Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 7. 2018,
5.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

2

Natisni članek

Toyota Hrvaška Pag test avtomobila

Sreda, 4. 7. 2018, 5.50

5 let, 9 mesecev

S toyoto hilux invincible na otoku Pag

Ste siti gneče na plaži? Na Hrvaškem smo našli kar svojo #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

2

toyota hilux Pag | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Toyotin pickup smo izkoristili za pobeg na morje in iskanje svojega zasebnega koščka plaže. Hilux po 50 letih ostaja avtomobilska ikona, z nekaj dodatki resnično zmore veliko in je za nameček na cesti videti zares imenitno. Čeprav je dolg 5,3 metra in velja za pravega delavskega konja, je lahko tudi zelo krotek in družinsko uporaben.

Eden najbolj prepoznavnih dodatkov opreme Invincible in paketa ob 50-letnici hiluxa so prave terenske gume. | Foto: Gregor Pavšič Eden najbolj prepoznavnih dodatkov opreme Invincible in paketa ob 50-letnici hiluxa so prave terenske gume. Foto: Gregor Pavšič Že pred 15 leti in več so v Sloveniji postali poltovornjaki oziroma pogovorno imenovani pickupi sila priljubljeni. Številni so ta vozila takrat kupili tudi kot statusni simbol. Toda v svojem bistvu pickup že desetletja pomeni predvsem izjemno robustno vozilo, ki z razvojem avtomobilske tehnike pridobiva široko uporabnost. To niso več le neudobni avtomobilski delavci, temveč zelo spodobno opremljena vozila, ki na terenu še naprej zmorejo veliko in znajo danes tudi na asfaltu ponuditi več uglajenosti.

Položaj za volanom je namreč blizu tistemu v športnih terencih in najboljši pickupi se danes tudi peljejo kot terenci. Torej že zelo avtomobilsko in vse manj "kamionsko". Že res, da so dolgi krepko čez pet metrov in na prvi pogled delujejo okorno, a izza volana je njihovo upravljanje (tudi s pomočjo dodatkov, kot so parkirni senzorji in vzvratna kamera) že zelo krotko. Parkiranje v ozek boks pred trgovskim središčem? Nič lažjega.

Pot na fotogeničen in tudi divji otok na Hrvaškem

Mi pa smo se vendarle odpravili daleč od urbanih središč. Za volanom ene največjih avtomobilskih legend, ki letos praznuje svojo 50-letnico, nas je pot vodila proti soncu in morju. Opremljeni z brisačo, kopalkami in sončno kremo smo se odpeljali na hrvaški otok Pag. To je tisti otok, ki je postal s svojo fotogenično pokrajino pravi magnet za produkcijske ekipe avtomobilskih marketinških oddelkov. Pag je zagotovo drugačen in obenem dovolj divji, da še nudi priložnost za ovinek vstran od uveljavljenih kotičkov.

Fotogalerija
1 / 26

Eden izmed skritih kotičkov na otoku Pag. | Foto: Gregor Pavšič Eden izmed skritih kotičkov na otoku Pag. Foto: Gregor Pavšič

Ta 5,3 metra dolgi poltovornjak, ki se ponaša tudi z dobrimi tremi metri medosne razdalje, je resnično nekaj posebnega. Na cesti je tako opremljen zelo vpadljiv, izven asfaltnih cest pa tudi zelo prepričljiv. | Foto: Gregor Pavšič Ta 5,3 metra dolgi poltovornjak, ki se ponaša tudi z dobrimi tremi metri medosne razdalje, je resnično nekaj posebnega. Na cesti je tako opremljen zelo vpadljiv, izven asfaltnih cest pa tudi zelo prepričljiv. Foto: Gregor Pavšič

toyota hilux Pag | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Do tiste plaže, ki je v turističnih brošurah ni

Daleč stran od zabavišča v Zrćah in najbolj obljudenih plaž je mogoče s pomočjo takega avtomobila še poiskati tudi svojo povsem zasebno plažo. Makadamske vzdrževalne ceste so nekoliko skrite in za navadne osebne avtomobile prezahtevne, tak pickup pa (ob samoumevni skrbi za naravo in rastje) zmore pot do tiste obale, ki je v turističnih brošurah ne boste našli.

Tam, kjer ni glasbe, vreščanja turistov, boja za kvadratne centimetre na prenatrpani plaži, kjer ni zasoljenih cen čisto vsega, kar je mogoče kupiti, in kjer tišina v tistem trenutku postane nekaj najbolj samoumevnega.

