Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2008,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto

Ponedeljek, 8. 12. 2008, 12.22

8 let

Audi A3 2,0 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V svojem življenjskem ciklu je druga generacija audija A3 doživela že drugo prenovo. Ta je navzven malenkostna, več sprememb je tokrat tehnične narave.

Zunanjost, notranjost

Trojka sedaj v svet gleda po modernih audijevih standardih, kar dejansko pomeni predvsem, da so na prednjih in zadnjih lučeh LED diode. Ostalih vizualnih sprememb je malo, notranjost je obogatena le z drugačno številčnico na merilnikih. Zato nasploh počutje ostaja skoraj enako, kljub dejstvu, da gre za najmanjšega audija, je slednje na prednjih dveh sedežih odlično, zadaj pa je prostora za premium vozila značilno malo. Všeč nam je bila inovativna mrežica na prtljažni polički, manjša kritika pa leti na neogrevana vzvratna ogledala, ki so se v teh dneh nenehno močno rosila.

Vozne lastnosti

A3 že v osnovi ponuja odlične vozne lastnosti, tokratni testni primerek pa je bil dodatno opremljen še s sistemom magnetic ride. To pomeni, da so v amortizerjih dodatni kovinski delci, ki ob pritisku na gumb oziroma posledično spremenjenem elektičnem toku, spremenijo viskoznost. Zadeva sicer deluje, podvozje v trenutku otrdi, vseeno pa nad magnetic ride sistemom nismo bili navdušeni. Namreč, lega audija A3 je tudi na nešportnem načinu za ta razred vrhunska, avto je dobesedno prilepljen na cesto in bo zadovoljil tudi bolj zahtevne. Po drugi strani pa vseeno ostaja dovolj udoben, da tudi daljša pot ne bo predstavljala težave. V sistemu sport podvozje otrdi, zato nas pretrese vsaka najmanjša luknja, vendar pa dodatnega občutka na volanu ni. Zato tudi dosti boljšega občutka med vožnjo ni, vijuganje skozi ovinke pa skoraj ne bo nič bolj suvereno. Če bi motor postal odzivnejši, volan trši in ravno tako tudi podvozje, potem bi magnetic ride priporočili.

Zmogljivosti, poraba

Tokratni dizelski motor je odličen, gre namreč za dvolitrskega common-rail dizla z 140 KM, ki je mnogo bolj uglajen in miren kot njegov predhodnik. Tudi navora je precej več že pri najnižjih vrtljajih, iz katerih avtomobil prav lepo potegne, visoka vrednost »newtonmetrov« skozi območje vrtljajev pa zagotavlja, da je pritisk v sedež dovolj suveren. Zelo ugodna je tudi poraba goriva, ki se je na testnem krogu zaključila pod sedmimi litri.

Cena, tekmeci

Bogata oprema v testnem avtomobilu ima seveda svojo ceno, ki v primeru te trojke znaša nekaj več kot 38 tisoč evrov. Precej, vendar za ta denar avtomobil tudi precej ponuja. Recimo samodejni parkirni sistem, kakršnega smo preizkusili že večkrat in potrjujemo, da deluje zelo dobro, pa sistem magnetic ride, navigacijo, usnjeno oblazinjenje in še marsikaj. Bolj kot razredna velikost tokrat število tekmecev močno zmanjša bogata oprema in pa seveda cena. Odpade namreč večina predstavnikov segmenta, dovolj premium so pravzaprav le BMW 1, mercedes CLC ali volvo C30.

Ne spreglejte