Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
2. 2. 2014,
21.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DARS predor avtocesta avtocesta nesreča nesreča

Nedelja, 2. 2. 2014, 21.07

7 let, 12 mesecev

DARS namestil blažilnike: konec samomorov v slovenskih predorih?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
DARS je pred zaključne zidove odstavnih niš v predorih Trojane, Jesovnik in Kastelec namestil prve blažilnike, ki ob domevno namenskih trkih razpršijo energijo trčenja in preprečijo usodne posledice.

Namensko trčenje se je tokrat končalo brez tragičnih posledic

Predori na slovenskih avtocestah so pretekli mesec zabeležili črno prometno statistiko, saj so v trčenjih umrli dve osebi, prejšnji teden pa jo je voznik odnesel "le" s hudimi poškodbami.

Policija je že v preteklosti pogosto poročala o domevnih trčenjih v zaključne zidove odstavnih niš. Zaradi novih blažilnikov v predoru Trojane, se nesreča v sredo, 29. januarja, ni končala tragično. Voznik kie sorento je bil huje poškodovan, a je trčenje preživel. Po podatkih policije je bilo njegovo trčenje namerno.

Blažilnik trkov prevzame energijo vozila in zmanjša vpliv trka na voznika

Zaradi poročil o namenskih trčenjih v slovenskih predorih, ki jih lahko povezujemo s samomori, so pri DARS opravili analizo mogočih preventivnih ukrepov in se naposled odločili za namestitev blažilnih varovalnih ograj pred zidom na koncu odstavnih niš.

Funkcija blažilnika trkov z deformacijo posameznih elementov ob trku prevzame energijo vozila in s tem zmanjša vpliv trka na voznika in druge morebitne potnike v vozilu.

Blažilniki najprej v predore Trojane, Jesovnik in Kastelec

"Izbrani izvajalec del je z montažo pričel v preteklem tednu. Glede na dosedanje nesreče smo blažilnike trkov prioritetno namestili v predorih Jasovnik in Trojane v smeri proti Ljubljani in predoru Kastelec v smeri proti Kopru," so nam povedali na DARS. Glede na možnosti proizvajalca blažilnikov trkov bodo v čim krajšem možnem času v obravnavano nišo namestili nov blažilnik trkov, do montaže pa so v nišo namestili začasno opremo.

Analizo ukrepov so opravili skupaj s strojno fakulteto

Pri analizi mogočih ukrepov za zavarovanje zaključnih sten predorskih nič je DARS sodeloval tudi s strojno fakulteto iz Ljubljane.

Namestitev blažilnikov se je izkazala za najugodnejši ukrep. Vsi drugi analizirani ukrepi bi zahtevali večje gradbene posege z višjimi finančnimi vložki in dolgotrajnimi zaporami predora.

DARS sicer pri urejanju predorskih niš in zagotavljanju prometne varnosti sodeluje z več evropskimi državami (Francija, Italija, Španija, Nizozemska, Norveška).

DARS: kultura voznikov ob zaprtju predora se izboljšuje

Omenjena namenska trčenja povzročijo tudi daljša zaprtja predora, s katerim so bila pogosto povezana neodgovorno obnašanje ostalih udeležencev prometa ali težko prehodna pot za reševalne službe.

"Na splošno ugotavljamo, da se kultura voznikov, ki ostanejo ujeti na odseku pred mestom prometne nesreče, izboljšuje. Za te voznike po vzpostavitvi zapore ceste za zadnjim priključkom poskrbijo naši delavci in policisti," ugotavljajo pri DARS.

Ne spreglejte