Ford ranger Andrej Zajec
Avtomoto Vozilo za pustolovski dopust, kjer ni gneče in pot Ljubljančanoma riše le domišljija

Pri Top Gearu jim hiluxa ni uspelo uničiti. Ne glede na preizkuse je njegov motor še vedno vžgal. | Foto: Toyota Pri Top Gearu jim hiluxa ni uspelo uničiti. Ne glede na preizkuse je njegov motor še vedno vžgal. Foto: Toyota V 50 letih do avtomobilske ikone, zaslovel je tudi v Top Gearu

In tako smo se na Pagu sončnim žarkom nastavljali tudi s priložnostnega ležišča na njegovem kesonu in v bistro vodo skočili tudi v čast njegovega abrahama. Korenine avtomobila segajo v zgodnja šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Takrat so pri družbi Hino Motors izdelovali mali poltovornjak briska. Ko jih je Toyota prevzela, se je vozilo preimenovalo v toyoto briska in marca leta 1968 je nastal prvi toyota hilux.

Ime je združilo angleška izraza high in luxury. Od takrat je vozilo napredovalo, postajalo vse bolj robustno in tehnično bolje opremljeno. V petih desetletjih je hilux postal pojem delavca in skoraj neuničljivega vozila. Eden najbolj zvezdniških trenutkov je hilux doživel v televizijski oddaji Top Gear, ko ga prvič nikakor niso mogli uničiti, ob drugi priložnosti pa je voditelja Jeremyja Clarksona peljal vse do severnega tečaja.  

Paket Invincible stane skoraj pet tisoč evrov in prinaša vse zelo opazne terenske dodatkega takega bolj skrajnega hiluxa. | Foto: Gregor Pavšič Paket Invincible stane skoraj pet tisoč evrov in prinaša vse zelo opazne terenske dodatkega takega bolj skrajnega hiluxa. Foto: Gregor Pavšič

Vozniški položaj je zelo dober in precej boljši kot v prejšnji generaciji hiluxa. Enako velja tudi za lahkotnejšo vožnjo. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški položaj je zelo dober in precej boljši kot v prejšnji generaciji hiluxa. Enako velja tudi za lahkotnejšo vožnjo. Foto: Gregor Pavšič

am, kjer ni glasbe, vreščanja turistov, boja za kvadratne centimetre na prenatrpani plaži, kjer ni zasoljenih cen čisto vsega, kar je mogoče kupiti, in kjer tišina v tistem trenutku postane nekaj najbolj samoumevnega. | Foto: Gregor Pavšič am, kjer ni glasbe, vreščanja turistov, boja za kvadratne centimetre na prenatrpani plaži, kjer ni zasoljenih cen čisto vsega, kar je mogoče kupiti, in kjer tišina v tistem trenutku postane nekaj najbolj samoumevnega. Foto: Gregor Pavšič

Na asfaltu ni najbolj udoben, bolj prepričljiv na terenu

Toyota hilux je še vedno eden najbolj prepoznavnih in razširjenih poltovornjakov, ki po svoji kakovosti še posebej izstopa na terenu in v vlogi delovnega avtomobilskega konja. Na cesti med svojimi neposrednimi tekmeci ni najboljši.

Listnate vzmeti zadaj so eden izmed razlogov, da je vožnja avtomobila po asfaltni cesti manj udobna in da predvsem zadnji del (ob praznem kesonu) precej poskakuje. V primeru testnega vozila je bila to sicer lahko tudi posledica agresivnih terenskih gum.

Z nadgradnjo lahko postane tudi družinsko manjše ekspedicijsko vozilo

Takoj ko avtomobil zavije s ceste na neurejeno podlago, se počuti še bistveno bolj samozavestno in tam tako vozilo zares pokaže ves svoj potencial. To ni nujno le pomoč na gradbiščih ali kmetijah, zelo dober je lahko kot tudi mali ekspedicijski družinski avto za potepe v naravo.

Keson je odlična podlaga za postavitev bivalnih nadgradenj, ki jih sicer lahko namestimo tudi na streho. S terensko različico potem res ni več pravih ovir, kam bi šli na dopust, kje bi našli svoj zasebni košček plaže in kje bi daleč od množic turistov uživali svoj zasluženi oddih.

Mercedes-benz X 350 d 4Matic
Avtomoto Najprej mali fiasko, zdaj končno pravi mercedes #foto

Hilux ima lahko motor z močjo kvečjemu 150 "konjev" in želeli bi si še nekoliko močnejšega. Motor je tudi dokaj glasen (predvsem ob kombinaciji s samodejnim menjalnikom), dokaj visoka je tudi poraba goriva. | Foto: Gregor Pavšič Hilux ima lahko motor z močjo kvečjemu 150 "konjev" in želeli bi si še nekoliko močnejšega. Motor je tudi dokaj glasen (predvsem ob kombinaciji s samodejnim menjalnikom), dokaj visoka je tudi poraba goriva. Foto: Gregor Pavšič

Testni avtomobil ni imel roloja za pokrivanje kesona, zato je bila tudi uporabnost vozila (gledano iz vidika družinskih potreb, popotništva ...) precej okrnjena. | Foto: Gregor Pavšič Testni avtomobil ni imel roloja za pokrivanje kesona, zato je bila tudi uporabnost vozila (gledano iz vidika družinskih potreb, popotništva ...) precej okrnjena. Foto: Gregor Pavšič

