SiolNET. Avtomoto Testi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toyota auris

2

termometer

Če avtomobil ni lep, mu nič ne pomaga, da je dober - kupcev v prodajni salon ne bo. Toyota je to lekcijo osvojila, novi auris prepriča od zunaj in z "drobovjem".

Razred: C – spodnji srednji Sorodna vozila: / Družina modelov: auris (kombilimuzina, karavan, verso) Predhodniki: auris 1. gen. (2006–2012) Letna prodaja: 100.000 (Evropa), 200 (Slovenija) Proizvodnja: Burnaston (Velika Britanija) Začetek prodaje: januar 2012 Cene: od 13.500 evrov naprej (z upoštevanim rednim popustom!)

Poudarki: – bolj vpadljiva oblika, – izboljšana aerodinamika, nižje težišče, – širjenje palete s karavanom, prenovljenim versom, – hibridni pogon že ob začetku prodaje, – malo elektronskih pripomočkov.

"Ne igraj se s kruhom!"

V zadnjih desetih letih so avtomobilske znamke zakuhale že kar nekaj težkih napak, ko so močno uveljavljeni model zamenjale z novim, povsem drugačnim. Toyotina odločitev, da legendarno corollo zamenja z aurisom, se je izkazala za eno teh napak, a na Toyotino srečo je šlo zgolj za razmeroma preprosto rešljiv "kiks".

Tole z aurisom in corollo je sicer težko razumljiva zgodba: Toyota se lahko s številom vseh prodanih avtomobilov kosa z Volkswagnovim golfom, aurisovo prodajo pa rada prišteje k devetim generacijam corolle, češ da gre za enako kombilimuzino. Hip zatem samozavestno trdi, da je auris povsem drugačna zgodba od corolle.

Corollina težava je bila to, da je bila uveljavljena, znana, vsaka naslednja generacija je morala biti logično nadaljevanje prejšnje. Tako kot golf. Ta zgodba ni dopuščala kreativnosti. Da to, da imaš tako uveljavljen model v svoji paleti, ni nujno slabo, danes pri Toyoti vedo, a kot rečeno, napaka je bila popravljiva.

Odličje na popravnem izpitu?

Kaj je bila sploh aurisova težava? Zagotovo to, da naj bi bil pod krinko novega imena to povsem drugačen, bolj atraktiven, bolj živahen in nasploh bolj všečen model. Hotel je biti model, ki bi ugajal, ne pa navduševal racionalne kupce, tako kot je corolla.

Ali je bil prvi auris lep ali ne, je sicer stvar osebnega okusa, a statistika je pokazala, da auris ni niti navdušil novih kupcev niti zadovoljil zvestih voznikov coroll.

Da bi dijak na popravnem izpitu dobil petko, se po mnenju moje gimnazijske učiteljice ne spodobi. No, pa naj bo prav dobra štirica za snovalce nove toyote auris, delo so namreč opravili temeljito, z glavo in s čustvi!

Želi biti auris lexus?

Če avtomobil ni lep in opazen, ljudje vrlin sploh ne morejo zaznati, saj sploh ne pridejo v prodajni salon. Prva naloga novega aurisa je torej navdušiti z obliko. Se pokazati, zanetiti ogenj v očeh pri opazovalcih.

Menimo, da novi auris za to ima "šanse". Na predstavitvi se je namreč zgodilo prav to – iz atraktivno belega suzukija je pristopil mladenič in začel opevati aurisa, kako je lep. Česa takega Toyotini možje že dolgo niso slišali. Oziroma so, pred nekaj meseci, ob vročem kupeju GT86. Temu kupeju je novi auris podoben s povsem ravno in navpično armaturno ploščo, v dražjih izvedenkah je ta prevlečena z usnjem!

Zunanja oblika je sicer precej podobna Lexusovi modelu CT, a to pač ne more biti slabo. Pa vendar naj povemo, da oblika jemlje davek pri praktičnosti, novi auris je namreč nazaj slabo pregleden, tako kot lexus CT.

Sicer nova oblika ne prinaša kakšnih posebnih prostorskih presenečenj, novinec je od svojega predhodnika vendarle daljši za pet centimetrov, a ob enaki medosni razdalji podaljšan samo v previsa.

Znotraj se dobro, spredaj zelo dobro, zadaj povprečno, prtljažnik je s 360 litri pričakovano velik, in to tudi pri hibridnih različicah. Baterija je namreč pri novem aurisu nameščena pod zadnjimi sedeži, ne zaseda prtljažnega prostora.

Nižje težišče za več udobja, ne za športno vožnjo!

Glavna naloga novega aurisa je torej vleči poglede, pa vendar smo prepričani, da bo zamikal tudi tiste, ki preštevajo pluse in minuse. Med te so že doz daj spadali Toyotini oboževalci, kar nekaj teh oboževalcev pa se je medtem nekoliko postaralo. In pri Toyoti odkrito pričakujejo, da bo novi auris dosegal tudi srca starejših voznikov. Toda starejši vozniki, ki radi sedijo visoko in bolj pokonci, naj raje počakajo na tehnično sorodnega prenovljenega versa, za starejše je novi auris samo pogojno primeren.

Novinec je namreč v duhu okoljevarstvenih časov dokaj aerodinamičen, s količnikom zračnega upora 0,277. Je kar nizek avtomobil, dobrih pet centimetrov nižji od predhodnika in bližje tlom, od tal oddaljen komaj deset centimetrov.

Za štiri centimetre je nižje težišče, kar pomeni manj nagibanja karoserije v ovinkih, a to naj še ne vzbudi apetitov po športni vožnji. Nizko težišče je namreč inženirjem omogočilo, da "normalno" dinamične vozne lastnosti dosežejo z mehkejšimi blažilniki. Cilj je bil torej dvigniti raven udobja, bog ne daj da bi kdo hotel kaj drugega! Auris je namreč tudi v svoji drugi izdaji namenjen predvsem umirjeni ekološki vožnji!

Hibrid varčnejši od dizla

In v tem duhu si največ pozornosti zasluži hibridna različica, ki bo kupcem na voljo že ob samem začetku prodaje. Tehnično bo šlo za znani, priusov pogonski sklop, ki pa so mu nekoliko privzdignili peruti.

Ob priganjanju se namreč nekoliko prijetneje oglaša, voznika ob tem ne nadira tako glasno kot pri priusu. V praksi je to sicer občutno, pa vendar je vsakomur jasno, da lastniki hibridov ne pritiskajo na tipko sport, pa čeprav je na voljo.

Z drugimi motorji novi auris ne prinaša bistvenih novosti, motorje so samo nekoliko optimizirali, z ekoprijemi seveda. Tako so njihova posebnost nizke emisije, s čimer si Toyota obeta veliko uspeha na razpisih za flotna vozila – vse več evropskih družb svojo okoljsko ozaveščenost kaže tudi tako, da v svoje flote izbira na podlagi ekopodatkov.

Na predstavitvi smo preizkusili hibridno in dvolitrsko dizelsko različico. Občutki? Dvolitrski dizel je bil na razgibanem terenu vzdolž atlantske obale bolj prijeten, saj v klance pospešuje veliko bolj tekoče, hibrid kljub omenjeni optimizaciji priganjanja v vrtljaje svoje slabosti pokaže prav na klancu.

Je pa hibridni auris dosegal nižjo porabo, ob raznoliki vožnji je zlahka ostajal pri petih litrih in pol, pri dizlu pa smo se morali za tak rezultat veliko bolj truditi. Med tema dvema motorjema je torej ena proti nič za hibrida, a prava varčna ponudba za racionalne umirjene voznike je šele 1,4-litrski dizel s 66 kilovati, pa čeprav zaradi dizelskih saj to ni tudi najbolj ekoponudba v aurisovi paleti.

Kaj pa elektronika?

Auris torej navdušuje zmerne ekovoznike, manj pa navdušence nad elektronskimi pripomočki za vožnjo. Računalničarji se bodo razveselili tudi multimedije z navigacijo, ki išče po Googlovih podatkih, in raznih online aplikacij za vožnjo. O drugih na predstavitvi niso želeli prav na glas govoriti – je kriva slaba pokritost z internetom v portugalskih vasicah ali slaba ponudba aplikacij?

Pogrešali smo tudi omembo raznih elektronskih pripomočkov za vožnjo, na voljo je samodejno bočno parkiranje, a saj veste, aktivni tempomat je v preteklih letih postal pripomoček sedanjosti in ne prihodnosti, pričakovali bi vsaj sistem samodejnega ustavljanja pri nizkih hitrostih ali opozorilnik pred naletom. "Vse to pride na vrsto slej ko prej," odgovarjajo pri Toyoti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin