Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi Tehno Avtomoto Tovorni Avtomoto Zgodbe strojev

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 14.25

8 let

Audijev največji in najtežji priključni hibrid bo vlekel vlak

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Znotraj tovarne v Ingolstadtu je začel voziti nov največji in najtežji Audijev priključni hibrid. Gre za 1000-konjsko lokomotivo, ki bo na leto prihranila do 60 ton ogljikovega dioksida.

Vzdržna logistika z manj hrupa in onesnaževanja

Znotraj Audijeve centralne tovarne v Ingolstadtu je za potrebe logistike, tako dobave surovin in sestavnih delov kot tudi transportne izdobave narejenih avtomobilov različnih modelov, razpeljanih oziroma zgrajenih 18 kilometrov železniških tirov.

Na tej interni železni cesti bo torej vozila čisto nova in tehnološko zelo napredna Audijeva lokomotiva s hibridnim pogonom, katere sistemska moč zanaša okoli 735 kilovatov. S to novo lokomotivo pa naj bi na leto samo na območju tovarniške logistike in težkega transporta pri sestavi, premikih in vleki železniških kompozicij prihranili do 60 ton ogljikovega dioksida. V skladu s tehnično filozofijo znamke pa je tudi ta težki transportni stroj postal energijsko veliko učinkovitejši, tišji in čistejši ter dejansko prvi Audijev priključni hibrid, ki bo vozil po železni cesti. Na tovarniški železnici, kjer vsi novi audiji začnejo svoje potovanje do kupcev, po njej pa v tovarno prihajajo še karoserijski deli, rezervni deli, oprema, motorji in vse preostale surovine za nemoteno proizvodnjo, za premike težkih kompozicij železniških vagonov skrbi 17 strojevodij.

Hišna lokomotiva na leto opravi okoli 3800 delovnih ur

Čeprav razdalja v sistemu tovarniških tirov z vidika železniškega prometa ni velika, pa Audijevi železničarji vsak dan poskrbijo za okoli 75 transportnih manevrov različno dolgih in težkih kompozicij vagonov od različnih tovarniških lokacij pa do centralne severne železniške postaje v Ingolstadtu, kjer se Audijev tir priključi glavnemu sistemu tirov nemških železnic. Na leto zato takšna lokomotiva v povprečju opravi nič manj kot 3800 delavnih ur. Na teh relacijah bo nova lokomotiva dnevno sprejela oziroma odpravila vagone za 15 velikih vlakov, kar je seveda zajeten transportni podvig, ki pa bo zaradi hibridnega pogona zdaj porabil manj energije in pridelal manj izpustov.

Vzdržna in ekonomična logistika na Audijevi železni cesti

Prvi mož Audijevih internih strojevodij, ki je zadolžen za tovarniški promet po tirih, Johann Schmid, poudarja, da bodo z novo lokomotivo še odločneje sledili cilju energijsko in okoljsko vzdržne logistike:

"Nova železniška tehnologija nam omogoča bolj ekonomičen, energijsko učinkovit in čistejši železniški transport. Povezava sodobne gradnje lokomotive in pogonskega sistema po tehnologiji priključnega hibrida postavlja nove transportne standarde na tovarniški železnici."

Ne spreglejte