SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prva vožnja: Mercedes-benz X 350 d 4Matic

Najprej mali fiasko, zdaj končno pravi mercedes #foto

1,89

termometer

Mercedes-benz X 350 d 4Matic
Foto: Gašper Pirman

Mercedes je pred enim letom predstavil svoj premijski pickup, ki je pompozno pripeljal v svet tonskih tovornjakov. Ker je bil sprva na voljo le s štirivaljnim motorjem in izposojenim Nissanovi pogonom, smo zdaj lahko vozili še različico s šestvaljnim motorjem in stalnim štirikolesnim Mercedesovim pogonom. Tako dviguje sloves avtomobila ter poltovornjak predstavi v popolnoma novi luči.

Še Mercedes-benz X 350 d 4Matic Foto: Gašper Pirman preden je Mercedesov X pred pol leta zapeljal na slovenske ceste, se je že dodobra spoznal z našo pokrajino. Daimler je izkoristil prečudovito kuliso, ki jo riše deželica na sončni strani Alp in tukaj, za takrat še izključno štirivaljni poltovornjak, posnel reklamni spot. Premijski pickup je zdaj na naša tla zapeljal še enkrat. Tokrat s šestvaljnim motorjem in Mercedesovim pogonom 4Matic, spoznavalo pa ga je približno 140 novinarjev s celotnega sveta.

X se je zaljubil v Slovenijo

Pred časom smo sedli za volan X 220 d s štirivaljnim motorjem (in Nissanovim pogonom) in ostali mešanih občutkov, saj si poltovornjak takšnega tipa in imidža v nosu enostavno zasluži vsaj šestvaljno zver in tudi pravi Mercedesov pogon.. Če v enačbo vključimo še tonsko nosilnost in možnost vleke 3,5 tone težke prikolice se večina strinja, da sta navor in moč šestvaljnika pomemben adut.

Na povratek k nam ne bo čakal dolgo, saj pri uvozniku odpirajo naročila že v juliju. Od štiridesetih kupcev, ki se bodo za razred X odločili letos, se bo za šestvaljnik odločila slaba tretjina. Po gozdovih, gradbiščih in cestah bodo pričeli voziti septembra. Za zdaj so cene še neznanka, za primerjavo pa lahko ponudimo, da bo X 350 d 4Matic v Nemčiji stal od 48 tisoč evrov dalje. Edini drugi poltovornjak s šestvaljnikom je volkswagen amarok, vendar je šibkejši in ima elektronsko nadzorovan zadnji diferencial, cenovno pa je v Nemčiji z enako močnim motorjem cena okoli 50 tisočakov.

Vse bolj priljubljena izbira

Razred enotonskih poltovornjakov je že nekaj let v strmem porastu. Nekoč delovni stroji, ki so bili namenjeni najbolj neusmiljenim okoljem in poklicem, so v zadnjem letu postali mešanica osebnega in službenega vozila. Kot pričakujejo, se bo v naslednjih desetih letih razred povečal še za približno 800.000 avtomobilov, razred X pa želi zajahati ta val sprememb in ponuditi najboljše iz obeh svetov.

Mercedes-benz razred G Avtomoto Za Slovence pet kultnih mercedesov, ki so letos že razprodani #video Mercedes-benz razred X Avtomoto Izjemna kulisa za 140 gostov: v Sloveniji spet premiera Mercedesa

Garač ima novo srce

Mercedesov garač je na sceno prišel razmeroma pozno, saj so potencial v svetu poltovornjakov uvideli že tako rekoč vsi večji igralci. A X ima zdaj v rokavu poleg drugačne zasnove vzmetenja še šestvaljni motor in lastni stalni štirikolesni pogon.

