev kupil in ga sam sestavil v približno pol leta.

Helikopterju je zdaj namenil močnejši štirivaljni motor, ki ima okrog 200 "konjev". S tem helikopterjem lahko v zraku ostane približno tri ure.  | Foto: Helikopterju je zdaj namenil močnejši štirivaljni motor, ki ima okrog 200 "konjev". S tem helikopterjem lahko v zraku ostane približno tri ure.

Na trgu starodobnikov so zelo priljubljeni tudi scirocci. Tale je k Peljhanu iz Bosne prišel včeraj. | Foto: Na trgu starodobnikov so zelo priljubljeni tudi scirocci. Tale je k Peljhanu iz Bosne prišel včeraj.

Nepogrešljiv del Peljhanove avtomobilske zbirke so tudi dirkalniki, med katerimi za zdaj še ni starodobnikov. Tale mitsubishi lancer EVO9 je namenjen Aljoši Novaku za prihajajoči prvi reli državnega prvenstva v Velenju. | Foto: Nepogrešljiv del Peljhanove avtomobilske zbirke so tudi dirkalniki, med katerimi za zdaj še ni starodobnikov. Tale mitsubishi lancer EVO9 je namenjen Aljoši Novaku za prihajajoči prvi reli državnega prvenstva v Velenju.

Volkswagen kharmann ghia iz leta 1969, ki prav tako še čaka na popolno obnovo. Šlo je za športni kupe, ki je združil volkswagen beetla z oblikovanjem Ghie, avtomobil pa so izdelali pri Kharmannu. Avtomobil je bil zelo priljubljen v ZDA. Skupno so jih izdelali več kot pol milijona. | Foto: Volkswagen kharmann ghia iz leta 1969, ki prav tako še čaka na popolno obnovo. Šlo je za športni kupe, ki je združil volkswagen beetla z oblikovanjem Ghie, avtomobil pa so izdelali pri Kharmannu. Avtomobil je bil zelo priljubljen v ZDA. Skupno so jih izdelali več kot pol milijona.

Rdeči porsche 924 turbo. Neki Švicar ga je pred leti pustil v Postojni in ga nikoli ni odpeljal domov. Peljhan ga je dobil na dražbi. | Foto: Rdeči porsche 924 turbo. Neki Švicar ga je pred leti pustil v Postojni in ga nikoli ni odpeljal domov. Peljhan ga je dobil na dražbi.

 

Ne spreglejte