Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 8. 2013,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ferrari Porsche Lamborghini Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto

Sreda, 14. 8. 2013, 13.58

8 let

Najdražji avtomobil v Sloveniji: ferrari enzo za 1,3 milijona evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tudi Slovenija skriva nekaj zelo dragih športnih avtomobilov, med katerimi prednjačita predvsem ferrari enzo in porsche carrera GT. Njihovi lastniki se neradi izpostavljajo.

Bistvo superšportnikov ni cena, temveč ekskluzivnost

Pri nakupu ekskluzivnega superšportnika vam ne bi pomagal niti zadetek na lotu, saj njihovo bistvo ni v ceni, temveč v ekskluzivnosti. Nesramno bogatemu šejku ni težko odšteti nekaj milijonov evrov za avtomobil, toda najpomembnejši mu je podatek, da je na svetu morda le še pet podobnih avtomobilov.

Slovenci imamo avtomobile nadpovprečno radi. To kažejo statistike, ki nas po gostoti avtomobilov na število prebivalcev postavljajo na rob dvajseterice vseh držav sveta. V Sloveniji je bilo konec lanskega leta registriranih dober milijon osebnih avtomobilov, med temi pa je tudi peščica eksotov in ekskluzivnih primerkov.

Slovenija pa seveda ni Dubaj, kjer bi se bogataši mirne vesti vsak dan vozili po cesti s svojim nekaj sto tisoč evrov vrednim športnikom ali kjer bi vsakdanjo floto patruljne policije predstavljali luksuzni bugatti veyron, ferrari FF ali lamborghini aventador. V Sloveniji je resnično dragih in ekskluzivnih avtomobilov malo, njihovi lastniki pa se neradi poimensko pojavljajo v javnosti.

Najdražji je ferrari enzo Lorisa Požarja

Zato tudi pri predstavljanju ekskluzivnega slovenskega voznega parka o njihovih imenih težko govorimo. Iz zanesljivega vira smo vendarle izvedeli, da je najdražji avtomobil na slovenskih cestah ferrari enzo, ki si ga lasti direktor Gold Cluba Loris Požar. Tudi če ste z goriškega ali kraškega konca, kjer je doma njegov lastnik, ga boste na cesti lahko opazili le s precej sreče. Slovenski enzo ima namreč manj kot deset tisoč kilometrov.

Avtomobilu – med letoma 2002 in 2004 so izdelali le 401, poimenovali pa so ga po ustanovitelju Enzu Ferrariju – cena raste iz dneva v dan. Superšportniku s šestlitrskim motorjem V12, ki zmore 485 kilovatov, se danes cene začnejo pri 1,3 milijona evrov.

500 tisoč evrov samo za nakupno pravico

Ko je Ferrari leta 2002 na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil enza, je bilo načrtovanih 349 serijskih modelov že razprodanih. Ferrari jih je namreč ponudil samo predhodnim kupcem modelov F40 in F50, zato naj bi moral tudi današnji slovenski lastnik enza tujemu poslovnežu najprej plačati okrog 500 tisoč evrov nakupne pravice, da se je pozneje sploh lahko začel z njim pogajati o ceni.

V Ljubljani tudi aventador, gallardo in carrera GT

V Ljubljani boste lahko z nekaj sreče videli prav tako posebnega porscheja GT, športni avtomobil s sredinsko postavljenim motorjem. V Stuttgartu so jih izdelovali med letoma 2004 in 2007, izdelali so jih 1.270. Njegov desetvaljni motor ima 456 kilovatov in najvišjo hitrost 330 kilometrov na uro. Cene za porscheja GT se danes gibljejo okvirno od 250 do 800 tisoč evrov.

V Ljubljani naj bi bili po naših podatkih tudi lamborghini aventador mat črne barve s ceno 280 tisoč evrov ter njegova brata gallardo in murcielago, na slovenski Obali je rolls-royce phanton, na cestah pa lahko srečamo tudi drage audije RS6, maseratije quatroporte in več športnih različic porscheja cayenna.

Toda to so že avtomobili, ki spadajo v luksuzni "mainstream", ne med ekskluzivne primerke najbogatejših.

V petih letih v Sloveniji registriranih 15 ferrarijev

Tudi po podatkih sekcije za motorna vozila pri Gospodarski zbornici Slovenije je bilo v Sloveniji v zadnjih šestih letih registriranih malo ekskluzivnih športnikov. Slovenske registrske tablice je dobilo 15 ferrarijev (modeli F430, california, 599 …), 19 maseratijev, dva aston martina DBS in šest Bentleyjevih continentalov. Pri prodaji luksuznih športnih avtomobilov sicer pričakovano vodijo porscheji, med katerimi v Sloveniji prodajo največ cayennov.

Slovenci lahko športne avtomobile tudi najamejo

Le majhen del Slovencev si lahko privošči avtomobile, ki imajo ceno nekaj sto tisoč evrov. Toda če jih že ne morejo kupiti, jih lahko vsaj najamejo. Tako vsaj za dan ali dva uresničijo sanje in se zapeljejo z izbranim jeklenim lepotcem. Pri klubu Burya, ki se v Sloveniji ukvarja z izposojo dragih športnih in luksuznih avtomobilov, pričakovano največ zanimanja opažajo za svoja ferrarija 430 scuderia in 559 fiorano.

"Slovenci po svojem zanimanju za superšportne avtomobile nismo prav nič drugačni od drugih. Zanimanja je precej, največ pričakovano za ferrarije. Tovarniški marketing opravi svoje. Če bi v Sloveniji imeli dirkališče, bi se stranke pogosteje zapeljale nanj, danes si z avtomobili privoščijo izlet po cesti. Člani kluba lahko avtomobile vozijo sami, enkratni uporabniki pa ob spremstvu inštruktorja," pravi lastnik Burye Marko Pirman.

Ne spreglejte