Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Opel Ford

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 15.34

8 let

Kako pravilno sedeti v avtomobilih, da hrbtenica čim manj trpi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V avtomobilih presedimo veliko časa, zato smo s strokovnjaki analizirali pravilno sedenje in "pravilne" sedeže, ki čim bolj blagodejno vplivajo na telo in obenem omogočajo varno vožnjo.

Kakšno je pravilno sedenje?

Pravilno sedenje za volanom je vsaj s stališča varne vožnje jasno. Roke na volanu naj bodo v položaju petnajst do treh, sedež pomaknjen dovolj naprej in volan dovolj nazaj, da roke v odročenem položaju z zapestjem dosežejo vrh volana in da imamo pokončni položaj trupa.

Vprašanje pa je, ali je ta položaj pravilen tudi za človeško telo. Zato smo se pogovorili z doktorjem kineziologije profesorjem Vojkom Strojnikom in strokovnjakom za pravilno sedenje ter direktorjem podjetja za izdelavo stolov Donar Matejem Fegušem. Oba se strinjata, da sedenje že v osnovi ni primerno za človeško telo, da pa je, če želimo sedeti pravilno, teorija relativno preprosta: obremenitev na podlago mora biti čim bolj enakomerno porazdeljena. Zaplete se v praksi in pri vozniških kompromisih.

V čem se avtomobilsko sedenje razlikuje od pisarniškega?

V nasprotju s klasičnim pisarniškim sedenjem so noge v avtomobilu pomaknjene izrazito naprej. V nekaterih enoprostorcih in SUV-jih sedimo visoko skoraj kot za mizo, ampak noga, ki pritiska na plin, je veliko bolj iztegnjena kot za mizo.

V teoriji, ki jo zagovarjata tudi Matej Feguš in Vojko Strojnik, morajo biti ključni telesni sklepi odprti pod kotom okoli 120 stopinj. To velja tako za koleno kot položaj v kolkih. Na ta način namreč dosežemo minimalno obremenitev, obenem pa pri hrbtenici, naslonjeni nekoliko nazaj, pod kotom sto stopinj, sedež zmanjšuje tresljaje s ceste. Pri tem je bistveno, da zadnjico pomaknemo do konca sedalnega dela.

V praksi smo s stališča varne vožnje prisiljeni sedeti bolj pokončno, saj volana v večini avtomobilov ni mogoče izvleči dovolj, da bi lahko zagotovili pravi ali 120-stopinjski kot v komolcu, ki omogoča popoln in hiter nadzor nad volanom.

Avtomobilski sedeži niso pisarniški

Zato ker v avtomobilu na telo delujejo vzdolžni in prečni pospeški, morajo imeti avtomobilski sedeži nekaj posebnosti. Stranske opore so tako nujne, vendar v primeru, da so na stiku s telesom postavljene preozko, dodatno obremenjujejo telo.

Med vožnjo delajo tudi noge Zaradi potrebnega dela nog med vožnjo sedalni del ne sme biti predolg in ne sme segati do kolen. Po drugi strani pa mora biti kar se da dolg, da se površina telesa na njem čim bolj porazdeli in je pritisk na posamezne dele nog čim manjši. Dober sedež mora biti zato po dolžini nastavljiv.

Kaj pa nastavitve ledvene in nožne opore? Nastavljiva, in sicer po višini, pa mora biti tudi ledvena opora, saj sicer ne opravlja dobro svojega dela dodatne podpore hrbtenici.

Sedež, ki je nastavljiv po višini, pa med premikanjem ne sme spreminjati nagiba, še posebej ne nazaj, saj preveč dvignjen sprednji del z robom pritiska na stegno in preprečuje prekrvavitev. V primeru, da se nagiba preveč navzdol, pa lahko potnik v primeru nesreče zdrsne pod pasom, kar je poznano pod imenom "podmorniški efekt" in proti čemur se nekateri proizvajalci borijo z dodatno zračno blazino pod sedežem.

Je bolje izbrati mehek ali trd sedež? Najbolje je seveda ravno prav trd. Idealno bi bilo imeti tak sedež, ki bi nas objel in na katerem bi imeli občutek lebdenja, a v realnosti je pri premehkem sedežu nevarnost, da se bomo vdrli skozi mehek del do trde podlage, ki nas bo tiščala. Po drugi strani pretrd sedež ne daje udobja in ne blaži tresljajev s ceste.

Klimatsko nastavljivi sedeži

Kakovostnejši in dražji avtomobilski sedeži poleg osnovne funkcije sedenja opravljajo še vlogo ogrevanja oziroma hlajenja in celo masaže. Pri tem se moramo zavedati, da ogrevanje ni priporočljivo, saj pripomore k utrujenosti in zaspanosti. Še posebej za moške ogrevanje ni najprimernejše, saj visoka temperatura v predelu mod zmanjšuje plodnost.

Ogrevanje ne, hlajenje da! Ohlajanje sedeža je dobra stvar, saj preprečuje potenje, obenem pa nižja temperatura telesa zmanjšuje utrujenost. Vendar pa z ohlajanjem sedeža, tako kot z ohlajanjem zraka, ne smemo pretiravati.

Masaža je priporočljiva, a brez pretiravanja Masaža je s stališča počutja dobra, saj nam zmasira od sedenja razbolele mišice. Je pa lahko pri pretiravanju učinek na vožnjo slab, saj zmanjšuje koncentracijo.

Ne spreglejte