Brez roloja na kesonu (ali nadgradnje) je uporabnost mnogo manjša

Pri tem vendarle dve pomembni opozorili. Poltovornjak s kesonom brez zaščitnega roloja izgubi skoraj vso svojo uporabnost. Kdor ne želi ravno pustiti prtljage na dosegu mimoidočim ali nemilost nenadni plohi, bo v tem primeru ostal brez prtljažnika. V potovalnem prostoru za odlaganje prtljage ni veliko možnosti. Tak hilux je sicer ogromno vozilo (5,3 metra v dolžino, tri metre medosne razdalje), a snovalci so več prostora namenili prostoru za tovor kot potnikom. Že majhen (že res, da ne tako poceni) dodatek, kot je rolo (ali celo višja nadgradnja), uporabnost poltovornjaka bistveno izboljša.

Drugo opozorilo velja glede njegove mase in nosilnosti. Največja skupna dovoljena masa hiluxa znaša 3.210 kilogramov in kdor bo želel z njim vleči prikolico, bo morda že potreboval dodatno vozniško uposabljanje (skupna masa nad 3,5 tone), največja skupna dovoljena masa vozila in prikolice pa presega šest ton in takrat voznik potrebuje vozniško dovoljenje kategorije BE.

Motor: 2,4-litrski dizelski štirivaljnik, moč: 110 kW (150 »konjev«)
Poraba goriva: 10,5 l/100 km
Cena testnega vozila: 44.740 EUR

Dodatna oprema: kovinska barva: 610 EUR, navigacijski sistem: 630 EUR, samodejni menjalnik: 1.500 EUR, paket Invincible (gume, črna alu platišča, črn odsevni okvir, črne stopnice, črne obrobe blatnikov, prednja zaščita podvozja): 4.500 EUR

Ključne dimenzije in podatki: Oddaljenost od tal: 29,3 cm, prečenje vode: do 70 cm, vstopni kot: 31 stopinj, izstopni kot: 26 stopinj, nosilnost: 1.035 kg, vleka: do 750 kg (prikolica brez zavor) oziroma do 3.200 kg (prikolica z zavoro), dolžina: 5,33 metra, medosna razdalja: 3,08 metra, masa praznega vozila: 2.155 kg, posoda za gorivo: 80 l, najvišja hitrost: 170 km/h, pospešek do 100 km/h: 12,8 s
Palec gor: terenski videz in zmogljivosti, oprema
Palec dol: vozne lastnosti na asfaltu, delovanje 6-stopenjskega samodejnega menjalnika, glasen motor

Poltovornjak je lahko z nadgradnjami tudi zelo zanimivo vozilo za kampiranja in brezskrbne ceste potepe.  | Foto: Gregor Pavšič Poltovornjak je lahko z nadgradnjami tudi zelo zanimivo vozilo za kampiranja in brezskrbne ceste potepe. Foto: Gregor Pavšič

toyota hilux Pag | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Kaj torej tak hilux zmore zunaj urejenih cestišč?

Njegova oddaljenost od tal znaša skoraj 30 centimetrov, brede lahko po 70 centimetrov globoki vodi in s priklopljivim štirikolesnim pogonom (do 50 km/h), reduktorjem in zaporo diferenciala zmore zares veliko. Pomaga tudi zaščita podvozja. Hvalimo delovanje sistema za spuščanje po klancu navzdol, kjer hilux samodejno vzdržuje majhno hitrost. Sistem je mogoče uporabiti tudi med vzvratnim spuščanjem.  

Hiluxov 2,4-litrski dizelski štirivaljni motor je z močjo 150 »konjev« soliden, presežkov pri zmogljivosti pa ne ponuja. Ko je prazen, je moči načeloma dovolj, s tovorom pa pride do izraza dejstvo, da podobna vozila za poln izkoristek nosilnosti in vlečne sile potrebujejo zmogljivejše (šestvaljne) motorje. Poraba goriva je med testom v povprečju znašala 10,5 litra na 100 prevoženih kilometrov, kar glede na omenjeno moč ni malo.

Glede na zmogljivosti ocenjujemo končno ceno testnega vozila na zmerno. Hilux s paketom Invincible, ki so ga sestavili ob 50-letnici vozila, stane dobrih 44 tisočakov. Oprema je sicer na zavidljivi ravni. Poleg že omenjenih terenskih dodatkov ima tak hilux tudi že sistem samodejnega zaviranja in prepoznavanja pešcev, sistem proti nenamerni menjavi prometnega pasu, prepoznati zna prometne znake, ima tempomat, vzvratno kamero, ključ v obliki kartice, zagon motorja s pritiskom na gumv, samodejno klimatsko napravo, 7-palčni zaslon na dotik, 220-voltno vtičnico, usnjeno oblazinjenje, ogrevana prednja sedeža, žaromete LED in podobno.
Ne spreglejte