Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
28. 2. 2016,
20.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault Audi Alfa Romeo Seat Toyota Fiat Opel Avtosalon Ženeva 2016

Nedelja, 28. 2. 2016, 20.39

6 let, 7 mesecev

Pet ključnih avtomobilov salona v Ženevi za Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za Slovence ključni modeli avtomobilskega salona v Ženevi bodo novi renault scenic, nova seat ateca in audi Q2, Toyotin crossover C-HR in dolgo pričakovana alfa romeo giulia.

Crossoverji in športni terenci še naprej narekujejo razvoj avtomobilov

Letošnji že 86. avtomobilski salon v Ženevi že tradicionalno napoveduje letošnje dogajanje na evropskem avtomobilskem trgu. Na razstavnih površinah bo tudi letos mrgolelo najrazličnejših premier, realnih in futurističnih študij avtomobilske prihodnosti. Med razstavljenimi modeli bo tudi več avtomobilov, ki bodo letos močno popestrili avtomobilsko ponudbo v Sloveniji in so za domače trgovce še posebej pomembni. Že hiter pogled na spodnji seznam petih najpomembnejših novosti avtomobilskega salona v Ženevi, po izboru redakcije Avtomoto, kaže na prav nič zmanjšano pomembnost crossoverjem in športnim modelom.

Renault v Sloveniji že prodal 25 tisoč scenicov, novi se ni izognil crossover genom

Renault se bo v Ženevi ponašal z več pomembnimi in tudi v Sloveniji zelo dobro prodajanimi modeli. Francoska znamka se v Evropi bojuje za skupno drugo ali tretje mesto med proizvajalci po številu prodanih novih avtomobilov. Poleg že znanega talismana med ključne adute leta in ženevskega avtosalona spadata karavanska izvedba megana in nova generacija scenica.

Kompaktni družinski enoprostorec letos slavi svojo 20-letnico in spada med ključne stebre Renaultove ponudbe. Do konca leta 2015 so jih v Sloveniji v treh različnih generacijah prodali 25 tisoč. Na slovenske ceste bo scenic zapeljal novembra, cene seveda še niso znane. Renault bo proizvodnjo scenica začel šele čez več kot pol leta.

Francozi bodo vse podrobnosti enoprostorca razkrili jutri dopoldne v Ženevi. Že zdaj pa je znano, da bo po vzoru espacea tudi scenic v prihodnost stopal z elementi priljubljenih crossoverjev. Scenic bo dobil večjo oddaljenost od tal, krajše previse, širše koloteke in v skrajne kote vozila potisnjena kolesa. Z dinamično zunanjostjo se pri Renaultu nadejajo tako zanimanja dozdajšnjih kot tudi novih kupcev. Novi scenic tako cilja tudi na naraščajočo skupino voznikov, ki jih mikajo crossoverji, a jih bolj kot prave terenske zmogljivosti zanima za enoprostorce značilna prilagodljivost.

Toyotin C-HR z oblikovalsko drznostjo Lexusa in hibridnim pogonom

Medtem ko je Toyota lani kot edini avtomobilski proizvajalec presegel raven 10 milijonov prodanih novih avtomobilov, so bili rezultati v državah Evropske unije slabši. Toyota je zasedla 12. mesto in med samostojnimi znamkami v azijski konkurenci zaostala za Nissanom. Njihova glavna novost v Ženevi je zato pomembna prav za položaj na evropskem in s tem tudi slovenskem avtomobilskem trgu.

To je novi crossover C-HR. Gre za pravo novost v zdajšnji Toyotini ponudbi, ki se bo dimenzijsko uvrstil pod športnega terenca RAV4. Tudi pri slovenskem uvozniku Toyote ne skrivajo ambicij, da postane C-HR novi "mainstream" prodajni model. Če je RAV4 namenjen tudi družinam in racionalnim kupcem, bo C-HR kupce nagovarjal tudi s svojo privlačnostjo, dinamičnostjo, tudi drznostjo in voznimi lastnostmi. Toyota je pri njegovem razvoju uporabila tudi lasten motošportni "know-how", saj bodo z njim sodelovali tudi na letošnji 24-urni vztrajnostni dirki na Nürburgringu.

C-HR bo nastal na platforrmi TNGA, zato si bo poleg nje z novim priusom delil tudi hibridni pogonski sklop. Za zdaj še ni znano, ali bo hibridni pogon celo edina izbira, ali bo vendarle nudil tudi klasični bencinski ali dizelski pogonski motor. Vsekakor bo Toyota tudi v Sloveniji, tako kot v primeru še večjega RAV4, največ stavila na hibridni pogon.

Ateca je prvi Seatov SUV, ki pa deluje dokaj konservativno

Čeprav premium znamke, kot sta Audi in Porsche, že leta slavijo svoj uspeh med športnimi terenci, Volkswagnov koncern šele začenja pravi pohod vozil SUV med svojimi ljudskimi znamkami. Tako Volkswagen kot Škoda bosta v Ženevi predstavila študijo vsak svojega športnega terenca oziroma crossoverja, v obeh primerih pa še ne bo šlo za serijski avtomobil.

Zato pa bo vendarle postal serijski prvi Seatov športni terenec. Avtomobil z imenom alteca spominja na prvo generacijo volkswagen tiguana in je v primerjavi z lani predstavljeno študijo precej bolj konservativen. Ateca bo v Slovenijo pripeljala oktobra in pri uvozniku znamke Seat ne skrivajo ambicij, da bi z njim na svojo stran pridobili tudi nove kupce. Bo ateca torej tudi v Sloveniji Seatova priložnost za razcvet?

Audi z novim Q2 nadgrajuje program športnih terencev

Če vozilo SUV za Seat pomeni nov začetek, je pri Audiju novi model iz serije Q le nadaljevanje uspešne prodajne zgodbe. Oblikovalci in inženirji so v Ingolstadtu izdelali novi audi Q2, ki bo dimenzijski razred pod že uveljavljenim Q3 in bo tako vsaj za Audijevo znamko predstavljal novo vstopno točko v premium razred. Audi je do zdaj v Sloveniji prodal oziroma homologiral 1.186 modelov Q3, kar neposredno kaže tudi na velik potencial novega Q2. Tudi ta avtomobil bo v Slovenijo pripeljal jeseni, predvidoma konec novembra.

Bo nova "ljudska" giulia Alfi Romeo prinesla pričakovani preboj?

Med vsemi petimi izbranimi najpomembnejšimi novosti je alfa romeo giulia največja neznanka. Avtomobil je sicer svojo svetovno premiero že doživel lani na frankfurtskem avtomobilskem salonu, a ker je šlo le za skrajno športno različico quadrifoglio verde ta z običajnimi in za prihodnost Alfe Romeo zato bistveno pomembnejšimi modeli ni imela veliko skupnega.

Italijani naj bi ljudsko giulio z dvolitrskim bencinskim motorjem, ki bo na voljo v treh zmogljivostnih različicah, predstavil v Ženevi. Avtomobil zaradi internih težav pri razvoju oziroma proizvodnji že zamuja in za zdaj ni jasno, kdaj letos bo ta avtomobil zapeljal na slovenske ceste. Prvotni načrt je prihod napovedoval za drugo četrtletje, po zdajšnjih napovedih bi trgovci avtomobil res lahko dobili že maja ali junija.

Čeprav je vodstvo koncerna Fiat Chrysler umaknilo visokoleteče napovedi o rasti prodaje Alfe Romeo v prihodnjih petih letih, giulia spada med najpomembnejše nove modele italijanske znamke. Giulia bo neposredni tekmec vozil kot sta BMW serije 3 in audi A4. Veliko bo kajpak odvisno od tehnološkega potenciala, kakovosti izdelave in cene, o čemer pa bomo sodili neposredno na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Ne spreglejte