Na cesti nastopi izredno samozavestno, predvsem pa so meje med udobjem osebnega avtomobila in poltovornjaka vse bolj zabrisane. Na račun spredaj in zadaj nameščenih vijačnih vzmeti asfaltirane kilometre premaguje z lahkoto, a vseeno nenehno pogleduje proti hribom in neurejenim cestam. Kot se za klenega terenca spodobi, sloni na vzvojni togi letveni šasiji iz visokokakovostnega jekla, za piko na i pa ima zadaj vgrajeno večvodilno togo zadnjo premo in obese sprednjih koles z dvojnim prečnim vodilom.

S 30-stopinjskim vstopnim kotom piha na dušo terenskim navdušencem, prevozi lahko vodo maksimalne globine 60 centimetrov, od tal je oddaljen 221 milimetrov in lahko se nagne do 49 stopinj. Če upoštevamo, da gre za 5,3 metra dolg avtomobil, ki ima povrhu vsega 1,5 metra dolg keson in 3,15 metra dolgo medosje, bo zadostil potrebam tudi različnih samostojnih podjetnikov.

Razred X je končno dobil šestvaljni motor in Mercedesov štirikolesni pogon. Od 40 kupcev v letošnjem letu se jih bo kar 15 odločilo za najmočnejšo izbiro. Razred X je končno dobil šestvaljni motor in Mercedesov štirikolesni pogon. Od 40 kupcev v letošnjem letu se jih bo kar 15 odločilo za najmočnejšo izbiro. Foto: Gašper Pirman

X ni le delovni stroj s tonsko nosilnostjo, temveč gre za pravega terenca stare šole, ki se ne boji dvigniti kolesa in vseeno ostati trdno na tleh. X ni le delovni stroj s tonsko nosilnostjo, temveč gre za pravega terenca stare šole, ki se ne boji dvigniti kolesa in vseeno ostati trdno na tleh. Foto: Gašper Pirman

X 350 d 4Matic postavlja stvari na svoje mesto in poskrbi za dvig ugleda avtomobila. X 350 d 4Matic postavlja stvari na svoje mesto in poskrbi za dvig ugleda avtomobila. Foto: Gašper Pirman

Delovni stroj z dušo športnika

To, kar smo že spoznali na testu X 250 d 4Matic, se je le potrdilo na prvi vožnji močnejše različice, ki ne dviguje apetitov zahtevnejših voznikov, temveč piha na dušo tudi vsem, ki jim je pomemben imidž znamke oziroma modela. Trilitrski prisilno polnjeni šestvaljnik ima 190 kilovatov in 550 njutonmetrov navora, ki je na voljo vse od 1.400 vrtljajev naprej. Ob pritisku na plin se 2.285 kilogramov težak velikan kot športnik s startnih blokov odrine proti vetru, do stotice potrebuje le 7,5 sekunde.

Ker so vozne lastnosti pomembne, lahko voznik izbira med petimi voznimi profili (eco, normal, sport, manual in off-road), hkrati pa bo premagal še tako zahtevno oviro s pomočjo Mercedesovega stalnega štirikolesnega pogona. Gre za drugačen pogon kot pri štirivaljno gnanem X, saj je tam pogon lahko speljan na zadnji kolesni par in se prek srednje zapore diferenciala lahko zaklene na vsa štiri kolesa. Tukaj je osnova vzeta iz razreda G. Mehanska sredinska zapora je nameščena serijsko, za zadnji diferencial je treba doplačati (744 evrov), opcije sprednje zapore diferenciala pa ni. Prenos navora je speljan 40:60, seveda pa je na voljo še opcija uporabe reduktorja.

V kraljestvu gorske koze smo preizkusili, kaj zmore - ni nas razočaral. Še več, pustil nas je odprtih ust. V kraljestvu gorske koze smo preizkusili, kaj zmore - ni nas razočaral. Še več, pustil nas je odprtih ust. Foto: Gašper Pirman

Voznik lahko izbira med petimi voznimi profili. Voznik lahko izbira med petimi voznimi profili. Foto: Gašper Pirman

Stalni štirikolesni pogon ima še dve nastavitvi - zaklep sredinskega diferenciala in vklop reduktorja. S stikalom desno vklopimo še zadnji diferencial ali pa uporabimo asistenco za spust. Stalni štirikolesni pogon ima še dve nastavitvi - zaklep sredinskega diferenciala in vklop reduktorja. S stikalom desno vklopimo še zadnji diferencial ali pa uporabimo asistenco za spust. Foto: Gašper Pirman

V kraljestvu gorske koze

O njegovih kvalitetah na cestah smo se že prepričali, zato smo novemu pogonu in šestvaljniku postavili nekoliko večji izziv. Zapeljali smo na priljubljeno smučišče Krvavec in se spoprijeli z nekaterimi resnimi ovirami. X je ostal neomajen, strah pa je bilo samo nas. Luknje, kamenje, strmi vzponi po zelo težkem terenu in nagibi - X ni niti za trenutek pomislil, da bi se ustavil. Ker ima motor tako rekoč celoten navor na voljo že v nizkem območju vrtljajev in smo lahko zaklenili srednji diferencial ter vklopili zadnji diferencial, so bile prepreke bolj nagrada za avtomobil. Hvalimo tudi mirnost motorja, ki se ga v notranjost skoraj ne sliši.

Mercedes-benz razred E all terrain Avtomoto Mercedesov gospod, ki se ne ustraši niti terena #foto mercedes razred A Avtomoto Mercedes-benz razred A: virtualna revolucija na štirih kolesih

Galerija: test X 250 d 4Matic

1 / 23
2 / 23
3 / 23
4 / 23
5 / 23
6 / 23
7 / 23
8 / 23
9 / 23
10 / 23
11 / 23
12 / 23
13 / 23
14 / 23
15 / 23
16 / 23
17 / 23
18 / 23
19 / 23
20 / 23
21 / 23
22 / 23
23 / 23

Zakaj je Mercedes hitel s pripravo poltovornjaka?

Mercedes je pravzaprav z novim motorjem in svojim pogonom ubil kar nekaj muh na en mah. Na testu smo ugotovili, da je X izredno udoben in zaradi Nissanovega pogona še vedno terensko zmogljiv terenec, a mu manjka nekaj iskrice. Pogrešali smo predvsem nekaj več uglajenosti motorja, še posebej, če upoštevamo, da je le vizualno spremenjena navara cenejša za 16 tisočakov. 

Hvalimo varnostno naprednost, motijo nekatere podobnosti s sestro

X 250 d 4Matic prepriča z naprednimi varnostnimi sistemi in opremo za povečanje udobja, saj je tam odlično prilagojen za vsakodnevno uporabo. Poudariti velja, da si je X na testih prislužil vseh pet zvezdic Euro NCAP, a vse to ima svojo ceno. Če je zunanji videz povsem drugačen, pa so malenkosti, ki ga izdajajo, da ni tisti čisto pravi Nemec. V Stuttgartu so pri snovanju svojega prvega pravega pickupa stopili na stran udobja in nadgradili tehnologijo - podvozje, pogon in motor - nissana navare.

Vsak, ki je kadarkoli videl nissanov ključ, bo ostal nekoliko razočaran. Tudi tukaj je enak, ima le trikrako zvezdo. Nekateri elementi so prav tako vzeti neposredno iz navare, a jih bo videlo le bolj izučeno oko, v resnici pa ne motijo preveč.

Kljub temu smo od novodobnega Mercedesovega poltovornjaka pričakovali nekaj več unikatnosti, predvsem pa samozavesti pri pogonu. 140  kilovatov (193  KM) in 450  njutonmetrov navora se sicer ne sliši malo, a nekomu, ki bo zadaj na dnevni ravni vlekel prikolico ali v keson naložil tono težko paleto, je razlika med štirimi ali šestimi valji očitna.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin