Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2017,
5.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Abarth Fiat

Petek, 7. 7. 2017, 5.36

6 let, 6 mesecev

Test nove različice

Abarth 595 competizione – najbolj divja stran malega fiata #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

To je najbolj divji, najbolj dramatičen, najbolj karizmatičen in najdražji avtomobilček na naših cestah: 225 kilometrov na uro in 30 tisočakov. Po ceni in zmogljivostih mu nasproti lahko stopi le še najzmogljivejši mini. Ko se oglasi in spelje, se ustrašijo tudi veliko večji stroji. Competizione tekmovanje vzame zelo zares.

Motor: turbobencinski z močjo 132 kW (180 "konjev")
Poraba goriva: 8,0 l/100 km
Cena: 30.010 evrov

Od treh različno močnih abarthov smo na testu že popisali srednjega močnega s 160 "konji". Najmočnejšega, ki ga predstavljamo v današnjem testu, smo sicer že na kratko zapeljali na mednarodni predstavitvi. Tisti dan v Italiji je minil prehitro, enako pa lahko trdimo za svoje 14-dnevno uživanje z malo raketo na slovenskih ovinkih.

Tehnični podatki | Vaše mnenje | Zanimivo | 5 posebnosti | Cena in oprema ter garancija

Kar zadeva oblikovanje oziroma podobo, je stvar jasna: Italijani znajo povedati, zapeti, skuhati in narisati tisto, kar čutijo v srcu. | Foto: Ciril Komotar Kar zadeva oblikovanje oziroma podobo, je stvar jasna: Italijani znajo povedati, zapeti, skuhati in narisati tisto, kar čutijo v srcu. Foto: Ciril Komotar  

Palec gor: Abartha odlikuje odlično celostno oblikovanje z uspešnim posnemanjem značilnosti nekdanjih dirkalnih ikon, kakšni sta bili fiat abarth 850 in fiat abarth 1000. Motor in podvozje sta unikatna izdelka in omogočata vrhunske vozniške užitke. Z vgradnjo predpisane tekmovalne varnostne opreme se že serijski abarth competizione udeležuje pokalnih tekmovanj na dirkalnih stezah.

 

Palec dol: Abarth ne more biti niti prvo niti drugo vozilo pri hiši. Zaradi majhnosti, dirkaških sedežev in čvrstosti podvozja ni tako uporaben kot klasični družinski avtomobil, za drugo vozilo (mestni nakupi, prevoz na delo …) pa ne bi bilo smiselno zapraviti trideset tisočakov. Voznik, ki si ga lahko privošči kot igračo, se seveda ne strinja z navzdol obrnjenim palcem. Je butični izdelek za bogate vozniške navdušence in romantike.

Video: Poslušajte, kako zarenči

Pet posebnosti 

Abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Prva posebnost: rumeni strup

Čeprav se barva imenuje posebna pastelno rumena Modena, ne deluje prav nič umirjeno pastelno, pač pa ostro in na daleč vidno strupeno rumeno. Barva izstopa tudi na zavornih čeljustih Brembo in celo znotraj zadnjih luči. Športno znižano podvozje stoji na 17-palčnih kolesih, ki so na malčku videti še večja.

Na zadnjem delu poleg velikega črnega difuzorja kraljujejo kar štiri izpušne cevi, bolj natančno dvakrat po dve (Record Monza). Pa ne gre samo za vizualni učinek, saj imajo vse štiri cevi funkcijo.

Abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Druga posebnost: občutki

Občutki so več kot športno vznemirljivi že s samo namestitvijo v Sabeltov športni sedež in pogledom na kokpit z Abarthovim znakom na prisekanem volanu s prestavnima ročicama zadaj. Občudovanje abartha se med vožnjo stopnjuje, za trdo nastavitev podvozja pa trdimo, da je blizu ravni dirkalnika za reli. Gre za vzmetenje Koni s tehnologijo, ki moč vzmetenja prilagaja frekvenci nihanja vozila.

Tretja posebnost: zvok

Mladenič, ki je z našim dovoljenjem sedel za volan parkiranega vozila, je bil vzhičen že ob tem, da je abartha videl v živo. Glede zvoka je ugotovil, da je enak, kot ga je že slišal na nekem vlogu ... Naključni poslušalci abarthove glasbe so upravičeno lahko navdušeni, tisti, ki mu niso všeč podobne zvočne kulise, pa bo abarthovo bobnenje in tudi rjovenje morda povezoval s kakšnim hudobcem.

Menjalnik brez ročice. Stikala vklopijo določeno funkcijo. | Foto: Ciril Komotar Menjalnik brez ročice. Stikala vklopijo določeno funkcijo. Foto: Ciril Komotar Četrta posebnost: menjalnik

V abartha so vgradili poseben način upravljanja robotiziranega menjalnika s štirimi gumbi (N, 1, R, A/M) na dvignjenem mestu namesto običajne ročice. Pohvalimo dejstvo, da vozilo v 1 ali v R nikamor ne rine, ampak počaka na pritisk na stopalko za plin. Če ugasneš motor v 1 ali v R, se po zagonu motorja avtomatsko vklopil N, medtem ko se položaj auto ali ročna izbira po vžigu ohranjata. Obvolanski ročici gledata le navzgor in sta precej manjši od tistih, ki smo jih hvalili pri alfi giulii.

Peta posebnost: 30 tisočakov

Da, toliko stane testni abarth skupaj z dodatno opremo, katere popis najdete v tabeli. To je cena za vozilo, ki ga mimoidoče oči in ušesa ne zgrešijo, ima izrazito dirkaško notranjost, motor je vražje zmogljiv in prav zato so mu namenili vozne lastnosti gokarta.

Abarth je poln samega sebe

Abarth, abarth, abarth … Na testnega športnika ni treba lepiti Abarthovih škorpijonskih nalepk, kakršne smo včasih kupovali v Trstu. Štiri opazne značke so na vseh straneh, štiri na kolesih (gume 205/40 ZR17) ter po dva napisa na vratih in notranjih delih pragov. Abarth piše tudi na rdečem pokrovu motornega sklopa ter na pokrovih za dolivanje olja in goriva, znotraj pa še na volanu, pozdravih na obeh zaslonih in na stopalkah. Napisi in oznake pa so verjetno še kje bolj skrite.

Kar nekaj voznikov velikih strojev je osuplo, skoraj nejeverno gledalo, ko je malček kot za šalo padel mimo. Škorpijon je majhen, a zelo prilagojen predator. Vsak zavoj je napadel v slogu in bitko dobil. Se opravičujemo vsem mušicam, res pa je, da rumeno-črna barva v naravi pomeni svarilo. Eskadriljo najbolj nevarnih sršenov … Lahko bi vedele. | Foto: Ciril Komotar Kar nekaj voznikov velikih strojev je osuplo, skoraj nejeverno gledalo, ko je malček kot za šalo padel mimo. Škorpijon je majhen, a zelo prilagojen predator. Vsak zavoj je napadel v slogu in bitko dobil. Se opravičujemo vsem mušicam, res pa je, da rumeno-črna barva v naravi pomeni svarilo. Eskadriljo najbolj nevarnih sršenov … Lahko bi vedele. Foto: Ciril Komotar

Dirkaška notranjost in kakšen minus

Abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Sprednja sedeža uveljavljenega proizvajalca dirkaške opreme Sabelt sta odeta v kombinacijo alkantare in blaga. Kaj prekriva zadnja dva sedež(k)a, pa tako ali tako nikogar ne zanima. Spodaj sploščen volanski obroč je odet v perforirano usnje in alkantaro, žal pa ni nastavljiv po osi.

Sprednja sedeža omogočata sedenje tudi višjim postavam, nista pa nastavljiva po višini.

V vratih sta dolga ne prav široka predala, na konzoli med sedežema pa štirje utori za pijačo in priključki 12 V, AUX in USB. Aja, nastavljanje naklona sedežev med vožnjo ni mogoče, razen za tiste, ki bi to počeli pri odprtih vratih.

Sprednja sedeža omogočata sedenje tudi višjim postavam, nista pa nastavljiva po višini.  | Foto: Ciril Komotar Sprednja sedeža omogočata sedenje tudi višjim postavam, nista pa nastavljiva po višini. Foto: Ciril Komotar

Na testnem krogu 8,0 na sto kilometrov

Abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Med polnjenjem 35-litrskega rezervoarja za gorivo smo namerili povprečne porabe med 7,3 in 10,4 litra na sto kilometrov. Pri zmerni vožnji v mestu je šlo pod osmimi litri, pri konstantni vožnji na avtocesti pa je potovalni računalnik nameril 7,0. Vozili smo z merilnikom hitrosti na 135, kar ustreza dejanski hitrosti 130 kilometrov na uro. Pri tem značilni abarthov zvok pri 3.300 vrtljajih še dopušča normalno poslušanje radia. Med športno zagnano vožnjo, kolikor je pač mogoča v javnem prometu, poraba poskoči največ do 12 litrov, to pa glede na dane zmogljivosti sploh ni pretirano.

Teoretično bi abarth pri ročni izbiri prestav lahko porabil manj goriva z doslednim upoštevanjem indikatorja, ki se prikaže pod 2.000 vrtljaji, medtem ko avtomatika prestavlja malo višje. Avtomatika pri menjavanju v nižje prestave deluje z vmesnim plinom, kar tudi ni v prid manjši porabi goriva, zato pa podaljšuje življenjsko dobo menjalnika in dopolnjuje voznikove športne občutke.

Parametri vožnje so s tremi stezami pregledno prikazani na zaslonu sredi armaturne plošče. Če so tam izbrane druge vsebine, so podatki o vožnji na razpolago še znotraj osnovnega okroglega merilnika.

Avtomatika pri menjavanju v nižje prestave deluje z vmesnim plinom, kar tudi ni v prid manjši porabi goriva, zato pa podaljšuje življenjsko dobo menjalnika in dopolnjuje voznikove športne občutke. | Foto: Ciril Komotar Avtomatika pri menjavanju v nižje prestave deluje z vmesnim plinom, kar tudi ni v prid manjši porabi goriva, zato pa podaljšuje življenjsko dobo menjalnika in dopolnjuje voznikove športne občutke. Foto: Ciril Komotar

Za 30 tisočakov lahko na slovenskem trgu že dobite tudi avtomobil s 300 "konji", zelo zmogljivega leona cupro na primer. A noben ljudski športnik ne ponuja toliko teatralnosti in samozavesti kot ta mali in nabriti abarth. | Foto: Ciril Komotar Za 30 tisočakov lahko na slovenskem trgu že dobite tudi avtomobil s 300 "konji", zelo zmogljivega leona cupro na primer. A noben ljudski športnik ne ponuja toliko teatralnosti in samozavesti kot ta mali in nabriti abarth. Foto: Ciril Komotar Cena testnega vozila: 30.010 evrov

Cena osnovne različice: 18.990 evrov (abarth 595 1.4 T-jet 16V 145)

Osnovna cena testnega vozila: 25.990 evrov (abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione)

Dodatna oprema: 4.020 evrov

nalepke Abarth, črni pokrovi ogledal (250 EUR), rumena pastelna barva Modena (390 EUR), hi-fi Beats by Dr. Dre (390 EUR), robotiziran menjalnik Dualogic (1.790 EUR), rumene zavorne čeljusti Brembo (250 EUR), avtoradio Unconnect, sedempalčni zaslon, Bluetooth, DAB (950 EUR)

GARANCIJA: dve leti brez omejitve kilometrov, tri leta na barvo, 12 let na prerjavenje

En konj skrbi za manj kot šest kilogramov vozila

Abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Kadar motor zapreže vse konje, potisne voznika v Sabeltov objem in to tudi naglas oznani s pravim dirkaškim zvokom.

Najprej je sicer potreben preklop na program sport, ob čemer sedempalčni okrogli merilnik pordeči, prikazi vrtljajev, temperature hladilne tekočine in količine goriva pa so bolj razločno razporejeni po večji obodni površini.

In tu je še merilnik polnilnega tlaka (sicer malo zunaj voznikovega vidnega polja), ki skoči tudi do vrednosti dveh barov.

 

Abarth competizione bi lahko vozil reli

Vožnja z abarthom je trda, podobna nastavitvi dirkalnika za reli in ni za voznike s težavami v križu. Na zaviti cesti ga lahko v popolnosti izkoristi voznik, ki ve in ki si upa. Volan v kombinaciji z zaporo diferenciala in odločnim pritiskanjem plina usmerja vozilo točno tja, kamor ukazuje voznik. Medosje malčka (2.300 mm) je res kratko, vendar ga na suhi podlagi zlepa ne spodnese.

Je pa nekaj: volan s približno dvema zavrtljajema in pol bi lahko imel po našem mnenju tudi tri zavrtljaje, če bi to pomenilo malo bolj spodoben zasuk koles. Pri mestnih manevrih se s tem vozilom zlahka ušteješ in moraš popravljati svoje premike z nepotrebno vzvratno vožnjo.

Medosje malčka (2.300 mm) je res kratko, vendar ga na suhi podlagi zlepa ne spodnese. | Foto: Ciril Komotar Medosje malčka (2.300 mm) je res kratko, vendar ga na suhi podlagi zlepa ne spodnese. Foto: Ciril Komotar

Zanimivo

V vozilu, ki stane 30 tisočakov, so kozmetično ogledalce privoščili samo sopotniku, je neosvetljeno, kakor tudi predal spredaj desno.

V vozilu, ki upravičeno stavi na vrhunske vozne lastnosti, je volan nastavljiv samo po višini.

Voznik, ki si želi med vožnjo malo popraviti naklon naslonjala, mora ustaviti in odpreti vrata.

Tehnični podatki: Abarth 595 1.4 T-jet 16V 180 competizione
Zasnova: kombilimuzina; spodnji razred; troje vrat, štirje sedeži
Motor: bencinski, turbo, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1368 cm3; največja moč: 132 kW pri 5500 vrt/min, največji navor: 250 Nm pri 3000 vrt/min
Prenos moči: sprednji pogon; 5-stopenjski robotizirani menjalnik; pnevmatike: 205/40 R17
Mere in mase: dolžina: 3660 mm, širina: 1627 mm, višina: 1485 mm; medosna razdalja: 2300 mm; premer kroga obračanja: 9,3 m, masa praznega vozila: 1145 kg, največja dovoljena masa: 1425 kg; prostornina prtljažnika: 185 l
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 225 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 6,7 s; mestna vožnja: 7,9 l/100 km, odprte ceste: 4,9 l/100 km, kombinirano: 6,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 35 l; emisije: 134 g CO2/km, Euro 6
Varnost: čelni in stranski varnostni blazini spredaj, okenski varnostni blazini, kolenska varnostna blazina; ABS, ASR, MSR, HBA, hill holder; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 3 zvezdice (fiat 500)
Serijska oprema: 17-palčna lita platišča, bi-ksenonski žarometi, zatemnjena zadnja stekla, dnevne luči, meglenke, električno pomični ogledali, daljinsko centralno zaklepanje, dirkaški kokpit, merilnik s 7-palčnim TFT zaslonom, usnjen športni volanski obroč nastavljiv po višini s stikali za upravljanje avdio sistema, sistem Dualdrive. ročna zavora, avtomatska zatemnitev notranjega ogledala, sprednja sedeža Sabelt (usnje, tkanina) nastavljiva vzdolžno in po naklonu, sedeža v drugi vrsti deljiva v razmerju 50/50, stikalo sport, potovalni računalnik, avtoradio Unconnect s 5-palčnim zaslonom, vtičnica 12V, senzor za dež, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, predal pred sovoznikom, predali v vratih, štirje utori za pijačo med sedežema, pribor za popravilo pnevmatike

Bi bili pripravljeni odšteti dobrih 30 tisočakov za 3,6-metrski avtomobilček?

  • Da, vsekakor, ker gre za vrhunski koncentrat zmogljivosti, tradicije in podobe
    33,02 %
    105 glasov
  • Ne, nikakor, saj v njem uživa le voznik
    4,72 %
    15 glasov
  • Avto je zelo poseben, a kljub vsemu predrag in vsakdnaje premalo uporaben.
    62,26 %
    198 glasov
Oddanih 318 glasov
Ne spreglejte