Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
29. 7. 2016,
14.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

CLA shooting brake Mercedes Mercedes-Benz

Petek, 29. 7. 2016, 14.20

6 let, 6 mesecev

Mercedes CLA shooting brake kot dober nadomestek mojega kolesa

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Mercedesovega karavana CLA sem dobila na test z namenom, da vanj spravim svoje kolo. Zaradi precej širokega krmila to ni šlo, zato sem ga morala pustiti doma. Kar sploh ni bila slaba odločitev.

Že več kot štiri leta je moje edino prevozno sredstvo kolo. A pridejo dnevi, ko si zaželiš avtomobila, ki bi te rešil pred hudim nalivom, in takšnega, da bi vanj lahko pospravil kolo in se po suhem odpeljal domov. Hja, v CLA moje veliko mestno kolo pač ne gre (čas za nakup česa manjšega?), saj ima precej široko, že skoraj cruisersko krmilo, zato sem prepričana, da bi kakšno manjše vanj šlo brez težav.

Sem pa tako dobila priložnost, da sem vso mojo pozornost namenila mercedesu, kar tudi ni slabo! Kot pri manjšem in bolj športnem SLC-ju me je tudi pri tem navdušilo delovanje samodejnega menjalnika, preklapljanje voznih programov med eco, comfort, sport in individual (personaliziran način vožnje, ki vključuje vse prej naštete, glede na želje posameznika) ter možnost, da lahko telefon polnim kar s svojim polnilnikom, brez dodatnega priključka. Dober plus, saj tem kupec lahko prihrani kar nekaj evrov.

 | Foto:

Gladko pomikanje sedežev

Kar malo smešno je, kako so v karavanskem CLA-ju nekatere stvari poenostavljene. Ko sem se usedla na voznikov sedež in se hotela pomakniti bližje volanu na klasičen način, s potegom vzvoda pod sedežem ni šlo. Premikanje je namreč podprto z elektriko - elegantno, s pritiskom na gumb na vratih. Logično. Enako prijetno me je presenetil premik zadnjih sedežev zavoljo povečanja prtljažnika. To se stori z eno samo potezo, enako kot pri avtomobilih s tremi vrati, ko se prednji sedež nagne naprej, da lahko smukneš zadaj. Spet, logično.  Vendar pa pomikanje sedeža ni tako elegantno pri sovoznikovem, saj se mora ta še po "starem" potruditi in to storiti ročno. Vsa elektronska eleganca tukaj izgubi eno točko.

Eno ogledalo navduši, drugo razočara

Vzvratno ogledalo v CLA-ju bi si po mojem mnenju zaslužilo nadgradnjo. Tako kot v vseh avtomobilih  ga je treba premikati ročno – mar ne bi bil čas, da bi se tudi to iz vetrobranskega stekla štrleče, a skrajno koristno pomagalo, lahko začelo nastavljati s pomočjo elektrike? Poleg tega je zaradi majhnosti še precej  nepregledno. Ima majhno vidno polje, za kar sta kriva tudi visoka zadnja sedeža, zato je vpogled v dogajanje za avtomobilom omejeno, občutek dobiš, da bi moral videti več.

Bočni ogledali sta izkažeta bolje. Služita namreč tudi kot mini alarm približujoče se "nevarnosti" v taki imenovanih mrtvih kotih - Mercedes temu pravi "blind spot assist". Glasno zapiska in na ogledalu izriše rumen trikotnik. Pomembna prednost, ki bi jo morali imeti vsi avtomobili.

 | Foto:

Prtljažnik, sedi, pet

Prostornina prtljažnika omogoča, da vanj pospravite čisto vse potrebščine za na morje, pa vam pri tem ne bo potrebno polniti ostalih kotičkov. Če pa se na pot odpravljata dva z res veliko krame, preprost spust zadnjih sedežev skoraj podvoji velikost prtljažnika. In še en plus: elektronsko zapiranje in odpiranje prtljažnih vrat brez loputanja. Tudi za to funkcijo menim, da bi jo morali imeti vsi. Čeprav se zdi banalna, je zelo priročna.

Moja splošna ocena? Kot karavan svoje naloge predane uporabnosti izpolnjuje odlično In brez skrbi, parkirati sem ga zmogla tudi jaz. Pa brez zamere vsem ženskim voznicam, ki obvladajo parkiranje, vam lahko rečem samo: kapo dol. Jaz tega pač (še) nimam v malem prstu in vsak malo večji avtomobil me preplaši zgolj iz tega vidika. Tale CLA shooting brake je bil oborožen s parkirnimi tipali in še kamero – dovolj, da sem še sama postala "parking mojstrica".

 | Foto:

Navdušilo me je:

- preklapljanje voznih programov ECO, Comfort, Sport in Individual,
- preprost pomik zadnjih sedežev,
- elektronski pomik voznikovega sedeža,
- polnjenje telefona brez dodatnega priključka za avtomobil,
- opozarjanje mrtvega kota na bočnih ogledalih,
- prostornina prtljažnika,
- električno zapiranje in odpiranje prtljažnika.
Razočaralo me je:

- sopotnikov sedež se ne pomika elektronsko,
- vzvratno ogledalo ponuja (pre)majhno vidno polje,
- vzvratno ogledalo (še) ne ponuja električnega nastavljanja.
Ne spreglejte