SiolNET. Avtomoto Testi
5,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Primerjalni test PRIMA – kompaktni križanci segmenta SUV C

Primerjalni test: najboljši kompaktni križanci so peugeot 3008, seat ateca in toyota C-HR

5,20

termometer

PRIMA SUV C
Foto: PRIMA

Veliki primerjalni test osmih slovenskih medijev je v razredu kompaktnih križancev za zmagovalca proglasil peugeot 3008, še vedno tudi aktualni slovenski in evropski avto leta. Peugeotu je bila blizu seat ateca, veliko nista zaostala niti hibridna toyota C-HR in opel grandland X.


Dozdajšnji primerjalni testi PRIMA

Mercedes ima najboljšo premium limuzino srednjega razreda

Desetih kompaktnih križancev - kdo je prvi, kdo zadnji in kdo je presenetil?

Devet družinskih karavanov - slabega ni, razlike so majhne


Tokrat smo na primerjalni test osmih slovenskih avtomobilskih medijev zapeljali križance oziroma športne terence kompaktnega razreda (segment SUV C), ki danes spada med pomembnejše avtomobilske razrede. Na testu so bili peugeot 3008, seat ateca, volkswagen tiguan, kia sportage, hyundai tucson, renault kadjar, nissan qashqai in toyota C-HR. Vsi so imeli pogon na sprednji par koles (trije štirikolesnega pogona sploh ne ponujajo), osem od devetih pa je poganjal dizelski motor. Izjema je bila seveda toyota C-HR s hibridnim pogonom.

 

Št. osvojenih točk

Delež maksimalnega št. točk (2.080)

Peugeot 3008

1.611

77,5 %

Seat ateca

1.591

76.5 %

Toyota C-HR

1.532

73,7 %

Opel grandland X

1.531

73,6 %

Volkswagen tiguan

1.478

71,1 %

Hyundai tucson

1.454

69,1 %

Renault kadjar

1.342

64,5 %

Nissan qashqai

1.337

64,3 %

Kia sportage

1.310

63,0 %

 

Razlike med avtomobili so bile dokaj velike

Razlike med preizkušenimi avtomobili so bile precejšnje, kot kaže spodnja tabela, je prvega in zadnjega ločilo 14,5 odstotne točke doseženega najvišjega mogočega števila ocenjevalnih točk.

Pri prepričljivosti voznega paketa so izstopali seat ateca, peugeot 3008 in toyota C-HR. Vsi trije so največ točk dobili tudi v kategorijah subjektivnega ocenjevanja, kjer je peugeot s svojo drzno (tako zunaj kot tudi znotraj avtomobila) pojavnostjo na cesti dobil ključno prednost pred seat ateco in toyoto C-HR. V končnem seštevku je rahlo razočaranje šele šesto mesto nissana qashqaia, ki ga sicer štejemo za utemeljitelja tega razreda. Qashqaiu se torej v primerjavi z novimi mlajšimi tekmeci že nekoliko poznajo leta.

Manjše razlike pri porabi goriva, precej večje pri ceni in stroški servisov

Majhne so bile razlike pri porabi goriva, ki smo jo merili na 123 kilometrov dolgem testnem krogu. Najbolj in najmanj varčnega je ločil manj kot liter goriva. S hibridnim pogonom je bila v mestu najbolj prepričljiva toyota C-HR.

Zelo pomembne so bile seveda cene primerljivo opremljenih sodelujočih vozil in stroški financiranja. Za najdražjo se je izkazala kia sportage. Velike so bile razlike v stroških financiranja do sto tisoč prevoženih kilometrov, in to celo med vozili, ki imajo iste motorje.

Prostorsko je bilo vseh devet avtomobilov primerljivih, kar velja tudi za založenost z varnostno-asistenčnimi sistemi in ugodjem infozabavnih vmesnikov. Sistema za samodejno zaviranje v sili nima le seat ateca, na področju digitalizacije merilnikov izstopata peugeot 3008 in renault kadjar.

V velikem primerjalnem testu PRIMA je spet sodelovalo osem slovenskih medijev. Poleg Siol.net – Avtomoto so bili to še Avtomobilizem.com, Avto Fokus, Dnevnik, Finance, Komotar Minuta, Volan in Žurnal 24. Vseh devet avtomobilov smo tudi tokrat testirali v petih ocenjevalnih sklopih, pri katerih je imel vsak še dodatne ocenjevalne podkategorije. Pri treh sklopih je posamezni avto od medijev dobil enako število točk (uporabnost, motor in podvozje, cena), pri preostalih dveh pa so se ocene za posamezni avto med mediji razlikovale.

Uporabnost (potniški del, prtljažnik) 20 % ocene

1. VW tiguan, 2. kia sportage, 3. peugeot 3008 in seat ateca, 5. hyundai tucson, 6. opel grandland X, 7. renault kadjar, 8. nissan qashqai in toyota C-HR

Motor in podvozje 20 % ocene

1. toyota C-HR, 2. seat ateca, 3. opel grandland X in volkswagen tiguan, 5. kia sportage, 6. peugeot 3008, 7. hyundai tucson, 8. nissan qashqai, 9. renault kadjar

Asistenčni sistemi in infozabavni vmesniki 15 % ocene

1. volkswagen tiguan, 2. seat ateca in opel grandland X, 4. peugeot 3008, 5. toyota C-HR, 6. renault kadjar in kia sportage, 8. hyundai tucson, 9. nissan qashqai

Cena vozila in stroški servisiranja 25 % ocene

1. seat ateca, 2. renault kadjar, 3. opel grandland X, 4. nissan qashqai, 5. peugeot 3008 in hyundai tucson, 7. toyota C-HR, 8. volkswagen tiguan, 9. kia sportage

Nedoločilniki 20 % ocene

1. toyota C-HR, 2. peugeot 3008, 3. hyundai tucson, 4. opel grandland X, 5. kia sportage, 6. seat ateca, 7. volkswagen tiguan, 8. nissan qashqai, 9. renault kadjar

Oglejte si tehnične podatke vseh vozil na primerjalnem testu

Kako smo izbrali avtomobile?

Pri izbiri avtomobilov smo upoštevali tako njihovo prodajno uspešnost na slovenskem avtomobilskem trgu kot tudi njihove dimenzije. Tako je iz izbora izpadlo nekaj vozil, ki so dimenzijsko preveč izstopala od povprečja razreda. Z izjemo toyote so imeli vsi dizelski motor in sprednji pogon, njihova cena pa je bila (brez popustov) od 27 do 33 tisoč evrov. V izbor bi prišla tudi škoda karoq, ki pa je v času testiranja še ni bilo pri slovenski trgovcih.

Pri devetih avtomobilih smo preizkusili tudi njihove vozne lastnosti, dinamiko, komunikativnost z volanom ... Pri devetih avtomobilih smo preizkusili tudi njihove vozne lastnosti, dinamiko, komunikativnost z volanom ... Foto: PRIMA

Po prostornini prtljažnika so najbolj izstopali volkswagen tiguan, seat ateca in peugeot 3008. Po prostornini prtljažnika so najbolj izstopali volkswagen tiguan, seat ateca in peugeot 3008.

Motor in podvozje

Z izjemo volkswagen tiguana so imeli vsi avtomobili manj kot dvolitrske motorje. Toyotin C-HR v ponudbi nima dizelskega motorja, zato je na testu sodeloval s hibridnim bencinsko-električnim pogonom. Razlike iz vidika voznih lastnosti in do voznika prijaznega motorja so bile na testu precejšnje. Na preizkusu vozila med vožnjo slaloma med stožci so se v dinamični vožnji, ki je simulirala tudi nenadno izogibanje oviri, najbolj izkazali seat ateca, peugeot 3008 in toyota C-HR. V negativnem smislu sta izstopala nissan qashqai in renault kadjar. Toyota je zaradi hibridnega pogona dobila največ točk pri oceni hrupa motorja v prostem teku (najglasnejša sta bila hyundai tucson in renault kadjar), seat ateca pa se je izkazala pri natančnosti menjalnika in volanski komunikativnosti. Opel grandland X in toyota C-HR sta imela samodejni menjalnik. Oplov avto v primerjavi s tekmeci ponuja nekoliko počasneje delujoč menjalnik z le šestimimi prestavami, pri Toyoti pa je vozniku na voljo le dokaj specifični menjalnik CVT.

Iz vidika preglednosti naprej in nazaj je zaradi kupejevske oblikovalske zasnove najmanj točk dobila toyota C-HR, v negativnem smislu je izstopal tudi peugeot 3008. Drugi avtomobili so bili medsebojno primerljivi.

Poraba goriva

Prevozili smo testni krog, ki je bil dolg 122,7 kilometra. Sprva smo zapeljali na avtocesto (25,7 kilometra, hitrosti do 135 kilometrov na uro), na prvem odseku magistralne ceste vozili umirjeno (19,8 kilometra, varčna vožnja) in na drugem odseku dinamično (15,2 kilometra, višji vrtljaji, hitrosti do 110 kilometrov na uro), še enkrat zapeljali na avtocesto (39,7 kilometra, hitrosti po števcu do 135 kilometrov na uro) in testni krog končali po mestnem voznem ciklu (22,3 kilometra, hitrosti po števcu maksimalno pet kilometrov na uro nad omejitvijo).

Razlika med najvišjo in najnižjo povprečno porabo znaša 0,91 litra, po celotnem testnem krogu pa je bil najvarčnejši opel grandland X, ki je edini porabil manj kot šest litrov (5,98 litra). Na avtocestnih odsekih (5,93 litra) in v režimu varčne vožnje (3,67 litra) je bil najvarčnejši nissan qashqai, na dinamičnem ciklu je najmanj porabil grandland X (7,38 litra), v mestu pa je imela občutno prednost hibridna toyota C-HR (3,88 litra), ki je tekmece premagala za približno dva litra. Pričakovano je bila toyota najpotratnejša na avtocesti, kjer hibridni pogon ob visokem potovalnem tempu izgubi prednost. Testni krog je pokazal, da se hibridni pogon zlahka kosa z dizelskim, če večina vožnje poteka zunaj avtocest, pa je lahko tudi varčnejši.

Ker je imel volkswagen tiguan najmočnejši motor, je posledično porabil največ goriva. Majhne razlike v povprečni porabi smo zaznali pri bratskih peugeotu 3008 in opel grandlandu X, nekoliko večjo med hyundai tucsonom in kio sportage. Tudi renault kadjar in nissan qashqai sta imela kot koncernska brata zelo podobni povprečni porabi goriva. Seat ateca je bila s 6,37 litra povprečne porabe na lestvici uvrščena v zgornjo polovico.

Na testnem krogu je bila razlika med najbolj varčnim in požrešnim avtom 0,9 litra. Na testnem krogu je bila razlika med najbolj varčnim in požrešnim avtom 0,9 litra.

PRIMA SUV C Foto: PRIMA

Asistenčni sistemi

Na področju razpoložljivih asistenčih pripomočkov so bile med avti precejšnje razlike. Z njimi sta bila najbolj vsestransko opremljena volkswagen tiguan in seat ateca. Tiguan ima lahko vgrajen asistent za vzvratno vožnjo prikolice, nadzor nad njeno stabilnostjo ponuja še nekaj drugih avtov. Na področju asistenčnih sistemov izstopajo tudi opel grandland X, peugeot 3008 in toyota C-HR. Negativno presenečenje je renault kadjar, kjer bi lahko na pomoč priskočil hišni tekmec nissan qashqai. Kadjar je bil tudi edini med deveterico, ki ni imel serijskega sistema za zaviranje v sili (AEB). Ta je kot doplačilo na voljo le pri dveh najdražjih opremah bose in iconic.

Preverili smo tudi delovanje sistema za zaviranje v sili. Pri hitrosti 40 kilometrov na uro so se pred oviro ustavili toyota C-HR, nissan qashqai, kia sportage in hyundai tucson. Zavirati so samodejno začeli tudi opel grandland X, peugeot 3008 in volkswagen tiguan. Edina, ki ni zavirala je bila seat ateca. Pri Seatovem avtomobilu sistem deluje na osnovi radarja in ne kamere, naletna tarča pa ni imela nameščenega kovinskega elementa.

Infozabavni vmesniki

Vseh devet avtomobilov ima serijsko ali vsaj v drugi stopnji opreme vgrajen digitalni zaslon na dotik. Peugeot 3008 je zmagovalec s standardom velikosti osmih palcev, tudi renault kadjar že ima serijsko digitalizirane merinike pred voznikom. Za precej visoko doplačilo ima na sredinski konzoli lahko največji zaslon (9,2 '') volkswagen tiguan.

Proizvajalci večinoma umikajo fizični vrtljivi gumb za glasnost. Slovenske menije imata med deveterico le volkswagen tiguan in renault kadjar, kar je glede na velikoserijsko zasnovo teh modelov vsekakor veliko negativno presenečenje. Iz vidika logičnosti, informativnosti in obvladljivosti je najbolj prepričal vmesnik Volkswagnovega koncerna (volkswagen tiguan in seat ateca).

Z infozabavnimi sistemi so na testu najbolj prepričali volkswagen tiguan, renault kadjar, opel grandland X in peugeot 3008, najmanj pa nissan qashqai. Pri asistenci na daljavo izstopata volkswagen tiguan in opel grandland X. Od spomladi bo moral biti sistem, kot je e-call, že serijski.

 

V slalomu med stožci sta nas najbolj prepričala seat ateca in peugeot 3008. V slalomu med stožci sta nas najbolj prepričala seat ateca in peugeot 3008. Foto: PRIMA

Cena

Razred križancev kompaktnega razreda je cenovno občutljiv, vseeno pa je razred v povprečju razdeljen na dva pola. Na eni strani trgovci prodajo veliko osnovnih različic z bencinskim motorjem, na drugi pa različice z dizelskim motorjem in višjimi stopnjami opreme. Za primerjavo cenovne konkurenčnosti smo zato izbrali vozila iz zgornjega dela ponudbe. Izjema je bila toyota C-HR, ki ima pri hibridu že bogatejše opremljen vstopni paket.

To pomeni, da smo pri vozilih upoštevali nadstandarden paket varnosti (z vključenim samodejnim mestnim zaviranjem v sili) in kar se da poenotili večino najpogostejših doplačilnih dodatkov v tem cenovnem razredu (navigacija, kombinacija sprednjih in zadnjih parkirnih senzorjev ter vzvratne kamere, zatemnjena zadnja stranska stekla, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, električno preklopljivi zunanji ogledali ipd.).

Avtomobili so bili pri izhodiščnih maloprodajnih cenah precej izenačeni (od 27.300 do 28.300 evrov), izstopale so le višje začetne cene kia sportagea, volkswagen tiguana in hyundai tucsona. Ob upoštevanju trgovskih popustov (izbira hišnega financiranja) so se razlike še dodatno zmanjšale (od 25.100 do 26.100 evrov). Izstopala je kia sportage, ki je bila od drugega najdražjega volkswagen tiguana dražja za 1.500 evrov. Popusti na cene brez financiranja so segali od tisoč do 3.600 evrov oziroma največ slabih 11 odstotkov na polno maloprodajno ceno, pri čemer nekatere znamke še vedno pogojujejo višje popuste z izbranim pogonskim sklopom ali določenim paketom dodatne opreme.

Stroški servisiranja

Pri treh avtih znašajo stroški servisiranja manj kot tisoč evrov. Najcenejši so servisi pri opel grandlandu X (693 evrov) in hyundai tucsonu (774 evrov). Pod mejo tisočaka se je s stroškom servisa uvrstil še renault kadjar (889 evrov). Zanimivo je, da je servis renault kadjarja cenejši kot servis nissan qashqaija, čeprav ju poganja enak motor. Tako je tudi pri opel grandlandu X 1.6 CDTI in peugeot 3008 BlueHDI 120 (693,7 proti 1.260 evrov) ter hyundai tucsonu 1.7 CRDi in kia sportageu 1.7 CRDi (774 proti 1.224 evrov). Najdražje servise ima toyota C-HR (1.571 evrov). Pri zavarovanju je zaradi dvolitrskega motorja izstopal volkswagen tiguan.

Prostornost notranjosti in prtljažnika

Vseh devet testiranih avtomobilov je družinsko naravnanih. Pri vseh smo vse razpoložljive točke podeli za nameščanje otroških sedežev, prav tako je bilo ob povprečni legi sedežev dovolj prostora na zadnjih sedežih za noge, kolena in nad glavo.

Razlike seveda so. Ponekod je bil sedalni del sedeža prekratek, nekateri so bili pretrdi, ali pa so ponudili premalo bočne opore. Pri odprtini za vstop na zadnjo klop so bile razlike pri merjenju v predelu glave in višini telesa tudi do 15 centimetrov na posamezno meritev.

Pri uporabnosti armaturne plošče smo ocenjevali število odlagališč, ali svoje mesto najdeta dve plastenki, pollitrska in večja s prostornino 1,5 litra. Ali je za voznikovim sedežem žepek, ali gre mapa formata A4 v sovoznikov predal in ali sta ob vozniku odložišči za telefon in denarnico.

Nedoločilniki

V kategoriji nedoločilnikov smo ocenjevali tiste elemente, ki jih ni mogoče izmeriti in so torej namenjeni povsem subjektivni presoji. Končni zmagovalec peugeot 3008 je prav tu dobil ključno prednost pred seat ateco. Kot smo poudarjali tudi v dozdajšnjih testih francoskega avtomobila, je ta z drzno in vpadljivo zunanjostjo ter notranjostjo naredil korak več od tekmecev. Peugeotu 3008 in toyoti C-HR je poleg videza pripadlo tudi največ točk za tako imenovani faktor X. Toyotin avtomobil je dobil pričakovano največ točk za izraženo posebnost na cesti.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
1. mesto peugeot 3008 (611 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo: 3008 allure 1.6 BlueHDi 120 BVM6

Cena testnega vozila 25.832 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 24.368 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 27.718 evrov)

3008 na prvem mestu vsekakor ni presenečenje, saj je konkurenco pokoril že z osvojitvijo naslovov slovenski avtomobil leta 2017 in evropski avtomobil leta 2017. Na tokratnem testu se je povsod odrezal dobro, vendar je izstopal s svojim videzom, počutjem za volanom in posebnostjo na cesti. Na koncu so glede zmagovalca odločale podrobnosti, a 3008 se je s 77,5 odstotka osvojenih točk še enkrat pokazal kot vsestranski avtomobil, ki ne prepriča le s kakovostjo materialov in izdelave potniške kabine in zunanjim videzom, temveč so tehtnico na njegovo stran prevesile še dobre vozne lastnosti in konkurenčna cena med devetimi testiranimi kompaktnimi terenci segmetna C.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
2. mesto seat ateca (1.591 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo: ateca style 1.6 TDI

Cena testnega vozila 25.100 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 25.094 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 27.681 evrov)

Atecine adute smo dodobra spoznali že prek naših testov, s prepričljivo osvojenimi 76,5 odstotka je skozi celoten primerjalni test PRIMA tesno dihala za ovratnik zmagovalcu. Pri uporabnosti potniške kabine je bila poravnana z 3008, največ točk pa smo ji dodelili pri uporabnosti prtljažnega prostora, prostornini in uporabniku prijazni višini nakladalnega roba. Nikakor ne gre spregledati, da je bil seatov prvi SUV najcenejši ter nas je navdušil s svojimi dinamičnimi sposobnostmi. Kljub terenskim genom se je ateca predstavila kot prepričljiv družinski avtomobil, ki mu manjka le nekaj samosvojega oblikovanja.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
3. mesto toyota C-HR (1.532 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo:  C-HR 1.8 HSD E-CVT C-HIC

Cena testnega vozila 26.720 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 24.950 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 27.720 evrov)

