SiolNET. Avtomoto Tehnika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volvov radar "vidi" kolesarje in se jim izogne (video)

3

termometer

Statistika nesreč kaže, da je bilo 50 odstotkov vseh smrtno ponesrečenih kolesarjev na evropskih cestah udeleženo v trk z avtomobilom. Volvov sistem za prepoznavanje kolesarjev naj bi to spremenil.

Radar in kamera pozornejša kot voznikove oči

Pri Volvu so ugotovili, da je najpogostejši vzrok za prometno nesrečo v tem, da kolesar nepričakovano in brez opozorila zavije pred avtomobil. Ob tem velja omeniti tudi dejstvo, da se tovrstne nesreče zgodijo tudi, ko voznik spregleda ali prepozno opazi kolesarja, ki menja smer vožnje.

Da bi se izognili tovrstnim tveganim položajem, so zato v svoje avtomobile začeli vgrajevati sistem za prepoznavanje pešcev in kolesarjev s funkcijo samodejnega zaviranja. Ta vozniški asistent je s kamero in radarjem pozornejši do gibanja pešcev in kolesarjev. Če se voznik ob nevarnosti naleta ne odziva, avtomobil samodejno zavira.

"Naše rešitve za izogibanje trkom s šibkejšimi in nezaščitenimi udeleženci v prometu so edinstvene v panogi. S pokrivanjem več in več oseb in predmetov, ki nastopajo v prometnem toku in njegovih različnih položajih, smo okrepili naš vodilni svetovni položaj v razvoju varnostnih sistemov. S tovrstnimi rešitvami se vedno bolj približujemo končnemu cilju naše dolgoročne vizije, ki predvideva razvoj avtomobilov, ki bodo samodejno sposobni preprečiti prometno nesrečo," je povedal Volvov strokovnjak Doug Speck.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin