Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
26. 2. 2016,
10.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto Mercedes-Benz

Petek, 26. 2. 2016, 10.09

7 let, 12 mesecev

Mercedes-benz CLS 220 d – stari znanec z novimi triki

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Test prenovljenega in še zmeraj elegantnega mercedesa CLS. Preberite, kako varčen je prenovljeni dizel, kako svetijo njegovi žarometi LED in kakšen je devetstopenjski samodejni menjalnik.

Se vidi, da je trenutni CLS na trgu že pet let?

Najbrž ni veliko tistih, ki bi ob pogledu na zapeljivo karoserijo CLS-a kot iz topa izstrelili, da gre za pet let star avtomobil. Sploh če že v izhodišču eno najprivlačnejših avtomobilskih karoserij krasi paket AMG. Sicer pa, tudi brez tako imenovanih dodatkov AMG line dobro nosi svoja leta. Prenova zunanjosti ni dodala veliko, več novosti je tehnične narave.

Šarmantna kabina posodobljena tudi z novim in večjim zaslonom

Se pa letnica 2010 kljub prenovi bolj pozna v kabini, kar postane očitno predvsem ob neposredni primerjavi z novejšimi Mercedesovimi avtomobili. A naj se to ne sliši kot pogubna graja – voznikovo delovno okolje je še zmeraj elegantno, zelo kakovostno in zasnovano z mislijo na visoko raven uporabnosti, posodobitev pa je prinesla nekaj opaznih sprememb.

Zaslon vmesnika ni več pogreznjen v armaturno ploščo, ampak trendovsko štrli iz nje (videz oziroma postavitev polarizirata kot le kaj), volan je nov, upravljalnik na sredinskem grebenu ima dva dodatna gumba za lažje in hitrejše sprehajanje po menijih – uporabno.

Tako prestižen avtomobil si zasluži kamero za pomoč pri vzvratni vožnji

V drugi vrsti je prostora predvsem zaradi omejitev karoserijske zasnove za glave razumljivo malo. Višina do metra in petinsedemdeset centimetrov ne bo težavna, karkoli več od tega pa bo pomenilo, da so glave v stropu.

Tudi dostop do zadnjih sedežev je zaradi manjše odprtine in v primerjavi s klasičnimi limuzinami otežen. Prostora za noge in stopala pa je več kot dovolj, udobje sedežev je zelo dobro, manjka le ločeno nastavljanje temperature za zadnji del vozila.

Mnenja o načinu podajanja informacij parkirnih senzorjev, ki so pri Mercedesih v primerjavi z drugimi znamkami zelo specifična in povsem samosvoja, so deljena. Postopno prižiganje drobnih žarnic LED, postavljenih v vrsto (spredaj so na armaturni plošči, zadaj pa na stropu in jih mora voznik gledati v vzvratnem ogledalu), je že malce zastarelo. Navijamo za grafični prikaz zaradi preprostosti, boljše preglednosti, v vsakem primeru pa je CLS manjkala tudi kamera za pomoč pri vzvratni vožnji.

Ena tona in osemsto kilogramov po avtocesti s 6,2 litra na sto kilometrov

2,2-litrski dizel je zaradi obsežne prenove pravzaprav nova pridobitev za model CLS. S 125 kilovati največje moči oziroma 170 "konji", dvostopenjskim turbopuhalom in 400 njutonmetri največjega navora je, kljub dejstvu, da gre za najšibkejši izdelek obsežne motorne palete, primerno zmogljiv. Pri nižjih hitrostih tudi dobro "sune", pri večjih hitrostih pa zaradi omejene zaloge moči kaj več od zmerno hitrega nabiranja hitrosti niti nismo pričakovali.

Odlično sodeluje z novim devetstopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-TRONIC, zasnovanim na predhodniku s sedmimi stopnjami. Dve dodatni prestavi sicer celotne vozniške izkušnje ne spremenita kaj dosti, ne nazadnje je bilo že delovanje predhodnika na zelo visoki ravni, ugodno pa vplivata na povečevanje varčnosti.

Poraba je bila glede na mere in težo vozila (1.790 kilogramov) zelo ugodna. Avtocestna ni presegla 6,2 litra, v času testiranja pa je (izključujoč avtocesto) nihala med 6,6 in 7,5 litra na sto kilometrov. Testno povprečje je bilo 7,0 litrov na sto kilometrov.

Hvalimo izvrstno svetilnost novih žarometov LED. Doplačljiva je tudi matrična tehnologija z aktivnim prilagajanjem voznim razmeram in okolici, ki jo je CLS znotraj znamke vpeljal premierno.

Ne spreglejte