Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Chevrolet Družinski Avtomoto

Sreda, 28. 8. 2013, 13.24

8 let

General Motors nam je daroval Strelo, zdaj nam podarja še Turba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Theo je mali vrtni polžek s prikupno hiško, ki si bolj od česarkoli želi biti hiter, hiter kot strela. Zgodba govori o tem, da se sanje uresničujejo, če jim ne glede na vse ostaneš zvest. Turbo že ve.

Turbo izpod rok ustvarjalcev Madagaskarja in Kung fu pande

Znani studio DreamWorks Animation je ustvaril že mnogo uspešnih celovečernih risank, med drugim trilogijo Madagaskar in Kung fu pando.

Režijo Turba je prevzel animator David Soren, ki se je podpisal že pod vrsto uspešnih risank (Kako izuriti svojega zmaja, Shrek, Kokoške na begu …). Idejo je razvijal skoraj desetletje, ko so mu vrtni polži vsako leto obgrizli paradižnike na vrtu in ko je bil njegov sin še v plenicah, a že zasvojen z dirkami avtomobilčkov.

Glasove glavnim likom so v originalu posodili številni znani filmski igralci kot so Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Michael Pena, Samuel L. Jackson, Snoop Dog in drugi, bolj pa nas zanima slovenska, sinhronizirana zgodba. Režijo te je prevzel Jernej Kuntner, ki je tudi posodil svoj glas Žlajfu, bratcu glavnega lika.

Zgodbo so v slovenskem jeziku pripovedovali še Aljaž Jovanovič (Theo oz. Turbo), Blaž Setnikar (Tito), Kristijan Ostanek (Mojster), Roman Končar (Šviz Brzin), Vladimir Kosovič (Faca), Igor Potočnik (Šibar), Igor Štamulak (Kim Li), Tina Gorenjak (Paz), Lija Pečnikar (Žarka), Primož Pirnat (Angelo), Jure Lavrin (Bobi) in Sebastijan Starič (Bela Senca).

98 minut zabave v stilu Hitri in drzni

Theo je mali vrtni polžek s prikupno hiško, ki si bolj od česarkoli želi biti hiter, hiter kot blisk – pravi dirkač. Redno trenira, in to ponoči, ko drugi spijo, njegov novi rekord na razdalji 90 centimetrov pa je 17 minut. Edini cilj, ki si ga je zadal, je zmaga na slovitem ovalu Indy500. Theo je zaposlen v "tovarni" paradižnika, njegov brat Žlajf pa ga redno rešuje iz situacij, ki si jih na svojo hiško nakoplje hitrosti predan Theo.

Ko se Theo spet spozabi in plane v eno svojih fantazijsko hitrih dirk, z zadnjimi močmi pa ga spet reši njegov bratec, se od sramu odloči in odplazi v svet. Tam se po vrsti naključnih dogodkov znajde na pokrovu motorja predelanega chevrolet camara, ki je ravno na štartu "drag raca" na 403 metre. Motor ga posesa vase in Theo zaplava v nitrooksidu, ki ga poznamo iz filmov o hitrih in drznih. V kopeli nitrooksida se Theo navzame moči superjunakov, predvsem pa hitrosti.

Po vrsti novih naključij sta z bratom izključena iz kolonije vrtnih polžev in tako se podata v svet, novim dogodivščinam naprot.

Usoda v tem trenutku poskrbi, da Thea in Žlajfa zajame Tito, ki ima z bratom Angelom stojnico za pripravo mehiške hitre hrane. Titov konjiček pa so diiiiirrrrkkkkke s polži. Theo tukaj spozna, da je na pravi poti k svojim sanjam, in si nadene novo ime Turbo. Spozna tudi "dirkalne polže", raznoliko druščino s hiškami, ki so videti kot miniaturni dirkalni avtomobili. Skupaj jim uspe preboj in neverjetni uspeh na slovitem ovalu Indianapolisa.

Chevrolet poskrbel za svetovno predstavitev Turba

Zgodba je hitra in zanimiva. Izbira superjunaka je nenavadna, a Theo je le najstnik, ki ima svoje sanje, ki jim zvesto sledi. Kljub veliko preprekam in nezgodam z obilo sreče na koncu le doživi svoje sanje. Brez pomoči prijateljev mu nikoli ne bi uspelo.

Zgodba torej govori o prijateljstvu, o bratski ljubezni, o družini, katere vezi so nemalokrat na preizkušnji. Govori o sanjah, ki se izpolnijo le, če stoodstotno verjamemo vanje. To pa je ob hudi preizkušnji, takrat, ko na koncu predora ne vidimo luči, težko. Takrat vskoči usoda, ki poskrbi, da je Turbo spet na pravi poti, na zmagovalni poti, na poti slave.

Chevrolet je pri projektu celovečerne risanke Turbo globalni partner studia DreamWorks Animation. Poskrbeli so za promocijo in v ta namen izdelali maketo camara ZL-1 v naravni velikosti. Ravno takšen camaro je "kriv" za Turbove nadnaravne sposobnosti, kompresor, ki je posesal polžka vase, je bil namreč del motorja v camaru ZL-1. Žal takšne makete na predpremieri v Ljubljani nismo videli.

Chevrolet je tako poskrbel predvsem za svetovno predstavitveno kampanjo in promocijske izdelke celovečerne risanke Turbo.

Turbo je naslednjik Strele McQueen

Pred leti je General Motors zelo uspešno uporabil celovečerno risanko v promocijske namene. Strela McQueen je prisoten v vseh trgovinah z igračami, oblekami in celo na ovitkih pijač in prehrane. Ni malčka, ki legendarne Strele ne bi poznal in le malo kateri ostane hladen ob omembi tega imena, te risanke.

Turbo oziroma Chevrolet je šel v tem projektu še korak naprej. V Streli McQueenu so bile tako ali drugače prisotne tudi druge znamke vozil, tu pa se omenja le še Chevrolet. Camaro že ima svoj film, celo serijo filmov - Transformerji. Zdaj pa je "dobil" še celovečerno družinsko risanko. Kmalu v otroških trgovinah pričakujemo police, ki se bodo šibile pod izdelki z imenom Turbo. To bo "veselica" za malčke.

Slovenski uradni napovednik risanke Turbo:

Ne spreglejte