Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2023,
20.47

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

15

Natisni članek

Ročni menjalnik SUV škoda karoq Škoda

Sobota, 8. 4. 2023, 20.47

1 leto

Test prenovljenega modela: škoda karoq 1.5 TSI

Še vedno dober, a še vedno s precej visoko ceno #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

15

Škoda karoq | Prenova je karoqa naredila predvsem bolj aerodinamičnega, vsekakor pa so spremembe pri zunanjem videzu majhne. | Foto Gašper Pirman

Prenova je karoqa naredila predvsem bolj aerodinamičnega, vsekakor pa so spremembe pri zunanjem videzu majhne.

Foto: Gašper Pirman

Škoda je z večjim kodiaqom dodobra razburkala svet družinskih križancev in v trenutku z velikim (tudi 7-sedežnim) uspela. Manjši karoq je bil oblikovno podobna izbira, ampak za vse tiste, ki ne potrebujejo tako velikega avta. Čehi so še enkrat zadeli v polno in karoq je postal najbolje prodajani SUV znamke. Logično je, da recepta pri prenovi niso spreminjali. Karoq je postal oblikovno malenkost spremenjen, predvsem pa še vedno zelo uporaben in udoben ter z vstopnim paketom opreme tudi med cenovno bolj dosegljivimi izvedenkami.

Le najbolj izurjeno oko bo opazilo oblikovne spremembe, ki jih je karoqu prinesla prenova. Po štirih letih je namreč prišel čas, da so pri Škodi posodobili svoj drugi najbolje prodajani model (za octavio) in ga pripravili na novo triletno obdobje. Priznamo, tudi sami bi na cesti težje opazili razliko med modelnima različicama. Vizualne spremembe so namreč omejene na nekoliko tanjša sprednja žarometa, spremenjeno obliko zgornjega dela maske hladilnika in tanjše reže v sprednjem odbijaču. Podoben tretma so uporabili tudi zadaj, karoq pa s svojimi ostrimi linijami še vedno deluje všečno in sveže.

Kaj prinaša vstopni karoq?

Karoq se je oblikovno še bolj približal kodiaqu in še nadgradil njuno podobnost iz preteklosti. Testni avto je imel dvokolesni pogon, obenem pa z vstopnim paketom ambition poudarja potovalne lastnosti predvsem na urejenih cestah. Svojo osnovno nalogo - zahteve po udobnem vstopanju, višji namestitvi in dobri preglednosti nad dogajanjem v prometu -  opravlja z odliko. Dokler ne pride do pretiranih naklonov, je s 17-centimetrsko oddaljenostjo od tal primeren tudi za vožnjo po slabših cestah. Je pa zaradi novih platišč s plastičnimi vsadki manj glasen pri višjih hitrostih in porabi manj goriva. Nove oblikovne rešitve skupaj z novimi aerodinamičnimi platišči namreč pripomorejo k boljši učinkovitosti. Slednja je boljša za več kot devet odstotkov, s količnikom zračnega upora 0,30.

Karoq še vedno deluje kompaktno, zato je presenečenje toliko večje ob pogledu na tako zelo prostorno potniško kabino. | Foto: Gašper Pirman Karoq še vedno deluje kompaktno, zato je presenečenje toliko večje ob pogledu na tako zelo prostorno potniško kabino. Foto: Gašper Pirman

Aerodinamično izboljšanje prinaša manj hrupno vožnjo ob višjih hitrostih in avto porabi malenkost manj goriva. | Foto: Gašper Pirman Aerodinamično izboljšanje prinaša manj hrupno vožnjo ob višjih hitrostih in avto porabi malenkost manj goriva. Foto: Gašper Pirman

Smiselno doplačilo za tri posamezne sedeže

Paket ambition je vstopni paket pri karoqu, kjer se cena pričeni pri skoraj 27 tisoč evrih. Ko smo pred več kot štirimi leti opravili test s povsem novim karoqom je bila vstopna cena pri dobrih 21 tisoč evrih. Ta kompaktni SUV je tako precej pridobil na začetni ceni, kar zna biti za marsikoga problem in se bo v salonu raje odločil za večjega kodiaqa. Je pa višja vstopna cena predvsem zaradi dobre serijske založenosti z opremo. Na tem seznamu je namreč samodejna klimatska naprava, senzor za dež, ogrevana zunanja ogledala, 17-palčna platišča in še nekaj drugih malenkosti. Testni karoq je bil dodatno opremljen še z digitalnimi merilniki, ki so smiselno doplačilo. Čeprav je ena večjih prednosti karoq možnost dokupa treh posameznih sedežev zadaj (620 evrov doplačila), testni avto ni bil opremljen z njimi. Nameščena je bila običajna klop, ki se deli v razmerju 2/3:1/3. Njena uporabnost je seveda v primerjavi s tremi sedeži manjša, še posebej, ker se jih lahko preprosto odstrani. Še vedno pa ostaja karoq kompaktni SUV z največjim prtljažnikom - ima namreč 521 litri prostornine oziroma dobimo 1.630 litrov uporabnega prostora, če podremo zadnjo klop.

Dvig cene ublažili motorji brez elektrifikacije

Že ob prvem testu smo zapisali, da je karoq cenovno zelo blizu bistveno večjega karoqa. V primerjavi s predhodnikom se je cena dvignila za približno šest tisoč evrov, še večje podražitve, ki so bile del vsesplošnih podražitev v avtomobilski industriji, pa so preprečili z ohranitvijo klasičnih motornih različic.

Testnega karoq je poganjal zdaj že dodobra poznani 1,5-litrski štirivaljni motor s 110 kilovati. Gre za klasičen bencinski motor brez elektronskih pomagal v obliki hibridnega sistema. Za spremembo je navor na kolesa prenašal preko 6-stopenjskega ročne menjalnika, ki je povsem zadovoljivo natančen. Sami bi se odločili za samodejni menjalnik, a verjamemo, da je doplačilo v višini XXX evrov za marsikoga preveliko.

Galerija: karoq ostaja predvsem dober družinski SUV

Fotogalerija
1 / 23

Slabih sedem litrov za 100 kilometrov

Po dveh točenjih smo porabili točno sedem litrov (preračunano na roko), čeprav je potovalni računalnik kazal porabo 6,9 litra. Torej gre za precej natančen podatek s strani potovalnega računalnika. Še informacija za vse voznike, ki se ne vozite veliko po avtocesti. Ob hitrostih 130 kilometrov na uro je karoq porabil skoraj osem litrov goriva, izven avtocest pa tudi do dva litra manj, zato bi lahko ob manj prevoženih kilometrov po avtocestah prišli tudi bližje številki šest litrov.

Seznam dodatne opreme je tokrat krajši, saj je bil testni karoq opremljen le z dodatnim paketom amundsen plus v vrednosti 1.800 evrov. Slednji prinaša digitalne merilnike, navigacijski sistem, brezžično povezljivost s sistemom apple carplay in polnilni predal za mobilnike. Končna cena se tako ustavi na 33 tisoč evrih.

Škoda karoq | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Škoda karoq | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte