Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 9. 2015,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

AMZS

Petek, 4. 9. 2015, 8.12

8 let

Vojna avtovlek na avtocestah: uradni koncesionarji proti s. p. prevoznikom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na slovenskih avtocestah k pokvarjenemu vozilu pogosto pripeljeta dve avtovleki. Eden je uradni koncesionar AMZS, drugi zasebni s. p. prevoznik. Med njima se odvije boj za posel. Kdo ima prav?

Ko k pokvarjenemu avtomobilu pripeljeta koncesionar AMZS in s. p. prevoznik …

Vedno, ko se avtomobil na avtocesti iz najrazličnejših vzrokov ustavi na voznem ali odstavnem pasu ter vožnje ne more nadaljevati, ga je treba v najkrajšem mogočem času odstraniti. V pravi mali bitki za odvoz vozil iz slovenskih avtocest pa zaradi nedorečenih zakonov pride do pravih bitk voznikov avtovlek za lasten posel.

Na eni strani stojijo uradni koncesionarji Darsa oziroma AMZS, na drugi pa vozniki avtovlek s. p.-ji. Zakon ne določa dovolj natančno, kdo mora v trenutku, ko sta na mesto okvare oziroma nesreče pripeljali dve avtovleki, vozilo odpeljati in kdo ostane praznih rok. Odloča lastnik avtomobila, ki si želi zanj najcenejše rešitve.

Voznik namreč pokliče svojo asistenco v zmotnem mišljenju, da v nasprotnem primeru intervencija ne bo po pogojih, kot mu pripadajo. V istem času na kraj intervencije pošljejo pomoč tudi policisti ali Darsovi vzdrževalci na lokaciji, neredko pa pomoč ponudi še kar mimoidoči izvajalec avtovleke.

Najhuje naj bi bilo na primorki

Kadar je avtovlek več, je zadovoljen le eden izmed njihovih voznikov, vsi drugi pa se morajo domov odpeljati brez zaslužka in najpogosteje tudi brez povrnjenih stroškov. Spori so neizbežni, prav tako prometna gneča. Po naših informacijah do teh primerov prihaja praktično povsod na slovenskem avtocestnem križu, najhuje pa naj bi bilo na primorski avtocesti. "Poenostavljeno to pomeni, da moram jaz kot uradni koncesionar upoštevati vsa pravila, biti v uradni uniformi, nato pa avtomobil z mesta odpelje zasebnik v kratkih hlačah in natikačih," nam je povedal eden izmed voznikov avtovlek v Sloveniji, ki je med uradnimi koncesionarji AMZS. Ker naj bi kmalu koncesije spet delili oziroma podaljševali pogodbe z obstoječimi partnerji, je želel ostati neimenovan.

Kdor prvi pride, prvi melje

Čeprav naj bi bili za posredovanje na avtocesti odgovorni uradni koncesionarji AMZS, zakoni kajpak ne prepovedujejo zasebnim lastnikom avtovlek, da vozijo po avtocesti in iščejo pokvarjene avtomobile. Pri njegovem umiku, ki je lahko neposreden vzrok manjšane prometne varnosti in povečane gneče, velja nenapisano pravilo kdor prvi pride, prvi melje. "Sam dobim klic s strani AMZS, odprem nalog in se odpeljem do mesta okvare. Če je medtem lastnik avtomobila že poklical svojega znanca z avtovleko ali pa se je zatekel k avtovleki asistenčne službe iz svojega avtomobilskega kasko zavarovanja, ostanem brez dela. Nimam pravne podlage, da bi od lastnika zahteval, da meni kot uradnemu koncesionarju prepusti vleko vozila," je povedal naš sogovornik iz vrst uradnih koncesionarjev avtovlek pri AMZS.

AMZS: Avtovleke žal izberejo svoj "trgovinski boj" na avtocestnem križu

Posledica takšnih primerov na avtocestah in hitrih cestah sta kajpak nered in kaos, ki nastaja s številnimi in različnimi avtovlekami. To povzroča dodatne zastoje, slabo voljo udeležencev, nastanejo različne nevarne situacije. Delo pomoči in vleke na tovrstnih cestah zahteva posebna znanja, veščine in vedenja. Teh pa, kot iz praktičnih izkušenj izpostavljajo sogovorniki, številni izvajalci nimajo, jih ne izvajajo ali pa se preprosto ne zavedajo nevarnosti.

"Predpisi in pravilniki so zastavljeni tako, da do tega ne bi smelo prihajati. Vendar pa sta praksa in nedorečena zakonodaja, predvsem na področju pooblastil Darsa, omejena v toliko, da žal aktivnosti na 'trgu vlek' v Sloveniji izberejo svoj 'trgovinski boj' na avtocestnem križu. To pa je daleč od sistemske rešitve, strokovnosti in visokih varnostnih standardov ter iskrene pomoči na cesti. Tako je prav, da bi država predpisala režim obnašanja in varnega ravnanja na celotni avtocestni infrastrukturi, na nas voznikih pa je, da se zavemo, kdo in kdaj nam lahko v nesreči ali okvari najbolj varno priskoči na pomoč," poudarjajo na AMZS.

Bi bila lahko najbolj učinkovita zakonska rešitev, da bi na avtocestah posredovali le uradni koncesionarji AMZS, ki pa bi vozilo peljali le do najbližjega izvoza iz avtoceste? Šele tam bi ga nato lahko prevzela avtovleka morebitne voznikove uradne zavarovalne ali avtomobilske asistence …

Koliko cenejši je zasebni prevoznik?

Za člane AMZS so storitve pomoči na cesti brezplačne, brezplačen je tudi prevoz pokvarjenega vozila kot tudi v prometni nesreči poškodovanega vozila. Ob tem velja poudariti, da za člane kilometrske omejitve za po Sloveniji ni. V primeru vleke vozila je cena startnine za nečlane 38,06 evra in cena prevoženega kilometra 1,10 evra. Zasebniki so iz objektivnih razlogov lahko cenejši, cene na trgu pa se močno razlikujejo.

Po ceniku AMZS pomoč na cesti stane 70,76 evrov. Pomoč na cesti vključuje prevoženo pot do mesta okvare, ki je od izvajalca AMZS oddaljeno do 20 kilometrov (do 40 skupno prevoženih kilometrov) in delo mehanika do 60 minut. Dodatna kilometrina se obračuna za več prevoženih kilometrov. Tehnična storitev se obračuna, če mehanik porabi več kot 60 minut na terenu. Do voznika gre prav zato največkrat mehanik, ki ni oddaljen več kot 20 kilometrov.

"Naš nasvet voznikom, ki se na cesti znajdejo v neprijetni situaciji, je, da pokličejo številko 112 ali 113 oziroma prometno-informacijski center, če pa so tudi člani AMZS, pa tudi številki 1987 ali 01 5305 353 (klic iz tujine). Pomembno je poudariti, da AMZS ne ukrepa le z vozili za avtovleko, temveč ima tudi strokovno usposobljene mehanike in ustrezno opremljena vozila za pomoč na cesti in nemalokrat takojšnjo odpravo napake na kraju samem ter s tem vozniku in potnikom omogočimo hitro nadaljevanje poti," svetujejo pri AMZS.

Ne spreglejte