SiolNET. Avtomoto Reportaže
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski pilatus v družbi lovskih letal saab JAS 39 gripen (foto in video)

4

termometer

 | Foto:
15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske se je slovesno postrojil v Vojašnici Jerneja Molana na letališču v Cerkljah ob Krki in počastil prvi bojni polet enot generala Rudolfa Maistra.

Pred skoraj pol stoletja so slovenski piloti prvič opravili bojni polet

Skoraj že stoletje je minilo od prvega bojnega poleta enot generala Rudolfa Maistra. To se je zgodilo pred natanko 96 leti in v spomin na ta dogodek danes praznujemo dan vojaškega letalstva. V ta namen se bodo pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske (SV) slovesno postrojili v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki.

Osrednji govornik na današnji slovesnosti bo načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman, prizorišče pa bodo preletela tudi letala 15. polka, ki sicer šteje nekaj več kot 600 pripadnikov, od tega več deset pilotov letal in helikopterjev. Ti na leto opravijo več tisoč ur letenja.

Slovensko vojaško letalstvo ima 16 helikopterjev in 25 letal

Pripadniki polka imajo na voljo 16 helikopterjev in 25 letal. Med letali je 13 pilatusov, tudi falcona štejejo k vojaškim plovilom.

Polk vojaškega letalstva sestavljajo 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, 107. letalska baza, 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja in Letalska šola.

Polk je sicer že v petek obiskal minister za obrambo Janko Veber, ki je po pregledu dela in zmogljivosti polka ocenil, da ga sestavlja visoko usposobljen in zanesljiv kader.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin