Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2019,
11.47

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Volkswagen Volkswagen I.D.

Sreda, 11. 9. 2019, 11.47

4 leta, 7 mesecev

Volkswagen z električnim ID.R najhitreje do Nebeških vrat

99 ovinkov strahu: osupljiv pogled na nebeško cesto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Volkswagen ID.R je najhitreje pripeljal na vrh znamenite gorske ceste, ki vodi vodi do ''Nebeških vrat''. Spektakularno cesto sestavlja devetindevetdeset zavojev, od 200 metrov nadmorske višine pa se povzpne na 1.500 metrov v samo 11 kilometrih. 

Volkswagen ID R | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Rekorda niso podrli, ker prej niti ni obstajal

Za volanom je sedel Romain Dumas, ambasador znamke, ki je v žep že pospravil rekorda na Pikes Peak in na festivalu hitrosti v Goodwoodu. 10.906 metrov dolgi odsek je Dumas prevozil v sedmih minutah in osemintridesetih sekundah, štartno in ciljno črto pa so na cesto narisali le zaradi birokratskih zahtev. Nikoli namreč ne veš, kdo se bo odločil, da bi rad podrl najhitrejši čas Volkswagna. Nemci sicer tokrat niso podrli nobenega rekorda, saj ta niti ni obstajal. Ker so se prvi spomnili takšnega izziva, so tudi kot prvi postavili uradni čas.

Zlatko Kvar Volkswagen
Avtomoto Volkswagen premagal F1: del uspeha je bil tudi Slovenec #video

Cesta je zaprta za promet

Zdaj, ko so bile vse oči javnosti uprte v goro Tianmen, kar v prevodu pomeni gora nebeških vrat, se je znatno povečalo zanimanje za Volkswagen ID R | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen obiskovalce. Toda na žalost vseh je cesta zaprta za promet. Odprejo jo le za posebne priložnosti in kolesarske dirke, turisti pa se na vrh gore lahko odpravijo z najdaljšo gondolo na svetu. Vstop je mogoč v mestu Zhangjiajie, gondola pa potem prepotuje kar 7.455 metrov, pri tem se dvigne za 1.279 metrov, kjer je vmes največji naklon kar 37 stopinj, na vrh gore pa vozi 98 gondol.

V naravnem parku je druga pot do vrha tudi po osupljivi poti okoli gore. Pot je izdelana kar v rob gore, pod njo pa je nekaj stometrski padec. Več kilometrov je treba prehoditi, vmes tudi prečkati stekleni most, da lahko turisti prehodijo znamenito nebeško lestev. Gre za 999 stopnic, ki v zadnji fazi vzpona vodijo do vrha gore Tianmen.

Gradili so jo osem let

Cesto so gradili osem let in so jo končali leta 2006. Na njej je devetindevetdeset zavojev, kar simbolizira devet nebeških palač. Gre za eno najbolj nevarnih cest na svetu. Nekateri zavoji imajo le šestmetrski radij, cesta je obdana s tankim kamnitim zidom in vreme je v tem območju zelo nestanovitno.

Volkswagen ID R | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Ne spreglejte