Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto Prva vožnja

Petek, 18. 12. 2015, 9.37

8 let

Toyota auris – novi motorji, boljše podvozje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Toyoti so si zadali cilj, da aurisu druge generacije, predstavljenemu pred tremi leti, vlijejo dovolj novosti, da bo ponujal najbolj nestresno vožnjo v svojem segmentu.

Nestresna vožnja: najprej podvozje

Pojem nestresne vožnje je sicer precej raztegljiv, a je izza volana menda jasen in hitro ugotovljiv. Na ta zagotovo precej vpliva podvozje in pri Toyoti so aurisovo precej izboljšali. Marsikaj so postorili na sprednji premi (oblika in značaj vzmeti, blažilnika, pritrdilna mesta), nekaj manj na zadnji (hitrejši odziv blažilnikov), kombinacija pa vpliva na zmanjšanje prečnega nagibanja karoserije, na boljšo smerno stabilnost in na več udobja pri vožnji prek grbin ali lukenj.

Pri volanu so se lotili le nastavitev elektronike, ki krmili električno servo podporo, rezultat pa sta boljši občutek pri premiku obroča volana iz nevtralnega položaja ter boljša povratna informacija pri hitrostih nad 60 kilometri na uro. Občutek lahkotnega krmiljenja je s tem izboljšan, kar vpliva na manj stresa pri vožnji.

Manj trušča, manj stresa

Čeprav trušč in tresljaji že nekaj časa niso več pomembna težava pri sodobnih avtomobilih, gre razvoj še vedno v smer zmanjšanja neljubih posledic delovanja mehanike.

Auris ima zato zdaj več dodatnih zvočnih zaščit kokpita in dodatna tesnila na sprednjem delu ter na vratnih odprtinah. Vse za manj vdora trušča pogonskega sistema, ceste in vetra.

V prostoru z manj trušča je tudi manj stresno voziti in potovati.

Nov turbodizel iz Bavarske

Kar nekaj sprememb je na strani pogona. Poleg tega, da so zdaj vsi motorji v skladu z izpušnimi normami EU6, so za auris pripravili dva nova motorja.

V prostor med 1,4-litrskega in dvolitrskega (ki so ga s prenovo opustili) turbodizla so umestili nov, 1,6-litrski turbodizel, ki zmore 82 kilovatov (112 "konj") in ki v okolje spušča le (normne) 104 grame ogljikovega dioksida na kilometer, kar je seveda manj kot pri prejšnjem dvolitrskem, poleg tega pa so s podaljšanjem servisnih intervalov na 20 tisoč prevoženih kilometrov znižali stroške lastništva.

Mimogrede – motor prihaja iz Bavarske na podlagi sodelovanja med Toyoto in BMW.

Izboljšave na obstoječem turbodizlu (1.4) za več navora in manjšo porabo

V ponudbi je torej ostal 1,4-litrski turbodizel, a so ga znatno izboljšali. Ključ sta višji tlak v sistemu za vbrizg (180 namesto 160 barov) ter manjše turbopuhalo; na največjo moč to ne vpliva, je pa zato krivulja navora zdaj strmejša pri nižjih vrtljajih – do najvišje vrednosti 205 njutonmetrov (enako kot prej) se vzpne že pri 1.400 (prej 1.800) vrtljajih v minuti.

Z nekaj dodatnega čiščenja v okolje spušča za 55 odstotkov manj dušikovih oksidov, precej manjši (89 namesto prejšnjih 99) pa je tudi njegov izpust ogljikovega dioksida.

Povsem nov 1,2-litrski turbobencinski motor

Menda najbolj izrazna novost pri motorjih je nov, 1,2-litrski bencinski turbo z neposrednim vbrizgom, ki omogoča več vbrizgov pred taktom zgorevanja goriva. Posebnosti so še nov sistem krmiljenja ventilov VVT-iW (Variable Valve Timing Intelligent Wide), malo turbopuhalo (manjša vztrajnost, hitrejši odziv), ter vmesni hladilnik polnilnega zraka tekočina/zrak.

Odlikuje ga izjemno miren tek (v prostem teku deluje skoraj nezaznavno), s svojimi 185 njutonmetri pa je tudi bolj prožen od 1,6-litrskega bencinskega motorja (160 Nm), ki na našem trgu ne bo več na prodaj.

Kozmetični popravki zunanjosti: malo, a opazno

Tri leta življenjske dobe je pri daljnovzhodnih avtomobilih pravi čas za lepotne popravke in aurisovi so dobro opazni, čeprav jih ni prav veliko.

Nova odbijača sta ("športno") zajetnejša (in tudi malenkostno podaljšujeta previsa), maska motorja je videti še nižja, sprednje luči so novega videza in z dnevnimi lučmi v tehniki LED, enako tehniko uporabljajo tudi nove zadnje luči, nova so platišča in novi sta dve barvi karoserije – obe sta modri in obe lahko vidite na pričujočih fotografijah.

Kozmetični popravki notranjosti: malo, a uporabno

V notranjosti sta nekoliko spremenjeni oblika (manj oglata) in material (mehkejši na otip) armaturne plošče, je pa tam takoj opazen nov osrednji zaslon, velik sedem palcev in občutljiv za dotik, ki krmili infozabavni sistem.

Vozniku so namenili tudi drugačne merilnike; ti zdaj niso več nanizani na plošči, temveč pospravljeni v dve "cevi", med njima pa je tudi nov, 4,2-palčen zaslon (TFT), namenjen podajanju informacij potovalnega računalnika. Spremenjeni so še zračne reže, ročice za odpiranje vrat, okolica prestavne ročice in materiali sedežnih prevlek.

Varnostni paket: promocijsko za 440 evrov

V skladu z odločitvijo Toyote, da še v tem letu ponudi nekaj sodobnih varnostnih tehnologij po sprejemljivi ceni, so to uresničili tudi pri prenovljenem aurisu. Tu so na voljo sistem za opozarjanje ob nenamernem zapuščanju prometnega pasu, samodejni preklop z dolgih na zasenčene žaromete, sistem za prepoznavo ključnih prometnih znakov ter sistem zoper trčenje v vozilo spredaj.

Gre za sistem z dvema tipaloma (kamera in laser), ki zaznavata objekte pred vozilom pri hitrosti med 10 in 80 kilometri na uro; v primeru možnosti trčenja sistem najprej zvočno opozori voznika, nato pa (če se ta ne odzove) zavira sam, pri čemer je sposoben avtomobilu zmanjšati hitrost za do 30 kilometrov na uro. Vse skupaj je zapakirano v paket TSS (Toyota Safety Sense), ki bo na slovenskem trgu ob začetku prodaje stal 440, pozneje pa 880 evrov.

V Sloveniji bo prenovljeni auris na prodaj od 22. junija. Na uradne cene je od 1.300 do 2.490 evrov popusta, tako da bo lahko kupec odpeljal osnovno različico 1.33 terra že za 14.500 evrov. Luna je dražja za tisočaka, 500 evrov je dražji (nov) paket style in še 300 paket sport. Auris z novim turbobencinskim motorjem je dražji za dva tisočaka, najcenejši hibrid stane 19.800 evrov, a ima že serijski TSS in ni na voljo z osnovnim paketom terra. Še dizla: 1,4-litrski stane od 16.200, 1,6-litrski pa od 18.400. Touring sports je za 850 evrov dražji od kombilimuzine, pri tem pa je zanimivo, da je v Sloveniji touring sports opazno bolj priljubljen od petvratnega aurisa (razmerje prodaje 60 : 40 v korist kombija). Kar je s stališča uporabnosti in cene povsem logično.

Ne spreglejte