Edini bencinsko gnani avtomobil na testu ni bil posebnež le zaradi svojega hibridnega pogona, izstopal je z atraktivnim zunanjim videzom, s pomočjo nizko nameščenih baterij pa je opravil odlično delo na slalomu, kjer nas je najbolj prepričal z voznimi lastnostmi. Japonski posebnež z izredno debelim stebričkom C je zaradi videza žrtvoval nekaj prostornosti potniške kabine, zato je pri preglednosti in ergonomiji izgubil največ točk, hkrati pa je zaradi manjšega prtljažnika in visokega nakladalnega roba manj primeren za družinsko uporabo. Ker pri C-HR v ponudbi ni dizelskega agregata, je drugi pol predstavljal hibridni pogon, ki je za skoraj dva litra premagal konkurente v mestni vožnji, največ pa izgubil na avtocesti, a na koncu še vedno bil med najbolj varčnimi avtomobili na testu.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
4. mesto opel grandland X (1.531 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo: grandland X 1.6 CDTI ecotec start/stop innovation

Cena testnega vozila 26.390 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 25.490 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 27.390 evrov)

Opel si je osnovo za svoj kompaktni SUV sposodil pri zmagovalcu 3008. Najnovejši terenec med devetimi sodelujočimi je tretje mesto zgrešil le za točko in na koncu osvojil 73,6 odstotka vseh točk. Grandland X se je na testnem krogu dokazal kot najvarčnejša izbira, saj je edini porabil manj kot šest litrov goriva, največ točk pa je dobil pri upravljanju večopravilne enote, ki smiselno združuje ekran na dotik ter fizična stikala. Večjih zamer mu nismo očitali niti pri slalomu. V potniški kabini je razmeroma udoben in prostoren, a v nekaterih elementih zaostaja za tekmeci, predvsem pri nadpovprečno visokem nakladalnem robu in velikosti odprtine prtljažnih vrat. Lično oblikovan SUV sledi politiki znamke ter v ospredje še vedno potiska udobje, uporabnost in preglednost v vse smeri.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
5. mesto volkswagen tiguan (1.478 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo: tiguan 2.0 TDI highline

Cena testnega vozila 27.933 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 28.886 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 31.037 evrov)

Tiguan je skozi celoten test deloval po sistemu hladno - toplo. Presenetil nas je na nekaterih pomembnih področjih, kot so uporabnost in velikost prtljažnega prostora, udobje na sprednjih sedežih in ergonomija, zaradi prostorninsko največjega motorja pa je imel krepko najvišjo povprečno porabo goriva, hkrati pa je bil med najdražjimi. Prav tako je bil med dražjimi pri servisnih storitvah v časovnem obdobju petih let oziroma sto tisoč kilometrov. Izkazal se je tudi pri asistenčnih sistemih, saj je bil najbolje opremljen, hvalimo pa še delovanje in odzivnost zaslona na dotik.
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8
6. mesto hyundai tucson (1.438 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo: tucson 1,7 CRDi premium

Cena testnega vozila 26.620 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 27.560 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 29.120 evrov)

Tucson je po podatkih sekcije za promet najbolje prodajani avtomobil v segmentu SUV-C, a se je z 69,1 odstotka osvojenih točk uvrstil na šesto mesto. Pričakovan rezultat za korejskega prodajnega aduta, ki se je v dobri luči predstavil pri uporabnosti in udobju in podrl mite o potratnih motorjih iz koncerna Hyundai-Kia, saj je porabil le malenkost več kot šest litrov goriva. Točkovni osip se je zgodil predvsem pri založenosti z varnostno-asistenčnimi sistemi ter pri ceni, a hkrati nekoliko višjo ceno upraviči s petletno garancijo brez omejitve kilometrov in nizkimi stroški servisov do sto tisoč kilometrov.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
7. mesto renault kadjar (1.342 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo:  kadjar bose energy dci 130

Cena testnega vozila 25.811 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 27.690 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 28.311 evrov)

Kadjarja odlikujejo udobne vozne lastnosti, uporabnost potniškega prostora, nizka poraba goriva in preglednost. Družinsko uporabnost nadgrajuje z digitalnimi merilniki in delovanjem večopravilne enote. Če poleg odlične cenovne umeščenosti v primerjavi z osmimi tekmeci upoštevamo še, da servis do sto tisoč kilometrov stane manj kot tisoč evrov, je njegovo mesto upravičeno, saj z vidika asistenčnih sistemov tekmecev v nekaterih področjih ne dohiteva. Prav tako mu nekaj sape zmanjka predvsem pri voznih lastnostih, kot smo že povedali, gre za izrazito udoben avtomobil, ki se veliko raje pelje po daljših razmeroma ravnih cestnih odsekih, kot pa v zavojih.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
8. mesto nissan qashqai (1.337 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo: nissan qashqai 1,6 dCi N-CONNECTA SUN

Cena testnega vozila 26.091 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 26.600 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 27.591 evrov)

Qashqai je leta 2006 zatresel svet kompaktnih SUV in vse od tedaj nizal prodajno uspešna leta. Prenovljeni Japonec je svoje poslanstvo opravil dobro, a nikjer ni pretirano izstopal. Tako kot kadjar je udoben in pregleden SUV, vendar inženirje čaka nekaj dela pri razvoju asistenčnih sistemov, oblikovalce pa čaka nekaj dela pri izboljšanju uporabnosti prtljažnega prostora. Zanimivo je, da je ob upoštevanju popusta nekoliko dražji od bratskega kadjarja in da ima kljub identičnemu motorju dražje servisiranje za nekaj stotakov.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
9. mesto kia sportage (1.310 od 2.080 točk)

Preizkušeno vozilo:  kia sportage 1.7 CRDi EX limited S/S

Cena testnega vozila 29.470 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 31.490 evrov, cena testnega modela s tem motorjem in dodatno opremo, vendar brez popusta: 33.070 evrov)

Presenečeni? Sportage se je na testu v večini testov odrezal dobro in bil povsem konkurenčen prvim trem, a so ga na dno pahnili visoka cena (od bratskega tucsona je bil na primer dražji za tri tisoč evrov), višja cena servisiranja do sto tisoč kilometrov (tudi tukaj je kljub enakemu motorju cena v primerjavi s tucsonom višja za 500 evrov) in pomanjkanje nekaterih varnostno-asistenčnih sistemov. Na drugi strani se je z najboljšimi kosal s povprečno porabo goriva, uporabnostjo prtljažnika in potniškega dela ter povsem zadovoljivo prestal naše teste podvozja in motorja.

Tehnični podatki

Avtomobil:

Pogonski sklop:

Zmogljivosti in poraba:

Dimenzije in mase:

Hyundai tucson 1,7 CRDi premium

Dizelski 4-valjni turbomotor, 1.685 cm3, 85 kW/116 KM pri 4.000 vrt./min., 280 Nm pri 1.250, pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik

176 km/h, 12,4 s od 0 do 100 km/h, 5,4/4,2/4,6 l na 100 km, 119 g CO2 na km

dolžina: 4.475 mm, širina: 1.850 mm, višina: 1.645 mm, medosna razdalja: 2.670 mm, prtljažnik: 513/1.503 l, rezervoar: 62 l, masa: 1.500 kg

Kia sportage 1.7 CRDi EX limited S/S

Dizelski 4-valjni turbomotor, 1.685 cm3, 85 kW/116 KM pri 4.000 vrt./min., 280 Nm pri 1.250, pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik

176 km/h, 11,5 s od 0 do 100 km/h, 5,4/4,2/4,6 l na 100 km, 119 g CO2 na km

dolžina: 4.480 mm, širina: 1.855 mm, višina: 1.635 mm, medosna razdalja: 2.670 mm, prtljažnik: 503/1.492 l, rezervoar: 62 l, masa: 1.500 kg

Nissan qashqai 1,6 dCi N-CONNECTA SUN

Dizelski 4-valjni turbomotor, 1.598 cm3, 96 kW/130 KM pri 4.000 vrt./min., 320 Nm pri 1.750, pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik

190 km/h, 9,9 s od 0 do 100 km/h, 5,1/4,1/4,4 l na 100 km, 116 g CO2 na km

dolžina: 4.394 mm, širina: 1.806 mm, višina: 1.590 mm, medosna razdalja: 2.646 mm, prtljažnik: 430/1.585 l, rezervoar: 55 l, masa: 1.429 kg

Opel grandland X 1.6 CDTI ecotec start/stop innovation

 

Dizelski 4-valjni turbomotor, 1.560 cm3, 88 kW/120 KM pri 3.750 vrt./min., 300 Nm pri 1.750, pogon spredaj, 6-stopenjski samodejni menjalnik

185 km/h, 12,2 s od 0 do 100 km/h, 5,1/4,2/4,6 l na 100 km, 118 g CO2 na km

dolžina: 4.477 mm, širina: 1.856 mm, višina: 1.609 mm, medosna razdalja: 2.675 mm, prtljažnik: 514/1.652 l, rezervoar: 53 l, masa: 1.430 kg

Peugeot 3008 allure 1.6 BlueHDi 120 BVM6

Dizelski 4-valjni turbomotor, 1.560 cm3, 88 kW/120 KM pri 3.750 vrt./min., 300 Nm pri 1.750, pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik

189 km/h, 11,2 s od 0 do 100 km/h, 4,7/3,5/4,0 l na 100 km, 118 g CO2 na km

dolžina: 4.447 mm, širina: 1.841 mm, višina: 1.620 mm, medosna razdalja: 2.675 mm, prtljažnik: 520/1.482 l, rezervoar: 53 l, masa: 1.375 kg

Renault kadjar bose energy dci 130

Dizelski 4-valjni turbomotor, 1.598 cm3, 96 kW/130 KM pri 4.000 vrt./min., 320 Nm pri 1.750, pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik

190 km/h, 9,9 s od 0 do 100 km/h, 5,1/4,1/4,5 l na 100 km, 117 g CO2 na km

dolžina: 4.449 mm, širina: 1.836 mm, višina: 1.598 mm, medosna razdalja: 2.646 mm, prtljažnik: 472/1.478 l, rezervoar: 55 l, masa: 1.504 kg

Seat ateca style 1.6 TDI

Dizelski 4-valjni turbo motor, 1.598 cm3, 85 kW/115 KM pri 3.250 vrt./min., 250 Nm pri 1.500, pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik

184 km/h, 11,5 s od 0 do 100 km/h, 4,9/4,3/4,5 l na 100 km, 119 g CO2 na km

dolžina: 4.363 mm, širina: 1.841 mm, višina: 1.601 mm, medosna razdalja: 2.638 mm, prtljažnik: 615/1.655 l, rezervoar: 62 l, masa: 1.375 kg

Toyota C-HR 1.8 HSD E-CVT C-HIC

Hibridni pogon: bencinski 4-valjni atmosferski motor, 1.798 cm3, 90 kW/122KM pri 5.200 vrt./min., 142 Nm pri 3.600 vrt./min, elektromotor: 53 kW, 163 Nm pogon spredaj, brezstopenjski CVT samodejni menjalnik

170 km/h, 11,0 s od 0 do 100 km/h, 3,5/4,1/3,9 l na 100 km, 87 g CO2 na km

dolžina: 4.360 mm, širina: 1.795 mm, višina: 1.555 mm, medosna razdalja: 2.640 mm, prtljažnik: 377/1.160 l, rezervoar: 43 l, masa: 1.455 kg

Volkswagen tiguan 2.0 TDI highline

Dizelski 4-valjni turbomotor, 1.968 cm3, 110 kW/150 KM pri 3.500 vrt./min., 340 Nm pri 1.750, pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik

204 km/h, 9,3 s od 0 do 100 km/h, 5,8/4,2/4,8 l na 100 km, 125 g CO2 na km

dolžina: 4.486 mm, širina: 1.839 mm, višina: 1.632mm, medosna razdalja: 2.677 mm, prtljažnik: 615/1.655 l, rezervoar: 58 l, masa: 1.568 kg

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 61
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin